Ok, sunt un pic rău în titlu, da’ nu-i așa că dacă scriam „cățeaua de pază a internetului” suna și mai rău? Și totuși, era mai corect, dat fiind că „incriminata” e fomeie. Tocmai ce-am citit un articol scris de-o fată frumoasă1Judecând după poza din articol. (Aparent își postează în fiecare articol câte-o poză diferită. Pe mine m-a convins din prima.), pe care-o pseudo-cheamă Dunia2La fel cum, de exemplu, pe mine mă pseudo-cheamă Aldus – am și acte doveditoare: blogul de față. Fata cred că-și dă și numele pe blog, da io aleg s-o strig după pseudonim, că dacă și l-a pus, înțeleg că-i place. și care, în linii mari, zice că Facebook ar avea nevoie de-o mână autoritară care să-i mai altoiască pe cei care sar calul. Pentru că, și dă exemplul lui Zoso care-și condimentează opiniile critice cu înjurături.3În caz că vă gândiți că-mi lipsește o virgulă, să știți că există mai mulți Zoso.
Prima mea întrebare e care o fi relevanța lui Zoso în ecosistemul Facebookului, o tarla virtuală unde 99% din precupeți își expun mărfurile, cel mai adesea în forma unor poze cu haine, mâncare și pisici, în văzul colegilor, prietenilor și rubedeniilor? De obicei, discuțiile de acolo sunt amicale. Prea amicale, aș zice eu: vai, ce bine îți stă cu rochia asta, pupici și inimioare, ce frumoasă ești azi, ești o zână, sunteți cel mai drăguț cuplu etc scl. Uite, io aș vrea un robot care să-i taxeze pe cei care te umplu cu siropuri din ăstea fără să le și gândească în mod autentic, și zic un robot pentru că vă dați seama ce-ar însemna să angajeze niște oameni care să răspundă la fiecare reclamație? Păi s-ar umple sistemul de reclamații: fiecare utilizator care are râcă sau e invidios pe cineva ar începe să-l reclame. De exemplu, toate prietenele care te laudă când îți iei o rochie nouă s-ar duce după aia și ți-ar reclama poza, pe motiv că e indecentă sau ceva. N-ar mai prididi moderatorii cu rezolvarea reclamațiilor – afară de cazul în care formularul de reclamații ar arăta ca la Poșta Română.
Dar chiar dacă s-ar putea găsi o soluție de moderare fezabilă economic pe o platformă care totuși este gratuită și deci înspre care nu putem emite mari pretenții, repet, care e relevanța lui Zoso în acest mediu? Voi trăiți în bule, dar dacă lărgiți puțin contextul, veți observa că marea majoritate, să nu zic 99% dintre români, nici nu știu ce-i ăla influensăr sau cine-i Zoso. Este că, dacă n-ați văzut Once Upon a Time, nici voi nu știați că există și alți Zoso pe lumea asta? Deci, faptul că unii mai înjură ocazional nu are cine știe ce relevanță statistică pe Facebook. E ceva minor în marea schemă a lucrurilor. Privind de sus, nu merită investite resurse în dezvoltarea de instrumente care să corecteze defecte minore. Și de asta ele nici nu există – sistemul actual de reclamații e o glumă proastă, făcută de ochii lumii.
În sfârșit, să zicem că cineva vă ia în vizor și vă numește idiot. Care-i baiul? Cu ce vă deranjează asta? Dacă chiar sunteți idiot, înseamnă că respectivul are dreptate și vă face pe deasupra un serviciu, oferindu-vă un feedback obiectiv. E chiar mai folositor pentru voi decât o măgulire de complezență, din care nu puteți lua nimic. Măcar critica vă poate stimula să schimbați ceva, deci o puteți transforma într-o chestie constructivă, indiferent de intențiile celui care a emis-o. El vă poate face un serviciu chiar dacă vrea să vă înjure. Iar dacă nu sunteți idiot, înseamnă că cel care vă înjură dă dovadă de grave erori în evaluarea altora. Adică asta spune ceva despre el, nu despre voi. Și, în fond, ce vă pasă de ce crede cineva (Zoso, cititorii lui, oricine de pe lumea asta cu care nu împărțiți o ciorbă) despre persoana voastră? Că, oricum, felul în care sunteți voi, calitățile și defectele proprii, gradul de inteligență sau de prostie nu vi-l poate schimba nimeni scriind niște cuvinte pe blog, deci cuvintele respective nu sunt decât expresia modului în care vă vede el, pe voi nu vă pot atinge la modul real și profund cu nimic. Și fiecare om are dreptul să aibă o părere despre voi, bună sau rea – cu ce vă deranjează că și-o exprimă public? Că tot nu poate influența decât, cel mult, alte păreri ale altor oameni – adică la fel de irelevante.
Pe net nu scapi de vorbe de duh, v-o spun din experiență. De exemplu, luna trecută o necunoscută m-a numit ignorant, semidoct și mi-a spus că speră să nu mă înmulțesc, că deja sunt destui cretini pe lume. Deoarece sunt un băiat finuț, nu vă descriu partea anatomică unde mă doare de înjurăturile ei. Așa că… ok, cineva v-a înjurat. Și? Sfatul meu: învățați să fiți mai miserupiști. Și, mai ales, mai miserupiste. Iar acolo unde este cazul, luați ce-i bun din înjurături, că din laude cu siguranță n-aveți ce.
Altfel, de la moderare la cenzură nu-i decât un pas.
Cudi e „not secure”, deci nu am avut curaj să mă delectez.
Da, ești rău în titlu. Noi (cei ce nu activăm în publicitate sau domenii conexe) percepem altfel rețelele de socializare, mai ales pentru că ne permitem să nu folosim unele rețele sau să fim selectivi în digerarea conținutului de acolo. Una e să arunci un ochi pe acolo, să scrii un banc sau să te uiți la poze ale prietenilor (ale puținilor prieteni, aș adăuga) și alta e să urmărești tot ce e acolo pentru că, deși cei din domeniu și-au făcut-o cu mâna lor, acolo e pulsul. Abia târziu am înțeles de ce atâția blogări erau atât de consumați de ceea ce e pe Facebook, când am pus cap la cap ce ziceau mai mulți: efectiv îi obosea ce era acolo pentru că reacțiile negative erau într-un volum mult mai mare decât în cazul meu sau a altuia care aruncă acolo câte un ochi din când în când. Există cenzură, se închid pagini și se modifică algoritmi, iar oamenii ce se ocupă de asta o iau la un moment dat razna – normal aș spune, deși nu prea am noțiuni de psihologie.
Revin la percepție, s-a propagat faptul că părerile exprimate public schimbă percepția despre x sau y – unde x sau y pot fi oameni, afaceri, publicații etc. Ani de zile s-au adunat la conferințe și și-au construit un domeniu cu reguli scrise și nescrise la care aleg sau nu să se alinieze – la fel face și Dunia, se aliniază. Se merge atât de departe încât multora le e frică de comentariile pe bloguri ce conțin păreri incomode tocmai pentru că au impresia că afectează acea percepție.
Și culmea ironiei e că Dunia *a preluat de la aceiași blogări ideea că în lipsa cenzurii fiecare își poate exprima o părere and we can’t have that. De la primul articol plătit, de la primul cozonac lăudat în 300 de cuvinte pe un blog, s-a născut ideea „nu poți fi heităr, e bad for business”.
*am fost agresiv pentru a-mi susține argumentația – Dunia arată cu degetul limbajul și jignirile în general.
Dam, mulțumesc.
Aldus, am de corectat ceva. N-am scris că Zoso jignește, am scris că are rol de acuzator și evidențiază atitudinile false. Cei care comentează jignesc pentru că nu există nici o consecință. Poți să critici munca unei persoane fără să folosești un limbaj vulgar.
Despre titlu, am râs toată ziua azi, dar aș completa. Sunt cățeaua cu defecte a internetului. 🙂
@Issabela
Apăi telefonul tău…
@dam167
Să știi că de la tine am ajuns la Dunia! 🙂
Trist job trebuie să fie ăla în care orice opinie negativă îți aruncă în aer „credibilitatea”.
Și nu cred că viața reală se desfășoară pe Facebook. Eu, dacă vreau să-mi înlocuiesc un robinet, chem un instalator pe care-l cunosc, nu mă uit la cine are mai multe stele pe Facebook. Dacă vreau să sărut o fată, o caut în anturaj, nu mă binoclez la fotoșopatele de pe Instagram. Etc. De fapt, dacă mă gândesc bine, așa face cam toată lumea. Greșesc? Tu îți cumperi camerele foto în funcție de performanțele senzorului sau de ce părere are boss-ul Canon despre homosexuali, africani sau grase (părere pe care să zicem c-a scăpat-o la un moment dat în public și deci iată, „toată lumea” boicotează produsele lui)?
@Dunia
A, am înțeles. Eu l-am văzut pe Zoso utilizând repetat cuvântul „maimuțică”, așa că pe el credeam că-l critici. Da’ oricum, ce-ți pasă de părerile comentatorilor, fie ele exprimate și sub forma unor jigniri? Sau de ce i-ar păsa cuiva de ele? Cam asta am încercat să zic în articol: că n-are rost să-ți pese, că trebuie să fii imun(ă) la așa ceva (mai ales pe internet, unde invariabil vei da peste astfel de critici).
Că veni vorba, imho multe din fetele care au fost luate în vizor de cei doi (Zoso și Cetin) se victimizează. Poate e și asta o metodă de atragere a atenției.
Cățeaua cu defecte a internetului sună chiar frumos și incitant. 🙂
Apropo de urmatorul articol, “mai corect” este o greseala, dat fiind faptul ca pentru cuvantul corect nu avem grade de comparatie. 😉
PS: Ce formulare am gasit ca sa nu fac o cacofonie, vezi “dat fiind faptul ca “corect” nu are grade de comparatie” vs ce am scris 🙂
[…] de la ultimul comentariu al lui Liviu Ursulescu, m-am gândit să scriu un articol în care să tratez problematica lui „mai corect”. Pe scurt, […]
Am scris un articol pe tema lui „mai corect”. Nici cacofoniile nu mă deranjează (și nici nu sunt greșeli propriu-zise, ci doar concesii făcute celor cu sensibilități). Nu e greșit să scrii „caca”, e doar neplăcut pentru unii, și nu văd de ce le-aș menaja podoarea. Uneori e chiar imposibil (Ion Luca Caragiale, Biserica Catolică).
Tu ce mai faci? Ai dat mai rar pe aici în ultima vreme. Îți reamintesc că ai chiar un cont de autor, nu doar de comentator. 🙂