Soluții la problema gândacului dintre Pitești și Sibiu

Dacă tot am vorbit de poezii emo, să vă prezint și o poezie veselă. Se numește „Funereus și Morimusa” și începe cam așa:

Pe drumul cu hârtoape ce duce la Sibiu,
Trecea, cu capsa pusă, gândacul cenușiu:
„Ce lată-mi pare calea, de-aș traversa pe-o zebră…
Elitrele mi-s varză, și parcă am și febră”.

Continuarea o puteți citi pe blogul ăsta. Blog pe care nu l-am mai vizitat de mult și de unde astăzi am aflat, cu surprindere, că avem o problemă. Pe scurt, există un proiect de autostradă între Pitești și Sibiu, în valoare de peste un miliard de euro, bani din care 85% ar urma să fie asigurați de către UE. Pentru a-i primi, trebuie, totuși, să trecem de un mic hop: Comisia Europeană a ajuns la concluzia că proiectul nostru nu prevede măsuri clare pentru protejarea speciei de gândaci Morimus Funereus, aflată, conform ultimului recensământ, într-o situație îngrijorătoare numeric, așa că ne-a cerut explicații. Ministrul transporturilor afirmă că totul e ok, avem deja 40 de specialiști care lucrează intens la soluționarea problemei.

Morimus Funereus

Eu unul nu văd de ce ne trebuie 40 de experți pentru așa ceva. Soluțiile, din punctul meu de vedere, sunt simple și multiple. Ca de pildă:

a) Prevederea autostrăzii cu tronsoane speciale pe margine, asemănătoare pistelor pentru bicicliști, pe care nu vor circula decât gândacii. Din loc în loc, autostrada va fi prevăzută cu câte un pasaj subteran pentru aceștia.

b) Înscrierea gândacilor într-un program de migrație prin care să-i trimitem în restul țărilor din Uniunea Europeană, contra promisiunii că vom primi și noi un număr echivalent de migranți din Siria și de pe unde mai vin ei. Că oricum nu cred că vor dori să vină aici, când vor auzi că la noi până și gândacii sunt pe cale de dispariție.

c) Lansarea unei campanii mediatice de informare și responsabilizare a populației pe această temă. Ca urmare a campaniei, după finalizarea construcției, toți șoferii care vor călători pe autostrada Pitești – Sibiu vor hrăni gândacii din zonă cu apă și mâncare și se vor juca minim 5 minute cu ei.

d) Ministerul Transporturilor va cere Ministerului Educației să finanțeze niște filme erotice cu insecte, care să fie rulate pe niște panouri amplasate de-a lungul autostrăzii. Concomitent, Ministerul Agriculturii va trimite în zonă avioane care vor pulveriza în aer feromoni și substanțe afrodiziace pentru gândaci, astfel încât numărul acestora să poată reveni la cote liniștitoare.

e) Pe traseul Pitești – Sibiu va fi interzisă lectura cu voce tare a poeziilor premiate în ultimii ani de ziua lui Mihai Eminescu.

f) Baronii locali care sunt interesați de construcția autostrăzii Pitești – Sibiu vor înființa un post de televiziune pentru gândaci, după modelul celor existente deja pentru oameni. Ca urmare, ne putem aștepta nu numai la înmulțirea gândacilor, ci și la completa lor destrăbălare, ducând până la încuscrirea cu alte specii de insecte. Astfel, viitorul gândacilor va fi asigurat.

g) Ministerul Economiei va înlocui materia primă din care se fabrică prezervativele pentru gândaci cu folie și cauciuc românesc. În caz că se sparg, le vor trimite spre vulcanizare la atelierele auto din România.

h) Diplomații români vor duce o muncă de convingere la Bruxelees, asigurându-i pe oficialii europeni că povestea următoare:

La o conferință internațională pe tema muncii, ia cuvântul inițial un american. Acesta spune: „La noi în fabrică luni dimineața intră piesele de mașină iar vineri seara iese deja mașina gata asamblată și funcțională.”
După care ia cuvântul un japonez: „La noi în întreprindere luni dimineața intră piesele de calculator și tot luni, la sfârșitul programului, iese calculatorul gata asamblat și perfect funcțional.”
Și tot așa, până când vine și rândul românului. Acesta se apropie de microfon, se scarpină în cap și rostește: „Ca să vă dau un singur exemplu, lunea trecută la ora opt dimineața s-a început oficial construcția fabricii de bere de la mine din oraș și la ora nouă deja toți erau beți.”

este un simplu banc și că în realitate gândacii vor muri mai repede de bătrânețe decât din pricina construcției în sine.

i) Pentru a-i asigura pe oficialii europeni că situația din teren este cu totul alta, se va decupa secvența următoare cu gândaci din filmul de groază „Prince of Darkness”:

și se va promova în străinătate ca film documentar românesc.

j) Parlamentul va da o lege prin care toți cetățenii români care se arată interesați de autostrada Pitești – Sibiu sau care în trecut au ieșit în stradă strigând că vor autostrăzi vor fi obligați să adopte cel puțin o pereche de gândaci, ca animale de companie. Aceștia vor putea fi crescuți în baie sau în bucătărie.

Acestea sunt numai câteva soluții care mi-au trecut fugitiv prin cap. Desigur, lista poate fi continuată în comentarii.

7 Replies to “Soluții la problema gândacului dintre Pitești și Sibiu”

 1. :))))) “poezie emo” e bestial, mi-o însușesc la nevoie, cu menționarea sursei :))))
  Și cu gîndacii ăștia de care acum am aflat… Cum te risipești tu în nimicuri…! I-aș stîrpi fără să știe comisiile europene sau i-aș da pe mîna filosofică a dlui Daea, de care amintiși doar în treacăt.

 2. @smaranda

  După autor.

  @Issabela

  Păi nu ne dau bani de autostradă dacă-i stârpim. Lasă-l pe Daea, pune mâna și completează lista cu soluții, problema-i foarte gravă.

 3. Toate au rostul lor în ecosistem. Mai puțin, omul. Așa pare.
  Pasajele subterane sau poduri verzi sunt o soluție necesară și funcțională.
  Ar trebui obligatoriu construite nu numai dealungul autostrăzilor ci și al drumurilor foarte circulate.

 4. Nu-ti seamana macar la ritm cu ” Sergentul ” lui Alecsandri ? Mergi la pariu ca , NICIODATA in Romania nu va fi construita vreo autostrada indiferent unde sau catre ce ? O fi 85% din suma asigurata de catre UE insa , avand in vedere ca , de la aia nu poti fura , nu poti shpagui , nu poti supraevalua… cum mama dracului sa ai curajul sa incerci macar sa soliciti acesti bani ? Aia iti cer si banii inapoi si te obliga sa le dai inclusiv dobanda la suma respectiva iar politicienii romani… au invatat bine chestia asta in acesti peste douazeci de ani de cand ne-au acceptat aia in UE .

 5. Cum adică n-o să se construiască niciodată autostrăzi în România? Păi și străinii care ne fură resursele și le duc la ei în țară să le tot transporte pe străzi neasfaltate care arată ca pe vremea bunicilor noștri? Ce treabă-i asta?

 6. ” Păi și străinii care ne fură resursele și le duc la ei în țară … ” Cred c-ai dorit sa faci o ironie caci , parca nu-mi vine a crede ca , taman dumneata poti fi prizonierul unor astfel de pareri apartinand unor ” nationalisti ” de carton ! 1] Nu-ti fura nimeni nimic caci… le-ai dat { DUMNEATA , DUMNEAEU si altii ca noi } pe gratis si… daca mai stateau aia mult pe ganduri ai mai si implorai s-o faca . Deci , nu poti acuza de furt pe cineva caruia i-ai solicitat favoarea sa ia GRATIS { ca tot nu era din munca ta } ceea ce i-ai oferit .2] Da’ de cand conteaza cum transporti , pe ce fel de drumuri , asfaltate sau pietruite , sacul cu bani sau niste lingouri de aur pe care taman ce le-ai shutit dintr-o banca ??? Important este sa nu te opreasca gaborii zic eu ! ” Cum adică n-o să se construiască niciodată autostrăzi în România? ” Pai , chestia asta a spus-o Traian Basescu fostul Presedinte al Romaniei si a spus-o nu doar odata asa … la un taifas in fatza unui pahar de “ceva ” ci , pe posturi publice de televiziune . Oare acum , nici p’ asta sa nu-l mai credem ca nu stie ce spune ? De fapt , i-ai uitat atat de repede pe tipii de la Bechtel ?

Leave a Reply