Spre sfârșitul anului trecut, eMAG a lansat o reclamă al cărei protagonist este filosoful și eseistul Mihai Șora. Arată cam așa:
Reclama de mai sus are cel puțin două probleme. Prima a fost observată de o mulțime de jurnaliști și internauți, care au punctat faptul că Mihai Șora, filosoful ce astăzi afirmă că comunismul i-a răpit cel mai de preț dar: libertatea, a dus-o bine-mersi o perioadă în comunism, activând la Ministerul de Externe, în cadrul cabinetului Anei Pauker. A doua problemă este mai de fond.
Ce vă trezește reclama asta, atunci când o urmăriți? Eu am observat un bătrân care se plânge de perioada comunistă. Pot înțelege asta. Pot înțelege că un om care a avut de suferit în regimul de tristă amintire (deși, cum spuneam, e posibil ca la Mihai Șora să nu fie cazul) cere cumva compasiunea oamenilor din jur sau își spune păsul. Dar, în timp ce înțeleg resorturile acestei destăinuiri, nu o pot asocia cu imaginea unui erou. A unui bărbat dârz, care a înfruntat, de-a lungul vremii, o serie de greutăți și suferințe. Pe un astfel de bărbat mi-l închipui plin de stoicism, zâmbind senin și nefăcând caz de dificultățile prin care a trecut. Dacă ai vrea să afli câte ceva despre chinurile îndurate de el, ar trebui s-o scoți cu cleștele, deoarece un astfel de om este la antipodul celui care își plânge de milă. Și da, un astfel de om și-ar câștiga respectul meu. Ori la Mihai Șora nu văd lucrul ăsta. O reclamă care mizează pe o astfel de abordare („ieftină”) îmi apare drept o reclamă superficială, făcută „la sentiment”.
Și dacă este oarecum trist să apari în spațiul public pentru a-ți plânge de milă, la fel de penibil este să folosești, ca magazin, o temă profundă, cum este cea a revoluției, pentru a-ți promova imaginea. Cum vine asta, să asociezi un astfel moment dramatic, care a marcat destinul românilor și a însemnat un mare pas în direcția libertății lor de conștiință, cu ideea de libertate de a cumpăra ce vrei tu de pe o platformă online? Pe baza a ce, a faptului că în Epoca de Aur nu găseai nimic în magazine, în timp ce acum găsești prea multe? Sau că atunci erai condiționat să cumperi anumite lucruri, în speță românești, în timp ce acum ești liber să cumperi orice alte lucruri, câtă vreme toate sunt produse în China? Cum poți să încerci să-ți însușești, ca entitate comercială, probabil cel mai important moment din istoria ultimei generații a poporului român, cu scopul de a-ți crește vânzările? Mi se pare, cum ziceam, jenant. E ca atunci când politicienii mizează pe drama unui bolnav de cancer ajuns în atenția publică, pentru a obține mai multe voturi. Nu văd nicio diferență între cele două. Prin urmare, reclama de mai sus nu-i despre libertate, așa cum încearcă să pară, și nici despre filosofie, ci despre găsirea unor noi clienți pentru eMAG. Nota bene.
Realitatea este că nici acum nu ești cu adevărat liber. Acum ești programat să cumperi diverse lucruri prin intermediul reclamelor ce te asaltează la tot pasul. Numai că ele constituie o formă mai subtilă de sugestie și condiționare; lanțurile din trecut au devenit poleite cu aur sau chiar invizibile. Dovada este faptul că avem astfel de reclame, care, dacă există, înseamnă că funcționează.
Cu mentiunea ca e o stire usor “expirata”, cam aceleasi lucruri le-am amendat si eu. Eu chiar am fost si mai “suparat” ca nenea Sora s-a dat mare dizident, avand un trecut cel putin discutabil in regim. Si asta pentru ca am o mare problema cu dubla masura.
Iar faptul ca s-a folosit momentul revolutiei ca sa-ti “sugereze” cumva ca acum esti liber sa…. consumi, mi se pare foarte meschin.
Suntem în ianuarie și fac o retrospectivă a unor chestii de anul trecut, peste care am sărit atunci. Articolele al căror titlu începe cu 2019.
Orice reclamă functionează! Nu la fel de bine una slaba ca una buna dar de functionat functioneaza!
@Aldus
Am omis complet “2019” :)))
@ioansperling
Cu siguranta.
In cazul de fata, insa, lasa si mult de dorit. Si, in nota comentariilor despre jignire, mi se pare ca intr-un fel da o palma tuturor celor care au murit in ’89 sau care au suferit in comunism…..
@ioansperling
Da, pentru că mesajul ei ți se imprimă în subconștient, de unde va produce efecte.
@ Liviu Ursulescu In anii trecuti de la Revolutie numai leprele astea au ajuns la conducere! Dupa doi ani eu n-am mai rezistat sa-i vad dandu-mi lectii despre capitalism!
@Aldus Corect exact asa este!
” Realitatea este că nici acum nu ești cu adevărat liber. ” Aldus , iti reamintesc faptul ca , de LIBERTATE n-au avut nici aia doi amarasteni in RAI chiar daca umblau in pielea goala caci , nu uita : puteau face cam orice , conditionat si mai ales SUPRAVEGHEATZI de catre BIG… FATHER !