Două știri bombă

Recent am aflat două știri foarte tari. Știrea numărul 1… dar mai bine să vă explic de-a fir a păr. Zilele trecute, mai precis pe 1 iulie, Mirel Curea posta pe peretele lui de Facebook următoarele rânduri:

mirel curea - prostitutia intelectuala

Probabil vă gândiți că știrea constă în protestul de duminică al actorilor, dar nu la el mă refer. În plus, nu cunosc suficient de bine subiectul ca să-l discut. Și atunci, poate că știrea e faptul că actorii care joacă în telenovele și reclame nu se prostituează? Ei, chestia asta cu siguranță merită dezbătută, dar nu mă opresc nici la ea. Am menționat postarea lui Mirel Curea doar pentru că ea s-a aflat la originea lanțului de evenimente ce m-au făcut să descopăr știrea bombă numărul 1.

Apropo de Mirel Curea: jurnalistul este prim redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei. Știu, titlul funcției sună ușor contradictoriu, nu mă întrebați cum se împacă primul cu adjunctul, probabil operează în planuri disjuncte, mă gândesc că există și un redactor-șef adjunct secund, dar, ca să nu divaghez prea tare, omul lucrează la EVZ și postează pe Facebook în nume personal. În general chestii cu miez. Acum, partea amuzantă: la EVZ există cineva (sau câțiva) care, atunci când Mirel Curea scrie ceva pe Facebook, îl citează în ziar: opinia lui Mirel Curea despre cutare. După care Mirel Curea postează articolul EVZ în care e citat pe pagina lui de Facebook. N-am urmărit dacă la fiecare postare, dar am observat că e un tipar. Deci: Mirel Curea postează pe profilul de Facebook opinia A; cineva de la EVZ îl preia și face din A o știre; Mirel Curea postează pe pagina lui de Facebook articolul EVZ care îi citează opinia A. Nu critic, zic doar că-i inedit și oarecum amuzant.

Și pendulând eu între Facebook și EVZ, am observat știrea bombă numărul 1:

stire bomba - clickbait

La subsolul articolului pe care eram EVZ îmi recomandă alte 3 articole, din capital.ro. Iar titlul celui din dreapta glăsuiește așa:

Lovitură cumplită pentru Iohannis: Tocmai s-a decis suspendarea din funcție

Acuma, asta chiar că-i o știre bombă! Pentru că – m-am întrebat eu – cine să-l suspende pe Iohannis la momentul de față? Dragnea? PSD-ul? Așa că am dat click și am ajuns pe ziarul menționat, capital.ro. Unde am văzut că:

clickbait - Capital

Înțelegeți? Nu Iohannis a fost suspendat. Ci cea care a fost aleasă în locul lui la Sibiu. Bineînțeles că am dat X, dar ziarul a contorizat încă o afișare. Și, dacă n-aș fi avut instalat un ad blocker, poate că în loc de X aș fi nimerit pe o căsuță cu reclame.

A doua știre bombă am aflat-o prin intermediul Lorenei Lupu. Aceasta a realizat în luna mai un clip promoțional pentru studioul de videochat Standard Studio:

Ca o scurtă paranteză, Lorena Lupu este scriitoare, blogăriță, vlogăriță și de profesie actriță. Nu știu de ce s-a prezentat în acest clip drept blogăr, în condițiile în care cu ceva ani în urmă declara pe Facebook că detestă să fie numită blogăr în loc de scriitoare, având în vedere că blogăr poate fi oricine-și deschide blog. Probabil așa i-a dictat scenariul. Închid paranteza.

Am aflat de clipul Lorenei via Cetin și am observat că atât el cât și Radu Alexandru consideră videochatul ca fiind o formă de prostituție, cu toate conotațiile negative pe care acest cuvânt le comportă de obicei. Lorena însă are o altă părere:

Sincer, nu văd problema. E un domeniu care asigură un procent însemnat din PIB-ul României. E un job cu o cifră de afaceri solidă, care nu va dispărea dacă mimăm noi foarte tare că nu există, și pe umerii gingași ai modelelor online se susține o parte însemnată din economia țării noastre: atât prin impozitele cu care fetele contribuie direct la buget, cât și prin susținerea pe care aceste fete o oferă familiilor lor, respectiv prin investițiile pe care le fac din banii pe care-i câștigă.

Interesant, nu? Dar, în buna tradiție cu care v-am obișnuit, nu aceasta este știrea bombă numărul 2. Știrea bombă numărul 2 o găsiți la secunda 35 din clipul de mai sus: aproape toate femeile independente și pline de bani, care în clip sunt identificate cu vedetele de pe instagram, fac videochat! Acum, fie vorba între noi, mi se cam aprinsese mie fitilul că tot mai multe vedete din ăstea de soșal media, influensărițe, își pun poze tot mai provocatoare, în care apar în decolteuri tot mai largi și lenjerii tot mai intime, în speranța atragerii unui număr tot mai mare de admiratori1Observați acest crescendo introdus prin „tot mai”, în perfectă conformitate cu zicala că tot ce este mic va deveni mare cu ajutorul femeii?, dar că marea lor majoritatea fac videochat nu știusem până acum.

Vedeți, dragii mei, asta-i una dintre problemele de bază ale presei și blogosferei românești: o sumedenie de artiști, ziariști și blogări deopotrivă ne vând cu nonșalanță minciuni gogonate știri bombă pentru un trafic crescut și niște încasări mai mari de la sponsori. Noroc că, din fericire, niciunul dintre ei nu se prostituează. Și că toți pun umărul, sau, cei care-și zic scriitori, degetul, la creșterea PIB-ului.2Aici sunt răutăcios. 🙂 Ca disclaimer, și eu am scris advertoriale pentru studiouri de videochat & co. Dar fără știri bombă.

6 Replies to “Două știri bombă”

 1. Tu trebuie ca ai o viata tare linistita daca genul asta de chestii ti se par stiri bomba 😀 Cu titlul ales aproape ca faci concurenta alora cu destituirea tovarasului presedinte. Daca ai avea reclame ar fi prrfect de clickbait, hehehe. Nu numai ca nu vad care-i “bomba”, dar nu vad ce ai considera “stiri” faptul ca fomistii de ziaristi folosesc titluri bombastice ca sa atraga boborul sau ca fetiscane si tantici din social media castiga si bani lasand adolescentii sa vada si ei cum arata o femeie vie, cu puls si fara chiloti?

 2. Păi titlul e ironic. În spiritul celor de tipul: incredibil ce a făcut X, vei fi șocat să afli ce a făcut Y etc. Și tocmai asta critic în articol: ademenirea cititorilor prin titluri bombastice sau informații pur și simplu false.

  Cele două știri bombă nu sunt că unii ziariști practică clickbaitul sau că unele fete se ocupă de videochat. Cele două știri bombă sunt că Iohannis a fost suspendat și că aproape toate vedetele de social media fac videochat. Atâta că nu-s adevărate. Dar dacă ar fi adevărate, n-ar fi știri „bombă”? 🙂

 3. Da’ nu mă consum eu așa ușor. 🙂

  PS: Răspuns de probă.

 4. P.S. mi-a rămas agățat, ca și cum ar trebui să-i mai dau o dată “trimite”. Am șters și am scris asta în schimb.
  Nici notificare că ai răspuns nu am primit.
  The show must go on 🙂

 5. Notificări nici n-o să primești de la mine, de vreme ce eu nu folosesc comentarii imbricate. Că nu-mi plac. 🙂 Comentariile sunt pe un singur nivel, nu există buton de reply. Nimeni nu primește notificări cum că i s-a răspuns la comentariile de pe blogul meu. Cine vrea să verifice, n-are decât să intre din nou, în dreapta sus se afișează ultimele comentarii. 🙂 Sau se poate abona la ele.

  În schimb, de publicat ar trebui să ți se publice automat. Și din păcate tot nu merge. (Dar măcar îți apare numele mai frumos.)

  Intră aici și fă-ți un cont la mine pe blog. Lasă-ți userul și mailul de pe wordpress.com, ca să-ți fie mai simplu. Parola cred c-o s-o primești pe mail. Loghează-te pe blog după aceea, de sus, de la opțiunea Panou din meniu.

Leave a Reply