Toată lumea ne spune că după aceste două luni de șomaj tehnic urmează o criză economică de proporții. Și nu numai la noi, ci în toată lumea. Știu că întrebarea din titlu sună naiv, dar de ce există crize economice?
A fost odată ca niciodată o familie Xulescu, în care tatăl și mama aveau servicii decente. La un moment dat, ceva s-a întâmplat și ambii au rămas pe drumuri. După o săptămână erau disperați: rate, facturi și niciun venit! După două luni erau în stradă, deoarece banca le luase locuința. N-ați zice că o astfel de familie era oarecum iresponsabilă, dacă, după atâția ani de muncă, nu avea puși deoparte nici măcar banii necesari câtorva luni de subzistență? Că trăiau de pe o zi pe alta? N-ați zice că le-a lipsit prevederea? Eu da. Și atunci, de ce cu economia diverselor state ar fi diferit?
Gândiți-vă că noi am parcurs un lung drum în care am schimbat mai multe orânduiri politice, economice și sociale. Am lepădat sclavagismul, pentru că era rău. Am creat, în urma revoluției industriale, o puzderie de mașini și unelte care să ne ușureze munca. Jobul omului modern este mult mai sigur, mai confortabil și mai bine remunerat decât al unui culegător, agricultor sau vânător din Epoca de Piatră. Sau de Lemn, sau de Bronz, sau de Fier. Trăim o culme a progresului și civilizației, la care strămoșii noștri nici nu visau. Și avem sute, dacă nu mii de sateliți ce orbitează planeta, plus o navetă spațială care a părăsit sistemul solar. Și, în aceste condiții, dacă economia stă pe tușă două luni, urmează dezastrul. Peste tot în lume. Cum așa? Ce facem greșit? Ce ne lipsește? De ce ne merge atât de rău, de ce trăim la limită?
Și de ce, chiar și atunci când ne merge bine, adică avem joburi, tot rău ne merge? De ce trebuie să muncim cel puțin o treime din zi (în timp ce o treime dormim, lucru care ne lasă relativ puțin timp liber), făcând diverse activități anoste care ne transformă ușor-ușor în niște roboți, fără să beneficiem de concediu decât 3-5 săptămâni pe an, și tot avem de tras 10-20-30 de ani pentru a ne lua o casă sau un apartament? Cu toate progresele științei, cu toată puterea de calcul pe care o avem în buzunare, cu toată tehnologia disponibilă, cu toată experiența acumulată timp de milenii? Unde greșim?
Aveți vreun răspuns?
Prin anii … cred ’50-’60 dupa Laika , Belka , Strelka si …GAGARIN , se spunea ca ” in viitor robotii vor face TOATE muncile grele si stresante ” pe care la acea vreme , le faceau oamenii . Fiind venita direct de la Moscova ideea parea minunata dar , s-au gasit si-atunci oameni care sa conteste asa ceva . Oameni evident , aflati de cealalta parte a zidului , oameni ce n-aveau grija ” organului ” . Prin 1982 parca , Nici O Lae Ceausescu explica unui reporter al unei publicatii din West cum vom face noi romanii cu acele ” ansambluri de locuinte ” ce , la un moment dat se vor invechi { ala n-a intrebat decat despre alea } : “- Simplu , le vom darama si , vom construi altele sau altceva in locul lor .” Raspunsul lui Ceausescu a fost absolut memorabil deoarece , arata care era de fapt grija cea mai mare a tuturor guvernelor din toate timpurile : oamenii sa aiva o singura preocupare aceea de-a muncii . Cum si ce… chiar nu conta si nu conteaza nici azi .Ce-am inteles eu { daca-i eronat iti prezint umile scuze } din postarea dumitale este ca job-urile bine platite , mult prea mult si mult prea bine platite , plus faptul ca jobbul oamenilor este sigur si mai ales confortabil { cum ai ajuns la concluzia asta ? } asta adaugandu-se la supertehnologizare , face ca , banii { pretzul sau rasplata muncii } sa nu mai aiva valoare caci , produsele devin foarte multe , ieftine si accesibile oricui si-atunci , normal din punctul de vedere al oricarui economist ce se respecta , apare criza economica . Nu gresim noi sau guvernele ci , doar faptul ca poate ar fi necesar sa daramam tot ce-am cladit pana acum si , in locul acela viran sa incepem sa construim { atentie : nu sa reconstruim } o alta Epoca . O epoca a siliciului caci , prin IEPOCA DE AUR am mai fost odata si…parca n-a fost asa bine . Cel putin pentru inceput , presupunand ca mai avem ceva timp la dispozitie , nu vom avea nici crize si nici intrebari referitoare al motivele pentru care apar .Oricum tot ar fi ceva mai bun decat un razboi clasic { d’ala unde se folosec bombe …atomice } mai ales ca pe cel economic al traim deja . Si…ar mai fi ceva : NUMARUL FOARTE MARE AL OAMENILOR CE TRAIESC PE ACEASTA PLANETA SI CARE OAMENI , AU NEVOILE LOR SPECIFICE SAU COMUNE . Cred ca la 10 miliarde sau chiar mai mult intr-un viitor nu prea indepartat , ar cam fi vremea sa ne luam bagajele si sa plecam spre alte planete .Cati oameni a curatat corona virusul 3-400.000 ? Si 20-30 de milioane si tot ar fi mult prea putzin daca ne uitam cata lume traieste pe aceasta planeta . Ca sugestie pentru data viitoare : sa-i ia pe asiatici , indieni { plus pakistanezii } si RUSI si-n felul acesta , vom castiga cu totii , inclusiv a treia planeta de la Soare . 😎
L-am schimbat, nu l-am lepadat. Ah, ca acum esti remunerat pentru munca ta, de acord. Dar la final, tot un fel de sclav al sistemului esti. Ai nevoie de o slujba sa traiesti, sa-ti platesti cheltuieli, sa te distrezi etc.
Nu stiu daca gresim undeva. Lucrurile sunt foarte interconectate in ziua de azi, dependente unele de altele, astfel incat, daca o componenta se strica, se strica un intreg mecanism. Daca ai un sistem de roti dintate, daca una se strica, sunt sanse sa se compromita tot angrenajul.
Poate singurul aspect, in opinia mea, unde putem face cu adevarat ceva, noi, cei pe care ne intrebi “unde gresim”, ar fi sa fim ceva mai realisti cu asteptarile si nevoile noastre. Nu-ti faci rate la banca pentru ultimul model de telefon sau o masinsa nu stiu de care. Daca ti-ai facut un credit “pe viata”, la banca, asigura-te ca-l poti plati – cum faci asta, buna intrebare. Poate ca nu e o idee rea sa stai cu parintii o generatie, si sa-i oferi copilului tau sansa de a avea casa lui… zic si eu… Nu-ti mai cumpara chestii de care nu ai nevoie, doar pentru ca-ti permiti. Nu-ti mai cumpara chestii cu bani din viitor (credit), care sunt peste posibilitatile tale de plata. Daca ai un venit de x lei, aduna-ti banii prima data, daca vrei o extravaganta de 3,4 * x lei, nu fa un credit pentru asta.
La acest aspect cred ca putem sa lucram cu totii, intr-o oarecare masura. Daca ar fi sa rezum la o singura propozitie intrebarea ta, as zice din lipsa de responsabilitate
Aș vrea să spun de la început că nu mă pricep la economie, eu știu doar să fac calcule și estimări și am ochi să văd ce se întâmplă în jurul meu. Se spune că ban la ban trage, iar mișcările bruște ale economiei apar când mută piesele cu influență și putere financiară.
„Și de ce, chiar și atunci când ne merge bine, adică avem joburi, tot rău ne merge?”
Păi o problemă ar fi că la un moment dat eu și colegii mei a trebuit să producem cam 3 salarii, deși primeam doar unul. Aici a fost prima ruptură pentru mine și e evident că nu e normal să fie așa. Un al doilea duș rece vine probabil după 40 de ani când îți dai seama că din postura de angajat nu vei trăi niciodată destul de bine – cu excepția unui procent mic, practic posturi de conducere la nivel internațional, cu alte cuvinte îți dai seama că banii se fac din speculă, nu din muncă. E destul să asculți gândirea financiară a unui om bogat și să-i vezi practicile ca să-ți dai seama că e din alt film. N-aș vrea să intru acum în prea multe detalii, dar e comic cum acțiunile caritabile strâng bani în continuare de la oameni relativ săraci, în timp ce averile altora cresc constant. Multe acțiuni caritabile sunt inițiate de oameni bogați care trebuie plătiți pentru munca lor, ironic, nu?
Ce zice Liviu Ursulescu în penultimul paragraf e să ne acceptăm condiția de sclavi. A crede că micile economii îți cresc la un moment dat nivelul de trai e complet aiurea și poate fi demontat prin calcule matematice simple. Ca noi să trăim semnificativ mai bine și să fim mai liniștiți nu avem nevoie de 500 de euro în plus pe lună, ci de muuuult mai mult. De fapt economiile dintr-un venit, să zicem salariu, nu au un randament bun. Un stil de viață echilibrat nu ar trebui să înseamne nu poți să-ți cumperi o dată la 2-3 ani un amărât de telefon nou – sunt obiecte de care să te folosești zilnic, nu opere de artă pe care să le venerezi sau cu care să te lauzi.
Mai iau un exemplu concret. Acum e moda cu economii din care să-ți iasă o pensie ulterior. Recomandarea e să economisești 20% din venit, asta înseamnă că pentru a trăi un an, muncești 5. Deci dacă te pensionezi la 60 de ani și preconizezi că vei trăi încă 25, ai de lucrat 125 – nu e fezabil. Ar trebui să ai un venit extrem de mare din care să economisești extrem de mult iar asta, din nou, nu prea întâlnești în realitate.
Un lucru bun pe care îl propagă adepții teoriilor diverselor conspirații e să conștientizăm ce e bun și ce nu e în sistemul în care trăim. Poate avem nevoie de o altă tehnologie, de un alt sistem de conducere și de o altă abordare a noastră ca oameni, ca societate. Nici argumentul lui Marian că am fi prea mulți nu ține, pentru că dacă am împărți în mod egal resursele am trăi toți mai bine. Pentru unii e ușor să spună, după ce au ținut jos niște populații, că nu sunt în stare să se ridice la un nivel și că de-aia sunt așa săraci.
@dam167
Am zis din start ca suntem sclavi, intr-un fel sau altul. Indiferent daca esti la stat sau la privat. Poate doar daca ai afacerea ta, dar si atunci ai alte griji pe cap.
Ce am vrut sa zic cu penultimul paragraf este sa stii sa te intinzi atat cat ti-e plapuma. In special in conditiile in care venitul tau este un salariu fix lunar. Pot sa traiesc bine si cu 500 de euro in plus pe luna, si cu 10000 mii. Diferenta e ca pe unii deja ii am, pe altii nu. Nu am zis sa nu-ti iei un telefon, am zis ca nu consider o practica sanatoasa sa-ti faci credit pentru un telefon. E o diferenta destul de substantiala, cred eu.
Perfect de acord. Insa tot e mai bine decat nimic. Si avand in vedere cata cultura financiara exista la noi, cred ca si celebra “saltea” sau celebrul “ciorap” sunt variante mai bune decat “carpe diem”
Cred ca te inseli. Ca sa economisesti 20% poate insemna si sa-ti calibrezi mai bine nevoile. Vrei un telefon nou? Ia-ti unul la 2000 de lei, nu la 4000 de lei… Ai facut o economie de 100% in cazul de fata. In afara ca-i I-Phone sau Samsung cat o fi, cam aceleasi lucrui le face si un P40 lite…. Ai o marire de salariu de 4-500 de lei? Joac-o la bursa, poftim, ca tot ziceai de specula. Investeste-o in ceva, nu o arde aiurea prin cluburi, sau de la Borsec ai trecut la Evian doar pentru ca-ti permiti?
Adica unul responsabil, exact ce am punctat si eu la sfarsit. Sau daca te gandesti la altceva, te rog argumenteaza. Cum de altfel, propune si tu ceva, ca tot ce ai facut a fost sa ne zici ca argumentele noastre nu sunt valide 🙂
@Liviu Ursulescu
Nu contest faptul că e o decizie proastă să cheltuiești niște bani pe care nu-i ai pe lucruri care mai pot aștepta, dar în lumea reală ajungem la lucruri mărunte pentru care ar trebui să avem acei bani. Pe termen lung asta nu e o soluție.
Telefonul ăla nou (știu că e doar un exemplu de obiect oarecare, dar e ceva ce înțelegem toți) e o cheltuială sau o investiție și trebuie să înțelegi de ce vrei să-l cumperi (poate că îți place în mod deosebit sau poate că ela modă) și ce efort înseamnă pentru tine banii ăia. Degeaba a costat 2 mii dacă tu îl voiai pe ăla de 4 și degeaba ai economisit 2 mii dacă asta nu îți îndeplinește un alt obiectiv – pentru că n-ai să fii mulțumit de ce ți-ai luat și aia e mai rău decât să fi dat ăia 4 mii.
Cât despre mărirea aia, ce nu înțelegem noi ăștia trecuți de o vârstă e că umblatul prin cluburi poate face mai mult ca experiență de viață decât 5000 de lei economisiți într-un an de neumplat prin cluburi. Ideea e că din venituri mici nu poți economisi pe termen lung. Dacă rămâi fără job și ai la ciorap banii pentru o lună e mai bine decât fără ciorap, dar nu cu mult – exact asta spunea un programator care se laudă cu venituri pasive de 6 zerouri/an. E ok, ai o plasă de siguranță pentru o lună, dar dacă e nevoie de 2? sau 3? sau 12?
Soluția e să câștigăm mai mult… mult mai mult, nu să drămuim obsesiv puținul pe care-l avem. Ușor de zis, știu, dar cred că trebuie să ne schimbăm ca societate ca să se întâmple asta. Nu vom avea nici progres și nici liniște și mulțumire dacă ne lipsim de lucrurile pe care noi oamenii ni le creăm.
@Marian
Comparativ cu strămoșii noștri, joburile actuale sunt bine plătite și confortabile. Gândește-te că în epoca primitivă jobul însemna să mergi la vânat de animale. Se putea lăsa cu răni sau pierderi de vieți. Și câștigai fix cât să mănânci pe două-trei zile, până se strica carnea. Astăzi, jobul înseamnă să stai lejer la birou, să faci ceva la calculator, să învârți o cheie, să conduci o mașină. Și la schimb primești mai mult decât o bucată de pâine. Și totuși, „n-ai bani”.
Interesantă ideea cu construitul unei noi epoci de la zero.
@Liviu Ursulescu
De acord cu mușamalizarea sclaviei.
De acord cu interconectarea, deși asta nu explică de ce n-am construit mecanisme de protecție ale acestui angrenaj economico-social, astfel încât să reziste la două luni de frecat menta. Că practic roțile nu s-au stricat, doar s-au oprit temporar din învârtire. Deci de ce trebuie să se învârtă mereu?
De acord cu planificarea și responsabilitatea individuală, dar asta tot nu explică de ce angrenajul merge prost. Că uite, eu n-am o problemă cu banii în perioada asta, dar tot va trebui să cumpăr produse mai scumpe peste câteva luni. Deci chiar dacă eu sunt protejat în mic, pentru că am fost prevăzător, și chiar dacă toată lumea s-ar fi protejat, PIB-ul României tot va scădea, rata de șomaj tot va crește. Ce facem prost la nivel de angrenaj (nu la nivel individual)?
@dam167
Noa, asta-i chestia. Ceva nu-i normal. Și nouă ne scapă, nici nu ne gândim la asta, sau zicem că-i din cauza jobului nostru și ne căutăm un altul, dar de fapt problema e peste tot. Cu alte cuvinte, ceva nu-i normal inclusiv la nivel macro, nu doar la nivel mic, în biroul nostru. Că altfel, per ansamblu ar trebui să meargă totuși bine.
O altă fisură sau semn că lucrurile nu-s în ordine.
Cred că ai pus punctul pe i. Actualmente 1% din populația globului deține 99% din bani. Mă rog, nu știu procentele exacte, dar presupun că-s pe-aici.
Well, are dreptate în contextul dat, unde 500 de euro în plus îți asigură o minimă protecție și independență financiară, dar și tu ai dreptate, deoarece contextul actual este al unui fel de sclavagism invizibil. Pentru un deținut care trăiește cu o fărâmă de pâine pe zi, încă o fărâmă înseamnă paradisul. Depinde cât de sus îți setezi ștacheta, iar omul a fost învățat să și-o seteze foarte jos.
Era o anecdotă cu tâlc: doi pești tineri înotau împreună când din spatele lor se apropie un pește mai bătrân care-i întreabă: „Ei, băieți, cum e apa?” Peștii cei tineri se privesc perplecși și după o scurtă pauză, unul dintre ei întreabă: “Ce a aia apă?”
Ne-am obișnuit cu o anumită ordine a lucrurilor, pe care o luăm de bună, și am uitat să ne mai punem întrebări. De fapt, nici măcar nu conștientizăm că lucrurile ar putea fi și altfel. Că varianta pe care o trăim e departe de ceva ideal. Și că problema nu se află la șeful nostru sau la programul de muncă de săptămâna asta.
Sigur că nu ține. Există vreodată prea multe plante, flori sau fire de iarbă pe pământ? Or fi existând, dar au descoperit un mecanism de a transforma razele Soarelui în energie. Noi zburăm pe Lună în navete alimentate cu petrol.
@Aldus
Corect, s-au oprit. Rotita mica ce angreneaza roata mare nu se mai invarte. De exemplu, sportul a fost inghetat o luna si ceva. De acolo se genereaza sume enorme. Calatoriile aeriene iarasi au fost sistate, alti bani pierduti. Probabil si publicitatea acestor domenii a fost afectata. Iarasi, alti bani pierduti. Nu stiu cum ai putea sa decuplezi aceste domenii. Poate o varianta ar fi o capacitate de readaptare foarte mare. Dar nu stiu cat de fezabila este o asemenea idee.
Pai, tu (nu tu personal) trebuie sa mananci ca sa traiesti. Presupunand ca nu-ti cultivi mancarea, o face altcineva pentru tine. Iar tu vei plati (ceva) pentru ea. Pastrand proportile si adaugand si piramida lui Maslov pe care ai mentionat-o intr-un post anterior, se creeaza un sistem de cerere si oferta strict legat de “nevoia de consum”. Care pe masura ce devine mai complex, devine si foarte dependent de anumite componente.
Nici vanatorii culegatori nu stateau locului la o sueta 🙂 Cam orice viu in natura este intr-o forma de miscare. Corecteaza-ma daca gresesc, dar eu asa vad lucrurile…
Buna intrebare. Asa la o prima analiza, as zice ca nu prea producem nimic. Importam o gramada de lucruri. Multi dintre noi lucreaza la patron, si atat. Iar daca patronul pleaca, se complica treaba. Ideea de antreprenor practic nu exista la noi. Educatie financiara, nici atat. In IT, unde activez eu, daca maine pleaca cateva companii din oras (Timisoara) va fi o inflatie de programatori si ingineri IT care va bulversa un anumit sector destul de bine platit. Si pe sistem de domino, se pot compromite alte “roti” din angrenaj.
Pe de alta parte, o gramada de servicii le platesti in euro, desi tu esti platit in lei. Creste euro cu 20 de bani, nu cred ca-ti creste salariul cu 200 de lei (de exemplu). Iar din “afacerea” asta, principalii beneficiari sunt bancile. Care oricum sunt protejate si se protejeaza si intre ele….
Asa a fost din momentul in care au aparut preoti, capetenii, regi samd. Sau din momentul cand a aparut revolutia agrara.
Da, din pacate. Ni s-a oferit un oarecare comfort, si in felul asta am renuntat la multe lucruri. Pe de alta parte, multa lume chiar isi doreste asta. E mult mai comod sa faca altii pentru tine ceva ce poate poti sa faci si tu. Dar ai impresia ca e mai simplu, mai usor, ai mai mult timp….
@dam167
Strict pe obiectiv, telefonul de 4000 de lei nu-ti asigura decat un statut. In conditiile in care si pentru cel mai simplu smartphone, tu folosesti in medie cam 40-50% din ceea ce poate el sa faca, mi se pare complet inutil sa vorbim despre ce-ti poate oferi un telefon mai scump de o anumita suma….
Nu stiu ce experienta de viata iti poate oferi umblatul prin cluburi si pierdutul noptilor. Poate sunt de moda veche, dar prefer oricand 5000 de lei pe an vs ars prin cluburi….
Categoric, din venituri mici nu poti obtine castiguri mari. Pe de alta parte, tu cat esti dispus sa risti si sa investesti din banii tai?
Daca chiar se pune problema de 12 luni, poate e momentul sa cobori stacheta. Adica daca ai avut un salariu de 10000 de lei, dar nu-ti gasesti de lucru timp de 12 luni, poate ca un salariu de 5000 de lei nu mai suna chiar atat de “dezonorant”.
Vrei sa castigi mult mai mult? Cat de mult? Esti sigur ca daca vei castiga mult mai mult nu iti vor creste si cheltuielie la fel de mult? Daca cu 10000 de lei lunar, sa zicem ca ai econimisi 1000 de lei lunar, fara sa te abtii sau sa te limitezi, cu 15000 de mii lunar, cat ar trebui sa poti economisi?
Vad foarte putine persoane dispuse sa investeasca, sau sa-si “riste” veniturile pe ceva cu rata de succes sub X%. Cum vrei sa ai castiguri mari, doar din “lucrat la banda”? Sunt de acord ca a pune la ciorap e mai mult o solutie pentru oameni saraci, dar nu vad in momentul de fata o alta alternativa 🙂
Eu vorbesc de mere, tu vorbești de pere. Da, sistemul e complex. Dar de ce atunci când acest sistem se oprește două luni, urmează dezastrul? Și ființa umană e un sistem complex. Iar atunci când ființa umană numită Aldus se oprește 6 luni sau un an din muncă, nu intervine dezastrul în viața ei. De ce sistemul economic de la nivel macro este mai șubred decât ființa individuală Aldus? Și de ce, chiar și atunci când merge, tot șubred este? De ce, cu atâtea inovații, tehnologii și descoperiri ale științei, marea majoritate a oamenilor de pe pământ rămân săraci? De ce o ducem rău, la modul general vorbind?
Pe planetă, nu în România. Că peste tot merge rău. Inclusiv în China, a cărei economie duduie. Duduie pentru că mâna de lucru e ieftină, ceea ce înseamnă că salariile sunt mici, deci că chinezul lucrează mult pentru un venit derizoriu.
@dam167 ” Nici argumentul lui Marian că am fi prea mulți nu ține, pentru că dacă am împărți în mod egal resursele am trăi toți mai bine.” Dar n-a fost un ARGUMENT , a fost DOAR O PAREREA caci , nici eu nu ma pricep { ca si dumneata de altfel } la… ECONOMIE !
” Comparativ cu strămoșii noștri, joburile actuale sunt bine plătite și confortabile. ” 😀 😀 😀 Stramosii nostri n-aveau un job , aveau doar o preocupare VITALA , aceea de-asi asigura hrana zilnica lor si familiilor lor . Unde-ai auzit dumneata ca alora le erau necesare automobile performante sau televizoare ultraHD plus…poshete Vuitton si SMART-uri cand plecau la cules sau la vanatoare ? Si-ti reamintesc { pentru cazul c-ai fi uitat } faptul ca , dumneata esti infinit mai slab recompensat pentru munca dumitale decat este… Cristiano Ronaldo si altii ca el, asta ca sa n-o amintesc si pe Simona Halep caci , parca vad ca iar te superi mai ales ca , “astia ” chiar au bani ! ” Ideea construirii unei noi epoci de la zero ” nu-mi apartine mie ci , o gasesti inscrisa in Biblie la Capitolul : Apocalipsa lui Ioan { iti reamintesc faptul ca , mai nu stiu cand , spuneai ca vrei neaaparat sa te-apuci sa citesti Biblia } , eu exprimand doar o parere personala ce , chiar n-am pretentia de-a fi perfecta mai ales dupa ce altul , a exprimat-o inaintea mea .
” Nici argumentul lui Marian că am fi prea mulți nu ține ” Iti repet si dumitale fix ce i-am replicat lui ” dam167 ” : ERA DOAR O PARERE , NU UN ARGUMENT ! Pentru a argumenta ceva nu-i suficient sa sti sa dai din gura sau , sa te bazezi pe-o shubreda … experienta de viata eventual si pe oarece cultura . Pentru argumente ai nevoie si de-o baza solida de la care sa-ti pornesti demonstratia : STIINTA , CULTURA , EDUCATIE adica , ceva de care n-ai neaaparata nevoie atunci cand , exprimi doar parerea personala unde n-ai nevoie decat de oleaca de bun simtz , eventual si sa fi inteles corect metafora din … Capra cu trei iezi 🙂 .
Intrebare ca… te stiu ager la minte : care-i shpilu ‘ de , atunci cand lansez cate un comentariu { mai mult sau mai putin rautacios } pe blogul unuia ce se pretinde a fi din Bucuresti , acolo unde este afishata ora la care-a fost postat comentariul , pe blogul aluia apare o diferenta de minim zece , unsprezece ore in plus , fatza de ora la care eu postez si , nu-i vorba in nici un caz ca , ala ar deschide blogul dupa nu stiu cate ore sa dea vreo replica ? Mi-e nu stiu cum sa-l intreb p’ala asa incat , bazandu-ma pe cunostiintele matale si pe faptul ca , te stiu baiat finutz , iti prezint aceasta nedumerire a mea legata de NET si postari cu speranta ca ma vei ajuta in acest sens . Iti zic merci d’avance , pentru efortul de-a ma lumina in aceasta privinta !
@Liviu Ursulescu
Telefonul mobil (smartphone-ul mai nou) e ceva foarte popular în România și multă lume a făcut pasiune pentru ele, de-asta e tot timpul un reper. Cred că greșești când spui că îți oferă un statut pentru că nu iei în calcul și alte obiecte. De ce ți-ar oferi telefonul un statut și nu un ceas (2-3 mii de euro), o pereche de căști de o mie de euro sau o bicicletă de 2-3 mii de euro? sau un laptop de 3 mii de euro. Sau chiar o jachetă de 500 de euro, acolo sigla e chiar mai evidentă.
Nu știu ce înseamnă că folosesc în medie 50% din ceea ce poate să facă, pentru că eu chiar folosesc telefonul mobil, iar coincidența face ca acum să am unul ieftin, dar dacă aplicăm același raționament la un PC? Dacă ești contabil și redactezi doar documente și spreadsheet-uri înseamnă că n-ar trebui niciodată să sari de un anume prag? Un lucru important pe care-l face un telefon e că se conectează la internet, iar asta te ajută extrem de mult zilnic. Ca să vezi ce îți oferă un telefon de 4 mii față de unul care costă 2 mii va trebuie să încerci. Sunt convins că ai să observi diferențele, chiar dacă pentru tine personal n-o să merite niciodată diferența de preț. Dar sigur ai să observi diferențele după o săptămână de folosire.
Dar în mare să știi că îți înțeleg punctul de vedere, doar că eu sunt obișnuit ca obiectele personale să coste mult pentru că am multe pasiuni. Consider că telefonul modern aduce mai mult decât ni se pare în viața noastră (probabil și lucruri negative, dar asta e o altă discuție) și totuși lumea se leagă doar de el, nu și de un pix sau stilou care costă la fel de mult.
@Marian
Nu e o părere, e un argument și nu e deloc nou. Are în spate știință, au fost destui care au calculat ce populație poate Pământul să susțină și probabil toate studiile astea sunt publicate. Știu că nu ai inventat tu asta, era doar un mod de a face referire la idee, într-un limbaj uzual, idee pe care tu ai adus-o în discuție printr-un comentariu.
@dam167 Nu imi mai amintesc pe unde am citit chestia asta : HAINA FACE PE OM INSA… SI ACCESORIILE AU MARE IMPORTANTA ! Este foarte adevarat ceea ce spui despre telefon si d e ceea ce aduce in viata noastra { A FOST SI ESTE O NECESITATE NU UN LUX } insa , si un pix sau un stilou poate aduce la fel de mult caci , daca le folosesti asa cum scrie la manual , poti rasturna guverne . Sper ca nu l-ai uitat pe Karl Marx …sau pe Lenin . Oricum , SARACIA chiar si cea relativa ne este impusa deoarece { fara sa realizam asta de cele mai multe ori } , liderii au aceasta credinta ca , daca vom traii cu totii ca’n sanu’ lu’ Avraam asta ar insemna COMUNISM !
@Marian
Ora care apare în dreptul comentariilor este ora de pe serverul care găzduiește blogul în cauză și poate să nu coincidă cu ora de pe ceasul sau calculatorul tău. În plus, blogul poate fi setat greșit și poate afișa o altă oră.
@Aluds
Nu stiu, am ramas fara alte “pere” 😛 Nu stiu daca fiinta numita “Aldus”, care poate trai un an fara sa munceasca, e neaparat un reper. Mai degraba o exceptie. Chiar si asa, nu cred ca ai o sonda de petrol in curte, iar la un moment dat va trebui sa reintri cumva in angrenaj. Fie ca te angajezi undeva, fie ca te apuci de agricultura sau de vreo afacere.
Daca fiinta individuala Aldus se opreste din somn vreo doua saptamani, s-ar putea sa o ia razna cu caputul. Daca nu mananca 2 saptamani, iarasi s-ar putea sa apara niste repercursiuni nu foarte placute. Asta daca vrei sa faci o comparatie de angrenaje. Ah, ca Aldus nu e dependent de sistemul economic la nivel macro, bravo lui!! Sa ne zica si noua cum si ce face 😀
@dam167
Nu e nici o diferenta. Am luat telefonul mobil pentru ca era cel mai sugestiv exemplu.
Da, nu ar trebui. Adica poate sa sara de orice prag, dar ce utilitate iti mai aduce?? Ce imbunatatire iti aduce o placa grafica high end, fata de una integrata, de exemplu, cand tu folosesti doar suita Office? Eu unul nu vad decat o risipa.
Una e sa cumperi calitate, cu care sunt de acord, si alta e sa cumperi “fita”. Alta e sa faci o investitie pe 2-3 ani (de exemplu un telefon), si alta e sa-l schimbi la 10 luni (sau cand apare un alt model), doar pentru cativia miliamperi si ceva GB in plus. Iti cumperi o pereche de pantofi care sa nu se rupa, nu sa-ti dea importanta. Pentru hobby-uri, investesti cat ai si cat esti dispus sa dai. Dar acolo e putin diferit, pentru ca o faci cumva asumat (cred 🙂 )
Dintr-o experienta personala, multa vreme am fost impotriva telefoanelor built in (fara slot de microSD), pentru ca-mi era teama ca raman fara spatiu. Mi-am luat un note 2 la vremea respectiva, de 64 de GB, cu slot de microSD. Cand l-am schimbat dupa vreo 3 ani, cu un One+ 3, built in , consumasem nici 30 de GB… Dar am platit vreo 100 de euro in plus la inceput, am platit. Pentru ce, exact?
Pe scurt, daca nu ai nevoie de ceva, nu vad de ce sa-l cumperi, doar pentru ca e o oferta, sau ca vine la pachet cu ceva ce chiar iti trebuie. Cel mai elocvent exemplu, pe care inca nu reusesc sa-l corectez, este aruncatul de mancare. Imi iau 2 kg de banane la oferta, si arunc ultimele 3 ca s-au mucegait (un exemplu trivial). La fel se intampla si cu multe alte cheltuieli, care, din pacate, nu-si justifica deloc banii “investiti”.
@Liviu
Eu pot șoma o lună, două sau trei fără să fac hipertensiune. De ce țara mea nu poate? De ce nicio țară nu poate?
Presupun că nici tu, dacă-ți pierzi jobul, nu mori de foame câteva luni. De ce economia intră în colaps dacă nu mai „lucrează” câteva luni? Toată economia, orice economie, nu numai a noastră?