Ca un făcut, la câteva zile după ce vă invitam să postați bancuri despre Caracal, orașul a ținut să-mi arate că are și o dimensiune dramatică. Tragedia tinerei de 15 ani Alexandra Măceanu este zguduitoare: eleva a făcut autostopul, a fost luată de un individ care a sechestrat-o, a bătut-o și a violat-o, și, cu toate că ea a reușit să sune de 3 ori la 112 și să dea o mulțime de detalii, practic tot ce putea vedea despre locul, casa și camera în care se afla legată cu sârmă de picioare, datorită bâlbâielilor STS-ului (care a furnizat cel puțin două adrese greșite), a procurorului de caz (care fie nu știa legea, fie a raționat că-i mai inspirat să ceară un mandat de percheziție în loc să considere că fata este într-un pericol real și iminent, lucru care i-ar fi permis o intervenție imediată) și a polițiștilor (care au primit mandatul înainte de ora 3, dar s-or fi gândit că nu face să-l deranjeze pe suspect cu noaptea în cap, așa că au așteptat cuminți la poartă până la 6 dimineața), când în sfârșit organele de ordine au pătruns în casă, fata n-a mai fost de găsit. A fost găsit, în schimb, un butoi metalic cu cenușă, resturi de oseminte umane, câțiva dinți și niște bijuterii.
Ok, ca orice știre la cald, e posibil ca informațiile de mai sus să nu fie întocmai corecte, după cum e perfect posibil ca cele mai mari bâlbâieli să fie ale presei. Nici n-ar fi prima dată. Dar cel puțin până la momentul de față cam asta am înțeles eu din tabloul de ansamblu rulat în mass-media, așa că pe el discutăm. Probabil cam asta au înțeles și conducătorii noștri iubiți, deoarece atât Viorica Dăncilă cât și Klaus Iohannis s-au grăbit să se arate indignați și oripilați de cele petrecute și să ceară anchete rapide și măsuri drastice împotriva eventualilor vinovați. Iar măsurile nu au întârziat să apară, prin demiterea șefului poliției române, chestorul Ioan Buda, a șefului poliției Caracal, Nicolae Mitrea, și a șefului poliției Olt, Cristian Voiculescu – alături de adjunctul acestuia. Iar asta, dragii mei, îmi lasă un gust amar.
Pentru că, dacă despre Cristian Voiculescu nu prea am ce comenta, aflând via Manowar că omul a fost retrogradat din funcție în 2013, a picat concursul în 2018, deși era singurul candidat, după care a fost împuternicit oricum pe funcție 5 luni mai târziu, ceea ce îmi spune în mod foarte clar că ursitoarele îi scriseseră acel post cu litere de aur direct în frunte indiferent de competențe și alte cele, șeful poliției române ce vină a avut? Da, teoretic șeful poartă cu el responsabilitatea acțiunilor subalternilor. Teoretic trebuia să vadă ce-i în ograda lui. Teoretic trebuia să facă controale și să curețe puroiul din zonele infectate. Și deci n-a făcut-o, așa că jos cu el! Practic însă, n-a avut nicio vină. O știe și el, după cum o știe și ministrul de interne, care l-a demis, după cum o știu toți. Practic, a fost un țap ispășitor.
Am și io o întrebare: dacă șeful poartă răspunderea subalternului, de ce nu și-a dat demisia ministrul de interne, care era șeful lui Ioan Buda, adică șeful șefului poliției, în loc să-l demită pe Ioan Buda, șeful poliției? Răspunderea se transferă în sus până la nivelul politicului? Factorul politic este imun la răspundere? Nu mă înțelegeți greșit: nu-l cunosc pe Buda și habar n-am ce hram poartă, deci nu încerc să-l scot. Zic doar că în ciorba asta a picat la locul și momentul nepotrivit. Și chestia e că demiterea lui nu va schimba absolut nimic. Pentru că, oricum, nimănui nu-i pasă.
Eu sunt convins că nimănui nu-i pasă. Nici lui Iohannis, nici lui Dăncilă. Ia priviți aici o scurtă declarație a doamnei premier, n-are decât un minut jumate’:
Observați cât de adânc marcată e de tragedie? Atât de adânc marcată încât, atunci când cineva o întreabă cum se simte într-un oraș al cărui primar pesedist i-a cerut demisia, începe să zâmbească și apoi să râdă. Atât de marcată!
Ceea ce este foarte trist este că dincolo de cei care vor plăti, dincolo de măsurile pe care le vom lua – și vom lua măsuri foarte stricte pentru ceea ce s-a întâmplat -, tragedia aceasta lasă cred că o rană în inima oricărui român […]
Păi numai credeți că lasă o rană în inima românilor, sau sunteți sigură? Ce sunt ăstea, cuvinte spuse din inimă la durere, cuvinte de consolare, sau discurs care să sune cât mai savant și să dea cât mai bine la ascultători? Lasă, cred, o rană în inima fiecărui român? Pe bune? Nici în inima rudelor nu sunteți sigură dacă lasă o rană? Și acolo doar credeți? Ok, mi-am adus aminte de articolul cu proiecția.
Iar Iohannis credeți că este mai sensibil? Eu nu cred, dacă tot suntem la capitolul religie. Eu cred că-i fix la fel, eu cred că toți sunt la fel.
Imaginea politicienilor care au ieșit la televizor și au cerut măsuri drastice îmi dă fiori pe șira spinării. Pentru că dacă niște oameni cărora nu le pasă sunt demni de toată compasiunea, niște oameni pe care-i doare la patină dar ies la TV și încearcă să obțină cât mai mult capital politic și electoral pe seama unei tragedii ca asta sunt de-a dreptul lugubri. Observați cum la secunda 33 cineva o întreabă dacă trebuie ca șeful poliției române să-și dea demisia, la care ea răspunde că nu poate să vină cu sugestii decât după terminarea anchetei? Ați auzit voi de vreo terminare a anchetei? Și totuși, șeful poliției române a fost demis la scurt timp. Pentru că, de fapt, nu rezultatul anchetei este criteriul real al unei astfel de demiteri. Cheia în care trebuie citit răspunsul premierului este, în opinia mea, următoarea: „Deocamdată nu știm cât de groasă-i treaba, așa încât nu putem estima dacă se va impune o demisie la nivel înalt pentru a calma spiritele”. Aparent treaba a fost mai groasă decât estimările inițiale, fiindcă ceva mai târziu Dăncilă a ieșit din nou în public, declarând:
E o tragedie cumplită care pe mine m-a marcat profund. E imperativ să se facă lumină în acest caz, iar cei care au greșit să plătească. Vreau să cer demisia șefului Poliției Române, Ioan Buda, a prefectului județului Olt, a șefului Inspectoratului Județean. Cred că trebuie să-și dea demisia de la cel mai înalt nivel până la ultimul responsabil. Cred că trebuie o analiză riguroasă a responsabilităților STS în acest caz. Trebuie ca domnul Iohannis să facă o analiză, toți trebuie să o facem și să luăm decizii stricte.
După care Ioan Buda chiar a fost destituit. Ancheta continuă. Apropo, domnul ministru de interne a plecat vineri la Caracal să ancheteze alături de nimeni altul decât Ioan Buda. Cei doi au plecat împreună, amândoi în funcție la plecare. Dacă lucrurile nu aveau un ecou atât de răsunător în presă și nu cereau demiterea unui cap însemnat, ieșea că amândoi și-au făcut treaba și au anchetat, înțelegeți?
Voi vă dați seama că oamenii ăștia se duc acasă înjurând printre dinți că și-au pierdut atâtea ore încercând să limiteze răsfrângerea undelor de șoc negative la adresa propriei imagini, datorită acestei trebi afurisite? De parcă cineva ar putea să prezică comportamentul nebunilor? De parcă chestii ca asta nu se vor produce și pe viitor? Dar ei a trebuit totuși să pozeze în Maica Tereza, arătând poporului idiot că au luat măsuri și că le pasă, dat fiind că depind de votul maselor? Sigur, asta cred eu, vorba premierului. Că n-am dovezi despre ce gândesc ei. Speculez. Și presupun că făcând asta nici măcar nu sunt popular. În fond, este bine să fii indignat și să iei măsuri împotriva autorităților incompetente, nu-i așa?
Am și eu un sfat: nu vă neglijați rudele și prietenii. Mai ales prietenii apropiați, de suflet. Legați relații de prietenie profundă cu cei care merită și prețuiți-i la adevărata lor valoare, pentru că ei sunt singurii care contează în viață. Pentru că, în cazul în care vi se întâmplă ceva, doar apropiaților voștri le va păsa cu adevărat de voi. Adică cei care nu vor apărea la televizor. Restul e o lume nebună.
Cui îi pasă de noi? 80% din agresiunile fizice și psihice au loc în familie. Vezi ex. prostituatei amintite de tine. Statistica din Germania zice că în 2018 142 de femei au fost ucise de soții sau prietenii lor pt că s-au despărțit de ei. Cazurile de viol , in ultimii ani, cele mediatizate ( căci cifra reală de cazuri neanuntate este mult mai mare) a crescut considerabil. Și iată cum sub ochii noștrii se deschide încet nebunia înfiorătoare a lumii.
Krishnamurti spunea că așa arată lumea pe care am co-creat-o. Fiecare din noi este intr-o oarecare măsură responsabil de cum arată ea. Clar că așa am preluat-o de la înaintași dar de ce o dăm la fel urmașilor noștrii?
Acelea nu sunt familii decât cu numele. Eu când am zis să vă bazați pe prieteni, m-am referit la prietenii reali, nu de conjunctură. Nu la cei care doar cu numele vă sunt prieteni, soți, iubiți, amanți. 🙂
Inclusiv Krishnamurti și Iisus? 🙂
Uneori nu poți schimba lumea, în mare. Ce poți e să schimbi universul tău mic. Relația cu prietenii. Cu familia. Cu colegii de muncă. Dacă acolo reușești, eu zic că e bine.
Doar în sistemele puterii demonilor, (demos kratos) au loc astfel de fenomene, unde deviatii psihic, circula liberi printre cei nedeviati (inca) ocupând chiar functii în guvernele statelor demo(n)kratice.
Aldus , dumneata esti un tip inteligent astfel incat , da-mi voie sa te intreb : daca Alexandru Cumpanasu { pe care-l stie lumea de bine de rau si-avea si posibilitatea de-a apare pe “sticla ” TV-urilor } n-ar fi fost cine este , crezi din adancul fiintei dumitale ca , s-ar mai fi aflat ceva despre acesta caz nenorocit sau… s-ar fi pierdut si asta in uitare { NUP sau AN } ca si multele , forte multele , MULT PREA MULTELE cazuri de disparitie a unor persoane fie mai tinere fie mai varsnice… de ambele sexe ??? Oare chiar crezi ca , doar aceasta disparitie s-a intamplat in Romania anului 2019 ? Ca sa te citez : ” Cui ai pasa de noi ? ” Raspunsul : NIMANUI , NICI MACAR LUI… DUMNEZEU !!!!
Ulterior am înțeles că da, Alexandru Cumpănașu are meritul de-a fi adus această tragedie în atenția publicului. Și cred că da, instituțiile per ansamblu (nu doar cele de la Caracal) sunt într-o stare deplorabilă, numai că nu știam noi asta, că nu ne intersectăm des cu ele. Adică situația de la Caracal este un fel de vârf al aisbergului.
[…] prin dial-up, adică prin telefon, cum aveam noi după ’89. Cum este posibil ca o țară cu problemele României să fie la ani de zile în fața Occidentului la capitolul internet? Răspunsul este politica de […]