Dat fiind că s-au împlinit 50 de ani de la aselenizare, care-i cea mai frumoasă poză cu Luna făcută de voi vreodată? În caz că n-ați făcut niciodată, iată un bun prilej să vă scoateți aparatul foto de la naftalină. Nu-i musai să fie Lună Plină, acum e aproape Ultimul Pătrar și, vorba lui dam167, puțin mister nu strică niciodată.
A mea e cea de mai sus, capturată puțin mai devreme cu o compactă de buzunar, un Panasonic TZ25 cu zoom de 16x. Am decupat doar centrul, ca să se vadă pixelii la dimensiunea originală și pentru că restul cadrului era oricum negru. Luna ieșise puțin dintre niște nori, dar spațiul din fața ei nu era perfect transparent.
Aștept pozele voastre, făcute cu o cameră cu senzor mare (dSLR sau mirrorless), cu o cameră cu zoom mare (bridge), cu o compactă ca a mea, sau, de ce nu, cu un smartphone modern și scump, care știm cu toții că face poze peste dSLR. 🙂
Lăsând gluma la o parte, tentativa mea de mai sus este foarte amatoricească, sunt noob într-ale fotografiei iar asta e prima oară când am pus camera în modul manual. Chiar și așa, în poză se pot observa – de exemplu în partea din dreapta jos de pe suprafața Lunii – o serie de cratere de mari dimensiuni, mărturie a unei perioade agitate de la începutul Sistemului Solar, de pe vremea când dacii se luptau cu romanii sau zeii cu titanii. Iar în stânga sus, dacă ne uităm cu atenție, mi se pare că se observă destul de clar urmele de bocanc ale lui Neil Armstrong.
În sfârșit, pozați Luna acum, că peste 50 de ani, dac-om mai trăi, ne vom uita la poze cu Pământul. Care vor fi mult mai mari, mai colorate și mai frumoase, și nu doar pentru că tehnologia va avansa, ci și pentru că Pământul se vede mai mare de pe Lună decât Luna de pe Pământ. Iar dacă n-om mai trăi, well… poate că vom vedea Pământul fără mijlocirea vreunei camere. 🙂
A mea e un clișeu perfect, dar clișeul meu, cu luna reflectată în mare.
Nu pot însă, printre multe altele, nici să pun poze în comentarii, deși am văzut că alții pot 🙂
Oare n-ar fi bun un stativ? Că prea tremură imaginea.
@issabela.cotelin
Tu pune linkul spre imagine, că fac eu să apară imaginea. 🙂 Dar trebuie inițial s-o urci undeva, ca să-i poți obține linkul. De exemplu, o poți urca pe blogul tău, de aici.
@smaranda
În ambele clipuri camera e pe un trepied, dar Nikon P1000 are un zoom de 125x. La distanța aia, și dacă bâzâie o muscă pe lângă tine îți tremură imaginea. 🙂
Din descrierea primului clip:
Pt mine universul este o iubire dar nu o pasiune . Am un telecom super. Dar nu am pasiunea să îl iau în spate să merg 500 de m noaptea pe câmp să văd chestii. Dar. Intr-o zi la pescuit cu soțul, priveam pe lac o persoană cu barca de cauciuc alimentând locul. La întoarcerea persoanei la mal ,doar privind neimplicat am avut senzația clară că îmi amintesc ” das andocken” ancorarea la nava mamă în univers. Sunt senzații pe care logic aici nu le pot exprima.
Să vă povestesc de nava din 2014 pe care am văzut-o în Waiblingen? Vreti? La ce v-ar ajuta? A-ți plăti mai ușor facturile, a-ți fi mai fericiți? Nu, cred.
Fotografii într-adevăr se trezesc cu noaptea în cap ca să prindă lumină bună, dar noi ratăm adeseori și scenele frumoase pe lângă care trecem oricum, în cursul activității zilnice. Și pe care le-am putea imortaliza chiar cu telefonul sau cu o cameră mică, de buzunar.
Povestește-ne, dar cu „ați” în loc de „a-ți”. 😛 Ați vrea (voi) să vă povestesc, a-ți fi frică (ție însăți) de ceva. 🙂
Și încă o poză cu Luna, în Ultimul Pătrar (click pe ea pentru rezoluție maximă). Crop Sony WX300, 500 mm (echivalent), f/6.50, 1/60 sec, ISO 80:
Ați îi corect? Mulțu. 😄
Am încă multe frici. Ce șod sună ” frici”.
Păi: eu aș plăti, tu ai plăti, el/ea ar plăti, noi am plăti, voi ați plăti, ei/ele ar plăti. Dacă la restul persoanelor nu se desparte prin cratimă, de ce la voi s-ar despărți? Atunci ar trebui să fie și eu a-ș plăti, tu a-i plăti, ei/ele a-r plăti, noi a-m plăti etc. 🙂
Interesant că construcția „a-ți plăti facturile” este corectă, dar are alt sens. Înseamnă „a îți plăti (tu singur) facturile”. A se unește cu îți și devine a-ți.
Mulțumesc. Fotografiile sunt f frumoase deși nu am descoperit extratereștrii. 😀
@Aldus: eu n-aș plăti, dacă ar fi posibil 🙂
@smaranda: nu i-ai descoperit pentru că nu avem noi telescoape, că altfel…
@smaranda
Păi ar fi destul de greu să-i descoperim pe Lună, că ce să facă ei în ăst biet colț de univers? Eventual i-am descoperi pe ai noștri, rulând diverse programe secrete, asta da, ar fi mai credibil. 🙂
Iată un clip de pe YouTube în care un fotograf crede că a descoperit ceva dubios pe Lună, în realitate (conform comentatorilor) două păsări. Totuși, am auzit diverse teorii cum că Luna este minată de mult.
@dam167
Dintre „eu n-aș plăti dar le plătesc că n-am ce face” și „eu aș plăti dacă aș fi mai responsabil, dar mă doare la bască așa că nu le plătesc”, cred că tu ieși cu buzunarul mai gol. 😀
@dam 167
Cică au baze sublunare. 😳 Sau chiar luna însăși ar fi o navă satelit camuflată. 🤔
@aldus
Fain clipul. Da, se vede că sunt păsărici. Eu zic că și ei sunt aici dar și ai noștri motroșesc.🙂
Păi ce să facă ei pe Lună? N-or fi având luni mai apropiate de casă? Crezi că luna asta are proprietăți cu totul nemaivăzute față de alți sateliți?
Eu, ca extraterestru, dacă aș vizita Sistemul Solar, m-aș opri la Pământ, nu la Lună. Pământul ar fi punctul meu de interes, că pe el se află creaturi așa-zis inteligente (dar care beau, fumează, se înscriu ca sclavi pentru niște câștiguri materiale mai bune șamd). Sau poate Martele, cu marțienii lui. 🙂 Dar ce să fac pe Lună?
@aldus
Dacă eram extraterestru, veneam cu luna aici și mă ocupam de terraforming .🤓
Good thing you’re not! 🙂
Da, există teorii că Luna e un satelit artificial – ca argumente principale sunt poziția, lipsa mișcării de rotație, scoarța aparemt foarte subțire și craterele foarte puțin adânci -, ba mai mult sunt făcute referiri la scrieri antice care ar spune că Luna a apărut dintr-odată. Nu știu ce să zic, recent am dat peste teoriile astea și nu am văzut argumente care să mă convingă de ceva.
Poate fi un punct strategic și pentru alte civilizații, dacă pentru noi e. Chestia cu extrareștrii pentru mine e simplă: dacă au ajuns pe aici vreodată, încă sunt aici. Dacă n-au fost niciodată, nu cred că apar așa peste noapte. Sau, de ce nu, că noi suntem de fapt extratereștrii, prin varianta teoriei panspermiei (parcă așa-i zice la aia cu microbii veniți din spațiu care au evoluat aici) sau chiar cu nave și ne-am stabilit aici printre oamenii primitivi – dar na, am uitat că așa suntem noi oamenii, uituci 😊
Suntem niște uituci, dară. 🙂
L-am întâlnit in februarie anul acesta pe Erik von Däniken. La o conferință în zona Stuttgartului. Cu bbc, cred, au făcut cam 123 de episoade despre extratereștrii și istoria planetei. Inițial au programat doar 10 dar au avut impact la public. S3 consumă ca pita caldă.
Eu am citit Amintiri despre viitor a lui Daniken și mi-a plăcut, mai ales că omul s-a documentat temeinic și a călătorit prin toată lumea ca să vadă lucrurile despre care vorbește și scrie. Emisiunea Ancient aliens a avut așa un succes și datorită producției de calitate, dar nu pot spune că mă atrage extrapolarea excesivă a adepților teoriilor lui.
@dam167
Adică infiltrați printre noi? Nu văd de ce. Eu cred că dacă au ajuns aici cândva, înseamnă că pot ajunge. Da aia nu înseamnă că și rămân. Și tu poți ajunge în Antarctica, dar probabil n-o să stai acolo foarte mult, că nu vei găsi mediul foarte ospitalier. Plus că e departe de casă.
Nu știm cum sunt aceste civilizații extraterestre. Noi dacă am ajunge pe o planetă locuibilă, am coloniza-o. Pentru resurse, pentru putere, pentru prestigiu, pentru a ne extinde etc. Poate că dacă pe planeta respectivă am găsi o lume primitivă, care de abia a descoperit focul, am urmări să o controlăm și să o exploatăm. Pe de altă parte, nu-i obligatoriu ca alții să gândească la fel. Poate, dacă au ajuns până aici (dar nu și-au făcut simțită prezența de o manieră similară serialului V), ne urmăresc discret, să vadă cum evoluăm.
Ideea e că apariția lor aici implică viteze peste cea a luminii, iar asta implică niște tehnologii foarte avansate, comparativ cu ale noastre. Pe de o parte, dacă ar fi vrut să ne ocupe, ar fi făcut-o demult. Pe de alta, ca să ajungi la o astfel de dezvoltare trebuie să fii o civilizație pașnică. Pentru că altfel, te cam paște riscul autodistrugerii încă de pe când descoperi fuziunea nucleară. 🙂
Deci, s-ar putea ca alte civilizații de pe alte planete să ne fie net superioare din punct de vedere moral, etic etc. Dar poate că nu se bagă în treburile noastre datorită primei directive. 🙂