Pagina de Facebook a celor de la dexonline a fost spartă

…în mii de bucăți ce au acoperit cu zgomote cristaline suprafața întregii podele. 🙂 Ei, nu, este vorba de o spargere informatică. Adică oamenii au pierdut controlul paginii lor, administrată acum de o altă persoană, care postează acolo tâmpenii. Anunțul, publicat alaltăieri pe blogul dexonline, ne informează că:

La finalul lui februarie 2019, un atacator a preluat controlul asupra paginii de Facebook a dexonline. Totul a început de la o eroare umană a unui administrator al paginii, facilitată de niște greșeli de ordin tehnic pe care le face Facebook: (1) posibilitatea ca un atacator să-și dea numele Sponsored Ads, care sună tare mult a phishing, (2) existența unui rol de deținător de pagină (page owner) cu puteri de super-administrator, care este foarte prost documentat și (3) posibilitatea de a transfera acest rol altcuiva, fără vreun avertisment strident despre transferul de putere aferent.

Se încearcă recuperarea paginii, operațiune cică super-lentă și ultra-greoaie, pen’că Facebook le cere un număr însemnat de dovezi în forma unor acte și certificate notariale și traduse. Mnoa, ce poci pentru ca să spun? Da, e trist când ți se sparge un cont și îți dai seama că întreaga ta avere de pe FarmVille se duce pe apa sâmbetei, iar a greși este omenesc și deci scuzabil, dar eu cred că cei care se află în spatele saitului dexonline au mai multe carențe la capitolul „mecanica internetului”, unde prin „mecanică” trebuie înțeles „ce se află sub capotă”. Cel mai bun exemplu e chiar blogul lor. Nu mă leg de faptul că-i construit pe platforma Blogspot, platformă care – în pofida opiniei multora – este de fapt foarte bună, punându-ți la dispoziție în mod gratuit un hosting beton, mult peste ce ai putea cumpăra tu de la noi sau din afară în termeni de servere dedicate. Dar de ce dexonline.blogspot.com? De ce nu blog.dexonline.ro? Că se poate și nu vă costa nimic, dacă aveți un domeniu puteți crea oricâte subdomenii pe el iar trecerea blogului pe adresă proprie e o altă facilitate pusă la dispoziție de către Google absolut gratis.1Iar motivul din care ați dori să faceți asta e simplu: controlul asupra adresei propriului blog. Dacă peste un an sau 10 Google decide să-și închidă serviciul Blogspot, vă puteți muta în altă parte păstrând adresa.

Ne cerem scuze pentru natura dezgustătoare a materialelor publicate pe pagina noastră. Proiectul dexonline se delimitează complet de aceste materiale. Știm că reputația este cea mai mare avere a noastră și suferim cînd vedem cum o componentă importantă a proiectului nostru este tîrîtă în mocirlă.

Ați zis bine că reputația este cea mai mare avere a voastră. Dacă spuneați că e cea mai mare calitate a voastră sau că e cel mai important lucru pentru voi, v-aș fi taxat. Dar cum banii n-aduc fericirea… 🙂

Altfel, trebuie notat că proiectul dexonline este însuflețit de o echipă de voluntari care nu doar că nu le au cu tehnologia, dar nici măcar nu sunt lingviști și care se declară recunoscători Academiei Române pentru că, deși nu i-a băgat în seamă atunci când i-au solicitat o colaborare, cel puțin nu s-a declarat împotrivă și nu le-a pus bețe în roate. Deci, oameni faini, care nu și-au știrbit cu nimic reputația în urma accidentului de mai sus, fiindcă proiectul lor rezidă de fapt în conținutului saitului dexonline.ro și nu în valurile capricioase ale platformelor de social media.

Mai remarc că, deși pagina de Facebook le-a fost spartă iar blogul nu este pe domeniul lor, saitul dexonline este unul dintre puținele saituri de referință curate, frumoase și ușor de navigat. O raritate azi, când oriunde intri ești asaltat de zeci de reclame, de popup-uri care-ți cer să te abonezi, de elemente grafice ce n-au nici cea mai mică legătură cu conținutul care te interesează pe tine șamd. Pe dexonline e chiar foarte simplu și mișto să navighezi iar saitul are un motor de căutare surprinzător de bun. Știați că, de exemplu, dacă scrieți „*logie” vi se va afișa o listă cu toate cuvintele ce se termină în „logie”? Sau dacă scrieți „p?t” veți găsi o listă cu toate cuvintele de trei litere care încep cu p și se termină cu t? Uite, ați aflat acum.

Editare 15 martie 2019: Între timp, blogul dexonline s-a mutat pe WordPress. 🙂 Noua adresă a articolului ce anunța pierderea controlului asupra paginii de Facebook (articol importat din blogul vechi) este aceasta.

2 Replies to “Pagina de Facebook a celor de la dexonline a fost spartă”

  1. in sfirsit o postare mai mult decit pertinenta
    felicitari, domnule!

  2. În sfârșit, un comentariu pe blogul ăsta care să-mi dea dreptate! 🙂
    Mulțumesc, domnișoară sau doamnă!

Leave a Reply