Grecii salvează imaginea României în România

Românii sunt una dintre cele 8 țări care au trimis pompieri (circa 110 de la noi, plus 23 autospeciale) să-i ajute pe greci să-și stingă incendiile. Iată o știre pe care n-o auzi în fiecare zi, preluată de pe fimes.gr via digi24:

Pompierii români care au venit în țara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau mașini, pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate.

Și nu-i o greșeală de traducere. Titlul articolul grecesc, folosind Google Translate, începe cu „Pompierii români de pe altă planetă”, iar în cadrul articolului aceștia sunt comparați explicit cu extratereștrii de două ori.

Mesaje în același ton au apărut și pe alte situri și forumuri grecești, dovadă că românii de acolo chiar își fac treaba și au reușit să-i impresioneze pe localnici. De exemplu, de pe go4media.ro aflăm că România și Bulgaria sunt țările cu cel mai mare procent de investiții din partea statului în direcția protecției împotriva incendiilor, raportat la întreaga Uniune Europeană. Și astfel:

Potrivit mărturiilor, pompierii români sunt mai mult decât un comando. Sunt instruiți pentru orice situație posibilă, au dezvoltat metode pe care le găsești doar în batalioanele militare care acționează pe câmpurile de luptă și înfruntă focul pe măsură: nu ca pe un fenomen natural, ci ca pe un adversar care are doar planul A, prin urmare, pun în aplicare tactici pentru a-l bloca. Chiar și gradual.

Apropo de care chestie, câți dintre voi știați că noi și cu bulgarii stăm atât de bine la capitolul pompieri în timp ce grecii stau atât de bine la capitolul pompieristică? Probabil că nici n-ați bănuit, date fiind experiențele cu Colectiv și spitalele care au luat foc anul trecut. Dar statisticile despre cum la violuri, la prostie și la toate relele din lume suntem primii (adeseori false) cum de le știați?

Cu ocazia asta țin să le mulțumesc elenilor – nobili urmași ai lui Platon, Socrate și Pitagora – că ne-au ajutat să tranșăm o dată pentru totdeauna problematica așa-numitei dacopatii: dacă e bazată pe fapte sau pe scorneli, dac-o fi sau nu ceva de capul ei, dacă Iisus era sau nu dac. Și iată, nu doar că este clădită pe o fundație cât se poate de solidă, dar până și extratereștrii sunt, în esență, pui de daci.

O singură obiecție s-ar putea ridica la cele de mai sus, și anume că grecii ne sunt părtinitori, fiind și ei cumva de-ai noștri. În fond, să nu uităm că Pitagora era ionian. Ori Ionia, conform Wikipediei:

era o regiune a lumii grecești antice situată în vestul Asiei Mici, pe litoralul Mării Mediterane. Ea corespunde unei zone cu o rază de circa 170 km în jurul actualului oraș Izmir. Numele provine de la eroul legendar Ion, presupusul strămoș al populației din această regiune.

Dar, dată fiind larga răspândire a variantelor acestui nume pe tot cuprinsul globului de azi (John, Jonah, Iohannis, Jon Snow etc), cine păcat s-o mai ridice?

Leave a Reply