Produse pe care le evit

Ajunul Anului Nou mă găsea într-un magazin Profi, consultând puținele sortimente de pâine rămase pe raft. Lângă mine, un domn între două vârste, îmbrăcat elegant, mă întreabă: „Oare când expiră pâinea asta, că nu-i găsesc termenul pe ambalaj?”. „Nu are importanță, îi răspund eu, deoarece conține conservanți”. Nu era o glumă, pe etichetă chiar scria că are conservanți. Tipul a emis un râs nervos, bolborosind ceva cu sensul de „Incredibil, și în pâine?!?”, dar a plecat cu ea în coș.

Conservanții constituie unul din indicatorii care mă fac să evit un produs alimentar. Un alt indicator este amidonul modificat. Cu ceva timp în urmă consumam un anumit sortiment de pizza cumpărată de la supermarket, înghețată, deoarece îmi plăcea foarte mult, era mai bună decât pizza proaspătă de la o pizzerie și nu conținea substanțe dubioase. Da, și pentru că era ieftină, dar prețul joacă un rol secundar. Mai nou însă am observat că pe lista ei de ingrediente au apărut amidonul modificat și margarina. Așa că nu mai cumpăr. Dar știți de ce mi-e groază? De faptul că acele ingrediente au existat de la bun început, doar că firma în cauză nu le-a trecut pe etichetă inițial. Și cu asta ajungem la subiectul postării de azi.

În ultimul ei articol, Renata ne pune o întrebare interesantă, cu privire tot la o listă de ingrediente, dar din sfera farmaceutică. Aparent, un producător1român după numele produsului a scos pe piață produsul cosmetico-natural AUR DERM cu mimoză, smirnă și propolis, uitând însă să precizeze că acesta mai conține o jumătate de duzină de substanțe active medicamentoase, care bănuiesc eu că l-ar fi încadrat la o cu totul altă categorie. Adică, nu cea cu 100% natural. Prins cu mâța în sac de un controlor austriac, produsul este acum în curs de retragere din magazinele românești, lucru care l-a făcut pe producător să se plângă că acele substanțe erau într-o cantitate neglijabilă și pe cumpărătorii români că mafioții industriei farma mai scot un produs miraculos de pe piață, pentru a face loc mizeriilor lor. În final, Renata ne întreabă ce părere avem, menționând că și-o păstrează pe a ei pentru final.

Fără să citesc intervențiile celorlalți comentatori (deși evident că n-am putut sări peste titlu), comentariul meu începe prin a vă spune că nu am suficiente informații din acest domeniu. Știu prea puțin, atât din regulile și reglementările diverselor produse medicamentoase, cât și din ițele afacerilor cu medicamente, ca să pot pune degetul pe punctul și capitolul încălcat de X sau de Y, adică de producător sau de zbirul care vrea să-l scoată de pe piață. Dar, chiar dacă intuiesc că există într-adevăr o miză în a scoate din vânzare anumite produse naturiste, ieftine și eficiente, în cazul de față nu pot decât să arăt cu degetul înspre producător, iar asta pentru simplul motiv că eu citesc eticheta produselor pe care le cumpăr.

Dacă eu fac efortul de a citi ingredientele unui produs, înseamnă că ele mă interesează și că mă aștept ca fabricantul să facă efortul de a le trece corect pe ambalaj, fără să uite nimic. Pentru că dacă trece niște procente de margarină sau de amidon modificat, s-ar putea să nu-i mai cumpăr produsul. Ok, înțeleg că unele substanțe sunt în procente mai mici. Dar atunci trebuie precizate ca atare, la capitolul „și altele”. De exemplu, pe sticla mea de ketchup din frigider scrie: „72% pastă de roșii simplu concentrată, zahăr, oțet din alcool, sare, amestec de condimente, acidifiant: acid citric”. Motivul pentru care am cumpărat această sticlă de ketchup de 500 ml cu 6 lei în locul uneia de un litru cu 3 sau 4 lei a fost lista de ingrediente. Da, aș prefera un ketchup în care să nu fie deloc zahăr, dar probabil pentru asta ar trebui să-l prepar acasă. Ei bine, în această listă doar pasta de roșii are trecut un procent în față, în timp ce de exemplu zahărul și sarea sunt trecute simplu, fără niciun procent. Motivul, bănuiesc eu, este faptul că sunt prezente în cantitate mică. Dar sunt trecute! Lucru pe care ar fi trebuit să-l facă și producătorul în cauză.

Ai fabricat un produs care conține X, Y și Z? Trece-le pe etichetă. Dacă sunt în cantitate mică, trece-le fără procent, dar trece-le. A, păi asta ți-ar schimba produsul dintr-unul natural și cosmetic într-unul medicamentos? Mnoa, păi explică-i omului că-i 98% natural și 2% medicamentos și lasă-l pe el să decidă. Și respectă legile în vigoare. Că poate unora le pasă și de substanțele în cantitate neglijabilă. Fii, adică, corect. Și, apropo, asta-i încă o întrebare validă: dacă acei componenți sunt în proporție neglijabilă, de ce i-ai mai adăugat? Că îi puteai omite. Îi putea neglija. Faptul că nu i-ai omis arată că ei au totuși un rol, că produsul final are niște proprietăți pe care nu le-ar fi avut în lipsa lor. Că de aia i-ai pus. Și atunci, dacă schimbă într-o măsură sensibilă produsul final, dacă îi conferă alte proprietăți, nu era corect să îi treci pe etichetă? În loc să urmărești să speculezi în mod necinstit aplecarea unora către produse naturale? Indiferent care sunt opiniile tale despre cât de bune sunt aceste produse naturale. Sau te pomenești că produsul tău cosmetic și natural este format din diluții homeopatice de substanțe medicamentoase? 😆

Bine, asta cu 2% e floare la ureche față de Gurdjief, care a făcut milioane de ruble prin tot soiul de afaceri dubioase, cum ar fi vopsirea de vrăbii și vinderea lor drept canari și papagali de rasă, speculând prostia bogătașilor, și asta o zic având un mare respect pentru învățăturile lui Gurdjief, sau față de practicile unor blogări pe care-i cunosc, care scriu foarte mișto și care mi-au mărturisit că pe vremea când aveau tarabe cu produse alimentare în piață vopseau roșii simple și le vindeau drept roșii de soi, asta așa, ca să vă mai delectez cu picanterii, dar tot o practică necinstită rămâne, indiferent care sunt interesele farma de la ora actuală. Pentru că minciuna nu are nevoie de 100% falsități, poate foarte bine să fie construită pe 98% adevăr și 2% inadvertențe. Tot o minciună se cheamă, prin omisiune.

Cât despre opiniile celor care deplâng produsul minune, or fi, nu zic nu, dar le-ați verificat? Că vă pot arăta cel puțin 3 platforme românești unde te poți înscrie și poți face bani scriind recenzii pozitive la produse pe care nu le-ai folosit niciodată. Recenzii pe magazinele de profil, comentarii pe bloguri, aprecieri pe rețelele sociale. Și, cu toate că sumele plătite sunt ridicole, de circa 10 bani pe recenzie, pe platformele respective există sute de înscriși. Care asta fac. Și să nu credeți că ele sunt specifice României. De fapt, în străinătate ești mult mai prost plătit pentru așa ceva. De asta pe Amazon aveți posibilitatea de a afișa doar recenziile cumpărătorilor verificați, adică ale celor care chiar au cumpărat produsul de pe Amazon și l-au plătit.

Concluzia? Băi fraților, nu doar cei care fabrică chimicale vă mint. Și cei care vă spun că cei care fabrică chimicale vă mint vă mint la rândul lor. Uneori, și cei care vă oferă alternative naturiste. Alteori, și cei care vă vând spiritualitate. Și, aproape de fiecare dată, în primul rând vă mințim noi, blogării. Bună dimineața! 🙂

12 Replies to “Produse pe care le evit”

  1. Interesant tot ceea ce spui an postare . Foarte interesanta postarea dumitale plecata de la o alta de pe blogul doamnei Carageani .Nu-s si n-am fost niciodata specialist in chimie pentru a imi exprima o parere avizata insa… am dat cu sapa vreo zece ani { in vremuri de trista amintire 😉 } in ceea ce pe atunci se numea industria alimentara . Pentru ca , taman ce amintisi de vizita la ” Profi ” iti pot garanta ca si atunci , erau folositi tot felul de conservanti in cam toate { daca nu chiar in toate… cu exceptia celor pentru export } alimentele livrate de catre economia socialista oamenilor muncii , muncitori , tarani , militari si intelectuali de la orase si sate . De asemenea , te pot asigura ca nimeni { exceptand cativa militari si intelectuali } nu facea mutre pe chestia asta si zicea bodaproste ca le-a gasit si , eventual ca a reusit sa CUMPERE paine , fara sa-i ceara aia buletinul . Referindu-ma strict la paine , iti pot spune ca , painea in afara faptului ca s e facea ca piatra in doua trei zile , capata un miros de acru , evident din cauza drojdiei folosite la maia . De fapt , inteleg ca nemultumirea dumitale rezida din faptul ca , producatorii nu scriu cu litere de-o schioapa ingredientele folosite pentru un anumit produs si , probabil , contraindicatiile . ” Dacă eu fac efortul de a citi ingredientele unui produs, înseamnă că ele mă interesează și că mă aștept ca fabricantul să facă efortul de a le trece corect pe ambalaj, fără să uite nimic. Pentru că dacă trece niște procente de margarină sau de amidon modificat, s-ar putea să nu-i mai cumpăr produsul. ” Ma cam indoiesc de asta cu tot respectul ce-l am vis a vis de dumneata . N-am sa reprosez : DACA N-AI ALTCEVA… SA VEZI CUM MANANCI SI MERE PADURETZE insa , permite-mi sa reamintesc ca { referindu-ma la acel amidon modificat } majoritatea componentelor sant modificate chiar din stadiul de samantza sau ou in cazul pasaretului . Care nu-s ” aranjate ” d e catre specialisti… oricum traiesc intr-un mediu suprapoluat astfel incat… Intrebare referitor la AUR DERM de la care-ai deschis subiectul : smirna , aia nu-i un fel d e … TAMAIE ??? ” Concluzia? Băi fraților, nu doar cei care fabrică chimicale vă mint. Și cei care vă spun că cei care fabrică chimicale vă mint vă mint la rândul lor. Uneori, și cei care vă oferă alternative naturiste. Alteori, și cei care vă vând spiritualitate. Și, aproape de fiecare dată, în primul rând vă mințim noi, blogării. Bună dimineața! 🙂 ” Pentru asta , RESPECT Aldus ! Concluzia : trebuie sa fie foarte prost cineva incat , sa puna botu’ la minciunile blogarilor caci , si ei mint de-ngheata apele !

  2. Păi unii blogări mint. Persoanele de față se exclud! 🙂

    Dacă n-aș avea alternative, probabil aș face mai puține nazuri. Dar dacă nu mai trăiesc în „Epoca de aur” și am alternative, de ce să cumpăr toate prostiile, cu gândul la cât de greu se găseau pe vremea lui Ceaușescu? Asta ar fi o prostie. Dacă ai alternative, o alegi pe cea mai bună, nu te cramponezi în trecut, când nu le aveai. Alternativele.

  3. Am vazut in urma cu cateva minute la Cudi pe blog poza si…parca nu-mi vine a crede ca esti dumneata ala . Si asta-i minciuna sau , ai plasat-o la harneala sa nu-si mai sparga aia capetele incercand sa-ti afle sexul ca mai acu’ vr’ un an 😀 😀 😀 ?!? Referitor la alternative , iti dau dreptate cu o singura conditie : acea paine { despre care-i povesteai si lui Cudi } sa nu aviva nici aia conservanti sau , daca-i are , sa fie in cantitate atat de mica incat sa nici nu observi asta ! Nu stiu la altele dar la paine , daca vrei neaaparat paine d e calitatea intaia SIGURA SI FARA CONSERVANTI , fa-ti-o singur caci banuiesc ca ai cuptor acasa . Nu-ti trebuie decat faina { din grau nemodificat genetic fireste 😉 desii parca nu-mi prea vine a crede ca vei gasii } , putina sare , drojdie si rabdarea de-a framanta aluatul . Pofta buna Aldus !

  4. Stai puțin, bre, tu crezi că în pâine se pun conservanți? Ca ce chestie? Că nu-i conservă, n-are termen de valabilitate de câteva luni. De regulă în pâine se pun agenți de afânare (ca să crească), nu conservanți.

    Poza de la profil nu-mi aparține.

  5. Lasa frate ca , macar de atata lucru m-am prins si eu ! Este din filmele alea SF carora le faci matale recenzii . Da’ ce , eu am spus cumva ca , drojdia { agentul de afanare }, este conservant ? Graul din care se produce faina ce zici : poate fi grau modificat genetic ? Este acel grau protejat de daunatori si vreme folosindu-se fel d e fel de substantze chimice ? De unde sti dumneata { ca nu te-ai nascut chimist } ca acele substante chimice n-au si rol de… conservare si ca atare nu va trece chestia aia pulverizata pe lanuri ” in holda intreaga / si-n bobul marunt ” cum bine arata Dan Desliu prin ’50 ? Las’ la o parte faptul ca , mai nu stiu cand am auzit pe la TV ceva despre aluat pentru paine adus din Ungaria ” vecina si pretena ” . Importul s e face si vara si iarna deci…nu-i suficient sa ai frigider in masina ce transporta aluatul ci… iti mai trebuie si ceva care sa-l tina proaspat si gata de bagat la framantat adica CONSERVANTI . Da-i in ma-sa cu… aluatul lor de unguri ! Ziceai ceva despre faptul ca vrei sa cumperi niste bloguri . Vagabondand pe NET mi-am adus aminte ca Motanul incaltat { motanul incatat blog…wordpress si dracu stie mai cum } nu mai foloseste blogul asta si nici pe ala numit Motanul filozof . De asemenea nici Teonymus { lumea lui Teonymus } si nici Gelu-Gelu . Astuia i-am uitat ” adresa ” dar scrie ca… blogul este dezafectat sau indisponibil ceva p’acolo } si asta de cand a declarat singur singurel ca se retrage din activitate . Pacat de el…avea condei ! Teonymus cel putin nu si-a mai folosit blogul de mai bine d e doi ani . L-am felicitat cu ocazia unui nou an dar nu-s prea sigur daca era 2016 sau 2017 . Tipul a luat-o pe calea obscurantismului religios si cred ca s-a facut deja popa . Si de asta-i mare pacat caci tipul , avea si condei si cultura…cat Everestul si cativa Km. mai sus ! Ar mai fi inca unul , Lotul national d e tzintar al unuia numit Lucian ELVIS Peiu un inginer pensionar de prin Buzau . Vezi si matale care este disponibil . Chiar nu ma-ndoiesc de faptul ca le vei gasii usor avand in vedere faptul ca , inclusiv p’acolo te-am laudat de cat de destept esti , laudandu-ma astfel cu… relatiile mele 😎 . Respect Aldus si-ti doresc sa ai o saptamana cat mai profitabila din toate punctele de vedere !

  6. Acum mi-am amintit : anul trecut a trecut Stixul , Carcorasul . Era un tip ce comenta in Gara pentru noi unde-i doamna Renata Carageani sefa . Gasesti in blogroll-ul domniei sale si alt blog pe care nu-l prea mai viziteaza nimeni caci detinatoarea { Oana Pantazi – Blogul unei blonde oarecare } pur si simplu nu mai are vreme sa-si piarda scriind pe blog avand in vedere slujba de la “Dilema Veche ” . Vezi poate-i inca disponibil si blogul lui Teo Negura sau … Basarica -Oricine in afara de Basescu … Repet urarea de saptamana profitabila .

  7. Bre, las-o baltă. În pâine nu se bagă conservanți. Uită-te pe etichetă. Dacă s-ar băga conservanți, pâinea ar rămâne „proaspătă” luni de zile. Tu mai poți mânca o pâine ținută la temperatura camerei câteva zile? Eu o țin în congelator.

  8. ” Uită-te pe etichetă.” Glumestu nu-i asa ? Parca taman ce spusesi ca : ” Și, aproape de fiecare dată, în primul rând vă mințim noi, blogării. ” Pai daca voi mintiti , cum dracu sa nu minta textul unei… etichete >:( ? Conservantii se baga pentru a tine aluatul ” proaspat ” ce n-ai inteles !? Ce zici , adresele blogurilor alea , te ajuta cu ceva in vederea achizitionarii “domeniilor ” ? Daca DA atunci eu sunt mai mult decat multumit deci RESPECT ALDUS !

  9. Deci cum, aluatul se face azi și se bagă în cuptor peste o lună? Așa încât are nevoie de conservanți, ca să pară proaspăt? Eu știam că se bagă în cuptor imediat după ce a crescut. Ai căzut din lac în puț, cum se spune.

    Articolul respectiv e pentru proprietarii de bloguri/domenii. Cine e interesat și ajunge pe el, poate lua legătura cu mine. Altfel, e plin netul de saituri în paragină, n-o să mă apuc să iau la rând proprietarii și să le propun dealuri.

  10. ” Deci cum, aluatul se face azi și se bagă în cuptor peste o lună? Așa încât are nevoie de conservanți, ca să pară proaspăt? Eu știam că se bagă în cuptor imediat după ce a crescut. ” DA { !!! } si-n plus , in ziua de azi chiar nu-i necesar sa-l bagi la cuptor… imediat deci , despre ce vorbim ? Traiesti totusi in mileniul III Aldus !!! La chestia cu , preluarea de bloguri/ domenii abandonate , eu am incercat sa-ti fac un serviciu astfel incat cu toate ca ce-i scris nu-mi cade prea bine , chiar nu-mi pare rau pentru faptul c-am incercat sa fac pe bunul samaritean . Se apropie Pastii { banuiesc c-ai vazut deja reclamele pe TV } si , ma pregatesc sa devin un crestin adevarat 😉 ce mama dracului ! Adica , cam cum zice si-n Biblia aia pe care te laudai mai anu’ trecut ca vrei s-o citesti .

  11. De ce să faci aluat cu câteva zile înainte, când făina rezistă luni, poate chiar ani fără niciun fel de conservanți?

    Nu-mi poți face niciun serviciu legat de articolul ăla cu blogurile. Apreciez intenția, dar nu ai cum să mă ajuți, că nu ești în domeniu.

Leave a Reply