A murit ÎPS Pimen

A murit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la vârsta de 90 de ani. Pe 20 aprilie era dus cu elicopterul la Matei Balș, în urma contactării virusului SARS-CoV-2 (virusul de COVID-19). A avut complicații pulmonare (o fi avut și comorbidități la vârsta asta) așa că a fost ventilat artificial și a beneficiat de un tratament zice-se revoluționar, cu 3 transfuzii de plasmă hiperimună de la pacienți vindecați, tratament administrat în total la 750 de oameni pe glob. Dejaba.

Dar nu de asta scriu eu aceste rânduri, la orele două jumate trecute fix. Ci pentru că am văzut anunțul decesului pe pagina de Facebook a postului Trinitas TV, listat cu o oră în urmă:

Așadar, presupun că decesul s-a produs undeva după miezul nopții și înainte de 1:30. Pe siturile de știri încă n-a apărut informația, exceptând ziarul Monitorul de Suceava, care la ora 2:02 publică o primă versiune a unui articol, din care citez:

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat în lumea veșniciei la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa și-a dat obștescul sfârșit în această noapte la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19.

Vestea că ÎPS Pimen a plecat la Ceruri a îndurerat și a adus multă suferință credincioșilor din Bucovina și nu numai.

Ahem. Înțeleg că a plecat în metaforica lume a veșniciei. Dar de unde știți că s-a dus la Ceruri? Poate a cotit-o în altă direcție. Dar fie, să zicem că s-a dus în celestele plaiuri ale vânătorii, adică în Rai. De ce plecarea lui în Rai a produs atâta durere și suferință credincioșilor din Bucovina și nu numai? Că Paradisul ar trebui să fie, după mintea mea, un motiv de bucurie și nu de boceală cruntă.

Și, mai ales, când anume au avut timp să audă acești credincioși vestea urcării lui la Ceruri, în condițiile în care rândurile de mai sus au fost publicate în Monitorul de Suceava taman în miez de noapte, pe când trupul ÎPS nici măcar nu se răcise iar postarea de pe Trinitas nu avea încă niciun comentariu?!?

În rest, vorba cântecului, odihnească-se în pace, alături de toată presa din România.

19 Replies to “A murit ÎPS Pimen”

 1. Cu cât ești mai vip cu atât nici să mori liniștit nu poți. Tăți se străduie să-ți bage in cur duracell.
  Mă gândesc cu tristețe ( 🙄) și la sărmanul arsenie. 🤭

 2. […] Zainea. Parșivul Covid-19 l-a săltat dintre cei vii când încă nu împlinise 91 de ani, deși doctorii au făcut pe dracu-n patru să-l mai țină în viață. De ce zic că l-a săltat: fiindcă bătrânul domn nu poate să fi plecat decât într-o singură […]

 3. Din 2017 incoace , macar atata lucru trebuia sa inveti si dumneata : oamenii… mai si mor cateodata . Ce m-a deranjat pe mine { fireste sant destule lucruri ce ma deranjaza la BOR in special in aceasta perioada } a fost faptul ca , individul a fost dus la locul sau cu umbra si verdeata de tipii aia imbracati precum cei din SF-uri unde-i vorba despre fel d e fel de pandemii rezolvate cu succes de catre POPORUL AMERICAN , si nu conform traditiilor BOR si-n special al traditiilor de sute de ani ale calugarilor . Asta inseamna { SIGUR ASTA INSEAMNA } ca , se caca deja pe traditii , caci alea nu tin de foame si nu le mai pasa nici macar de Dumnezeu care-i doar ceva ce nu se vede si deci : NU EXISTA ! Aud ca saptamana aceasta BOR va sarbatorii , va reconstituii Pastii de parca Iisus ar invia de cate ori ai vine prin minte unuia de la BOR s-o faca . Ca pe Isius putem sa-L rastignim zilnic asta-i altceva , insa de inviat a inviat doar ODATA restul nu-i decat CIRC .

 4. Nu stie nimeni unde a ajunge in rai sau iad, dar pentru cineva care si-a jertfit viata pentru a sluji lui Dumnezeu exista speranta raiului, pentru un ateu nu!
  Durerea despartirii este omeneasca nu vad de ce surprinde! Nu suntem….borgi!

 5. Aldus daca Dumnezeu este numai unul si este numai unul, daca acesta este Iisus și este Iisus, atunci un budist, mahomedan, iudeu, …. nu au cum ajunge in rai pentru ca Iisus a spus Eu sunt Calea nu altcineva! A dat niste norme si a spus ca El e Judecatorul….
  Din partea mea sa mearga toata lumea in rai si eu ca ultimul dar nu tine de mine!

 6. Păi uite problemă, că și Budha a spus (cu alte cuvinte) că el este calea. Și toți au spus asta. În plus, Iisus n-a spus că el este singura cale.

  Dacă Dumnezeu este unul și numai unul, atunci e mai firesc ca El să se fi revelat de-a lungul timpului în multe feluri pentru multe comunități de oameni având diferite grade de cultură, niveluri de înțelegere etc, prin gura unor profeți sau a altora, care profeți au fondat diverse religii.

  Religii care, dacă le studiezi cu atenție, propovăduiesc în mare aceleași lucruri. Lucruri pe care le poate face chiar și un ateu (și pe care le poate ocoli cu grație cel care se declară adeseori credincios). Să faci bine, să-ți iubești aproapele, să fii onest, să spui adevărul etc.

 7. In foarte putin timp o sa vedem cine are dreptate! Eu stau linistit in privinta asta! Nu am de gand sa conving pe nimeni de nimic ca nu pot convinge de ce nu doreste omul sa fie convins! Dar daca eu am ajuns la siguranta asta poate oricine care chiar o doreste!
  Numa mâine nu-i poimâine!

 8. Aldus , Budda o fi spus { cu alte cuvinte } ca el este calea , insa Iisus a afirmat clar : EU SUNT CALEA , ADEVARUL SI VIATA CACI , CINE FACE VOIA MEA O FACE PE-A TATALUI SI NIMENI NU MERGE LA TATAL DECAT PRIN MINE si-n plus a mai afirmat : CINE M-A VAZUT PE MINE L-A VAZUT PE TATAL CACI EU FAC VOIA TATALUI MEU CARE ESTE IN CERURI , si nu se referea la Iosif . ” Religii care, dacă le studiezi cu atenție, propovăduiesc în mare aceleași lucruri. si te referi la buddism , mahomedanism si care dracu or mai fi , insa faci abstractie de un lucru si anume ca , DOAR CREDINTA UNESTE OAMENII , RELIGIILE-I DESPART ! Credinta izvoraste din suflet { asta SIGUR nu ne apartine } sau mai modern , din ADN-ul fiecaruia : o ai ori nu , insa asta nu te face automat ateu sau borg .

 9. @ioansperling ” Durerea despartirii este omeneasca nu vad de ce surprinde! ” Nu surprinde pe nimeni cu conditia ca “ala care pleaca ” sa-ti fie ruda , neam { asa cum a fost in 2018 nepotul meu mort de leucemie la mai putin de patruzeci de ani } , ceva apropiat insa… sa-l planga o tara intreaga pe Pimen… cine-i sau mai curand , cine-a fost Pimen ? Vezi ca Renata Carageani , a fost ceva mai curioasa decat noi si-a postat cate ceva despre… INALT PREA SFANTUL PIMEN in GARA PENTRU NOI , blogul ei personal . Eu chiar am siguranta ca voi merge in Rai deoarece am fost muncitor toata viata mea si dupa cum sti : LA CLASSE OPERAIA VA IN PARADISSO .

 10. mariane!

  rasist analfabet care eşti, mă auzi?!
  A fost omorât un negru p’aci pe la mine. Zilele trecute.
  Spune-ne te rog- cu vorbele tale de om prost: cam cât de fericit ai fost, boule?!!!

 11. @Marian

  Toate religiile sunt căi spre Dumnezeu. Iisus nu este un om, Iisus este un avatar divin, adică o condiție. Nu poți ajunge la Dumnezeu decât prin El, adică doar purtând crucea lui, doar urmând calea lui, doar punând în practică sfaturile lui. Crucea lui este crucea fiecărui întemeietor al fiecărei mari religii. Calea lui este calea pe care mergi în fiecare religie. Sfaturile lui le citești în scripturile fiecărei religii. Dacă te oprești la formă, ajungi la concluzia că doar creștinismul e bun. Dacă mergi la esență, observi că Dumnezeu e peste tot și-n fiecare religie.

  @nostratella

  Degeaba îți pasă de moartea lui Floyd, dacă vorbești așa cu cei cărora nu le pasă. Dacă ești plină de bunăvoință și compasiune, ți-o manifești și față de cei care încă nu au înțeles. Eventual ajutându-i să asimileze o nouă perspectivă, nu spurcându-i. Și el vorbea de Pimen, nu de o victimă a sistemului polițienesc modern.

 12. @Nostrastella ” rasist analfabet care eşti, mă auzi?!
  A fost omorât un negru p’aci pe la mine. Zilele trecute.
  Spune-ne te rog- cu vorbele tale de om prost: cam cât de fericit ai fost, boule?!!! ” Merci fai pachauro ! 1] Pentru omul prost din mine , USA inseamna doar doua locatii : Memphis-Tennesse si Austin-Texas in rest , nu exista . 2] Stati de aproape doua saptamani in strada deoarece ” A FOST OMARAT UN NEGRU ” si , de fapt nu stiti ce vreti : va joaca policemans in copitele cailor iar CNN … prezinta cum va pupati si va imbratisati cu ei ! DACA ERA OMORAT UN ALB… VA DUREA FIX IN CUR JAVRELOR !!!Ce vrei sa zici ca , Floyd acel nigger … ala de-a fost omorat , este primul din istoria abuzurilor comise de policemenii asupra americanilor de culoare , asupra AFRO-AMERICANILOR ? De ce motiii ma-ti nu spui ca : AU FOST COLEGI DE MUNCA , DE CE NU SPUI CA , SE CUNOSTEAU NEGRUL MORT SI POLITISTUL CONDAMNAT ??? Faptul ca un procuror , un judecator a schimbat incadrarea juridica din omor prin imprudenta in crima de gradul 1 se datoreaza doar presiunii strazii insa altfel … RUSINE SISTEMULUI JURIDIC CARE PUNE ” STRADA ” SI DERBEDEII STRAZII , DEASUPRA LEGII . Intrebare : Angela Davis ai auzit tuta dracului ? Numele lui Martin Luther King sau Rodney King iti spun ceva cretina…alfabetizata care te crezi miezul din dodoasca inteligentei artificiale doar pentru ca , STAI in USA ? M-am saturat ca de atatia ani , s a nu fac altceva decat sa plang de mila saracilor niggers C’ASA VOR UNII ! 3] Despre devastarile magazinelor TOT DE CATRE… NIGGERS , fix ca-n L.A in ‘1992 , despre asta nu zici nimic moaxa dracului ? Despre albii care-s obligati sa stea zi si noapte in strada cu pustile { noroc cu AL DOILEA AMENDAMENT ca-n Romania erau omorati in propriile case } pentru-asi pazii avutul si viata… despre astea de c e ma-ta nu zici nimic jagardea penala ? A fost omorat un negru ! Pentru rasistul ce zici sa sunt , asta inseamna ceva placut in ochii lui Dumnezeu deoarece , este posibil ca prin moartea lui Floyd sa se schimbe ceva in sistemul vostru de Justitie cu care va laudati atat dar care este de tot KKT-ul . Ai vrea oarece empatie pentru ce ? Tu , la dobandirea cetateniei , ai jurat s a aperi America : abia acum te-ai prins ca aperi d e fapt un sistem nedrept , un sistem al oamenilor plini de bani , UN SISTEM AL ALBILOR SI CONCEPUT DOAR PENTRU ALBI ? Si-mi zici mie ca-s rasist si ma-ntrebi cum ma simt acum dupa ce-a fost omorat George Floyd ? MA SIMT BINE SI POT SA RESPIR !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Stati de aproape doua saptamani in strada si daca nu ieseau si albii alaturi d e voi o luati demult in mana ! Cati niggers exista in Statele Unite din totalul populatiei ? 20%….30% ? Nu cred ca-s mai multi si cu toate astea , sunteti obligati sa-i tratati preferential { pollitically corect } doar pentru ca fac parte din minoritate sau , pentru ca-s niggers PENTRU CA AU ALTA CULOARE A PIELII ? Dar , cand albii , vinovati doar pentru ca s-au aflat ” la locul nepotrivit in momentul nepotrivit ” , sant omorati , sant jefuiti de catre niggers , care-ar face orice in afara de faptul de-a muncii { la adunat bumbacul de exemplu precum … unchi-tu Tom care , de puturos ce era n-a fost in stare sa-si faca si el o casa mai acatarii si traia in coliba aia mizerabila } , iar cand sant prinsi …nu-s pusi nici pe scaun si nici injectii nu le face careva , asta spre deosebire de albi…de asta ce-ai de zis ? Sau nu stiai ca-s mai multi albi ce-au fost executati de-a lungul vremii decat niggers ??? Un condamnat alb ia PE VIATA iar un nigger …poate cativa ani la minima securitate doar pentru ca-i ” minoritar ” deoarece , asa-i pollytically correct si , vi tu sa-mi zici …rasist ! Huoooooo !!!!! Ti-ai gasit o noua fixatie caci alea cu apararea viermilor de matase…s-au cam demodat ? Crezi ca , daca STAI in United States of America le sti chiar pe toate ? Realizezi in mintea capului tau gol de orice altceva in afara ideilor altora , ce-nsemna in Republica Socialista Romana a anilor ’60 o vizita la American Library sau portul unui simplu tricou , pe care sa stea scris : I LIKE TO BE IN AMERICA ??? Cand vei intelege asta …pana atunci taci dracului din gura si macar : NU MAI DEZINFORMA , PRAVDA POTOMACULUI CE ESTI !!!

 13. Aldus , mi-a facut ” regina noptii americane ” suficient sange rau { da-o-n ma-sa ! } pentru a mai repeta ceea ce-am spus { asa cred de fapt } de-atatea ori : IISUS HRISTOS A FOST UN OM , nu o infatisare a lucrurilor care nu sant ! Vrei sa-ti exemplific cu nume de oameni , inclusiv oameni ai vremurilor noastre care , au suferit mai rau si mai mult decat a suferit Cristos in acele cateva zile de… ancheta ? Oameni care au asteptat ,si-au dorit , moartea ca pe o izbavire iar pentru multi , aceasta izbavire n-a binevoit sa vina ? Hai frate , fi serios ! Religiile nu-s “cai spre Dumnezeu ” si-o sti foarte bine . Religiile nu-s altceva decat niste norme pe care TREBUIE s a le urmeze oamenii pentru a cunoaste cate ceva despre Dumnezeu iar acele norme sant creeate de multe ori de catre OAMENI ce n-au nimic de-a face cu Dumnezeu sau cu CREDINTA IN EL si-o sti la fel de bine . Credinta in ceva … aia uneste oamenii dar religia… Despre George Floyd am auzit de la un pastor baptist din indepartatul Texas si-apoi de la CNN insa , despre IPF Pimen n-am auzit decat de la niste manipulatori de profesie numiti ” ziaristi ” . Pe bune acum : daca in locul aluia erai dumneata care ” sa te fi dus la Domnul ” , crezi ca murea vreo televiziune de dorinta sa-ti pomeneasca numele …chiar daca aveai deja 90 de ani si boli cat cuprinde ? Fi serios Alduse !!! P.S . Du-te la Renata Carageani in gara si-ai sa vezi ce dezvaluiri face legat de IPS Pimen , chiar nu strica sa-ti imbogatesti cunostiintele despre ierarhii BOR -ului . Daca maine moare IPF Daniel ce crezi ? Va inebunii Romania fara discutie dar…cati stiu ca-n anii ’80 cand , daca-ti permitea “cineva ” s a faci un drum , pana colea la Russe in Republica Populara Bulgaria { tara vecina si ” pretena ” } era o mare realizare pentru majoritatea romanilor si SIGUR INSEMNA SI CEVA COMISIOANE Daniel Ciubotea , studia in Elvetia ?! Dar s a vezi cum al va plange poporul roman … Si vine tuta asta de Nostrastella s-o faca pe iubitoarea de negrii . Sa se jure pe ma-sa ca-i asa !!!!!!!!!!!!

 14. Alduse , o poti ” localiza ” pe indolenta asta d e Nostrastella caci , la ea pe blog { ca sa-i zic cate ceva d e ma-sa } nu reusesc sa ma lipesc ?! Pai ea , porcaieste pe cine vrea muschii ei si creierul ala atrofiat pe care-l are in teasta , vorbeste tuturor ” ca la usa cortului ” iar ea nenorocita , sa nu-si gaseasca macar o remorca cu cacat in dormitor ? Nu cred ca s-ar supara ca-i obisnuita , si cu mirosul si cu gustul .Ti-asi ramane recunoscator pentru aceasta …

 15. On a date?

  Iote’l bă şi pe boul ăsta.

  Nu poci să crez că ţi’a cerut să mă localizezi!
  Zi tu, Alduse- că eşti mai educat ca mine.. asta înseamnă că mi’a cerut o întâlnire?! Că-mi vine să vărs. Poate că vrea şi nr. meu de telefon. Ori poate chiar vrea să i’o arăt cumva pe dânsa… Poate c’o vrea-de ce nu, să mă fută, maladivu’ pervertit în alocuţiuni cu iz de expozeuri de ferentari.

  Bă, ştiu că nu poţi să faci publică adresa mea de email aci, da’ mno, din partea mea poţi să i’o dai prostului; în particular. Că n-am citit ceva bun demult.Ş’acu să-i spun vreo două şi boului.

  Ancep prin am-i cere iertare prostule pen’ca-m crezut cân’v-a că na-i fi bolnăvior. Tu şti că eştiii bolnav ş’acum ma-m prin şii-o. Eştii f bolnav bro, recunosc. La cap. Şi boala ta n’are leac, indeed. Păcat e că nu se moare din asta. Altminteri, antotdeauna ma-m antrebat, ce are un prost, şi nu am eu?
  Timp liber?
  minte puţină?
  Creerul niţel mai mic?
  MUUUULT mai mic?
  …….
  Păi bă bole care eşti!
  Io am crezut că diferendu’-de’ar fi fost vreunul, e între mine şi mata -fără cratimă. E antre noi doi prostule. Ce treabă are mămuca ori mata-cu cratimă… nu prea înţeleg. So. Geaba te-ai burzuluit, potlogarule mic ce eşti.

  …QED-ul a venit fără să se ceară.
  Îţi mulţumesc.

  BOULE!

  PS. nu mă căuta. Te găsesc eu.

 16. @Marian

  Ba da, religiile sunt căi către Dumnezeu. Nu pricepi tu, trebuie să mai crești. Cât despre disputa ta cu Nostratella, de ea știam că spurcă, de tine abia acum am aflat. Și am mai aflat ceva: că tu înjuri. Că-i drept că ea spurcă, dar nu înjură, în timp ce tu ai vorbit mult mai urât. Ea te-a făcut rasist, analfabet, prost și bou. (Ca idee, și io-s prost uneori, analfabet câteodată și rasist mai mereu – chit că pe ultima o consider o calitate.) Dar nu te-a băgat și n-a menționat familia, cum ai făcut tu. Una e să-i zici unui om că-i prost (părerea ta despre el), alta e să îl înjuri. Deci, controlează-ți limbajul și conduita.

  Adresele de mail nu vi le dau niciunuia, n-aveți decât să vi le scrieți singuri aici dacă vreți sau să vă faceți bloguri (publice).

  @Nostratella

  Mă cheamă Aldus.

Leave a Reply