Misterioasa lume a bananelor

Banana este unul dintre cele mai neînțelese și subestimate fructe galbene de pe această planetă albastră. În primul rând, știați că foarte mulți dintre noi desfacem bananele în mod greșit, de la vârf, acolo unde fusese floarea, în timp ce ele se desfac în mod corect din partea opusă, rupându-li-se coada? Dar când tipa care desface banana arată ca-n poza de mai jos, ce mai contează?

fata cu banana

În al doilea rând, banalele sunt radioactive. Conțin K-40, care este un izotop al potasiului. Nu în cantitate suficient de mare cât să vă pericliteze sănătatea, mai repede veți muri de diaree decât de radiații, și-n plus doza de radiații primită dispare după câteva ore ca urmare a metabolismului, dar este că nu știați nici asta?

Banana mai constituie, dragii mei, un simbol falic. Pe de-o parte, datorită acestui lucru ea apare în expresia eufemistică mă doare la banană, iar pe de alta banana a fost ilustrată în diverse creații artistice celebre, cum ar fi Prințesa X:

Prințesa X

Sau ce, nu o banană reprezintă sculptura de mai sus? În fapt, aproape toată opera lui Brâncuși stă fie sub semnul falusului, fie sub semnul oului cosmic – care-i tot un fel de falus, sau în orice caz ceva dimprejurul acestuia. Gândiți-vă de pildă la erectul column al infinitului, care străpunge cerul sau pământul, în funcție de unghiul de vedere ales. Și nu doar opera lui Brâncuși, dar ne îndepărtăm de subiect.

În atari condiții, nu-i de mirare că anul trecut un artist contemporan cu gust desăvârșit, pre numele lui Maurizio Cattelan, a lipit pe peretele unui târg de artă o banană, pe care ulterior a și vândut-o. Contra unei sume de 120000 de dolari. Ba chiar a vândut două, și-nțeleg că pe a treia a cerut mai mult, dar nu știu dacă a avut un final fericit. Italianul demonstrează cu prisosință o profundă cunoaștere a limbii române, limbă în care bananele și banii încep cu aceleași trei litere.

În concluzie, data viitoare când vă plângeți că n-aveți bani calculați câte banane ați mâncat în ultima lună. Veți realiza, sper, că problema nu-i una de bani, că nu i-ați avea; teoretic aveți milioane de dolari, dar practic muriți de foame cu frigiderul plin lângă voi, pentru că nu știți ce-i ăla și cum să-l deschideți.

PS: Ca să vin în întâmpinarea unor posibile întrebări din comentarii și să vă liniștesc cugetul, nu, nu cred că Brâncuși este un sculptor vulgar sau lipsit de valoare. Dimpotrivă, îl consider un artist extrem de seminal.

18 Replies to “Misterioasa lume a bananelor”

  1. Eu tot n-am înțeles, la celebra banană lipită cu scotch, era adevărată? Și-atunci ce i-a făcut, de nu s-a copt și stricat? Sau cultul ăla de-a cumpărat-o, cum o păstrează-n starea ei de… artă?

  2. Coloana infinitului este reprezentarea statică a creației. Nu are nimic comun cu un falus. Iar un falus nu are nimic vulgar în el însuși dacă nu îi dus în cap și pângărit cu perversiuni.
    Brâncuși a văzut creația în forma ei de manifestare. Acolo unde tronsonul este mai lat este maximul de manifestare a potentialelor la nivelul de manifestare apoi acestea se cern și coboară printr-un câmp de frânare, trecând prin gâtuirea următoare unde iau o formă în jos spre următorul nivel de vibrație.
    Dacă îi dai o mișcare de rotație, coloana se transformă într-un cilindru în care vei vedea helixul ( cred că așa îi zice).
    Dacă vrem să semene cu un organ atunci aș spune coloană vertebrală.
    Deci coloana infinitului este creația în desfăsurare, toate probabilitățile și arhetipurile se manifestă pe mai multe planuri de vibrație sau stări de agregare.
    Ia coloana de la un capăt și preseaz-o. Pliaz-o. Îți rămâne o linie ( Dumnezeu). Ia linia și pliaz-o până rămâne un punct ( Izvorul).
    Asta ca sa încercăm să realizăm cât de cât de ce suntem unul.

  3. @Issabela
    Cat se poate de adevarata! :)) A fost mancata imediat dupa “achizitie”, intr-o alta manifestare suprema de arta divina

    @Aldus
    M-a amuzat pamfletul (daca pot sa-i spun asa). Stiam ca este radioactiva, la fel cum stiam ca este si pe cale de disparitie, dat fiind ca banana actuala este o clona si nu are diversitate genetica 🙂

    Totusi, cam multe referinte la sex in ultima vreme 😛

  4. @ Liviu
    Cît nu se face și din disiparea în neant a presupusei forme de artă o altă artă divină…

    Și țin să spun că-s de-acord cu ultima ta observație, nu știam cum s-o spun și eu delicat, tot de Freud cred că m-aș fi folosit cumva 🙂

  5. Mai frate , ce mama dracului aveti toti cu acest stereotip absolut imbecil … simbol falic ? Chestia asta cu falusul a lansat-o un “critic “de arta la inceputul secolului XIX { se referea la arma unuia din tabloul RONDUL DE NOAPTE al lui Rembrant } si … 😉 vad ca sta tzeapana inclusiv azi . Iar ala care-a facut dintr-o banana lipita pe un zid , o ” opera de arta ” vanduta ulterior cu niste milioane bune de parai… pai ce , ala a fost prost sau cumparatorul ? Fireste daca n-a fost vorba despre o reclama desantzata sau spalare de bani adica , tipic vremurilor de azi .

  6. @Marian

    Da, se zice ca prost nu e cel care cere, ci cel care dă, intr-adevar. N-au fost chiar milioane de parai, ci “decat” 120 de mii. Bine, orice suma e platita pentru asa ceva mi se pare o jignire la adresa artei, dar asta e parerea mea 🙂

  7. @Issabela

    Păi dă și tu o căutare pe Google Images după numele artistului și-ți apare imediat opera de artă. De fapt stai, am uitat că tu nu folosești calculatorul! Și că pe mobil nu folosești browserul, că nu-ți place. Da, a lipit cu scotch o banană de un perete și aia a fost.

    A vândut-o pentru 120 de mii de dolari. De două ori.

    @smaranda

    Nu vrem neapărat să semene cu un organ, ci cu un simbol, iar simbolul este unul falic. De altfel, nu uita că în spatele creației de care vorbești tu și pe care consideri că această coloană o simbolizează se află tot falusul (alături, firește, de vulvă sau vagin). Cele două organe sexuale se află la baza oricărei creații, umane sau cosmice. Nu asta ne spun fizicienii, că tot universul a luat naștere în urma unui mare „bang”? 😀 Oul cosmic (haosul originar, supa de potențialități) trebuie fecundat de o scânteie divină („dar deodat-un punct se mişcă…”) pentru ca lumea să se nască. Falusul, cu alte cuvinte, nu este un organ, ci un agent al creației și un principiu vertical. Din unirea principiului vertical (falusul) cu cel orizontal (vaginul) rezultă crucea, care, cu brațele ei, se întinde până la marginea creației.

    @Liviu Ursulescu, Issabela

    Care-i problema cu referințele la sex? Sunt referințe la ceva natural, mișto, plăcut, nu? De ce ar trebui să fim pudici, care-i șpilul?

    @Marian

    Cred că ți-a scăpat imaginea Prințesei X.

  8. @Aldus, știam “opera” de pe facebook, care merge brici pe telefon :))) mă miram doar de starea de putrefacție a fructului respectiv, că… na, că există, ce să zic mai mult :))

  9. Păi e simbolic. A fost mâncată și, presupun, înlocuită.

    Hmm. Dacă mă uit așa de la depărtare, seamănă puțin cu secera și ciocanul. 🙂

  10. Un sens nou și nebănuit :))) Și departe de Freud. Cred că trebuie refăcută capodopera, pentru a i se studia toate valențele încă nedescoperite.

  11. :))) n-ar fi treaba mea ce vedea el, doar că a făcut o ideologie prin care reduce totul la sex. Nu mai poți să bagi o ață-n ac să coși un tiv, de Freud.

  12. Mi-am amintit de o fază din serialul SF Farscape, în care protagonistul o întreabă exasperat pe o grasă de pe o anumită planetă dacă la ea absolut totul se rezumă la bani, iar tipa îi răspunde ceva de genul: „Bineînțeles! Adică… cât de mult sex poți să faci?” 😀

  13. @Issabela
    Hai ca nu vedea sex chiar peste tot 😛 Si ideologia lui nu e despre sex, cat despre relatia (sexuala) pe care copii o au cu parintii, afaik 🙂 In fine, la faza cu ata-n ac nu l-as acuza stric pe Freud, cat limba romana si multitutinea de expresii si sensuri a ei :))

    @Aldus
    N-am nimic cu referintele, cat cu frecventa 😛

  14. […] dizgrațiosul și non-valoarea. Urât care prinde la snobi, îi separă pe proști de banii lor (cum e cazul acelor banale banane lipite pe o pânză și vândute pe niște sume exorbitante) și imprimă anumite tendințe nefaste (culturale și nu numai) în rândul tinerilor și al […]

Leave a Reply