COVID-19 în cifre (7)

Ziceam eu că nu mai scriu, dar trebuie să marchez cumva depășirea pragului de un milion de vindecați, mai ales că s-a produs aproape de 1 mai muncitoresc, nu-i așa? 1.147.589 mai precis, la o (nouă) medie de circa 40.000 de vindecați pe zi, care se înscrie în graficul exponențial de care tot am vorbit. Asta ar fi una.

separator

A doua e că luju.ro a intrat în posesia unui document oficial conform căruia, dar mai bine vă citez:

Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Deci dacă se aruncă omul de pe bloc atunci nu, că ar fi prea de tot (completez eu), dar în rest, orice deces de pe urma unui cumul de boli între care apare și COVID-19 trebuie pus pe seama lui COVID-19. Chiar dacă doar se suspectează sau presupune că COVID-19 ar fi cauzat sau contribuit la deces.

separator

Între timp, provincialii din zona mea au început să poarte tot mai des măști. „E făcătură!”, o auzeam pe o vecină nu cu mult în urmă; azi am văzut-o pe-afară cu mască. Iar ultima dată când am fost la Lidl, exceptând patru țigani și două românce, am fost singurul nepurtător de virusul fricii. Ba chiar au început să ne distribuie acasă măști gratuite, de la primărie. Dacă m-ați fi întrebat cu câteva zile mai devreme, v-aș fi spus că un singur lucru nu înțeleg la tot showul ăsta: de ce n-au încercat cu o boală pe bune? Acum însă cred că încep să mă dumiresc.1Desigur, speculez.

8 Replies to “COVID-19 în cifre (7)”

  1. Cu o boală reala poate realiza oricine un astfel de show mareț! Mai greu cu o gripa! Dar de acum o sa fie usor si fara ea!

  2. La noi în judeţ purtatul măştii e obligatoriu. Aşa că ies cu mască pentru ca nu cumva să m-aleg cu vreo amendă. Am unele subţiri, într-un singur strat, luate de la o tarabă din piaţă, îmi place că simt vântul prin ele. Presupun că singurul lucru de care mă protejează e amenda.
    Unii umblă cu masca doar pe bărbie, probabil ca s-o poată trage repede în sus în caz de pericol pentru buzunar. Iar vecinii mei ţigani din casele din spatele blocului nu poartă deloc. Dar cred că nici poliţia nu calcă deloc pe străduţele dosnice.

    Am avut baftă s-ajungem în mascarada covid cu toţii, cu sau fără mască.

  3. Zilele acestea s-a întâmplat o minune. Suedia, mult hulita Suedie, cu un Guvern iresponsabil, care a refuzat să aplice izolarea socială și să blocheze viața economico-socială și religioasă a devenit un model.

    După ce a fost ținta criticilor țărilor și “specialiștilor” militanți ai izolării sociale, care au profețit dezastrul suedez, iată că marele templu birocratico-globalist pe numele său OMS a fost silit să înghită broscuța (vorba unui PDL-ist de pe meleaguri mioritice) și a spus că în viitor toți trebuie să urmăm modelul suedez. Acest anunț nu a fost făcut de oricine, ci chiar de expertul Mike Ryan, Director executiv OMS pentru situații de urgență. Dr. Mike Ryan a arătat că Suedia a evitat să impună izolarea la domiciliu și să ia măsuri punitive împotriva cetățenilor ei deoarece “s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii, pe capacitatea și voința acestora de auto-reglementare… În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”. Mike Ryan a concluzionat: “Cred că, dacă vrem să ajungem din nou la normalitate, Suedia reprezintă un model de urmat. Asta dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”.

    Este o lovitură grea pentru secta “martorii apocalipsei covid”. Sunt însă convins că vor supraviețui și ne vor bombarda cu știri dramatice. Sunt curios cum vor justifica specialiștii noștri prelungirea măsurilor de izolare socială după 15 mai. La politicieni și “intelectuali snobi” cunosc răspunsul: ”Românii nu sunt suedezi. Românii sunt inculți, ignoranți, nedisciplinați etc. și noi trebuie să avem grijă de ei. Îi izolăm social și îi educăm prin amenzi și dosare penale”.

    Când cerșeau voturi de la inculți și ignoranți parcă discursul era altul. Sau greșesc eu?

    sursa: https://www.facebook.com/notes/vasile-astărăstoae/o-minune-în-timpul-covid-ului/986245741771103/

  4. Nu știu ce să mă mai fac cu tine și covid. Parcă i te dedici.
    Eu îl ignor și mi-e aproape bine. Sau destul de bine.

  5. Păi eu n-o ignor și mi-e foarte bine, ca să vezi chestie! 🙂 E spectacolul momentului, n-ai cum să-l ignori decât dacă ți-ai propus să scrii despre, să zicem, ultima carte citită. Chestia e că și pe aia poate o citești pentru că n-ai voie să ieși din casă. Nici eu nu ies, dar aia nu înseamnă că sunt revoltat. Nu scriu cu obidă și nici cu revoltă. Observ doar de pe margine (de fapt din miezul evenimentelor, adică din casă) și comentez spectacolul ce ne include pe toți. De ce să-l ignori? A, pentru că dacă nu l-ai ignora te-ar afecta? Pe mine nu mă afectează (interior). Mă afectează doar exterior, că nu mă pot deplasa la fel de lejer ca înainte. Mare scofală…

  6. Masca, fie ea și proastă sau prost purtată, îți creează o stare de disconfort care te face atent să nu bagi degetul în nas după ce te-ai ținut de toate barele dintr-un autobuz. Tot te protejează nițel, de orice microb, nu doar de covid.

  7. E drept, Renata, dar pe logica asta ar trebui s-o purtăm tot timpul. Hai să fim serioși, pe de-o parte nu putem trăi într-un mediu steril și pe de alta nici n-ar fi indicat. Sistemul imunitar trebuie antrenat, iar omul s-a adaptat să trăiască fără mască în exact condițiile naturale în care trăiește azi. Mă rog, mai puțin faza cu poluarea, stresul și betoanele marilor orașe, dar din punct de vedere al virușilor n-are nevoie de mască, la fel cum nici celelalte viețuitoare n-au.

  8. Perfect adevărat! Sistemul imunitar are nevoie de confruntări zilnice, ca să facă față.
    Dar în perioada asta, când nebunia cu covid, e preferabil să nu te îmbolnăvești de nimic, să n-ai nevoie de spital. Deși, o apendicită acută nu se evită cu masca, și nici n-o poți rezolva online cu medicul de familie.

Leave a Reply