Pe scurt #2

Schimbare majoră a politicii demografice din China, titrează Mediafax. Guvernul chinez va permite fiecărui cuplu să aibă până la trei copii:

Măsura reprezintă o schimbare majoră în politica demografică a Chinei fiind o încercare de a combate îmbătrânirea populaţie şi scădere natalităţii care ameninţă perspectivele economice pe termen lung ale ţării.

V-am citat din articolul de pe Mediafax. Lăsând la o parte faptul că după „natalității” trebuia pusă o virgulă (așa cum e acum se înțelege că există mai multe natalități, iar măsura curentă vrea să combată acea natalitate care amenință perspectivele economice pe termen lung ale țării), am o curiozitate: cum va putea combate această măsură îmbătrânirea populației? Că dacă o combate, mă mut în China.

În lumina zvonurilor despre plagiaturi la nivel de vârf, lui Florin Roman (ministrul cercetării, inovării și digitalizării) i s-a cerut lucrarea din CV-ul oficial, scrisă în 2006. Acesta a spus că nu o găsește în bibliotecă, dar, ca să vadă lumea că s-a ocupat serios de domeniu și nu e plagiator, le-a trimis celor de la Libertatea 10 pagini din dizertația lui de master din 2012. Cele 10 pagini sunt în întregime copiate, cuvânt cu cuvânt, inclusiv la nivel de figuri grafice și greșeli de ortografie. Întrebat despre chestia asta, ministrul a dat vina pe bibliografie. Detalii aici.

Mie mi se pare ok ca ministrul digitalizării să fie plagiator, că dacă-i digitalizare, înseamnă că-i cu copy/paste.

Leave a Reply