Alt articol cu numere și cifre, al treilea în decurs de numai două săptămâni, pe un blog, adică pe un jurnal web făcut pentru opinii, panseluțe și alte cele. Păi ce facem aici, scriem articole personale și subiective sau ne batem mai nou în calcule și statistici cu pretenții de obiectivitate? Nu știu, rămâne să decideți voi. Da-n orice caz, cifrele sunt luate de pe un sait obiectiv, neutru, imparțial.
Și anume de pe Worldometers, un fel de registru al diferitelor evenimente de pe glob. Pe pagina lui COVID-19 tronează numărul de cazuri depistate până acum în lume – aproape un milion șapte sute de mii – și numărul total al morților – peste o sută de mii. Terifiant, nu? Imediat sub, cu verde: 376.109 recuperați, adică vindecați. Un prim semn ceva mai liniștitor, și vom vedea că nu singurul.
Mai jos avem niște curbe exponențiale de care tot vorbește intelighenția de pe internet, adică tinerii ăștia din noua generație, adepții corectitudinii politice și votanții USR-ului, îngrijorați de faptul că numărul cazurilor o să crească exploziv. Da, o să crească. Până la un anumit vârf. Dar dintre cei care sunt la ora actuală infectați, doar 50.000 se află în stare critică. Restul de un milion și ceva prezintă simptome ușoare sau moderate, aflăm tot din acea pagină. În marea lor majoritate, estimez eu, aceștia o să se vindece. O să se vindece și o parte dintre cei 50.000. Nu vedeți asta acum, dar lucrul care va calma pe toată lumea atunci când graficul își va atinge punctul de vârf va fi că numărul celor vindecați o să crească și el exponențial.
Dacă vă mai învârtiți puțin pe saitul ăsta fără să purtați mască, riscați să contactați niște statistici interesante. De exemplu, rata deceselor în funcție de comorbidități:
Din care aflăm că dacă nu aveți nicio boală cronică serioasă – cum sunt cele listate mai sus, probabilitatea să muriți dacă vă infectați cu SARS-CoV-2 este de 0.9%. Un alt tabel ne arată rata deceselor în funcție de vârsta pacienților:
Dacă aveți sub 50 de ani, riscul de a muri este de sub 0.5%. Între 50 și 60 de ani riscul este de 1.3%. Între 60 și 70 de ani riscul este de 3.6% și abia la cei care au peste 70 de ani jocul începe să semene cu o ruletă rusească. Aceste procente sunt calculate însumând și centralizând datele furnizate de (sau extrase din) fiecare țară. După cum vă spuneam în articolul precedent, majoritatea țărilor nu-și depistează infectații asimptomatici, drept care procentele reale vor fi chiar mai mici.
Și acum să mergem la secțiunea cu țări. Le putem sorta după numele țării, număr de cazuri, de vindecați, de morți etc, crescător sau descrescător. Vă extrag de acolo câteva date, practic luându-le cu copy/paste, pentru că, spre deosebire de literatură (am stabilit deja că-i articol cu cifre, da?), matematica înseamnă 99% copiere – afirmație copiată de la proful meu de mate din liceu. Așadar:
- Nepal: 9 cazuri, 0 decese;
- Bhutan: 5 cazuri, 0 decese;
- Myanmar: 27 cazuri, 3 decese;
- Laos: 16 cazuri, 0 decese;
- Vietnam: 257 cazuri, 0 decese;
- Taiwan: 382 cazuri, 6 decese;
- Hong Kong: 990 cazuri, 4 decese;
- Macao: 45 cazuri, 0 decese;
- Mongolia: 16 cazuri, 0 decese.
Știți ce au în comun aceste țări, colonii și regiuni? Toate se învecinează cu China.
Să vă spui drept, ideea cu vecinii Chinei e tot copiată, și anume de la Banciu, din finalul clipului de mai jos, dar voi urmăriți clipul de la minutul 5 și 42 de secunde, de unde l-am configurat eu să pornească, că-i mișto:
Cifre, tată!
Sunt curioasă cum ar arăta aceste statistici dacă s-ar elimina din numărătoare persoanele cu patologii serioase, care oricum beneficiau de prognostic rezervat.
De pildă, am auzit la tv că a murit de covid-19 un diabetic cu gangrenă și accident trombo-embolic. Adică, mai pe românește, omul nostru avea deja un picior mort care nu-i putea fi amputat fiindcă, ce să vezi, tocmai îl lovise un AVC.
Deși respect regulile impuse în măsura posibilităților (8 ore/zi în contact permanent cu oameni mai mult sau mai puțin sănătoși, protejată de un „parbriz” de 1mp și o mască purtată și răspurtată), tot rumeg la întrebări de genul: cum de e covidul așa de versatil -prezumptivi infectați asimptomatici vs. adulți activi, fără comorbidități, decedați? Oare există asimptomatici și la gripele sezoniere? Cât de sănătoși erau, în fapt, puținii decedați tineri infectați covid-19? Știind că majoritatea românilor se duc să-și facă analize doar când e moartea pe ei, câți diabetici nediagnosticați, cu vârsta între 20 și 50 de ani avem? Dar hipertensivi? De obezi nu mai zic, fiindcă obezitatea nici nu e considerată boală în popor.
Cred că intuiesc unde bați, dar sună a scenariu sf. Acum, ce să zic, e drept că cel mai singurul institut chinez de virologie cu nivel de biosecuritate 4 se află în Wuhan. Și că virusul diferă oarecum considerabil de cei de la lilieci, astfel încât se tot caută niște verigi lipsă. Seamănă puțintel și cu virusul HIV, atât prin prezența unor secvențe de nucleotide, parcă așa se numesc, 4 la număr, cât și prin faptul că atacă puțin și sistemul imunitar, respectiv pare să răspundă la unele medicamente folosite de către cei cu SIDA. A existat un studiu al unor cercetători indieni care au evidențiat lucrurile ăstea, dar n-a fost validat de către comunitate, ba a fost criticat, așa că l-au retras a doua zi, deși de regulă cele nevalidate de comunitate se retrag într-o lună sau două, iar în el scria că ei presupun o posibilă mână inteligentă pe acolo. Dacă vrei îl caut.
Altfel, eu remarc totuși că există o mare discrepanță între mortalitatea reală a bolii (care sigur că ridică unele probleme, adică sunt niște oameni care mor, nu neagă nimeni asta) și panica indusă în populație, respectiv măsurile draconice luate de către autorități. Inițial m-am întrebat chiar dacă nu cumva toată chestia e un fel de test, să vadă cât de ușor ne pot face să stăm în case. Și care să servească apoi drept precedent.
Discrepanța sau disproporționalitatea dintre gravitatea problemei și modul în care am răspuns la ea mă face să-mi pun o mulțime de întrebări. De fapt, cu cât mă gândesc mai mult, cu atât ajung la concluzia că este o boală la care avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Sunt o mulțime de lucruri pe care nu le cunoaștem și totuși reacționăm ca și cum am ști deja foarte bine cu ce fel de inamic ne confruntăm. Chestia e că nu știm, iar din ce se vede până acum, nu-i mare lucru.
Între timp, înțeleg că guvernanții noștri le-au dat liber sezonierilor români să plece la agricultură în Germania. Vor călători veseli prin toată Europa pentru a pune pe roate economia germană, după care vor veni înapoi, posibil cu un val mai proaspăt de coronaviruși, în timp ce pe noi ne țin în case. Deci cum?
https://www.facebook.com/ionut.apahideanu/posts/3145368942142774
Mă ucizi cu cifrele tale înaintea virusului. De data asta nici nu le-am mai citit, ca pe vremuri, cînd aveam un roman care nu-mi plăcea de comentat și săream peste descrieri, trecînd direct la dialog 🙂
Aka Banciu (ce voce are, nu-l știam decît în scris sau după nume). Și m-am amuzat teribil de penibila dilemă stilistică a diferenței ăleia de cifre 😁
Să nu interpretezi greșit, ignor orice cifre și statistici, nu numai pe ale tale, dar la tine văd că au devenit exclusive 🙁
Te înțeleg, vrei să înțelegi. Și eu vreau și nu înțeleg nimic. Dincolo de tot ce văd și citesc e ceva care-mi scapă mereu în povestea asta mondială. Dar mă opresc aici și încerc să îmi fac viața zilnică cît mai obișnuită pînă devine ceva limpede din tot 🙂
Nu bat în SF. Pur și simplu nu înțeleg diferențele. Sau, poate, unde nu s-au făcut cercetări pe gripa sezonieră și nu se știe dacă și aia e asimptomatică.
@Issabela
Fiecare cu propriile afinități. Nici eu nu prea citesc articole cu poezii, de exemplu. 🙂 Dar aici avem o așa-zisă pandemie, ori ca să o înțelegi, trebuie să te raportezi la datele reale, nu la melodrama de la televizor. Asta încerc eu cu aceste cifre: să contrabalansez melodrama de la televizor cu cifre reale. Nu le public ca să-mi explic niște chestii, le public ca să arăt niște chestii. Și de asta nu înțelegi tu: pentru că nu citești cifrele, lăsând astfel, ca unică sursă de informare, poezia televizată. 😉
@Renata
Întreb și io așa, la plezneală: nu orice boală e și asimptomatică? Cred că depinde de cât de mult rezistă virușii ăia în organismul tău, înainte de a fi anihilați de sistemul imunitar. Dacă virusul are centura portocalie la karate în timp ce sistemul imunitar are centura neagră, nu prea vei simți multe simptome, dar va dura ceva până când sistemul imunitar va eradica complet virusul din organismul tău. În timpul ăla, tu îl poți da altora. Cred că mai există un caz – și poate la ăla te referi tu -, în care tu nu poți face boala, dar poți juca rolul de gazdă pentru virus. Cum sunt unele insecte, șobolani etc pentru noi. Doar purtător. Dar nu știu detalii aici.
Mă uit şi eu pe pe pagina lui COVID-19 de care zici. Mă uit la numărul de persoane infectate şi de decese per milion de oamenii din populaţia ţării respective. Şi fac transformarea în procente.
De exemplu, în Italia, acum:
– infectaţi 2518 per milion, adică 0,2518% din totalul populaţiei
– decese 322 per milion, adică 0,0322% din totalul populaţiei
La noi:
– infectaţi 311 per milion, adică 0,0311% din totalul populaţiei
– decese 15 per milion, adică 0,0015% din totalul populaţiei
În toată lumea:
– infectaţi 227 per milion, adică 0,0227% din totalul populaţiei
– decese 13,9 per milion, adică 0,00137% din totalul populaţiei
Parcă nu mai e chiar atât de înfricoşător, nu?
Dar nu ştiu care sunt procentele în cazul gripei sezoniere, aşa că n-am termen de comparaţie.
Cât despre decedaţii cu numeroase comorbidităţi, al căror rezultat la testul covid a venit la 2-3 zile după deces, câţi or fi murit de covid şi câţi din alte motive, având şi covid în stare incipientă?
Presupunând că are cineva un accident de automobil, ajunge la spital în stare gravă şi i se face testul covid cu 5 minute înainte de moarte, iar rezultatul se întâmplă să fie pozitiv, oare e trecut şi el tot pe lista victimelor “virusului ucigaş”, că, de, îl avea la purtător?
Foarte bună observația cu rata infectării. Numai că aia o să crească puțin, pe măsură ce se vor infecta și alți oameni. Că per milion va rămâne per milion (populația rămâne aceeași). Dar, oricum, nu cred că va crește foarte mult. Pe de-o parte, dacă un elev din clasă are gripă, nu fac toți gripă, fac câțiva. Pe de alta, gripa de regulă se stinge de la sine.
La cifre umflate – și eu cred. N-ai văzut clipul din finalul articolului, cu 13 infectați în Caraș-Severin și 23 vindecați – date oficiale? 🙂 Sau cazul de care zice Renata în primul comentariu. Sau cazul următor:
De pe https://www.luju.ro/bursa-mortilor-724-romani-pe-zi-vestul-s-a-scuturat-de-paraziti
Țările vecine cu China au zero decese. De ce? Ciudată gripă, de se trimite peste tot, mai puțin la cei de lângă tine.
Islanda, țara cu cele mai multe teste efectuate (per nr de locuitori), are o rată a mortalității de 0.29%. În timp ce alte țări raportează 3-5%, că nu-și testează asimptomaticii. Asta am scris în articolul precedent. La rata asta, dacă în final unu din patru oameni vor face boala, vom avea 5.6 milioane morți în total (0.29% din 7.8 miliarde supra 4). Dintre ăștia, 90% știm deja că sunt bătrâni cu diverse probleme cronice, cancer, boli cardiovasculare etc. Ar fi murit oricum în 2-3 ani, că anual mor 2-3 milioane de probleme respiratorii. Rămân 56.000 de decedați care erau tineri și fără alte probleme de sănătate. Asta așa, într-un scenariu pesimist și luând de bune toate datele lor.
Apropo: n-avem vaccin, n-avem tratament, e ceva de speriat, dar avem, ca de altfel în cazul oricărei alte gripe sau răceli în care omul stă acasă în loc să se interneze, peste 400.000 de vindecați. Dar hai să ducem o campanie de panicare a populației!
Also worth reading:
https://www.facebook.com/notes/vasile-ast%C4%83r%C4%83stoae/magia-numerelor-pandemiei-covid-19/971896313206046/
Da, e clar că se duce o campanie de panicare a populaţiei. Dar care e scopul? Se face un soi de experiment? E de folos să se ştie cât de uşor putem fi toţi arestaţi la domiciliu? Şi pentru cât timp?
Deocamdată, eu observ discrepanța dintre realitate și măsurile luate. Cu ce scop, nu știm cei care nu ne aflăm la pupitru, dar o să devină tot mai evident și pentru noi pe măsură ce lucrurile evoluează, când o să vedem în ce direcție merg, ce apare nou, ce propuneri se lansează, ce compromisuri suntem dispuși să facem, cum se iese din (sau ce ni se bagă pe gât).
Până acum s-au vehiculat mai multe teorii. O resetare a economiei mondiale, care-i aproape pusă pe butuci, într-o nouă configurație socială. Un guvern unic mondial, visul umed al francmasoneriei, care, iată, să poată lupta cu această problemă mondială numită covid. Abrogarea cât mai multor drepturi și libertăți, în favoarea evidentă a celor care ne conduc. Este scos la rampă și Bill Gates, cu ideile lui de vaccinare (probabil va fi obligatorie) și implantare a unor microcipuri (deja investește masiv în asta). Alfred Budai dă de înțeles că ar putea fi și o manipulare a statelor mai mici și mai slugarnice de către statele mai puternice, care le vehiculează date false, pentru că la sfârșit cele mai puternice economii, care vor rămâne în picioare, vor avea cel mai mult de câștigat în noul context, în care restul țărilor vor fi făcute praf. La adăpostul stării de urgență (care simplifică foarte mult procedurile), guvernanții noștri pot face achiziții profitabile (de măști sau alte produse la prețuri exorbitante; practic tunuri). S-a vorbit chiar și de o legătură cu montarea infrastructurii 5G cât timp ne țin pe noi în case, deși aici încă nu-mi e clar. Tre’ să fim cu ochii mari și urechile ciulite, cum s-ar zice, ca să ne dăm seama. Cert e că problema pandemiei e mult exagerată. Asta dacă nu cumva credem că pe guvernele noastre, aceleași care ieri ne spuneau că suprapopulăm planeta și făceau lobby pentru eutanasie, le-a apucat brusc grija de bătrânii care mor fix în același ritm cu anii trecuți.
Ca observație personală, în ultimii ani am remarcat dezvoltarea unei anumite… hai să nu-i zic trezire, da-n orice caz rezistență la globalizare. Ca un fel de reacție imunologică la lumea tot mai artificială și interconectată în care ne băgau ăștia. Au luat amploare curente conservatoare, lumea a început să nu mai aibă încredere în EU, am avut Brexit, în Ungaria și Italia au venit la putere partide naționaliste. Ei, tot ce se petrece acum merge este exact în sens contrar, întărind globalizarea. Tot aici mai notez că premierul britanic (artizanul principal al Brexitului) este infectat cu noul coronavirus și că Italia are printre cele mai multe decese.
PS: Și eu m-am gândit la început că-i un fel de experiment care să servească drept precedent, dar la cum merg lucrurile, la cât de mari și universale au devenit restricțiile, nu cred că nu vor încerca să scoată nimic din asta.
Bonus:
Ei, măşti obligatorii începem să avem. Văd că au luat-o pe judeţe şi presupun că se va generaliza. Rămâne de văzut până când. Deocamdată au început să prezică un al doilea vârf al pandemiei, parcă prin octombrie-noiembrie, cel puţin aici, la noi.
Şi nu pot să te contrazic, adevărul e că avem prea puţine informaţii ca să ne dăm seama ce sfori se trag în culise. Adică în ce scop se trag.
Cât despre grija pentru bătrâni, la noi, că pe la alţii nu ştiu exact cum e, mi se pare total aiurea să-i pui să se înghesuie toţi la cumpărături în acelaşi interval de două ore. Şi să stabileşti la ce oră îşi pot scoate câinii afară, de parcă i-ar putea programa să-şi facă nevoile numai în momentul prescris de ordonanţă. Şi să-i laşi la bunul plac al oricărui poliţai tâmpit sau doar afurisit, care, pentru cine ştie ce fleac, le poate da o amendă pe care cei mai mulţi nu o acoperă din pensia pe o lună. Seamănă mai degrabă a batjocură decât a protecţie.
Simptomele sunt manifestări ale bolii, senzații pe care le percepi subiectiv. O boală poate fi asimptomatică ore (infecția acută virală/bacteriană) sau luni, ani (cancerul, infecțiile cronice). Asta nu înseamnă că prin investigații obiective, efectuate oricât de timpuriu, boala nu poate fi depistată.
În cazul infecției virale/bacteriene sistemul imunitar declanșează imediat (minute) reacțiile de apărare. „Lupta” celulelor și receptorilor care formează sistemul imunitar cu agresorul determină la început sinteza citokinelor proinflamatorii care lezează apoi izolează celulele infectate. Acțiunea lor nu este absolut specifică, ele distrug în acest proces și celule sănătoase. Ceea ce percepem noi ca simptom este procesul inflamator. Combătut de un alt set de celule, antiinflamatoare sau de medicamente antiinflamatoare, dacă răspunsul inflamator e de anvergură.
Prin urmare, asimptomatic, într-o infecție acută cum e asta cu covid 19, nu poți fi decât atâta timp cât concentrația de virus e foarte mică în organism, eventual nedecelabilă. Nu poți sta infectat și asimptomatic 2 săptămâni.
Imaginează-ți că în viața de toate zilele, respirând, tragem microorganisme pe nas și le eliminăm prin expirație sau le anihilează sistemul imunitar de mii de ori. Și nimeni nu ne declară infectați asimptomatici.
În infecții, simptomele nu le determină bacteriile sau virusurile în sine, ci reacțiile sistemului imunitar. Deci da, e bine să tușești, să strănuți, să faci febră când a pătruns în tine un agent patogen. Înseamnă că armata de celule care te apără funcționează corect.
@Vero
De acord. Și nu știu cât timp, dar am auzit că Raed Arafat a declarat că viața după covid nu va mai fi aceeași.
@Renata
Și totuși, oficialii spun că virusul are o perioadă de incubație de până la 14 zile. Ceea ce se traduce, după capul meu, că poți sta 2 săptămâni cu virusul fără să-ți apară simptome. Unii ziceau chiar de 27 de zile.
Interesant faptul că uneori se tratează simptome. Deci ideea că dacă ai febră ar trebui să iei repede ceva „de febră” e în mare parte greșită, de vreme ce febra (dacă nu e foarte ridicată, așa încât să-ți pună în pericol viața) ajută organismul să lupte cu invadatorii și crează totodată un mediu sau „câmp de luptă” mai puțin plăcut și benefic pentru ei.
Ce părere ai de clipul ăsta?
Clipul e mișto, didactic.
Eu știam că la virusurile gripale perioada de incubație este între câteva ore și câteva zile. Înțelegând prin aceasta intervalul cuprins între momentul pătrunderii agentului în organism și apariția simptomelor.
Specialiștii în covid19 susțin că incubația durează 2 săptămâni. Dacă ar zice că durează 45 de zile, ar fi ok, n-ai cum să-i contrazici.
Deunăzi, am văzut la tv un virusolog, parcă veterinar, care făcuse de capul lui un experiment foarte interesant: mersese din ușă în ușă și luase probe de pe clanțe, podele, butonul soneriei, telefon etc… Toate erau contaminate masiv. Dar, ce să vezi, ARN-ul viral era „mort”, adică nu se putea replica. Deci, dacă lingeai o clanță sau un buton din alea, nu pățeai nimic. 🙂
Asta nu vine nițel în contradicție cu teoria oficială că virusul trăiește și 17 zile pe suprafețe de plastic, metal… ?
Caută și tu Hendrik Streeck.
Teoriile despre, dacă le înșiri una sub alta, sunt ușor contradictorii.
Nu prea știu ce detectează testele: prezența unui coronavirus sau a covid19?
De ce nu se fac autopsii?!
Nu se fac autopsii că n-au teste. Îi trec acolo la COVID-19 și scapă de-o grijă. Nu știu, speculez și eu. 🙂 Poate cifrele sunt mânărite și la nivel mai mare.
Văzusem emisiunea cu germanul. Mai am una în todo list, tipul ăsta spune că dacă nu ne-am fi izolat, într-o lună ar fi trecut toată nebunia. Așa, vom avea probabil focare și la toamnă. N-am văzutdecât începutul.
Din ce aflu, sunt mulți specialiști care contestă măsurile oficiale, dar, în mod ciudat, mass-media îi cam ocolește.
PS: Ce autopsii? În Italia nici nu te lasă să-ți înmormântezi tatăl sau soțul, nu? Îi sigilează și îi incinerează.
Foarte interesant! L-am văzut pe tot. Să te uiți și tu!
E încurajator să auzi un om de știință, unul adevărat, repetând, tare și răspicat că izolarea trebuie aplicată numai persoanelor cu risc (bătrâni, cei cu boli cronice), exact așa cum se recomandă în cazul oricărei epidemii de gripă.
Dimpotrivă, izolarea tuturor îngreunează câștigarea imunității față de acest coronavirus, și în felul ăsta ne putem aștepta la valuri noi de îmbolnăviri.
Ah, și faza aia, că americanii și-au cumpărat în perioada asta mai multe arme ca niciodată, și că, în absența luminii solare oamenii devin depresivi, labili psihic, și au toate șansele să se împuște unii pe alții, înainte să moară de covid.
Despre asta ce părere aveţi?
(Nu ştiu cum să fac ca să apară videoclipul în comentariu.)
@Vero, se vede, tocmai l-am terminat. Atunci de unde au luat cozile alea “oficiale”?
Eu nu pot să mă stabilesc la o părere personală clară, de aia tac.
Am doar sentimentul că îmi scapă ceva și nu găsesc răspuns în nimic din ce apare nou.
@Cotelin, nici eu nu am o părere personală clară, de-aia am întrebat ce cred alţii.
Să zicem că imaginile oficiale cu cozi au fost trucate, dar de ce să fi exagerat chiar în halul ăsta, când oricine locuieşte în apropiere de spitalele respective îşi poate da seama dacă se face din ţântar armăsar?
Şi invers, dacă există cozile, de ce să spui că e pustiu, când oricine locuieşte în apropiere de spitalele respective îşi poate da seama dacă se face din armăsar ţântar?
Şi eu am acelaşi sentiment ca tine. Ceva îmi scapă, nu e logic, nu se leagă.
Cineva spune, într-o postare de pe facebook, că prima victimă a pandemiei a fost adevărul. Mă tem că are dreptate.
Exact, @Vero.
Cele mai mulate pe ce simt eu chestii citite pe-aici au fost două. Că nici într-un grup nu ne putem pune de acord, darămite la o conspirație mondială. Și că de cei vindecați nimic de bine, doar cifre. Pîna și cifrele scad pe alocuri, dar panica crește.
Nici în cifrele lui Aldus nu cred absolut, tot relative îmi par. De unde știu că n-am și eu, care scriu acum și merg zilnic la magazinul din spatele blocului? Mi se pare imposibil, la modul prezentării molimei si testării din bucăți, să știi cifrele reale de infestați, dar sînt date niște cifre. Apoi – prea ni se bagă cifre după cifre în ochi, nesusținute de cuvinte.
Plus deducțiile tale elementare de mai sus. Etc.
Și cele două razboaie mondiale, poate și altele, au izbucnit dintr-un fleac în care niște vanități au luat foc.
Poate și asta e doar o prostie planetară, nu inexistentă, dar tratată și gestionată foarte… nu știu cum.
Să mă ierte practicienii logicii și rațiunii, dar poate că, de fapt, nici nu au unde să le caute pe logică și rațiune, că nu-s.
Oricare dintre noi, dacă se uită puțin în jur, în micro-cosmosul lui, își dă seama cam de ce e înconjurat: ăla fură, ăla minte, ăla-i nebun, ăla psihopat, ăla exagerează, ăla dă din umeri.
Un turn Babel al calităților (sau nu) umane. De ce n-ar fi așa și un macro-cosmos…? Un subiect comun pe care s-a concentrat un turn întreg, cu rezultatul unui haos.
@Vero
Câtă lume locuiește lângă spitalele acelea, câtă lume vede astfel de clipuri (pe care YouTube și Facebook le dau jos pe motiv de fake news) și câtă lume urmărește știrile de la tv? În orice situație de manipulare în masă există câțiva care se prind, dar dacă numărul lor e mic, sunt irelevanți. Ieși tu afară pe motiv de manipulare: îți dă poliția amendă, ba te mai și înjură cetățenii pe motiv că împrăștii virusul mai departe și le zădărnicești sacrificiile.
@Issabela
Cifrele mele nu sunt relative decât într-un anumit caz despre care nu cred că vrei să vorbim aici, caz în care cresc și scad la loc. 🙂
Cifrele mele sunt datele oficiale. Doar că am făcut alte selecții și corelații decât cele de la știri. Cele de la știri pun accentul pe morți și seamănă panica. Eu am arătat că rata deceselor este mult mai mică decât am putea fi tentați să credem, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar normal, neafectat de vârstă și de alte boli.
Sigur că aceste cifre depind de numărul de testări efectuate și că n-am făcut destule teste. Dar asta am spus-o. Mai multe teste înseamnă mai mulți asimptomatici (vii!), deci o rată a mortalității și mai mică. Lucru care se vede la Islanda sau în estimările britanicilor. Și pe care l-am subliniat. Acuma, trebuie să știi să și interpretezi cifrele pe care le public…
Gândește-te că mai mulți infectați pot exista, dar mai mulți morți nu. Că pe ăia îi depistezi, da? Iar dacă există mai mulți infectați decât cei pe care i-am numărat până acum, e clar că rata mortalității (morții sunt deja cunoscuți) scade. Că mor X oameni (X număr cunoscut) dintr-un total și mai mare de infectați.
Legat de cum se pot truca niște imagini, vedeți aici:
@Aldus, ai dreptate, nu-s mulţi nebuni care să iasă afară pe motiv de manipulare. Dar mă gândeam că spitalele alea totuşi nu-s în pădure, sunt în oraşe, POATE cei care locuiesc în apropiere trec pe lângă ele când se duc la supermarket, sau când îşi scot câinele la plimbare…
Dar despre clip ce crezi? E fake sau nu?
Crezi că se merge chiar atât de departe încât să se spună că nişte spitale goale sau aproape goale sunt pline?
Nu cred că e fake. Primo, pentru că există minciuni mici și există minciuni mari. Secundo, pentru că cele mai mari minciuni le spune probabil presa americană.
Posibil să fi fost aglomerație într-o anumită zi, la o anumită oră. Și au filmat fix atunci și au dat ambalat și prezentat știrea obsesiv, la modul că e o mare aglomerație zilnic. Dar în orice caz, presa americană minte într-o mulțime de direcții, e o manipulare fantastică acolo și o cenzură mai ceva ca în comunism.
La subiect, dă o căutare pe Google după #filmyourhospital
De exemplu:
https://twitter.com/KSAT2030/status/1247115353643257856
Am căutat şi am găsit imediat asta:
https://twitter.com/izr1i/status/1247099198434168833/photo/1
Ceva virus tot este acolo, și mor oameni, în special dintre cei cu sistemul imunitar la pământ, dar nu cred că are nici pe departe anvergura pe care ne-o sugerează știrile.
Dar, în ton cu mesajul postat de tine:
https://healthimpactnews.com/2020/nyc-doctor-in-er-and-critical-care-lung-injuries-caused-by-ventilators-were-treating-the-wrong-disease/
Nu mă îndoiesc că virusul există şi că poate ucide. Dar mai există şi altceva – nu ştiu dacă război psihologic, cum zice mesajul peste care am dat eu. Deşi unii s-ar putea s-o ia razna dacă se prelungeşte izolarea.
Pe mine personal izolarea în sine nu mă deranjează; nu-mi place că e obligatorie, deşi probabil că nu ajută cu nimic.
Acum vreo 3 saptamani o colega s-a simtit rau, avea febra, tusea si se simtea slabita. Ne-am speriat pe totii de la birou caci cu o zi inainte avusesem sedinta (era chiar inainte de a incepe sa lucram de acasa). In fine, colega a sunat la telefon la nr de urgenta sa vada daca poate sa fie testata, ca sa ne linisteasca si pe noi. Dupa evaluarea telefonica i s-a spus ca nu are coronavirus si ca nu e in grupa de risc (colega are 28 de ani). Deci, nu i s-a facut niciun test, nu a venit nimeni acasa sa o consulte.
O alta chestie. Fiu-miu avea programare la ORL-ist pe 23 Aprilie (are polipi, nu poate sa respire si trebuia operat). Am obtinut programarea asta acum 6 luni si de-abia asteptam sa se rezolve problema cu aceasta operatie. Dar ne-au sunat sa ne spuna ca s-a anulat si nu se stie cand o sa ne cheme pt ca sunt sute de pacienti ca si noi cu appointment cancelled. Operatia asta e una banala, in 2-3 ore te trimit acasa.
Cineva care lucreaza in spital zicea ca sectia pe care lucreaza e cam goala pentru ca pacientii pleaca acasa de teama, iar altii noi nu mai sunt acceptati.
Altcineva din sistem spunea ca li s-a zis clar sa se ocupe doar de urgente life treating.
Eu ce sa inteleg? Cam multa ceata pe subiectul asta.
A, si inca o chestie ciudata: nu mai aud ambulante prin oras. Iar acum am sansa sa lucrez de acasa, nu e ca atunci cand mergeam la birou unde e o zona mai industriala si unde, de obicei, nu prea ai ocazia sa le auzi.
Politia e in actiune, a terminat cu hotii, criminalii si dealerii de droguri, acum se ocupa de cazuri mai serioase:
https://globalnews.ca/news/6810568/coronavirus-oakville-ontario-rollarblading-fine/
Da, Cristina, starea actuală de panică, isterie și ignoranță la nivelul oamenilor în general (fie ei simpli cetățeni, fie guvernanți), cuplată cu măsurile de izolare luate, generează astfel de situații neplăcute. Îmi pare rău pentru pierderea operației copilului tău și sper să se rezolve după, precum sper că n-o să mai țină mult nebunia.