COVID-19 în cifre (1)

Am dat o căutare pe Google după “COVID-19” și am dedus că principalele saituri de știri din România pun lupa pe fiecare deces în parte, amplificându-i astfel proporțiile. Și totuși, un calcul simplu ne spune că numărul deceselor (33.883) supra numărul de cazuri confirmate (717.976) dau o rată a mortalității de 4,7%. Parcă nu mai e așa de sumbru. Doar că nici această perspectivă nu este întru totul corectă. Pentru că cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Adică oamenii nici măcar nu se prezintă la medic, neștiind că sunt bolnavi, neavând simptome. Ținând cont și de aceste cazuri, Nature Medicine calculează o rată a mortalității de 1,4%, în timp ce britanicii estimează un 0,5%-1%. Dar asta nu e tot! Pentru că 99% dintre cei morți, adică dintre acești 1%, sunt bătrâni suferinzi de una sau mai multe afecțiuni cronice. Adică, decesul survine pe fondul unui sistem imunitar slăbit, care clachează și la gripa sezonieră (650.000 morți anual) sau la alte afecțiuni relativ simple, minore sau banale. Rezultă astfel că numărul de adulți sănătoși care își iau adio de la viață în urma contactării lui SARS-CoV-2 tinde spre 0%. Mai rămâne să caut ce efecte are statul prelungit în casă asupra sistemului imunitar, că procentul celor care stau în casă îl știu deja, tinde asimptotic spre 100%, și cred că o să încep și eu să mă panichez.

covid19-bere

10 Replies to “COVID-19 în cifre (1)”

 1. Tocmai de aceea imi ies din piele! Suntem tinuti arestati de fraieri, iesim unii doar la munca, lipsiti de biserica, distractie si mai ales de viitor! Si pentru ce? E ciumă, pesta? Nu! E o gripa oarecare!

 2. Jur ca nu iti inteleg atitudinea. In Italia ai peste 11 mii de morti in doua luni, si singurul tau argument ca asta e o “banalitate” sunt niste cifre… Si o usoara stare de iritare ca, vezi doamne, stai in casa. Toate tarile care initial au ales sa mearga impotriva curentului, acum dau inapoi si incep sa-si inchida tot ce se poate inchide.

  Daca tu iti permiti sa faci loterie cu vietile oamenilor, uite ca altii nu o fac. Nu te inteleg la faza asta, dar nici nu ma strofoc prea tare. Cumva, la cat de meticulos si cerebral te stiu, ma asteptam la mai mult, nu doar la un rahat de statistica.

  PS: intre timp, numarul deceselor a ajuns la 36,912

 3. @ioansperling

  Nu numai că suntem ținuți în casă, dar ne este îngrădită și libertatea de exprimare, pe motiv că putem crea panică sau îngreuna eforturile de stopare a pandemiei propagând știri false. Desigur, false în accepțiunea guvernanților. Pentru că părerile oamenilor de știință diferă uneori.

  @Liviu Ursulescu

  Așa sunt eu, un neînțeles. Da’ nici eu nu înțeleg multe. De pildă, cum de ieși tu în fiecare an, primăvara și toamna, afară, în condițiile în care există gripa sezonieră, care face peste o jumătate de milion de victime anual. Adică mult mai multe decât a făcut COVID-19 până acum.

  Și da, mă bazez pe cifre. Așa cum văd eu lucrurile, ai cam două variante: să te bazezi pe povești (fie ale internauților, fie ale mass-mediei, fie ale guvernanților) sau să te bazezi pe cifre. Să mă scuzi dacă prefer să mă bazez pe un „rahat de statistică”, dar eu zic că-i mai solidă decât prima variantă.

  Pe de altă parte, ai cont de autor pe acest blog, nu văd cine te oprește să-ți expui propria perspectivă.

  PS2: Vezi și linkul din răspunsul adresat lui ioansperling.

 4. Poate daca ai fi corelat niste date, daca ai fi adus si alte argumente – poate delcaratii ale unor persoane avizate, ceva studii, sau comparatii cu alte epidemii, nu doar niste cifre pe care le-ai interpretat intr-un fel si ti-a dat ca-i safe, te-as fi crezut.

  Argumentul cu gripa sezoniera e pe acelasi calapod cu cel cu iesitul pe strada, unde mor anual peste un milion de oameni din accidente.

  Poti sa te bazezi pe fapte, iar faptele spun ca pana acum sunt 37,846 de morti. Daca vrei sa faci tot felul de imparteli, sa vezi ca de fapt doar unii mor si altii nu, esti liber sa o faci. Oare daca parintii tai – sau chiar tu – ai avea sistem imunitar scazut “care clachează și la gripa sezonieră (650.000 morți anual) sau la alte afecțiuni relativ simple, minore sau banale”, si ar veni statul sa-ti zica ca esti o povara, ca n-are rost sa te protejeze, ca oricum mori sezonul viitor, ce parere ai avea? Mi se pare ca faci niste pariuri prea usoare cu vietile oamenilor

 5. Ai citit articolul de pe Mediafax pe care ți l-am indicat mai devreme? Acolo sunt declarații ale unor persoane avizate. Datele le corelezi singur, ai deja o mulțime în articol. Iar articolul are sufixul (1), probabil vor urma și altele.

  De asemenea, linkurile din articol sunt spre: Worldometers, revista Nature, BBC, World Health Organization și concluziile unui studiu realizat de oficialii italieni. Toate credibile. Ce vrei mai mult?

  Argumentul cu gripa sezoniera e pe acelasi calapod cu cel cu iesitul pe strada, unde mor anual peste un milion de oameni din accidente.

  Absolut de acord. Așadar, dacă ieșitul pe stradă cauzează un milion de morți anual, de ce nu ți-e frică să ieși pe stradă?

  Poti sa te bazezi pe fapte, iar faptele spun ca pana acum sunt 37,846 de morti. Daca vrei sa faci tot felul de imparteli, sa vezi ca de fapt doar unii mor si altii nu, esti liber sa o faci.

  Primo, medicii fac împărțelile. Eu doar i-am preluat. Secundo, te contrazici singur. Mai sus spuneai că vrei corelații între date. Acum spui că nu mai vrei și vii cu un număr care pe care nu-l corelezi cu nimic și pe care nu-l pui în niciun context. Fără context, numerele își pierd semnificația. Un milion de kilometri e o distanță enormă din punct de vedere al activității noastre zilnice dar insignifiantă în contextul astronomiei. În ce cheie trebuie să interpretez numărul 37,846? Raportat la 7,8 miliarde de locuitori ai Terrei, înseamnă 0,000005%. Ce context ai avut tu în minte atunci când ai scris 37,846 ca și cum numărul ăsta ar fi trebuit să mă înspăimânte sau ceva?

  Mi se pare ca faci niste pariuri prea usoare cu vietile oamenilor

  Și mie despre tine, când tratezi cu atâta lejeritate condusul unei mașini, în condițiile în care spui că accidentele auto cauzează un milion de decese anual. Adică cu câteva ordine de mărime peste decesele cauzate de COVID-19. Nu mai bine mergem toți pe jos, renunțând la mașini?

 6. Da, l-am citit. Si ce zice Astărăstoae am citit, si cam tot ce i-ai sugerat Renatei sa citeasca, precum si ce ti-a sugerat ea. Nu sunt convins nici intr-o directie, nici in alta. Tu esti destul de convins ca masurile luate sunt exagerate, ca niste oameni oricum mor samd.

  Vrei un context mai plauzibil? Daca gripa iti omoara 650000 de oameni anual, zic sa facem un experiment, si sa oprim carantina un an de zile, ca sa avem acelasi esantion de timp, si apoi sa corelam (nu noi, medicii, desigur) datele. Iti permiti sa faci asta? Se pare ca nu… de vreme ce multe tari au ales metoda izolarii. Ah, ca unele masuri erau mai potrivite decat altele, sigur ca putem dezbate asta.

  Si daca tot vrei sa faci corelatii, fa-le cu alte epidemii sau pandemii. Acolo este relevanta cea mai mare, nu cu alte boli care pot sa fie influentate si de alti factori.

  Cand ies pe strada, imi iau masurile necesare sa nu fiu un pericol, atat pentru mine, cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Citesc legea, respect codul rutier, nu conduc baut sau obosit, samd. Nu pot sa garantez pentru masurile celorlalti in schimb, si chiar si asa, cand unul face o tampenie, incerc sa evit un accident, nu sa-l incurajez.

  La COVID nu e acelasi lucru. Pentru mine, nu mi-e teama, pentru ca sunt convins ca voi supravietui (chiar daca fac boala). Dar nu mi se pare etic (daca vrei) sa risc sa infectez niste persoane (care clachează și la gripa sezonieră) doar pentru ca… selectie naturala. Cum modul asta de gandire deschizi portita la multe… idei mai putin umane, zic eu.

 7. Vrei un context mai plauzibil? Daca gripa iti omoara 650000 de oameni anual, zic sa facem un experiment, si sa oprim carantina un an de zile, ca sa avem acelasi esantion de timp, si apoi sa corelam (nu noi, medicii, desigur) datele.

  Anglia n-a ales izolarea decât târziu, optând inițial pentru o politică opusă: nu închidem nimic, ne comportăm normal, ne infectăm repede și cine moare moare, restul ne imunizăm. Abia mai târziu au trecut și ei la măsuri de izolare. Și n-au sărit în topul deceselor, sunt pe locul 7, după Italia, Spania, China, SUA, Franța și Iran.

  Tot din Astărăstoaie:

  Rezultatul: virusul se răspândește cu viteză necontrolabilă (dovadă că în țările în care nu s-au adoptat aceste măsuri nu avem o creștere extraordinară, semnificativă statistic), personalul medical este epuizat fizic și psihic, spitalele sunt “sufocate”, economia intră în criză.

  De altfel, pot să-ți întorc întrebarea în felul următor: pe cât pariu că dacă nu mai circulă nimeni cu mașina, vom avea (de data asta în mod absolut cert) un milion de vieți salvate anual, vieți care se pierd de pe urma accidentelor auto? Și atunci, de ce circulăm cu mașina, în loc să salvăm aceste vieți? Pentru că da, tu circuli cu atenție, din perspectiva ta de individ ești asigurat în raport cu întrebarea mea, dar din perspectiva statelor tot avem un milion de decese pe an, ce ar putea fi evitate printr-o ordonanță militară care să interzică condusul auto. Păi nu-i mai grav un milion decât 30 de mii?

  Asta ca să nu mai zic că, în timp ce la șofat lucrurile sunt clare, mori pentru că faci accident auto și nu pentru că ai atac de cord în timp ce ești la volan (probabil cazuri rarisime), majoritatea celor care au decedat de COVID-19 sunt bătrâni cu comorbidități. Și atunci se pune întrebarea: au murit de COVID-19 sau au murit cu (adică având) COVID-19? De exemplu, nici de SIDA nu se moare, virusul HIV doar îți slăbește sistemul imunitar. După care faci o răceală banală și mori. Ei, nimeni nu va spune că ai murit din cauza acelei răceli, toți vor spune că ai murit c-ai avut SIDA. Dar dacă ai diabet + hipertensiune + x + y, chestii care, alături de vârstă, îți slăbesc sistemul imunitar, și faci COVID-19 și mori, de data asta nimeni nu mai spune că ai murit pentru că ai avut x + y + z. Ești trecut ca decedat de pe urma coronavirusului.

  Si daca tot vrei sa faci corelatii, fa-le cu alte epidemii sau pandemii. Acolo este relevanta cea mai mare, nu cu alte boli care pot sa fie influentate si de alti factori.

  În postarea lui Astărăstoaie pe care i-am indicat-o Renatei (și pe care zici că ai citit-o) se vorbea despre pandemia gripei porcine. Nu știu ce altceva să fac decât să-ți dau încă o dată linkul spre ea.

  Dar nu mi se pare etic (daca vrei) sa risc sa infectez niste persoane (care clachează și la gripa sezonieră) doar pentru ca… selectie naturala.

  Ok, și foarte bine faci. N-am zis nicăieri să nu te protejezi sau să nu-i protejezi pe ceilalți și cu atât mai puțin să faci o revoluție. Un singur lucru, totuși, nu-l înțeleg: de ce, anii trecuți când strănutam sau tușeam, cuprinși de virozele specifice primăverii și toamnei, liderii politici și specialiștii din domeniul medical nu ne spuneau să stăm acasă, dat fiind că, iată, peste juma’ de milion de morți anuali de la astfel de viroze? Poate sunt eu mai încet de minte, ardelean, dar uite, e o chestie pe care n-o înțeleg și mi-o asum.

 8. https://www.youtube.com/watch?v=6KS5Fl6CId4

  Nush daca ti-l place pe Sam Harris, si daca ai chef sa asculti tot podcastul, dar la un moment dat zice de ce e o comparatie intre Covid si gripa nu e tocmai inspirata.

  Legat de comparatia cu gripa porcina, se pare ca la nivel de pandemie, nu am invatat intr-adevar nimic, ca sa nu mai zicem ca fata de acum 100 de ani, de la gripa spaniola, chiar nu avem nimic in plus dpdv al preventiei. Tot izolare si masti…

  Și atunci se pune întrebarea: au murit de COVID-19 sau au murit cu (adică având) COVID-19?

  Buna intrebare zic eu. Una si mai buna, daca vrei: la cele x comorbiditati, daca ai adauga COVID-19, cu cat iti reduci sansele de supravietuire? Pana la urma, despre asta e vorba, zic eu. Plus ca mai e si problema de supraincarcare a spitalelor si a sectiilor de terapie intensiva. Care cred ca s-a intamplat si in Italia, de au ajuns sa-i trieze ca pe front. Eu nu stiu ca in cazul gripei sezoniere sa fie nevoie mare de intubare. Poate ma insel… Plus ca acolo exista vaccinuri, exista alti vectori de transmisie, samd. Poate Renata sa ne ajute aici, cu pregatirea ei medicala (afaik)

  De ce autoritatile se agita acum mai mult decat in alti ani? Nu stiu. Poate pentru ca au fost luati prin surprindere, poate sunt interese, habar n-am. Si sigur tot felul de comparatii cu alte aspecte deja cunoscute nu ma ajuta sa ma conving.

 9. […] – parcă nu mai sună așa de alarmant, corelându-se totodată mult mai bine cu statisticile britanicilor sau ale Revistei Nature. În schimb, mass-media și oficialitățile ne servesc la foc continuu știri și numărători […]

Leave a Reply