COVID-19 și sfârșitul civilizației borg

Scriam la finele lunii martie că un prim scenariu al infectării cu SARS-CoV-2 este liniștitor: virușii, fiind parte a ecosistemului de pe această planetă, ne sunt prieteni, realizează o excelentă selecție naturală în rândul nostru și ne apără de posibilii invadatori extratereștri. 🙂 1Prezenți mai ales în filmele Hollywoodiene, unde tot ce înseamnă extraterestru este aprioric malefic. Dar mai există un scenariu mai puțin plăcut: un astfel de virus ar putea duce, cel puțin în teorie, chiar la eradicarea rasei umane.

Picard borg

Bine, acum este cam târziu să discut despre acest scenariu, dat fiind că toată tevatura cu COVID-19 a început ușor-ușor să se fâsâie. Dar discutăm ideea, da? Iar ideea este că, în secolul XXI, o deviație de la norma virală cu care ne-am obișnuit de milenii ne-ar putea fi fatală. De ce? Din cauza globalizării, evidamente.

Imaginați-vă că acum câteva mii de ani, un vânător ar fi mâncat o insectă ciudată. Insecta i-a pasat un virus nefamiliar organismului uman, așa că omul nostru a dat ortul popii în câteva zile, nu înainte de a infecta alți trei colegi de vânătoare, plus nevasta șefului de trib. Tribul e astfel deja compromis (începând cu șeful lui) și în scurt timp praful se alege de el. După care… nimic. Celelalte triburi de pe planetă își continuă liniștite odiseea. Pentru că fiecare trib e o insuliță.

Chiar și mult mai recent, cu doar câteva sute de ani în urmă, o epidemie mortală într-un colț de lume s-ar fi propagat mult mai lent în celelalte colțuri ale acestei planete, și asta nu atât pentru că planeta, fiind sferică, n-are colțuri, cât mai ales din lipsa unor mijloace moderne de deplasare. Avion, vapor, Elon Musk. Dacă astăzi ar apărea un virus cu adevărat ucigător, nu prăpăditul asta de coronavirus, s-ar împrăștia pe toată planeta înainte ca specialiștii să-l poată identifica și înainte chiar ca lumea să constate că are o problemă. Moment în care deja ne-ar putea deveni fatal.

Desigur, predicțiile sumbre nu se limitează la sfera sănătății trupești. Proiectați-vă într-un viitor ipotetic în care banii și actele de identificare au fost înlocuite cu un microcip subcutanat, care vă conectează la un dosar digital, stocat într-un server securizat, unde se află toate informațiile despre dvs. Viața e „optimizată” și mult mai confortabilă, dar ce se întâmplă atunci când un virus infectează acel server? Sau când statul (elita), având în sfârșit aceste mecanisme formidabile la dispoziție, poate, cu o simplă apăsare de buton, să vă golească contul, să vă șteargă identitatea sau să vă transforme într-un infractor? Sau când sistemul se dereglează? Sau când o explozie solară lasă Pământul fără electricitate? Sau când?…

Scenariul de mai sus a ecranizat distrugerea civilizației borg. Borgii erau o rasă extrem de avansată, în care biologicul era fuzionat cu nano-tehnologia și ai cărei membrii împărtășeau o conștiință de grup. Asta i-a făcut extrem de puternici, dar, la sfârșitul seriei Star Trek Voyager, Kathryn Janeway s-a lăsat prinsă și „asimilată” de către borgi după ce s-a auto-infectat cu un virus mortal. Prin ea, virusul a ajuns la întreaga comunitate borg, pe care a anihilat-o.

Sigur, este cam futuristic să vorbim despre borgi la momentul prezent, când nu avem nici măcar implanturi tehnologice. Dar am scris acest articol de pe acum, să rămână în eterul virtual peste ani și ani, după ce noi nu vom mai fi, ca mostră a clarviziunii strămoșilor 100% biologici ai celor de atunci.

Sumarizând: dacă ai o mulțime de celule separate și o infectezi pe una dintre ele, ea moare. Dar dacă infectezi o celulă a unui organism, tot organismul moare. Iar noi devenim, pe zi ce trece, tot mai asemănători unui organism.

7 Replies to “COVID-19 și sfârșitul civilizației borg”

  1. Totul depinde carui “trib” apartii si de care “organism”esti atasat.

  2. Corect dar nu in intregime! Nu tot tribul dispare ci doar cei care îngăduie Dumnezeu să dispară sau altfel spus (pentru atei) exista indivizi imuni la virusul din insectă! Ca si in corona sau alta boală virala sistemul imun poate distruge virusul sau sa il tina o perioada mai lunga sau mai scurta in echilibru.

  3. @ioansperling
    Mi-ai amintit de un mai vechi prieten crestin, cam ‘glumet’ din fire, care afirma ca insectele se combat cu insecticide, iar sectele cu securisti specializati, infiltrati în catedrale (cetati zidite, întarite) si biserici, acoperiti cu vesminte “sfintite”, “imunizati” (illuminati) de “nostra(dam)stelle” sub acoperisuri cu turnuri înalte, sub clopote de arama zanganitoare, orgi(i) si Can(can)tate…

  4. Iosif la mine functionează cu Agheazmă! Trebuie sa-i amenint doar cu ea si nu mai vin multa, multa vreme! E drept ca eu nu doresc sa dispara decat din preajma mea!

  5. Dimpotrivă, am fost ceva mai ocupat.

    PS: Te-ai uitat la data ultimului articol sau mă citeai?

  6. Mi-am ignorat și eu cu grație feed readerul o perioadă. Acum am trecut la oareșce recuperări, și îmi sărise în ochi pauza de după acest articol (bine, eu vorbesc, care am avut și hiatus de 3 luni, dar na..)

Leave a Reply