Vodafone a preluat UPC

Cică acum două săptămâni Comisia Europeană a dat undă verde preluării de către Vodafone Grup a operațiunilor Liberty Global din România, Germania, Cehia și Ungaria, într-o tranzacție de 18,4 miliarde de euro. Mai aflu via Ruxandra Predescu că astăzi procesul de achiziție a fost finalizat. Și, spre deosebire de Ruxandra Predescu, nu sunt foarte încântat de lucrul ăsta.

Vodafone+UPC

Românii beneficiază la ora actuală de viteze la internet dintre cele mai mari de pe glob, în condiții foarte avantajoase. Dacă v-ați plimbat prin țări așa-zise civilizate, ca Germania și Anglia, ați putut constata că în multe regiuni aveați parte de un internet execrabil, servit chiar prin dial-up, adică prin telefon, cum aveam noi după ’89. Cum este posibil ca o țară cu problemele României să fie la ani de zile în fața Occidentului la capitolul internet? Răspunsul este politica de haiduc dusă de Zoltan Teszari, omul care se află la cârma RDS & RCS și care i-a determinat indirect pe concurenții lui (UPC, Telekom etc) să coboare la rândul lor prețurile și să-și modernizeze serviciile, ca să rămână în joc. În consecință, nu doar că avem viteze mari la net, nu doar că la RDS prindem un gigabit pe secundă, dar pachetele și abonamentele sunt la niște prețuri mai mult decât decente. De exemplu, și Google oferă în anumite zone din State internet prin fibră la un gigabit, dar la prețuri semnificativ mai mari. Că tot suntem la capitol ăsta, cred că România e cam singura țară din Uniunea Europeană în care îți mai poți cumpăra cartele pre-plătite fără buletin.

În condițiile acestea, eu privesc cu precauție orice anunț de preluare sau fuziune, pentru că toate au drept consecință reducerea numărului de jucători din piață, și sper din tot sufletul meu digital să nu ajungem la momentul în care Teszari își va vinde afacerea iar noi ne vom regăsi într-un minunat monopol care ne va reîntoarce la Epoca de Aur a telecomunicațiilor. Aia cu dial-up.

Da, știu, Vodafone a inaugurat numeroase tehnologii în România, dintre care mai nou se remarcă tehnologia 5G1Despre care intenționez să vă dezvălui unele lucruri mai puțin cunoscute pe viitor., și se laudă constant cu asta după propriile posibilități piaristice, dar eu prefer RDS-ul nostru neaoș, natal, românesc, condus de un descendent al lui Decebal și Traian, pe nume Zoltan Teszari. 🙂

3 Replies to “Vodafone a preluat UPC”

 1. Fii atent ! Am avut probleme mari cu românii și telefonia in germania. Și-au comandat din românia telefonisti care m-au contactat pe bază de nume să joc la nu știu ce loterie. Am avut luni de mobing la telefon până nu am sunat direct la firmă să ameninț că sun la poliție. Vodafon cumpără tot. În germania mai au concurență telecomul care este o firmă slăbanoagă. La fel ca vodafon.
  La 56 de ani, am învățat că dacă cineva te pupă în cur 24 din 24 ceva nu pușcă. Dar no. Ce să mai zic. Aveți telefonie mega dar în rest muriți în curând de foame și de frig.

 2. Nu stiu daca RO e singura tara din UE unde cartelele prepaid sa fie “nenominale”. Zvonurile zic ca si prin Franta poti achizitiona (inca) doar cu banii jos. Din pacate, nu am gasit (nici nu am cautat prea intens) ceva concret in directia asta. Imi aduc aminte de unul dintre filmele cu Jason Bourne cand cumpara un telefon de la “butic” cu tot cu cartela, direct cu banii jos.

  Intr-adevar, stam bine (spre foarte bine) la capitolul trafic, date, costuri samd. Nu stiu daca totul se datoreaza lui Teszari. Daca nu ma insel, a avut parte si de un regim fiscal foarte… “lejer”, in conditiile in care au datorii la stat ce bat intr-un mld de euro. Si-mi amintesc si niste scandaluri legate de drepturi de emisie pe care le-a ocolit si pentru care nu stiu daca a fost sanctionat. In fine, are si merite, asta e evident. Iar dupa nume, mai degraba e descendent al lui Attila, decat pe filiera latino-dacica 😀

 3. @smaranda

  De ce vorbești la plural? Eu am viteză la internet și nu mor de foame sau de frig. Și nici nu voi muri în curând.

  @Liviu Ursulescu

  Păi am glumit cu descendența.

Leave a Reply