COVID-19 în cifre (2)

Pandemia își vede nestingherită de drum, iar numărul infecțiilor a trecut de 1.300.000 și cel al morților de 70.000. În timpul ăsta, eu trolez. Mă rog, am trolat zilele trecute, în articolul intitulat Huston, we have a virus, unde am început prin a spune că avem o problemă serioasă, gravă, gigantică, doar pentru ca s-o plasez imediat pe o scară corectă a mărimii, una astronomică. Lucru care sugerează că, de fapt, problema e insignifiantă – asta fiind și opinia mea.

Că tot veni vorba de glume, să vă zic un banc. Cică două planete se întâlnesc în univers. „Ce mai faci, soro?” „Rău.” „De ce?” „Mi-au ieșit niște homo sapiens.” „Ei, nu-ți face griji, și eu am avut și mi-au trecut repede!”

Dar acum e timpul să lăsăm glumele și să revenim la chestii serioase. Și ce poate fi mai serios și mai mainstream decât Wikipedia? Și pentru că v-am promis cifre, o să extrag câteva numere. Sau măcar unul, mai important, la sfârșit.

covid-19 islanda

Islanda este o țară cu o abordare ușor atipică. Pe străzi se circulă liber, restricțiile fiind minime (de exemplu, sunt interzise grupurile de peste 20 de persoane). Elevii de clase generale merg în continuare la școală. Izolarea și carantinarea se fac la domiciliu și îi vizează doar pe cei cu probleme. În spitale merg doar cei cu forme grave. Ai spune că o astfel de politică denotă inconștiență și va avea efecte nefaste. Și, într-adevăr, raportat la numărul populației, Islanda este una din țările cu cele mai mari rate ale infecției. Dar aici trebuie făcute două precizări.

Pe de-o parte, Islanda a mers pe o testare „chirurgicală”, foarte eficientă, a rudelor și contactelor celor infectați, încercând să depisteze și controleze din fașă orice posibilă proliferare a bolii. Cei care au fost astfel depistați cu coronavirus au fost izolați, în timp ce restul populației a fost lăsată liberă. Pe de altă parte, rata crescută a infecțiilor este pusă pe seama numărului mare de teste efectuate. Dacă testezi mai mulți oameni, găsești mai mulți infectați. Islanda este țara cu cele mai multe teste realizate din lume, raportat la numărul de locuitori. Teste mai numeroase înseamnă, în general, bazin mai amplu de date, deci statistici și predicții mai bune.

Și ce credeți că au descoperit islandezii? Că foarte mulți bolnavi de COVID-19 sunt asimptomatici și că rata mortalității este de… 0,29%. Ceea ce înseamnă că noi, alături de alte țări, avem o rată a mortalității atât de mare (prin comparație) pentru că nu-i depistăm pe cei asimptomatici, ci doar pe cei cu simptome (eventual pronunțate) și astfel raportăm decesele doar la o fracție din îmbolnăviți. Bine, s-ar putea să existe și alte motive, cum ar fi raportarea unor decese de coronavirus în rândul unor oameni care au murit cu coronavirus, dar aici nu avem date certe.

Desigur, o boală cu o mortalitate de 0,29% – care, pe lângă că e mică, îi vizează într-o proporție covârșitoare pe bătrânii cu comorbidități – parcă nu mai sună așa de alarmant, corelându-se totodată mult mai bine cu statisticile britanicilor sau ale Revistei Nature. În schimb, mass-media și oficialitățile ne servesc la foc continuu știri și numărători panicarde, în timp ce guvernul ne amenință cu repercursiuni severe dacă vom crea panică promovând știri false. Nu mi-e clar ce înseamnă „știri false”, dar cred că sunt știrile care se abat de la varianta oficială.

PS: Da, sunt conștient că numărul deceselor va crește (posibil exponențial) în perioada următoare. Problema lui COVID-19 pare să fie gradul ridicat de contagiune. Dar, raportat la cei care se îmbolnăvesc, numărul deceselor este mic. Și devine aproape nesemnificativ raportat la cei care contactează boala fiind sănătoși. De ce nimeni nu explică foarte clar lucrul ăsta, pentru a dezamorsa astfel isteria și panica mult disproporționate care plutesc în aer în această perioadă?

26 Replies to “COVID-19 în cifre (2)”

 1. Asta îmi dă și mie de gândit: ce element genetic, biochimic, imunologic sau cine știe de care face diferența, astfel încât unii sunt asimptomatici, alții sunt răpuși de coronavirus? Exceptând comorbiditățile.

 2. Frica apără dovlecii! Frica tine lumea in casa mai sigur decat armata! De ce trebuie insa sa fim tinuti in casa e neclar si mai ales cat timp?

 3. @renata

  Păi, exceptând comorbiditățile, foarte puțini par să moară de coronavirusul ăsta. Italienii au calculat că circa 1% dintre decedați erau tineri fără alte afecțiuni. Iar acest procent de 1% se aplică la rata deceselor, care dacă la rândul ei este de sub 1% (0,29% la islandezi)… înseamnă că din zece mii de infectați vor muri 100, dintre care unul singur va fi tânăr și sănătos. Bine, noi nu-i depistăm pe toți cei zece mii, că mulți dintre ei vor fi asimptomatici și nu-i vom testa, deci noi vom raporta ceva de genul că au murit 100 de pacienți dintr-un total de 2350 infectați, câți am putut noi testa și depista, dar rata reală a mortalității, mai ales la tineri, luându-i în considerare pe toți cei care au contactat virusul, pare să fie foarte mică.

  În acest caz, criteriul de viață sau moarte devine sistemul imunitar. Când ai un sistem imunitar puternic, el va distruge virusul în fașă, înainte de apariția primelor simptome. Excepțiile, dacă există, sunt foarte mici (1 la o 10000, după cum am arătat anterior). Dacă sistemul tău imunitar nu este chiar atât de puternic, vei face face o formă ușoară de COVID-19, cu simptomele deja cunoscute. Cel mai probabil te vei vindeca singur, la fel ca-n cazul unei gripe obișnuite, chiar dacă nu există tratament – și avem deja 284882 de vindecați, dintr-un total de 1347343 infectați pe glob. Dacă sistemul tău imunitar este ceva mai slab, atunci poți face o formă mai severă, în timp ce dacă vârsta înaintată și una sau mai multe afecțiuni cronice ți-au adus sistemul imunitar la pământ, ești în pericol de a muri.

  Cam ăsta pare să fie tiparul și asta face ca boala să n-aibă nimic spectaculos, afară de ineditul tulpinii virale (luată probabil de la animale, deci nouă pentru organismul uman – chinezii mănâncă aproape orice, găsești pe echivalentul lui Google Maps de la ei o mulțime de localuri care servesc carne de câine), de viteza mare de propagare și eventual de complicațiile pulmonare ce apar în formele mai severe. În rest, eu văd multă panică, confuzie și isterie.

  @ioansperling

  Zici că avem o pandemie de frică? 🙂 Și eu cred asta.

 4. Da, strict pe cifre, boala nu pare inspaimantatoare. Dar, cum zici si in PS, e abia la inceput.
  La faza cu comorbiditati, mie-mi suna ca si cum ai zice (aproximativ): “Pai aia ar fi murit in curand – luni, zile, ani – ca mai aveau si alte conditii”. Ok, poate ca eu cu coronavirus vs un batran cu diabet si probleme cardiovasculare si cu coronavirus, am sanse mult mai mari de supravietuire. Iar batranul moare si cu si de coronavirus (btw, cum stabilesti exact asta?) Asta inseamna ca pot sa-l expui acel batran? Daca nu, cum il pot (putem) proteja cel mai bine – am inteles ca izolarea nu-ti place, ce alte metode sugerezi? Mi se pare ca esti foarte cinic, sau nu inteleg eu ce vrei sa zici. Daca vrei sa explici, raman dator… 🙂

  La capitolul isterie, unii au fost mereu mai sensibili decat altii, iar acum au si destule motive (legitime) sa se manifeste. Genul acela de populatie va fi ghidat de fiecare data mai mult de sentiment decat de ratiune si logica.
  Confuzie, da, pentru ca sunt destule stiri care se bat cap in cap, si ajungi sa nu mai stii pe cine sa crezi, sau ce sa crezi. Aici mai conteaza si de unde-ti iei informatiile, cat stai sa analizezi ce citesti, cata incredere (mai) ai in acea autoritate, samd
  Iar panica, in afara de componenta medicala, care exista totusi, cred ca multa lume incepe sa-si faca grija si din alte motive, cum ar fi cel economico-material. Iar aici cred ca va fi o problema mai mare decat toata pandemia in sine. Pentru ca, in momentul asta, mai devreme (si nu mai tarziu), vor fi destui oameni care sa-si faca griji pentru ziua de maine…

 5. 1] ” Pandemia își vede nestingherită de drum, iar numărul infecțiilor a trecut de 1.300.000 și cel al morților de 70.000. ” Daca raportezi aceste cifre { caci nu-s decat cifre statistice } , la actuala populatie a Terrei procentele sant absolut nesemnificative ! Ai uitat ca , in fiecare minut se mai naste un fraier ? Ai uitat nemuritoarele cuvinte ale lui Iosif Vissarionovici Dugashvili -STALIN : ” MOARTEA UNUI SINGUR OM ESTE O TRAGEDIE , MOARTEA UNUI MILION De OAMENI ESTE DOAR … STATISTICA ” ? 2] ” Nu mi-e clar ce înseamnă „știri false”, dar cred că sunt știrile care se abat de la varianta oficială. ” Nu , alea care “se abat de la varianta oficiala ” alea-s doar … stiri . 3] ” De ce nimeni nu explică foarte clar lucrul ăsta, pentru a dezamorsa astfel isteria și panica mult disproporționate care plutesc în aer în această perioadă?” Pentru ca , nu-s nici prosti si nici tampiti iremediabil ! Chiar nu realizezi faptul ca , o populatie inspaimantata – mai ales datorita stirilor FALSE sau OFICIALE , este infinit mai usor de manipulat , mai usor de prostit decat o populatie care nu pune botu’ la astfel de vrajeli ? SA FIM RESPONSABILI sunt de acord , insa asta nu-nseamna in nici un caz sa fim si orbi si prosti chiar daca , de cele mai multe ori , parem ca ne lasam prostiti . Cei ce inca ne folosim de mintea din capul nostru , desii santem din ce in ce mai putini , dumneata facand parte dintre … astia putinii 😉 , STIM CUM SA DISCERNEM STIRILE FALSE SAU OFICIALE DE REALITATEA EXISTENTA IN CARE TRAIM . AVEM OCHI DECI … VEDEM pentru a parafraza pe “cineva ” .

 6. @Liviu Ursulescu

  Dar nu se pune problema să-i scoatem pe bătrâni la înaintare. Nu știu de unde ai dedus așa ceva. Ideea articolului este următoarea: avem o gripă, e drept că poate mai severă decât gripele obișnuite sau mai ciudată, dar care totuși are o rată foarte mică a mortalității, și creem din asta un fel de apocalipsă, ne închidem în case și ne comportăm de parcă afară ne-ar aștepta un virus atât de nimicitor, încât nimeni dintre cei care l-au contactat nu mai are șanse de scăpare. Parcă suntem într-un film de Hollywood în care cineva a pierdut de sub control, dintr-un laborator secret, un virus care transformă populația în zombie, cam așa reacționăm. Când în realitate e tot un fel de gripă, nu murim decât cei mai slabi dintre noi, fix ca în cazul unei alte gripe, deci panica, isteria, golirea rafturilor șamd sunt cretine.

  Și de gripă sezonieră tot ăia bătrâni mor. Ăia cu sistemul imunitar în pioneze. Foarte rar tinerii. Și până acum au murit mult mai mulți decât de COVID-19. Jumătate de milion anual. Măi, voi vreți să țineți pe toată lumea în case pentru a proteja niște bătrâni de o boală care în 4 luni a făcut sub 70’000 de victime, asta în condițiile în care până acum gripa sezonieră făcea peste 500’000 de victime anual, tot din rândul bătrânilor cu comorbidități, fără ca nimeni să ceară carantină generală? Unde-i logica?

  Deci: ai o boală care răpune 50 de bătrâni pe an. În fiecare an. Nu ceri izolare, nu ceri nimic. După care vine o boală nouă, care în 4 luni omoară 7 bătrâni. Și institui starea de urgență, te baricadezi în casă, oprești economia… pentru ce? Dacă chiar voiai să-i protejezi pe bătrânii ăia, ce-ai făcut anul trecut, când ți-au murit 50, nu 7, de gripă obișnuită? Sau acum doi ani? Sau acum trei ani?

  Mă acuzi pe mine că nu am milă de bătrâni? În timp ce statul vrea să îi salveze? Pe bune, eu am ceva cu bătrânii? Așa de naivi sunteți?

  @Marian

  Deja suntem proști, nu trebuie să ne mai prostească nimeni. Persoanele de față se exclud.

 7. Ideea articolului este următoarea: avem o gripă, e drept că poate mai severă decât gripele obișnuite sau mai ciudată, dar care totuși are o rată foarte mică a mortalității, …

  O descriere mai precisa ar fi fost avem o gripa despre care nu stim foarte multe si care face victime, intr-adevar, printre randurile unui anumit tip de populatie. Sau asa o vad eu cel putin. Din nou, nu mi se pare nici corecta, nici relevanta, comparatia cu o gripa pe care o ai anual, despre care stii cum se manifesta, despre care, de bine de rau, ai vaccin samd.

  “Când în realitate e tot un fel de gripă, nu murim decât cei mai slabi dintre noi, fix ca în cazul unei alte gripe, deci panica, isteria, golirea rafturilor șamd sunt cretine.

  Ce-am subliniat oricum sunt ilogice si nu despre asta voiam sa vorbesc. Mi se pare un alt subiect, felul cum se prezinta lucrurile, si poate vom vorbi si despre asta.

  Mă acuzi pe mine că nu am milă de bătrâni? În timp ce statul vrea să îi salveze? Pe bune, eu am ceva cu bătrânii? Așa de naivi sunteți?”

  Inainte sa te acuz de orice, as vrea sa te inteleg. La felul cum prezinti cifre, si faci fel de fel de corelatii, se pot intelege multe si se pot trage concluzii pripite. Nici pana acum nu mi-e foarte clar daca ai o problema cu masurile luate sau chiar cu ideea de a proteja “Ăia cu sistemul imunitar în pioneze”. Si nu mi-ai zis nici pana acum ce ti s-ar fi parut tie o solutie mai… potrivita.

  Sunt de acord ca masurile luate sunt de ev mediu. Si atunci, tot izolarea era “la moda”. Pe de alta parte, ce alternativa ai? Si mai mult decat atat, ai resursele necesare pentru a recurge la alternativa? Putem dezbate asta daca vrei, daca despre asta e vorba de fapt.

 8. Oamenii gregari se tem de ceea ce nu cunosc. Tu nu știi nimic despre o mulțime de viruși care cauzează o mulțime de boli. Dar, pentru că nu ți-i aduce mass-media în prim-plan, nu te gândești la ei. Dacă ai face un curs de virologie, probabil te-ai îngrozi, ți-ar fi frică să mai ieși din casă, chit că și-n casă sunt viruși. Bun, nu știm prea multe despre covid… ok, și? Eu nu știu nimic nici despre gripa obișnuită. Dar nu mă panichez din cauza asta.

  Ce cred eu că ar trebui făcut? La nivel guvernamental, studiată boala și avertizată populația, dar lăsată liberă. La nivel social, mai multă luciditate din partea oamenilor care se panichează degeaba.

  Chestii care să-ți dea de gândit:

  https://www.mediafax.ro/social/cine-se-afla-in-spatele-crizei-generate-de-covid-19-19032692

  https://www.luju.ro/bursa-mortilor-724-romani-pe-zi-vestul-s-a-scuturat-de-paraziti

 9. De ce ar trebui eu, ca si individ sa stiu despre cum actioneaza si cat imbolnaveste un virus? Cred ca pot, dupa niste statistici (sau, in caz nefericit, daca am experimentat pe propria piele) sa-mi fac o parere despre cat de pericus este sau nu un virus.

  Eu nu știu nimic nici despre gripa obișnuită. Dar nu mă panichez din cauza asta.

  Ti-am spus deja ca panica este un alt subiect. Nici eu nu ma panichez din cauza gripei obisnuite. Si nu ma panichez nici din cauza coronavirusului. Dar cred ca mi-as face niste griji daca as fi in populatia de risc. Habar n-am, speculez acum… poate chiar m-as isteriza.

  … și avertizată populația, dar lăsată liberă.
  Pentru asta ai nevoie de o populatie educata si integra. Nu doar local, ci peste tot. Plus de un sistem medical care merge ca uns. Uita-te ce se intampla in NY, nu la noi la Băicoi sau in sistemul nostru medical. Au ajuns sa nu mai aiba masti. Na, hai sa fiu avocatul diavolului, si sa speculez ca fara masurile de izolare, situatia putea sa fie si mai crancena. Cum rezolvi problema de supraincarcare a sistemului medical, in cazul in care vrei populatia lasata libera?

  La nivel social, mai multă luciditate din partea oamenilor care se panichează degeaba.

  Revin iarasi la partea cu educata . Iar daca mai pui si lipsa de incredere in autoritati, ideea de izolare incepe sa nu mai para atat de neinspirata.

  Stiu articolele, le-am citit, nu m-au convins, pentru ca sunt niste speculatii. Mai ales in articolul din mediafax. Pot si eu sa-ti dau articole de cealalta parte a baricadei, care sa trateze “mai serios” pandemia. Care sunt cele “adevarate”?

 10. Nu trebuie să știi despre cum acționează un anumit virus. Eu ți-am spus doar că nu știi. Și faptul că nu știi te face vulnerabil. Nu la acțiunea virusului, ci la ceea ce ți se spune din afară despre el, gen de către oficialități. Dacă nu ți se transmite nimic (afecțiuni respiratorii generice, milioane de victime anual), nu te îngrijorezi. Dacă ți se transmite că-i ceva foarte grav (covid-19, zeci de mii de victime până acum) sau doar ceva necunoscut, începi să te îngrijorezi, pentru că ți-e frică de necunoscut. Tu nu raționezi, ci ești condus de impulsuri. Dacă ai raționa, adică dacă te-ai baza pe cifre, ai ajunge să-ți pui niște întrebări. Pe care tu în mod evident nu ți le pui. Mai mult n-am ce să-ți zic aici.

  Ti-am spus deja ca panica este un alt subiect.

  Panica este unul din subiectele principale din articole mele despre COVID-19. Faptul că nu scrie PANICĂ nicăieri în titluri nu înseamnă că n-ar fi vorba despre asta, înseamnă doar că nu citești articolele mele în cheia corectă. M-ai întrebat mai devreme care-i ideea principală a ce am scris mai sus, la ce mă refer, ce vreau să zic. Iaca, una dintre ideile principale este că panica de la ora actuală nu se justifică. După care vii și-mi spui că panica e un alt subiect? Păi nu e un alt subiect, e unul din lucrurile care m-au motivat să scriu, e unul din lucrurile pe care le critic, e unul din lucrurile pe care ar trebui să le deduci după ce citești ce am scris mai sus. Cum adică e un alt subiect?

  Dar cred ca mi-as face niste griji daca as fi in populatia de risc.

  Ești în populația de risc? Nu ești. A te gândi la ce-ai face în cazul în care-ai fi în situația de risc înseamnă tocmai a-ți face griji inutil. Exact ce spui tu că nu-ți faci. Sunt bine, nu sunt în zona de risc, dar oare cum ar fi dacă aș fi în zona de risc? Pana mea, pe ăla care-i în zona de risc îl înțeleg că-și face scenarii, dar pe tine, care ești sănătos? Nici sănătos nu poate să nu-ți pese? Păi dacă acum, când ești tânăr și sănătos, te gândești la ce-ai face bătrân și bolnav, înseamnă că bătrân și bolnav ai face pe tine.

  Pentru asta ai nevoie de o populatie educata si integra.

  Fix ca în cazul gripei sezoniere. Pentru care însă nici avertismente nu s-au dat, ca să nu mai vorbim de izolare. Iar victime a făcut mult mai multe.

  Au ajuns sa nu mai aiba masti.

  O consecință a panicii induse în populație. N-au măști pentru că au acționat irațional, nu pentru că le-ar fi cu adevărat extraordinar de necesare. Pentru gripă sezonieră porți mască?

  Cum rezolvi problema de supraincarcare a sistemului medical, in cazul in care vrei populatia lasata libera?

  Îi internezi doar pe cei cu forme severe. Cum fac islandezii. Sau cum se face la gripa obișnuită. Tu când faci o răceală comună te internezi? Știi că din răceala comună poți muri? În general bătrânii și cei cu comorbidități mor. Și în număr mai mare decât cei cu COVID-19.

  Pot si eu sa-ti dau articole de cealalta parte a baricadei, care sa trateze “mai serios” pandemia. Care sunt cele “adevarate”?

  Păi dă-mi.

 11. Aldus sa sti ca , dupa umila mea parere , are si Liviu Ursulescu dreptatea lui . Eu ca individ , chiar n-am nevoie sa stiu cum actioneaza sau cum imbonevesc virusii , pentru asta am oameni numiti cercetatori { daca-i mai am fireste } , virusologi , microbiologi , care isi transmit rezultatele studiilor lor catre cei care TREBUIE SA FIE INTERESATI IAR ACESTIA DIN URMA , SANT OBLIGATI SA IA MASURI IN CONSECINTA . FIRESTE , DACA-S INTERESATI ALTMINTERI … SE INTAMPLA , NU CA-N ITALIA SAU SPANIA CI… CA LA NOI . Insa , l-asi intreba eu si pe Liviu Ursulescu si pe dumneata : aia de lucreaza de zeci de ani pamantul , aia de la tara cum le spunem aproape in batjocura , aia n-au EDUCATIE { majoritatea dintre ei nu-s absolventi ai nici unui institut de stiinta iar daca au absolvit macar alea zece clase obligatorii… e mare lucru } si-si lucreaza pamantul , isi ingrijesc animalele , cum s-au invatat din batrani insa intreb , cum dracu de astia nu se inbolnavesc nici de gripa sezoniera { p’aia o ” trateaza ” cu arhicunoscuta TZUICOMICINA } si nici de noul corona virus ? A raportat cineva ca , au fost infectati sau au murit , nea Ion sau badea Cartzan ori baba Rada si coana Florica din… Patarlagele sau Comana de Giurgiu ? Pe de alta parte , PANICA , asta-i arma cu doua taisuri care omoara fara discernamat si p’aia EDUCATI si p’aia fara “studii superioare ” . Omoara in primul rand psihic si-apoi fizic insa OMOARA . Cine-o induce ar cam trebui sa mearga la cremenal insa… sti matale pe careva ce a platit vreo amenda sau s-a dus la ocna pentru propagarea panicii ? Eu stiu ca , inclusiv teama de ” bratul lung al legii ” , inclusiv asta starneste PANICA iar asta ar cam trebui sa-i coboare cu picioarele pe Pamant pe toti aceea ce inca cred ca-s LIBERI si ca VIATA LOR TREBUIE SA CONTEZE . Nu dau exemplul chinezesc insa , Austria , Germania au lasat PANICA deoparte si , cauta muncitori agricoli in draci inclusiv in Romania , ca s a nu mai amintesc de exemplul dat de Statul si Guvernul Roman care este zic eu mai mult decat edificator : in plina pandemie trimet personal medical CIVIL in Italia adica , la mama pandemiei !

 12. Imi vine greu sa cred ca americanii au ramas fara masti ca s-au speriat toti ca au Covid 19, asta in conditiile in care au facut peste 2.2M de testari (la ora la care scriu acum). Vrei sa zici ca au interpretat gresit rezultatele? Sau ca testarea le-a dat si false positives? Poate asa o fi, mie insa imi vine greu sa cred.

  A te gândi la ce-ai face în cazul în care-ai fi în situația de risc înseamnă tocmai a-ți face griji inutil.

  Era un caz ipotetic in care chiar as fi in populatia de risc, nu doar un “exercitiu de imaginatie”. Am si zis anterior ca nu-mi fac griji nici daca iau virusul, asa ca nu are rost sa continui pe tema asta.

  Iaca, una dintre ideile principale este că panica de la ora actuală nu se justifică.

  Nu stiu daca se justifica vreodata panica 🙂 Iar in curand, s-ar putea ca oamenii sa se panicheze ceva mai tare pentru ca nu vor mai avea ce sa manance, nu de coronavirus. Dar revenind, da, panica nu se justifica, sunt de acord. O informare corecta si sustinuta a populatiei despre ce poate sa faca acest virus ar fi mult mai utila.

  Îi internezi doar pe cei cu forme severe. Cum fac islandezii.

  Da, ar putea fi o varianta. Acum, ca sa fiu carcotas pana la capat, nu stiu cat de concludent exemplu este la ei, dat fiind ca sunt “unde agati harta in cui”. Adidca daca ar fi avut un grad de deplasare ceva mai ridicat, nu stiu cat de eficienta ar mai fi metoda. Ca si englezii si-au propus ceva asemanator, si uite ca au zeci de mii de cazuri. Adica acolo unde e mai mare traficul (oameni, marfuri, etc) si nr de infectati e mai mare…

  Păi dă-mi.

  Cu mentiunea ca are vreo 3 saptamani vechime. Da, zice si el ca izolarea acum e cam useless. Dar nu zice niciunde ca e o banala gripa si recunoaste ca inca sunt lucruri care nu se stiu despre situatie. Plus consitentizarea populatiei despre ce inseamna boala si luarea unor masuri imediate dpdv al preventiei.

  Ti-am mai trimis iarasi un link cu un podcast in care se facea diferenta dintre o raceala si situatia de acum. Daca te-ai uitat, bine, daca nu, iarasi bine. Nu vreau sa te conving de nimic.

  @Marian
  Nu ma refer la populatie “scolita” cand zic educata. Ci la una care sa aiba, de exemplu, cultura preventiei, putin spirit civic, samd. Ca atunci cand li se spune ca *se recomanda* evitarea aglomeratiilor, sa nu-i vezi claie peste gramada prin baruri si mall-uri

 13. @Marian

  Nu te baza niciodată pe altcineva care nu-i prieten sau rudă cu tine. Uneori nici pe ăștia. 🙂 Dar pe cercetători, cu atât mai puțin.

  Și da, faptul că țăranii nu se îmbolnăvesc e interesant. Poate arăta două lucruri: fie virusul nu-i așa de puternic și letal cum se spune, fie mișcarea fizică ajută la imunitate, caz în care ceea ce facem noi acum stând în casă este o prostie.

  @Liviu Ursulescu

  Man, ce tot vrei să zici cu măștile, că nu-mi e clar? S-au terminat, ok, și?

  O informare corecta si sustinuta a populatiei despre ce poate sa faca acest virus ar fi mult mai utila.

  Mai ales despre ce nu poate să facă. Că despre ce poate să facă se tot spune și exagerează.

  Ca si englezii si-au propus ceva asemanator, si uite ca au zeci de mii de cazuri.

  Din câte știu, islandezii au lăsat totul liber dar i-au testat masiv pe cei nou-veniți, pe cei cu care au intrat în legătură depistații etc și i-au izolat, în timp ce englezii au lăsat totul liber fără să testeze și izoleze nimic.

  Deci cum, chiar și când ai vrut să-mi arăți ceva beton despre cum n-am dreptate, singurul lucru pe care l-ai găsit a fost un clip în care se spunea că izolarea e cam useless? :))

  Hai că-ți mai dau și eu ceva:

  https://alfredbulai.com/2020/04/03/la-ce-sunt-buni-sociologii-acum-ca-stingem-lumina/

 14. @Liviu Ursulescu 1] ” Nu ma refer la populatie “scolita” cand zic educata. ” Adica putini , pre a putini … mult prea putini comparativ cu ” majoritarii “. 2] ” . Ci la una care sa aiba, de exemplu, cultura preventiei, putin spirit civic, samd. ” Asta-i cea mai buna gluma pe pe ziua de azi si-ti multumesc prea plecat pentru ea ! Pentru numele lui Dumnezeu , ai uitat ca traiesti in Romania ?

 15. Aldus , nu la asta ma refer ci strict { fireste ma fac vinovat ca nu am exprimat corect si concret ceea ce dorea sa scot in evidenta } la modalitatea in care aia asi duc zilele . Au closete in fundul … curtii 😀 😀 😀 si chiar ma-doiesc de faptul ca se spala careva pe maini si pe fatza atunci c and vin de la privata . Aia muncesc in camp sau in solarii , la oi , porci , vaci , pasari si…dumneata sau altcineva crede ca aia-si spala mainile si fatza dupa ce termina de ranit la porci sau tzesalat vaca ? Nu frate si crede-ma , nici manusi chirurgicale sau masti de protectie n-au si chiar dac-ar avea nu le-ar folosii , nu ca nu-s educati in acest sens ci pentru ca asa fac ei treaba ! Crede-ma ca stiu ce spun : NIMENI DINTRE ASTIA CE SCURMA PAMANTUL PENTRU PAINEA CEA DE TOATE ZILELE N-A DAT COLTU . Lasa-ma in pace cu ” miscarea fizica ” caci , ambulantierul ala de-a murit mai zilele trecute – dupa spusele familiei – facea jogging in fiecare dimineata !

 16. Am o problema si d-aia stau inca treaz la ora asta . Poate dumneata sau vreunul dintre musafirii dumitale imi puteti da solutia pentru care , v-asi multumii din toata inima . Unul dintre baietii mei ce lucra din 2015 si pana mai zilele trecute in UK , vrea sa vina acasa si nu de dragul de-asi petreaca Pastii cu familia cum ai crede ci , doar pentru ca… pravalia unde dadea cu sapa s-a inchis pana se va face la un fel , pana se va lua o hotarare oficiala referitor la dreptul britanicilor sau a celor care traiesc acolo , la socializare de orice fel inclusiv in pubb-urile alea nenorocite . Nu-i nimic deschis pe-acolo dar , chiria locuintei TREBUIE PLATITA si nu mai are bani suficienti pentru a mai putea sa si-o permita mai ales ca , TREBUIE SA SI MANANCE . Pe 23 Aprilie are avion { nu doar el fireste } catre tara asta nenorocita si ma-ntreb : ce va face CE SE VA INTAMPLA atunci cand va pune piciorul pe Otopeni ??? Va intra imediat in carantina sau in izolare ? Eventual daca va putea intra in autoizolare la domiciliu… Dati-mi si mie o parere , un sfat avizat cat de cat caci eu… chiar nu reusesc deloc sa inteleg aceste ordonante militare { ti-am spus parca ca-s CIVIL } care ne guverneaza de cateva saptamani viata noastra a tuturor . Mintea mea refuza sa priceapa ceva IMPUS CU FORTA mai ales ca stiu ca , cei ce fac asta nu-s altceva decat niste … escroci politicianisti , niste impostori politici . Cred ca nici macar cei ce dau aceste ordonante , impostorii aia politici , nici aia nu reusesc sa le inteleaga in totalitate , iar cei pusi sa le aplice… de aia sa ne fereasca Dumnezeu ! Vezi Alduse si Liviu Ursulescu precum si oricare dintre vizitatorii blogului dumitale ca , exista oameni in tara asta care au si alte griji , si sant omorati de griji adevarate , reale 100% si nu de aiureli despre educatie sau altceva ?! Respect la toti si… multumesc pentru eventuale sfaturi !

 17. Marian, nu cred că există alternativă pentru fiul tău: dacă vine în țară, intră în carantină sau izolare. E o situație pe care trebuie să și-o asume. În carantină/izolare, statul plătește hotelul. Ceea ce e mai bine decât să-ți plătești singur chiria.
  Mi se pare ciudat că tu, care ai sărit de 60 de ani și ai și niște probleme de sănătate din câte îmi amintesc eu, ți-ai dori să-ți întâlnești fiul în perioada asta. Altminteri nu văd de ce te-ar deranja carantina.

 18. @Renata Sarutari de maini pentru lamuriri . Trebuie s-o recunosti ca zilele acestea in Romania , ajungi in cel mai bun caz pe mana alora de la no.9 asta daca nu te-ntalnesti cu politia comunitara pe drum . Nu frate draga , Doamne fereste , cum sa-mi dea prin cap sa doresc asa ceva ? Este pur si simplu alegerea sau optiunea lui pentru asta , optiune la care a pus pe primul plan… ce mai are pe card ca sa-i ajunga sa traiasca acolo pana s-o face la un fel cu pandemia asta . Considera ca-i mai avantajos sa traiasca in Romania deocamdata cel putin , pana se linistesc apele asta-i tot . In UK deocamda cel putin n-a rechizitionat nimeni hotelul nimanui ca-i UK pe cand aici…Simplu , s-a gandit ca vine acasa si sta aici in casa lui pana…reuseste s a plece iar .Eu { mi-a placut aia cu : ai sarit de 60 de ani } chiar nu mi-l doream aici nici acum { MAI ALES ACUM } si nici altadata caci , este cuplat c-o malteza si , decat s-o aud p’aia vorbind in graiul ala spurcat sau in engleza aia bolovanoasa , mai bine lipsa ! In romaneste nu stie decat “cuvinte urate ” 🙂 dupa spusele ei si-n plus de asta mai este si fitzoasa de parca ma-sa ar fi cacat-o la Buckingham Palace si nu pe-acolo pe la ei prin Gozo ! Respect si multumiri pentru promtitudine !

 19. N-am inteles nimic din ce ai trimis. Decat niste aluzii si speculatii, pe care le faci si tu, despre cat de putini au murit in 3 luni de COVID versus cati mor anual din alte cauze. Hai sa vorbim peste inca 9 luni, si sa vedem atunci care sunt statisticile.

  Da, izolarea in acel moment (sau din acel moment) este useless. Daca vrei sa intelegi, bine, daca nu, iarasi bine. Cred ca esti de acord cu mine, ca atunci cand ai o boala contagioasa, evitarea aglomeratiilor este o masura la mintea cocosului. Imi place ca ai luat doar ce ti-a convenit din ce-am trimis :)))

  Pe de alta parte, nici o raceala sezoniera nu ti-a suprasolicitat sistemul medical, sau cel putin nu stiu eu. Daca vrei sa critici lipsa de actiune a statelor in directia asta, de acord, hai sa o facem. Daca vrei sa critici lipsa de actiune a autoritatilor vizavi de impactul masurilor vizavi de economie, hai sa o facem. Altfel, eu am spus tot ce am avut de spus strict pe capitoului “cifre” legat de situatia de fata.

  Mersi de dialog 🙂

 20. Am auzit că sute de mii de români au ascultat chemarea gliilor germane și engleze și s-au îmbarcat pe avioane ca sezonieri. Salvatorii recoltelor de sparhanghel și căpșuni.
  Din Arad am auzit că mulți medici și au dat demisia la spitale și își pregătesc dosarele de pensie. 🤔

 21. @Marian

  Țăranii fac mișcare fizică în natură, nu pe stradă sau la sala de jogging. Asta le crește imunitatea.

  Din câte știu, cei care vin acasă din țări cu infecții intră direct în izolare sau carantină. Plus că multe curse aviatice sunt oprite. Mai multe nu cunosc, de exemplu nu știu care-i diferența dintre carantină și izolare. Presupun că se vede la o căutare simplă pe Google, dar nu m-a interesat.

  Dar acum, iartă-mă că te întreb: cum de nu are bani de chirie? Adică, nu și-a strâns nimic? Atunci pentru ce să mergi dincolo, să trăiești printre străini, să fii privit ca un paria, să dai la sapă, dacă nici măcar bani de câteva luni nu poți să-ți pui deoparte? Așa mai bine stai în România de la început, că – de bine de rău – o casă tot ai, o masă tot ai, și măcar ești între prieteni și rude, adică cu cei iubiți. Plus că viața aici e mult mai ieftină. Deci cum vine chestia asta: sunt plecat în SUA sau în Anglia sau în Cutare Țară de X ani dar dacă intru în șomaj, peste o lună sau două nu mai am bani să-mi plătesc chiria și să trăiesc? Dubios.

  @Liviu Ursulescu

  N-am urmărit clipul tău, lol. Am comentat strict pe ce mi-ai zis tu din el. 😀

  Pe de alta parte, nici o raceala sezoniera nu ti-a suprasolicitat sistemul medical, sau cel putin nu stiu eu.

  Hai să ne gândim și de ce, că de aia suntem oameni, să ne punem întrebări. De ce o gripă cu mortalitate ridicată (peste jumătate de milion de decese anual) nu pune în dificultate spitalele, în timp ce una cu mortalitate scăzută (100.000 de morți până acum) lasă medicii fără aer? Și nu, nu mă interesează graficul exponențial al lui COVID-19 și faptul că va ajunge ipotetic să depășească gripa sezonieră, că spitalele sunt deja în dificultate acum, la un număr mult mai mic de decese decât la gripa clasică. Câteva zeci de mii de decese (covid-19) au pus spitalele pe butuci, în timp ce câteva sute de mii de decese (alte gripe) n-au ridicat niciun fel de problemă. De ce? Poate pentru că la primele ne isterizăm în timp ce pe ultimele le tratăm firesc?

  Uite esența articolului lui Bulai:

  Paradoxul acestui moment este faptul că suntem complet orbi față de aspectele cu adevărat importante ale pandemiei, adică cele economice, sociale și politice și suntem orbiți de lumina exponențială pusă pe un virus amărât care face mai puțin rău decât oricare din bolile noastre cele de toate zilele. […] Cu toate astea fenomenul oricărei pandemii nu este prioritar unul medical, ci unul politic, social și economic.

  Dacă înțelegi de ce orice pandemie nu este decât în subsidiar o problemă de sănătate, atunci înțelegi și că trăim o regie.

  @smaranda

  Rumânul la pandemie se cunoaște, sau cum era?

 22. Aldus iti multumesc caci … you make my day ! 1] ” Așa mai bine stai în România de la început, că – de bine de rău – o casă tot ai, o masă tot ai, și măcar ești între prieteni și rude, adică cu cei iubiți. Plus că viața aici e mult mai ieftină. ” . Chiar n-are sens sa ma apuc acum sa ma pun pe analizat asa ceva nu de alta dar , imi pare hilar mai ales ca-i venita din partea dumitale . Chiar nu pot sa cred c-ai gandit serios ceea ce taman ce-ai scris !!! VIATA IN ROMANIA , ESTE INTR-ADEVAR IEFTINA PENTRU AIA CE-S MACAR …PARLAMETARI , SEFI DE PARTIDE , SEFI DE C.J. , SEFI DE SINDICAT { si d’ala si ” d’alalat ” } , SEFI DE CLAN INTERLOP SAU SEFI DE POLITIE , EVENTUAL GUVERNATORI AI B.N.R. SI… ” ALTII ” INSA , PENTRU MAREA MAJORITATE A ROMANILOR … NU-I CHIAR ASA DE IEFTINA SI-O STI FOARTE BINE DESII NU TE-AM AUZIT VREODATA PLANGANDU-TE . Cand spun ca ” da cu sapa “, nu ma refer ca face asta la propriu , este doar o expresie a mea venita din vechimea mea traita pe-acest pamant romanesc . Fiul meu este acolo un fel de al treilea propietar a unui restaurant avand si un fel de hotel pe undeva prin Sheffield si , daca-s clienti bine , daca nu , cum este acum…este rau al dracului . Cat crezi ca poti sta intr-un hotel care , nici el si nici restaurantul , nu produce nici macar un shilling ? Ai uitat ca la aia nu s-a gandit inca Boris Johnnson sa-i scuteasca de la plata utilitatilor ? 2] ” Dar acum, iartă-mă că te întreb: cum de nu are bani de chirie? Adică, nu și-a strâns nimic? ” Ba si-a strans dar , si-a strans deoarece dorea neaaparat , sa plece din Anglia aia mohorata catre tarmurile Statelor Unite ale Americii . Este visul sau de mic copil si n-am sa ma apuc taman eu s-ai naruiesc acest vis vorbindu-i despre … Donald Trump si marele sau zid de la granita cu Mexic . 3] ” Deci cum vine chestia asta: sunt plecat în SUA sau în Anglia sau în Cutare Țară de X ani dar dacă intru în șomaj, peste o lună sau două nu mai am bani să-mi plătesc chiria și să trăiesc? Dubios.” Daca era cetatean britanic , supus al Coroanei Britanice , poate ca n-ar fi fost o asa mare problema insa , din pacate , n-a aplicat pentru cetatzenie deci… ce-ti pare atat de DUBIOS ? Frate-sau mai varstnic , ala ESTE cetatzean britanic deci , nu-mi fac griji pentru el . Ala sta bien merci la el in Nothingham isa , cat sa-si ajute fratele mai tanar caci , are si el daraverile lui mai ales ca… asteapta un copil ? In plus si el si nevasta-sa { asta-i irlandeza Irlanda de North } , dau cu sapa la corespondentul britanic al SMURD-ului romanesc . Cine dracu sa-i dea afara de-acolo , taman acum ? Fata din U.S.A nici macar in visele cele mai rele nu s-ar gandi sa plece oriunde altundeva in afara Americii , iar cea din Malta { cea mai tanara } , aia-i atat de indragostita de insulele alea scaldate zilnic de soare si de briza marii incat , altundeva : NU EXISTA PENTRU EA ! Putea si ea si barbata-sau sa plece oricand in UK sau Australia , Noua Zeelanda sau U.S. A. insa acum , ea este malteza si-i indragostita IREMEDIABIL de noua ei patrie . Nu ne alegem locul nasterii caci nu-i dupa noi insa , locul in care vrem sa traim , macar ala putem sa-l alegem oricand si nu uita Aldus : PATRIA UBI BENE . UBI BENE PRIETENE , UBI BENE !!!

 23. Iarta-mi lungimea comentariului { daca vrei a … impartasaniei } insa , m-am mai descarcat si eu , fapt pentru care iti prezint scuzele cele mai umile in special pentru rabdarea , pe care SPER c-o vei avea , de a citi tot ce-am scris : ESTE DIN INIMA !

 24. Și pentru noi e ieftină viața în România. Compară cât e o chirie la noi și cât la ei. Compară serviciile stomatologice. Că vin români de dincolo în concediu să-și facă dantura aici.

  Știu că nu dă cu sapa la propriu, am zis și io cum ai zis tu. Lucrează undeva.

  Mie îmi place Donald Trump.

  Și da, așa e, ne alegem locul în care trăim. Până vine o pandemie, după care fugim repede acasă! 🙂

  Nu te mai tot scuza că nu mă deranjezi.

 25. Pai , in afara de serviciile stomatologice… altceva ? Vin romanii de-afara sa-si repare dantura aici ? Romanii de-aci , cu foarte putzine exceptii , nu-si pot permite asta din aia 2-3 mii de lei pe care-i castiga lunar , cei ce chiar castiga atat . Cunosc cel putin trei insi care castiga { sau castigau } 3000 de lei lunar iar chiria platita este de 1000 de lei fara sa uit cotele d e intretinere , lumina , telefon si ce ma-sa mai este de platit … la bloc ! Zi-mi si mie daca astia , dupa ce-si achita toate belelele , mai pot face si altceva in afara de-a sta in casa si-a ” lucra solo ” ? Unul , pe care-l stiu bine caci tat-su imi este vecin , a gasit o varianta aducatoare d e bunastare : S-A CASATORIT ! Eu personal { am o pensie ce reprezinta echivalentul a 400 de Euro insa , cati ca mine } , am fost taman in UK pentru a ma lasa medicii lor fara o jumatate de plaman si , consider asta drept o mare victorie caci , medicii din Romania ma diagnosticasera cu neoplasm si-mi dadusera ceva mai putin de-o jumatate de an de … trai pe vatrai . Daca nu erau copii … dracu ma lua !P.S. Si mie-mi place Donald Trump caci ma inbolnavea de nervii capului numai gandul ca , la Casa Alba , un nigger comanda lumii !

 26. […] și centralizând datele furnizate de (sau extrase din) fiecare țară. După cum vă spuneam în articolul precedent, majoritatea țărilor nu-și depistează infectații asimptomatici, drept care procentele reale […]

Leave a Reply