Ministrul Educației apelează la mila Patriarhiei Române

Șefa educației, Monica Anisie, i-a cerut Patriarhului Daniel sprijin din partea Bisericii pentru ca elevii mai nevoiași, siliți în această perioadă să rămână acasă, să poată primi laptopuri și tablete de pe care să-și facă cursurile online. Conținutul scrisorii trimise către Patriarhia Română poate fi lecturat aici.

Ai zice că lui Daniel i se întinde o cursă: fie donează și astfel scoate din rahat Ministerul Educației, fie nu donează și astfel electoratul penelist primește încă o dovadă despre cum BOR e o plagă a societății românești, episcopii conduc merțanuri și sunt ipocriți, în fine, cunoașteți firul narativ. Ai zice asta dacă n-ai observa tonul umil folosit în scrisoare, ton care justifică pe deplin titlul articolului.

Dar, din punctul meu de vedere, umil sau nu, ministrul n-are dreptul de a face astfel de solicitări. Pentru că, pe de-o parte, educația de la noi e plină de bube. Directorii sunt numiți politic, competența cadrelor didactice lasă de dorit, programa e stufoasă și anti-învățat, se sifonează bani (ca în orice domeniu public), se ascunde mizeria sub preș șamd. În concluzie, există o grămadă de probleme pe care le are ministerul în ograda lui. În timp ce de cealaltă parte, BOR a donat (în bani, ventilatoare, testere, mâncare, măști etc) peste 3 milioane de euro de când cu pandemia.

În aceste condiții, să vii tu, cu atâtea probleme în curtea proprie, și să ceri mila celui mai filantropic organism românesc, e dovadă de nesimțire.

7 Replies to “Ministrul Educației apelează la mila Patriarhiei Române”

 1. M-am oprit la “mă adresez Preafericirii voastre”… Uite, nu mai știu dacă e cu majusculă, probabil că da, dar nici nu verific.
  Dacă ar fi început cu ” Domnule patriarh”, aș fi continuat, probabil, să o citesc.
  Poate aș fi aflat și dacă programul “200euro”, prin care li se dau 200 euro părinților fără venituri să cumpere un gadget pentru lecții virtuale, e preafericit sau guvernamental.

 2. Păi ea e ministrul educației, ce-i trebuie să știe cum se scrie corect? 🙂 În rest, am zis, tonul e umil.

 3. Asta e formula de adresare oficială, când vorbești cu un rang înalt bisericesc.
  Nu e popa singurul bărbat căruia, deși nu ți-e tată, îi pupi mâna la propriu? Normal că tonul e umil.
  Oricâți bani ar dona biserica vreodată, tot e a zecea parte din cât a furat de la stat (cu forme legale sau ne) și de la populație.

  Coana Anisie, în altă ordine de idei, vorbește mai rău decât coana Veorica. Dar nici asta nu contează. Contează că a pretinde laptop în fiecare casă cu copil de școală într-o țară unde școlile din unele sate n-au canalizare e o obrăznicie, o ipocrizie fără margini. Și văd că lumea tace, indiferent de coloratura politică, fiindcă toți au pus umărul la acest dezastru – învățământul.

 4. @Renata, “mai rău decît Veorica” mă îngrijorează teribil, căci n-am citit-o prin presa on-line și nici ascultat-o încă deloc, m-am gîndit că poate dispare și ea cum a venit sau ca alții de repede și nu i-am dat atenție. Dar văd că emite păreri și dispoziții în continuare, deci există 🙁

 5. @Renata

  După cum și statul a furat de la Biserică. Tot așa, cu forme legale. Vezi articolul ăsta, ca și comentariile lui Eftimie, mai ales cel cu numărul 103, pentru o ilustrație a întregului balet.

  Dar nu ăsta-i subiectul aici. Lăsăm la o parte faptul că BOR nu fură și nu sifonează bani. Primește de la stat, pentru că i-a cerut (și e normal după ce Cuza a secularizat averile mănăstirești). După cum primește de la credincioși pentru că vor ei, nu-i obligă nimeni, nu-i fură nimeni. Dar uită-te la Daniel: a promis că face hardughia și a făcut-o. Arată-mi un singur politician care s-a ținut de cuvânt cu o singură construcție similară. Sau autostradă. Sau spital. Sau ce vrei tu.

  Tot BOR a donat o grămadă de bani mai ales bătrânilor. Hai să le căutăm preoților nod în papură, nu? Asta-i ca și cum ai spune că Becali a făcut tot felul de afaceri dubioase și că nu-i intelectul. Da, a făcut și nu-i, dar asta nu-i scade cu nimic meritul de a-i ajuta pe acei sărmani rămași fără case după inundații mai mult decât făcut-o ditamai statul român. Ce-i a lui e a lui. Și ce-i a lui BOR e a lui BOR.

  În rest, de acord, asta ziceam și eu, că e obrăznicie. Exact ce zici în final ziceam și eu în ultimul paragraf, cu alte cuvinte.

 6. De câte ori ai cumpărat o lumânare, o iconiță, o brățară cu sfinți din micromagazinul plasat la intrarea în biserică și ți s-a emis bon FISCAL?

Leave a Reply