Dreptul de a fi inteligent

Profesor Doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, propune suspendarea exercitării profesiei medicilor care prezintă în spațiul public teorii nevalidate științific ce pot induce lumea în eroare și periclita sănătatea publică. Nu vă dau tot comunicatul de presă că-i simplu și-l puteți accesa folosind linkul de mai sus, ci mă opresc asupra următorului enunț:

Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă.

Voi ați auzit de „dreptul de a avea acces la informație corectă”? Sigur, el nu există, dar trebuie să existe – ne spune Daniel Coriu. Păi dacă trebuie, domnule Coriu, ce-ar fi să faceți o propunere de modificare a Constituției astfel încât aceasta să-l includă pe viitor? Caz în care lucrurile vor fi lămurite. Dar până atunci, de vreme ce chiar dvs recunoașteți că actualmente acest drept nu există (când spuneți că trebuie să existe înseamnă că admiteți că nu există), ce-ar fi să apreciați și susțineți dreptul la liberă exprimare, așa cum spuneți în prima parte a fragmentului citat că faceți, pentru ca ulterior să demonstrați exact contrariul?

Dar ce ar presupune, mai exact, „dreptul de a avea acces la informație corectă”? Cine-l oprește pe Gigel să intre pe ce site oficial dorește el și să se informeze din surse guvernamentale despre ce subiect dorește el? Nu are acces la internet, sau cum? Accesul lui Gigel la informație corectă nu se transpune în obligația mea de a-l educa și informa pe Gigel, că nu sunt nici părintele și nici profesorul lui. Iar dacă vreau să-mi exprim o opinie în spațiul public, aceasta rămâne o opinie personală și deci nu se intersectează cu drepturile și obligațiile lui Gigel. Care e liber în continuare să schimbe canalul și să se informeze din ce altă sursă dorește el, adică are în continuare acces la informație corectă, dacă dorește să o folosească.

Recitiți fragmentul citat. Iubesc libertatea de expresie, dar ea ar trebui îngrădită. Undeva în prima serie din Game of Thrones, cineva spune că orice apare înainte de „dar” într-un enunț valorează fix zero.

4 Replies to “Dreptul de a fi inteligent”

  1. Problema este nu existenta informatiilor false ci libertatea noastra de alegere, faptul ca gandim in loc sa executam!

  2. Multe din informațiile neoficiale care circulă și sunt catalogate drept conspiraționiste nici măcar nu sunt false. De exemplu, pe la începutul pandemiei cei care preziceau că se dorește vaccinarea perpetuă a populației, nu cu o singură doză, ci cu doze periodice, anuale, erau etichetați drept conspiraționiști care propagă fake news. Cei care spuneau că virusul a fost creat în laborator la fel – după care China și SUA au început să dea vina una pe alta.

  3. Interesant cum unii luptă pentru dreptul lor de a fi prostiți cu informații false…

    Persoanele de față se exclud, desigur.

  4. În general, fiecare luptă pentru a-și confirma propriile convingeri – fie că sunt bune, fie că sunt rele.

Leave a Reply