Cea mai scurtă convorbire cu BT

După cea mai scurtă convorbire cu RDS, astăzi a venit rândul unui nou dialog telefonic telegrafic. De data asta nu eu sun, ci eu sunt cel sunat – de pe un număr pe care nu-l aveam în agendă. Și răspund, pentru că am o situație de familie care mă face accesibil tuturor. La capătul celălalt1Da, știu, „capătul celălalt” sună deja perimat, în condițiile în care telefonul cu fir a fost înlocuit de celular. Cum, nu știți ce este celularul? Strămoșul telefonului smart. Adică al acelui telefon construit ca să vă compenseze deficitul de IQ., o voce feminină lipsită de inflexiuni:

– Bună ziua, dvs. sunteți Aldus?
– Da.
– Numele meu este Cutăreasca2Și să vreau să vă dau numele, nu-l mai rețin. Ați observat cât de repede uităm numele celor care încep prin a se recomanda? și vă sun din partea Băncii Transilvania și blabla. Este acesta un moment bun pentru a discuta câteva minute?3Însăși întrebarea, în aparență una de bun simț, arată că respectivii știu că fac spam. Când îți suni un prieten nu-l întrebi dacă e un moment bun, îl suni și îi spui ce ai de-i spus. Dar ei știu că fac spam iar clienții sunați sunt scorțoși, așa că încearcă să îndulcească situația și să te întrebe dacă ai câteva minute la dispoziție.
– Nu.
– Când ați avea timp să discutăm câteva minute?
– Dar despre ce este vorba?
– Ca să vă explic despre ce este vorba, îmi trebuie câteva minute.
– Dar îmi puteți spune pe scurt care e ideea. E vorba de o promoție, sau ce?
– Este vorba de un program de fidelizare pe care îl oferim clienților.
– Ok, nu mă interesează. Vă rog să nu mă mai sunați pentru asta, mulțumesc.

Și am închis. Probabil într-una din zile n-o să mai închid. Am avut cândva o convorbire cu un tip de la un call center, care la sfârșit m-a rugat să închid eu, deoarece ei nu pot să închidă. Vă dați seama ce condiții minunate de muncă au acolo? Nici măcar nu li se oferă posibilitatea de a închide telefonul, ca nu cumva să-i trateze pe clienți superficial și în grabă. Clientul trebuie să fie cel care, satisfăcut, închide la final. Așa că poate o să las linia deschisă. Mă gândesc că interlocutorul va fi nevoit să apeleze la un tehnician sau la un șef care să-i restabilească tonul de apel. Singurul lucru care mă oprește să fac asta deocamdată este faptul că înțeleg că și ei sunt oameni și își fac treaba de angajați, chit că treaba asta implică să-i spameze pe cetățeni. Și nu pe oricare cetățeni, ci chiar pe clienții lor.

La BCR există un formular unde, atunci când semnezi un contract, poți bifa anumite căsuțe. Printre ele, câteva puncte conform cărora îți dai acordul să fii sunat în scopuri promoționale și de marketing. Evident că ele sunt bifate din oficiu de către cel care-ți face contractul și că nimeni nu obiectează, dar eu m-am dus într-o zi frumos la bancă și le-am zis să mi le debifeze. Vai, dar nu se poate așa ceva, cum să modificăm datele contractului, singura soluție este să vă închideți contul. Păi nu vreau să-mi închid contul! Bine, ei îți spun că nu se poate, dar cum de te cheamă anual să-ți reactualizeze datele, deci să facă modificări la contractul inițial? Până la urmă mi le-a debifat directorul sucursalei, cu negocieri pe fiecare căsuță. De atunci, la fiecare actualizare de date, le cer funcționarilor să le lase cum erau, adică debifate.4La ultima actualizare tipa mi-a răspuns: „Da, am observat că sunt debifate și mi-am dat seama că e opțiunea dvs”. Deci, dacă sunt debifate înseamnă că ai luat atitudine, altfel ele sunt bifate la toată lumea. Și da, de atunci nu mă mai sună nimeni de la BCR ca să-mi ofere diverse. Din păcate, la BT mi s-a spus că nu există asemenea opțiuni. Adică, ești condamnat la spam.

9 Replies to “Cea mai scurtă convorbire cu BT”

  1. “care la sfârșit m-a rugat să închid eu” – foarte tare – si amuzant – in acelasi timp. Fie ca ai avut o rabdare de fier, sau poate doar plictisit, este un achievement demn de mentionat. Nu stiu daca are vreo valoare, pe mine cel putin ma distreaza maxim :))

    Stii si tu ca sunt destule slogane in piata libera de genul: “Clientul are intotdeauna dreptate”, “Clientul nostru, stapanul nostru”… samd. Deci, cumva are sens ideea sa te lase pe tine sa inchizi. Mai mult, e chiar indicat. E ca si cum la magazin, te-ar da afara vanzatorul sau vreun angajat. Sunt de acord ca exista o gramada de “bife” care sunt la limita legalitatii, sau care mai mult te incurca decat te ajuta. Dar, asta nu te impiedica sa citesti cu atentie ceea ce urmeaza sa cumperi.

  2. Nu e vorba de răbdare, ai dedus greșit acolo. Nu am discutat mult cu tipul. Dar la sfârșit, după ce ne-am urat unul altuia la revedere sau ce ne-om fi urat, eu nu am închis telefonul, l-am lăsat așa deschis pe masă și m-am luat cu altele, după care am auzit că vorbește iarăși în telefon. L-am dus la ureche și mă ruga să închid de la mine, că el nu poate. 🙂

    Tocmai că, din ce mi s-a spus, la BT nu există astfel de bife. Că dacă ar exista, le-aș spune și lor să mi le debifeze. Ar fi de bun simț să îți dea opțiunea să refuzi orice interpelare făcută în scopuri de marketing, de prelucrare a datelor șamd. Domnule, nu vreau să fiu sunat pentru oferte și promoții. Dacă mă interesează, mă duc eu la bancă și întreb. Nu bateți la ușă, ies eu din oră în oră. 🙂

    Altfel, apropo de răbdare, ar fi o idee ca atunci când mă sună să le spun și eu: „Clientul este momentan ocupat, vă rugăm să rămâneți pe fir!”, după care să le pun Simfonia a 5-a Beethoven, în buclă.

  3. Incep si eu, tot mai des, sa fac asta. Cred ca ING m-au sunat de curand sa ma intrebe de niste balarii si m-au prins intr-o zi fara rabdare 🙂

  4. Da, ar fi interesant sa poti sa-i pui tu in bucla (cu sau fara muzica). Iar daca ei nu pot inchide, si tu esti rautacios si nu vrei sa revii la apel, s-ar putea crea oare un mic paradox? 😀

    Legat de bife, sigur exista optiunile de “don’t call me, I’l call you”, dar sunt fie scrise cu un font minuscul, fie sunt trecute la un fel de “si altele”. Ce am inceput eu sa fac in ultima vreme, la contracte noi semnate, este sa intreb daca “doresc sa fiu instiintat de…” se rezuma doar la mail. Parca acolo nu-s asa pretentios, mai ales ca la google, se vor duce automat la “Updates/Promotions…”

  5. Blocheaza-le numerele. Imi inchipui ca nu-a aceleasi cu alea prin care te-ar anunta ceva important.

  6. @Liviu Ursulescu

    Legat de bife, sigur exista optiunile de “don’t call me, I’l call you”, dar sunt fie scrise cu un font minuscul, fie sunt trecute la un fel de “si altele”.

    Tocmai ce ziceam că la BT, când am întrebat, mi-au zis că nu există asemenea clauze în contract.

    @Vladimir

    Până acum nu știu dacă m-au anunțat vreodată ceva important la telefon. Dar nah. Încă n-am blocat nimic. Nici nu mă sună foarte des. Cei de la BCR mă sunau des, înainte să optez out. Mai vedem.

  7. Vladimir, este o soluție mai simplă: lași apelurile astea să meargă la mesageria vocală și faci greeting-ul de la mesageria vocală să înceapă cu cele trei tonuri pentru “not in service”. Autodial-ere te scot automat de pe lista lor dacă le răspunzi cu “not in service”.

Leave a Reply