Despre COVID-19

La începutul lunii februarie, pe când COVID-19 nu era decât o problemă a Chinei, am făcut un lucru pe care nu-l mai face niciun om de pe planeta asta: m-am uitat la statisticile blogului O Poziție, ocazie cu care am constatat că am avut una bucată vizitator din China, așa că am mers frumușel la farmacie și cumpărat 3 seturi a câte 50 de măști medicale fiecare, made in China. La vremea respectivă, o mască (simplă, din 3 straturi) costa între 50 și 65 de bani.

Nu râdeți că nu-i de șagă, virusul ăsta sprințar cică s-a luat de la șerpi și lilieci la oameni, iar eu n-am antivirus pe calculator, așa că better safe than sorry. De fapt, având în vedere că infectează atât oamenii cât și animalele, unii s-au gândit că cea mai bună măsură de protecție este să se costumeze în extratereștri, probabil mizând pe faptul că aceștia au o fiziologie diferită și deci vor scăpa teferi:

coronavirus - 1

coronavirus - 2

coronavirus - 3

coronavirus - 4

Pozele s-au propagat pe rețelele sociale mai ceva decât coronavirusul, așa că nu știu cine le-a făcut și deci n-am cum să-i pun link. Și, oricum, ce sait și-ar dori link de la un blog pe care a intrat un vizitator din China?

Până la urmă n-am folosit măștile, blogul meu s-a dovedit imun, probabil ca urmare a comentariilor voastre, o fi având și virusul mândria lui, iar astăzi am observat că nu se mai găsesc de cumpărat nicăieri. Măști, nu viruși sau comentatori. Am văzut stocuri epuizate cu ultimul preț de vânzare de 30 de lei per mască. Oricum însă eu le mai țin, aștept să egaleze prețul aurului și apoi vedem.

Râdem și glumim, dar între timp coronavirusul ăsta șturlubatic s-a răspândit în toată Europa, iar zilele trecute a cauzat și primul deces la noi în țară. Victima este un bucureștean de 48 de ani care se auto-izolase la domiciliu. Când a deschis ușa de la cămară, i-au căzut baxurile de ulei și de făină în cap.

Csf, ncsf, viața merge înainte. Om scăpa noi și de chinezăria asta, cu condiția să respectăm indicațiile autorităților. Spălați-vă cât mai des pe mâini pentru a evita contactarea acestui virus care se transmite pe calea aerului, după care luați-vă mănuși chirurgicale; nu tușiți și nu vorbiți limbi străine decât dacă vă oprește agentul de circulație, dar cel mai bine nu circulați deloc; iar dacă statul prelungit în casă alături de alesul inimii voastre vă aduce aminte de anii tinereții, sărutați-vă cu masca de gaze pe față. Sau, vorba lui Topîrceanu, nu vă mai sărutați deloc.

În loc de PS: știați că COVID-19 este numele bolii și nu a virusului?

Later Edit: Pentru cei care nu s-au prins, articolul este unul umoristic. Țin să fac precizarea asta din cauza evoluției situației din țară, mai precis a faptului că încep să se facă dosare penale pentru propagarea de informații false (partea cu bucureșteanul căruia i-au căzut baxurile în cap era o glumă) și percheziții la locuințele presupușilor speculanți (n-am nicio mască, de altfel le consider aproape inutile).

19 Replies to “Despre COVID-19”

 1. Deci , d’aia n-ai mai postat nimic din 04 03 ? Ti-a fost frica de virusi ? M-am prins : glumesti ! Alduse , am avut o revelatie… fix aseara . Iti amintesti ca , in urma cu ceva mai putin de-o luna , poate o luna si jumatate in urma , toate agentiile de stiri din lume aveau ca punct de pornire nu COVID 19 si ceea ce se-ntampla la chinezi ci , faptul ca Turcia lui Erdogan shantaja UE { cerea bani mai multi si alte avantaje } cu eliberarea migrantilor din taberele de pe teritoriul turcesc . Chiar a si facut asta , dand permisiunea acelor oameni amarati sa se duca unde-or vedea cu ochii pentru a ajunge in acel atat de visat promised land numit EUROPA… TARILE BOGATE ALE UNIUNII EUROPENE MAI PRECIS . N-am uitat acele imagini dureroase ce aratau copii femei si batrani ce se plangeau de conditiile de viata din acele tabere . Ai tineau turcaletii ca pe caini . Acum , de cand a inceput isteria asta cu COVID-ul , nimeni pe nicaieri , n-a mai dat nici vreo stire si mai ales nici o imagine cu acei migranti care , pana ieri alaltaieri se cotonogeau cu politistii greci in drumul lor catre … UE . Aseara m-am prins de acest fapt si , te-ntreb pe matale stiindu-te mai sprintzar la minte : care-i shpilu’ de fapt ? S-au prins aia ca , ACUM este mai bun “raiul ” turcesc decat raiul european ? Or fi primit oarece ” indicatii pretioase ” si s-au lasat pagubasi… DEOCAMDATA ? Inainte sa uit : si chinezii si macaronarii merita din plin ceea ce patimesc insa , asta-i doar pareea mea . P.S. Epidemia , pandemia ne-a adus si ceva bun : pe 15 Martie maghiarii din Romania si cei din Ungaria au stat in casele lor de teama acelui virus dovada ca , frica d e moarte este mai puternica decat …dorintele lor ne-nplinite si patriotismul lor de mucava .

 2. @Marian

  Bună întrebarea cu migranții. Migranții din Turcia vor continua să ridice probleme (și ne vom încălța cu ei, toate țările Europei, fie că-i vrem sau nu, mai devreme sau mai târziu). Acolo vina nu e doar a lui Erdogan, ci a întregii UE. De altfel, grecii i-au oprit pe uscat, dar grecii au multe insule care n-au fost păzite.

  Momentan subiectul coronavirusului este mai important și a acoperit subiectul migranților. Dar te asigur că o să ne reîntâlnim cu migranții, odată ce se rezolvă într-un fel criza pandemiei.

  @ioansperling

  Cine râde de dimineață, departe-ajunge. 🙂

 3. Bine ca , mi-am amintit la vreme : MULTE MULTUMIRI PENTRU FOTOGRAFII si mai ales pentru IDEI !!! Incepand de azi , nu voi mai da la reciclat pet-urile de peste 5 l MASCA DE FATZA CONTRA COVID 19 SCRIE PE ELE !!!

 4. Eu am acasă o grămadă de PET-uri de 5 litri. Pun în ele pungi, după modelul lui Zoso.

 5. Și pe mine mă urmăresc cîțiva cu litere orientale în nume. Nu știu dacă-s chinezi, japonezi sau coreeni, nu pot să le diferențiez alfabetele.
  Nu dau like, nu comentează, asta chiar ar fi culmea…!, nu știu ce-i cu ei.
  Din cînd în cînd văd la referenți “baidu” și, dacă intru, sînt aceleași hieroglife 🙁 am dedus că e vreun google oriental.

 6. Sincer, nu știu, dar nu cred că e o glumă proastă, deși noi o mai privim așa, și nu cred nici că mai contează de unde și cum.
  Și nu știu dacă vom ieși schimbați din asta, cum mai citesc pe ici, pe colo, deși tare mi-aș fi dorit.

 7. Chiar glumă n-o fi, dar proastă sigur este. Și-mi pare că dimpotrivă, ne agităm nejustificat pe tema ei. Dar poate o să revin cu explicații într-un articol. Sigur, există decese și factori de risc, nu le contest, dar lumea reacționează de parc-am trăi vremuri apocaliptice. Cine-ar fi știut că hârtia igienică se va vinde ca pâinea caldă în zilele de pe urmă?

  Legat de cât de mult ne va schimba asta, o carte veche spune că mai ușor va trece cămila prin urechile acului decât să se schimbe un om. Acum, cămilă n-am să fac testul, dar așa, ochiometric, cred că-i foarte improbabil.

  Ce se va schimba este că va urma o altă criză economică mondială.

 8. Greu mi-e cu tine să nu fii la notificări 🙂
  Uite că trecură două zile, cred, s-a schimbat și modul stării de urgență și tot n-am alte idei, alte păreri. Noroc că nu-i vreun subiect obligatoriu, că nici n-aș ști ce să scriu :))

 9. Issabela, problema notificărilor este a ta. Blogul meu are un feed pentru articole și un feed pentru comentarii. Mai are feed-uri separate pentru fiecare rubrică și pentru comentariile fiecărui articol. Cred că are și pentru etichete, n-am verificat. Te poți abona la oricare dintre ele, folosind orice cititor de rss-uri. Deci, dacă vrei, poți să fii la curent cu ultimele articole de pe blog, cu ultimele comentarii de pe blog, cu ultimele comentarii de la articolul X, cu ultimele articole de la rubrica Z și posibil cu ultimele articole în care apare eticheta T. Mai mult de atât ce vrei să te notific?

  Iată, de exemplu, opțiunile pe care ți le pune la dispoziție cititorul rss de la wordpress.com:

  Dacă nu-ți sunt suficiente – și recunosc că mie nu-mi place wordpress.com -, poți încerca alt cititor rss, cum este Feedly sau Inoreader. Nu știu cum se comportă pe mobil, dar pe calculator îmi arată ultimele articole/comentarii necitite de pe fiecare blog la care m-am abonat.

 10. Concret, bifează ultima opțiune din imaginea de mai sus (dacă nu vrei să ieși din ecosistemul wordpress) și vei primi mail ori de câte ori cineva comentează la un articol de pe acest blog. Cu link spre comentariul respectiv, presupun.

 11. Tot nu ai înțeles, de-atîta timp. Sînt abonată la comm. Doar că sînt pe mail. Și mailul e problema.
  Mi-am dezactivat notificările la mail din cauză că primesc la infinit, de ani, în ciuda dezabonărilor repetate și a serviciului de spam, oferte cu mailuri necerute. Cum ar fi Diverta, mă dezabonez de fiecare dată, “te-ai dezabonat cu succes” și-i tot acolo on scurt timp, ca hopa-mitică.
  Pt asta și pt faptul că îl folosesc cel mai rar dintre toate, țin notificările închise.
  Și mă mai uit pe mail cînd îmi aduc aminte, în general o fac cam o dată pe zi…
  Și la wp am notificările închise, că ar bîzîi întruna, dar wp e altceva, mă plimb prin el mult mai des.
  Serviciul de mail e singura mea problemă în povestea asta, o fi vreun an de cînd tot vorbim despre…? :)))

 12. Aldus, mi-am lus Inoreader :)))
  Deja e dezinstalat. Nu știu de ce-l lauzi atîta, am crezut că o să facă de toate și era gol :)) apoi am aflat că, ca să văd ceva în el, trebuie să trec eu acolo manual cele vreo 250 bloguri pe care le urmăresc… și așa am renunțat.

 13. Evident că trebuie să adaugi manual toate blogurile urmărite. Da’ puteai să te abonezi doar la comentariile de pe blogul O Poziție și poate c-ar fi fost mai mișto să le verifici acolo decât să-ți tot deschizi mailul. 😉

 14. Alături de mine poți să adaugi ulterior toate blogurile de unde nu primești notificări. Doar să fii atentă să te abonezi la comentariile blogului (nu la articole și nu la comentariile unui anumit articol).

  PS: Poți încerca și Feedly, care-i mai popular decât Inoreader.

Leave a Reply