Personal nu prea inserez imagini în articole, dar atunci când o fac, am grijă să le optimizez, astfel încât să ocupe un spațiu cât mai mic și să se încarce cât mai repede. Rutina pe care o folosesc în acest scop este foarte simplă și rapidă.
În primul, am nevoie de o imagine. De regulă o caut pe Pixabay, un sait cu peste un milion de fotografii ce pot fi folosite în mod gratuit și fără să pui link spre autor/sursă. Unii blogări pun totuși link, din respect pentru munca respectivilor fotografi; eu nu o fac. O alternativă interesantă este saitul Pexels.
Odată imaginea descărcată, o deschid în IrfanView și o redimensionez. Deschiderea se face foarte simplu, dând dublu clic pe imagine, deoarece IrfanView este aplicația care se ocupă de afișarea imaginilor pe calculatorul meu. Redimensionarea se face la fel de simplu, prin apăsarea tastelor Ctrl + R și scrierea dimensiunii dorite pe orizontală (dimensiunea pe verticală se completează automat, astfel încât imaginea să-și păstreze proporțiile). De obicei o redimensionez la 600 pixeli pe orizontală, cât este lățimea paginii mele de blog, excepție făcând unele capturi de ecran pe care le vreau mai mari, dar voi puteți folosi orice mărime considerați rezonabilă și credeți că va acoperi eventualele schimbări de temă ale blogului vostru în viitor.
După redimensionare o salvez, folosind tasta S, ca fișier JPG cu calitate 80%-90%. La salvare îi dau un nume relevant, util pentru o mai bună indexare în Google. Dacă imaginea este artificială sau o captură de ecran, o salvez ca PNG cu calitate 100% și o urc pe TinyPNG, care o va comprima. După care, în final, o urc pe blog.
Blogul meu e configurat (cu ajutorul pluginului Stop Generating Image Sizes) astfel încât să nu creeze alte variante ale imaginii urcate, la alte rezoluții. Rămâne deci o singură variantă, cea urcată de mine, care-i deja optimizată, ocupă puțin spațiu și se încarcă respectiv afișează repede. Și cam asta-i tot.
Așadar, caut o imagine, o descarc, dau dublu clic pe ea, Ctrl + R, 600, S, nume, enter. Odată descărcată, restul procesului (adică optimizarea efectivă) îmi ia câteva secunde. Dacă voi nu aveți IrfanView, puteți folosi aproape orice alt program de afișat imagini, ca XnView sau FastStone, rezultatul va fi același. Puteți de asemenea salva imaginea ca JPG cu calitate 100% și o puteți apoi comprima online, pe TinyPNG (care comprimă și JPG-uri) sau pe ShortPixel (care-i făcut de niște români), dar nu veți obține nimic în plus. Sunt o mulțime de servicii web care se laudă cu compresii sofisticate, dar care sunt doar variante mai lente ale lui IrfanView. Salvați cu calitate 80%-90% din programul vostru de imagini de pe calculator și-i perfect. Bonus, mai toate aceste programe oferă un „batch mode” în care pot procesa automat un număr foarte mare de imagini după un tipar prestabilit, așa că puteți prelucra foarte repede toate imaginile din ultima voastră excursie, înainte de a le urca pe blog.
Singurul avantaj al platformelor online este că unele au pluginuri pe care le puteți instala pe blog și care pot redimensiona și comprima automat orice imagine urcată – și fac asta gratis până la un anumit număr de imagini pe lună -, așa că puteți recurge la metoda asta dacă sunteți mai leneși sau dacă urcați poze direct de pe telefon. Chit că, chiar și atunci, ar fi bine să le dați un nume relevant.