Dragilor, avem o problemă

Zicea Dan Puric zilele trecute că pe lângă războiul biologic cu virusul, ducem un război ideologic, în care din păcate anticorpii ne-au fost corupți sau anesteziați. De ce? Pentru că SARS-CoV-2 a adus cu sine nu doar boala numită COVID-19, care, în paranteză fie spus, are o incidență a mortalității de-a dreptul minusculă comparativ cu alte boli, ci o clară și uriașă schimbare de paradigmă. Pe care de altfel o putem observa cu toții peste tot în lume. Lumea, așa cum este acum, nu mai seamănă cu lumea de acum doi ani, totul s-a modificat, au apărut restricții inimaginabile, mutarea unor activități din viața obișnuită în online și deci în virtual, suspendarea unor joburi și chiar a educației, purtarea măștilor peste tot și de către oricine (încă nu mă pot obișnui cu politicieni care apar la televizor purtând măști, parcă aș fi într-un film de ficțiune), atingerea coatelor în loc de strângerea de mână, și știu că toate acestea, când vor fi citite de către nepoții noștri, vor putea părea note comice într-o încercare ratată de articol de comedie, dar toate sunt cât se poate de reale.

O astfel de schimbare de paradigmă ar fi trebuit să implice o mulțime de reacții și dezbateri, și mă refer aici atât la comunitatea științifică din toată lumea, cât și la intelectuali. Ori, ați văzut voi vreo dezbatere pe undeva? Nu doar la noi, ci oriunde? Într-un ziar? Pe un post de televiziune? Pe vreun blog, afară poate de al lui Astărăstoaie? Câteva voci stinghere, ale unor specialiști care trăgeau semnale de alarmă, rapid ignorate sau ridiculizate. Iar oamenii, marea masă a celor pe care, dacă-i întrebai acum un an, îți spuneau că ei sunt proprii lor stăpâni și te băteau la cap cu drepturile și libertățile lor, s-au ascuns toți în case și sub măști, într-o tăcere mormântală, de frica unui monstru cu dimensiuni microscopice, de care au auzit într-o carte de povești numită mass-media. Că să mă scuzați, dar asta este presa în lipsa unor dezbateri serioase și reale. Iar de mediul politic nici nu mai vorbesc. Flacăra vieții acestor oameni s-a stins înainte ca ei să moară de o potențială infecție cu un anumit virus. Ceea ce arată că, de fapt, n-au fost vii niciodată.

Dragilor, avem o problemă. Și problema este una de conștiință. Așa că nu vă așteptați ca școala sau blogurile sau intelectualitatea sau biserica să vă educe, să vă rafineze preocupările, să vă sădească setea de cunoaștere și să vă trezească conștiința, pentru că nu se pune problema. Nu poți oferi altora ceea ce tu nu ai.

Leave a Reply