Trump vs sistem

Am citit la Papagigli (cu mare întârziere) câteva rânduri pe marginea primei confruntări dintre Trump și Biden. Recenzia nu-i este prea favorabilă lui Biden. Și cum pe Papagigli nu-l bănuiesc de conspiraționism sau de simpatii trumpiste, dacă el zice că varianta Biden e pierzătoare pentru americani, înclin să-i dau dreptate. Sigur, aș avea opțiunea să mă uit chiar eu la zisa confruntare. Dar ce blogăr aș mai fi atunci, ajungând să comentez lucruri pe care chiar la cunosc de la prima mână?…

Trump vs covid-19

În opinia mea, Trump e exponentul american al unui curent anti-sistem. Sistem care a dictat toți președinții americani din ultimii ani, exceptându-l firește chiar pe Trump. Și e interesantă opțiunea de acum a sistemului. Pentru că, dacă ne uităm în urmă, constatăm că sistemul a propus președinți neconvenționali sau diferiți de ceea ce constituia o normă nescrisă. Votați primul președinte negru al SUA! Acesta va fi un om simplu, de-al vostru, dintr-o categorie defavorizată, și va aduce schimbarea! Doar că Obama părea crescut de mic pentru rolul de a sta la Biroul Oval. Și după ce n-a făcut decât tot ce voia sistemul, sistemul a venit cu o nouă propunere la derută: votați o femeie în funcția supremă a statului! Sau, în cazul nostru, a statelor. Spargeți tabuurile! Dacă toți bărbații de până acum v-au nemulțumit, iată schimbarea! Numai că de data asta nu le-a mai ieșit. Așa că acum, când practic Trump este adevăratul neconvențional din ecuație, sistemul revine la o propunere cuminte: votați Biden, un om la locul lui, care nu face excese, care nu e sărit de pe fix, care nu declară public din funcția de cel mai puternic om de pe planetă că are indicii cum că virusul SARS-CoV-2 nu a apărut pe cale naturală, care nu face valuri, care nu mișcă-n front. Propunerile neconvenționale s-au întors împotriva sistemului.

Acest curent anti-sistem nu este unic în lume. Îl puteți observa și pe bătrânul continent european, în valul tot mai pronunțat de neîncredere în UE, în până nu demult imposibilul de conceput Brexit, în mișcările naționaliste din jurul nostru, în popularitatea tot mai mare a unor teorii conspiraționiste, în opțiunea votanților și liderilor polonezi, italieni sau maghiari. Și, după cum opinam într-un alt loc cu ceva timp în urmă, o să-l vedeți din ce în ce mai mult în viitorul apropiat.

2 Replies to “Trump vs sistem”

  1. Da, Trump este antisistem. De unde si valul de antipatie fata de el. Nu stiu daca si cat va prinde acest curent in Europa, avand in vedere ca partea vestica, mai putin englezii, sunt cam toti progresisti stangisti, adica pro sistem. Ce-i drept, polonezii, ungurii, chiar si intalienii mai maraie din cand in cand, dar nu cred ca au un cuvant prea mare de spus. Cred ca esti putin prea optimist cu “viitorul apropiat”. Dar, vom trai si vom vedea

  2. Vrei să zici valul de antipatie din media mainstream americană, nu? 🙂 Sau lamestream, cu o numește el. Că altfel, omul de rând este prin constituția lui anti-sistem, în general toți suntem anti-sistem.

    Iar în Europa curentul este deja în floare, Brexit a avut deja loc, așa că nu putem vorbi în termeni de “dacă o să prindă”. A prins deja. Și eu zic că o să ia amploare.

Leave a Reply