Când vom scăpa de PSD?

Când vom scăpa de PSD? O întrebare care sunt sigur că stă pe buzele multor tineri de azi, în topul preocupărilor lor, alături de întrebarea când vom scăpa de Ion Iliescu. Ultima e atât de ardentă încât cineva, înțeleg că două persoane, au creat chiar un sait cu adresa amuritiliescu.ro, care afișa o poză cu fostul președinte și textul „încă nu”. Ceea ce din punctul meu de vedere indică o obsesie oarecum la limita patologicului; dacă credeți că viața lui Iliescu v-a afectat sau vă afectează într-o atât de mare măsură, poate ar trebui să vă faceți o programare la un psiholog. În sfârșit, între timp saitul a răposat; Ion Iliescu e bine mersi. Revenind la PSD, Hari Bucur Marcu opinează că momentul de colaps e aproape:

Hari Bucur-Marcu despre Cosmin Gusa si PSD

Așadar, recenta înscriere a lui Cosmin Gușă în PSD marchează faptul că PSD-ul este pe ducă. S-ar putea să fie o ironie la adresa abilităților strategice ale lui Gușă; lăsând asta la o parte, PSD-ul este, totuși, la fel ca Ion Iliescu, bine-mersi. Și nu va dispărea prea curând. De fapt, eu nu întrezăresc la orizont nicio dată la care el ar putea să dispară. De ce nu va dispărea? Pentru că nu există alternative. Prin alternativă înțeleg un partid care să aibă același limbaj, să urmeze aceeași ideologie și să promoveze aceleași valori. Deci, PNL-ul nu este o alternativă la PSD, USR-ul nu este o alternativă la PSD, PMP-ul iarăși nu, UDMR-ul nici atât. În caz că vă întrebați, Pro România nu este o alternativă la PSD; Pro România este chiar PSD, de aia cred că cele două partide se vor uni mai devreme sau mai târziu.

Un partid nu este definit de oamenii care îl compun; un partid este definit de oamenii cărora li se adresează, pe care îi reprezintă și care îl votează. Cu alte cuvinte, faptul că vedeți un partid conservator, care vorbește despre valori tradiționale, înseamnă că aceste valori sunt în asentimentul unei mari părți a populației române. Faptul că există un partid care își face campanie electorală folosind cele mai grosiere forme de manipulare, ca găleata cu făină și ulei, spre deosebire de alte partide, ca USR-ul, care folosesc forme mai subtile de manipulare, arată că există încă mulți oameni gregari, care se cere să fie manipulați în acest mod. Faptul că se promit pensii și ajutoare sociale mai mari, în detrimentul unor investiții economice, arată că avem un mare număr de pensionari și asistați social. Și așa mai departe.

După cum vedeți, PSD-ul cristalizează aspirațiile, gândurile, emoțiile și nevoile unui mare număr de români, de asta există și de asta are succes, nu pentru că ar fi condus de strategi mai mult sau mai puțin străluciți. Și o să continue să existe cât timp n-o să apară un alt partid făcut din același aluat, care să poată capta atenția electoratului PSD. Și deocamdată eu nu văd un astfel de partid. Dar chiar presupunând că o să apară, care va fi diferența? Vă bucurați că veți scăpa de PSD? Veți da peste aceiași oameni politici, doar că vor avea o altă culoare și un alt nume. Dacă de exemplu își vor lua culoarea portocaliu, cum avea PDL-ul lui Băsescu, veți înlocui „jos ciuma roșie” cu „jos ciuma portocalie”; în rest nu se va schimba absolut nimic.

Nu-i așa că-i interesant că pentru a determina traseul viitor al unui partid politic, înainte de a te uita la cine-l compune trebuie să-i examinezi cu atenție pe cei care-l votează, dat fiind că partidele nu sunt altceva decât una dintre oglinzile societății actuale? Inversa este de asemenea valabilă. De altfel, aș fi curios să citesc cum vedeți voi societatea românească de azi și ce puteți spune despre ea strict pe baza analizei partidelor care compun scena noastră politică. Cum i-ați putea caracteriza pe români, uitându-vă la ce partide îi reprezintă și la cum sunt ele.

Și da, jos PSD, jos Ponta, jos Băsescu, jos Tăriceanu, jos Iohannis, jos Barna și toți restul. Jos cu ei, că toți sunt corupți, nici măcar nu mai discutăm despre care-i incoruptibil ci despre care-i cel mai puțin corupt, sau nepăsători, sau proști, sau aserviți altor interese, sau toate la un loc! Jos, la groapa de gunoi a istoriei cu ei! Doar că… pe cine punem în locul lor? Cineva care să ne și reprezinte.

22 Replies to “Când vom scăpa de PSD?”

 1. Femeile și nevoia lor constantă de atenție, în lipsa căreia te uită rapid. 😀

  Eu nu sunt fan Barna, am mai spus-o de altfel. Adversarul lui direct este Iohannis; mă gândesc că-i destul de probabil să-i vedem în turul doi. Nici pentru Iohannis n-am prea multă afecțiune; a alege între cei doi se reduce la a alege între două ramuri ale serviciilor. Dar cu Barna nu votez. Oricum, îți faci speranțe deșarte, omul e un ilustru anonim și candidează la funcția supremă în stat.

  Pe de altă parte, USR-ul prinde avânt de la an la an. Așa că, dacă o să ajungă cândva la guvernare, o să am ocazia să-i comentez live activitatea, să vezi și tu de ce nu-mi place, că acum mi-e lene să merg în urmă, la Cioloș, să văd ce-o făcut, ce-o reparat și ce-o stricat.

  Eu cred că votez cu Paleologu. 🙂

 2. Nu cred ca PSD-ul va disparea vreodata. De ce sa dispara? Cea mai buna varinanta, chiar daca usor utopica, ar fi sa se ridice la standardele unui partid de stanga (sau centru stanga) modern, pentru ca de asta duce lipsa clasa politica romaneasca. Toti o ardem ca suntem “de dreapta”, sau eu stiu ce alte doctrine politice pe care oricum nu le intelegem, dar la prima greutate, vrem sa ne ajute statul.
  Nu stiu de ce oamenii au impresia ca daca lucreaza in corporatii, unii poate pe salarii mult peste medie, se cred brusc “de dreapta”, cand, pana la urma, in afara de venituri, nu se deosebesc deloc de un banal muncitor “la banda”.

  Cum e societatea romaneasca? Exact ca si partidele politice: oprtunista. Mai o ciupeala, mai un “las’ ca merge si asa”, “de ce sa fac eu, daca nici cutare nu face”, “Mie ce-mi iese?” etc.
  Si, desigur, “M… PSD!”, “Jos ciuma Rosie”, “Vrem o tara ca afara!” si alte slogane din cateva cuvinte care nu exprima, de fapt, nimic concret.

 3. Cam așa ceva. Suntem liberali dar înjurăm PSD-ul că ne-a răpit posibilitățile, că nu ne asfaltează drumurile și că din cauza corupților lui n-avem bani, lol. Păi ce liberali suntem noi, dacă așteptăm ca statul să ne dea?

 4. Eu sunt de parere ca un popor are fix conducatorii pe care-i merita si ca e absolut natural sa fie asa. Si da si mie mi se par execrabile chestiile cu moartea lui Iliescu. Nu ca mi-ar placea de el, dar atitudinea celor de fac comentariile/glumele denota marlanism gretos si infantil (cu mici exceptii in care anumite caricaturi sunt totusi irezistibil de haioase).

 5. Tot zic și eu că nu-i musai să scăpăm de PSD, cât să ne educăm copiii în conformitate cu valorile înspre care tânjim, se pare că. Pe de-o parte, înțeleg: e mai ușor să arăți cu degetul un vinovat și să vrei să-l ștergi de pe fața pământului. Alternativa e să stai să analizezi toate mecanismele și conexiunile prin care ne-am creat societatea actuală + să „lupți” pe mai multe fronturi, nu doar pe ăla politic de băgat câte-un Dragnea la închisoare, de sperat simbolic la moartea vreunui Iliescu, de tras o linie între noi și pesediști etc. Alternativa ar însemna să ne privim mai atent în oglindă, dar și să ieșim din bula noastră cool și să-i cunoaștem pe oamenii de lângă noi, ăia „proști și analfabeți care votează cu PSD”.
  M-aș bucura să scăpăm de PSD, la fel cum m-aș bucura să resetăm toată clasa politică. Dar pentru asta ar trebui să ne resetăm întâi noi, ca societate. Nu ai cum, altfel. Partea bună în toată povestea asta cu ciuma roșie e că oamenii par să devină mai conștienți de cât de toxică și șubredă este societatea noastră, chiar și dincolo de PSD. Cumva, mi se pare că s-a schimbat foarte mult „normalitatea” și ceea ce considerăm a fi ok.

 6. Lulu (bun venit în noua variantă de toamnă, că oricum nu-ți plăcea ție luna iulie), problema nu-i doar că PSD-ul reflectă o parte a societății și deci trebuie să ne schimbăm, problema-i că toate partidele sunt așa. Sau în fine, marea lor majoritate. În rest da, singura șansă este propria noastră evoluție, ca societate.

 7. Deci noi avem o maaare problemă de comunicare, nicicum nu o pot stabiliza :)))
  (Iar) uitasem că ți-am spus ceva, wp nu mi-a dat nici un semn că ai fi răspuns, culmea, nici gmail-ul de data asta, am ajuns aici că te-am “văzut” adineauri la mine… Și nici reply nu pot, așa că scriu un comm nou.
  … De fapt, știi ce, lasă că-l scriu lunea care vine, atunci nu mai vorbim ipotetic.
  P.S. Cu Paleologu, în afară că mi se pare foarte scăpătat, n-am nimic 🙂
  P.S. 1. Ia te uită, nici site-ul nu mă mai ține minte, mi-a cerut iar adresa de mail.

 8. La mine nu se poate da reply, Issa. Nici eu nu dau reply la comentariile voastre de aici. Am scos opțiunea de reply pentru că îmi displac comentariile imbricate, cu reply la reply la reply. Probabil de aia nu te anunță WordPress-ul când primești un „răspuns”, pentru că nu-i un răspuns (reply) propriu-zis, ci un alt comentariu la articol.

  O soluție este să te abonezi la comentarii, bifând opțiunea corespunzătoare de sub căsuța de comentarii atunci când comentezi. Are efect per articol. Adică ar trebui să primești un mail de fiecare dată când cineva își mai cască gura pe pagina asta. O altă soluție este să verifici comentariile data viitoare când intri la mine pe blog. Blogul afișează și o listă cu ultimele comentarii, pe calculator se vede sus în dreapta, pe mobil presupun că jos, sub articole.

  Putem vorbi și luni. 🙂 Eu zic că iese Iohannis, bătând-o în turul 2 pe Dăncilă. Tu?

 9. M-am abonat la comentarii, dar ce crezi… Tot manual trebuie să te caut, căci nu pot intra de pe mail, imi spune ca “link suspect, acest link directioneaza catre un site care nu prezinta incredere. Sigur vrei sa continui la opozitie.eu”? Iti trimit poza pe mail daca nu ma crezi.
  … Dincolo de ris, ca eu am ris o gramada, n-am avut tupeu s-apas, am in antivirusii mei aceeasi incredere ca in site-ul tau :)))
  So… hai ca mai vedem luni!

 10. Ți-am trimis 🙂
  Azi văd că nu mai ești suspect, erai numai la comment-ul trecut.
  Numai SF-uri într-o tehnologie care ar trebui să meargă șnur.

 11. Dacă mi-ai trimis mail, încă nu l-am primit.

  Tu de pe ce intri pe bloguri: calculator sau telefon?

 12. mda! un alt articol marca lotus/aldus/hocuspocus.

  că n’aşa, când eşti apologetul latrinelor lu’ dom’ profesor, schepsis-ul jucat bine, loveşte aidoma unui baltag în glagoria proştilor de pretutindeni: adânc, carevasăzică. şi cum nici io, n’oi fi vr’o GIZĂS oareşcare, nu-i treaba mea a-i (i)lumina amu, în prag de alegeri. că n’aşa? a lor fi’va Împărăţia de pe urmă.

  iar dacă tot m-o mâncat la bâzdâc s’adăst p’acilea, şi cum afinitatea mea ‘nspre boulenii jigăriţi, tinde muuuuult către- ce coincidenţă, nu? ha ha: stânga!- minus infinit, te anunţ că nu mă mai trec demult fiori reci pe spate legat de subiect. las grija psd-ului (a se citi pizdoiului), milioanelor de diligenţi cretini, ce doar din prostie şi interes deşănţat, continuă să-i voteze. go for it, dară!

  so… cât timp mama proştilor e mai mereu embarasada ( ca să răspund întrebării de’nceput) băzdâcul pizdoid, n’o dispărea ever. dar/doar are nevoie -femeile ştiu de ce!- de duşuri reci. locale şi nu numai! 😆 plus Dermoxen Lenitiva de trei ori pe zi, indeed. recomandarea mea. dacă nici aşa nu trece, apăi musai trebuie încercat cu detartrant sau, mno… o altă mamă mai open mind, ar fi taman bună. cred
  … dar ce ştiu eu. succesuri, zic

  hai că vorbesc prea mult depre luzări
  şi cre’că mai interesant ar fi fost un articol (fără schepsis) cu titlul :

  TU DE CE NU VOTEZI PSD?!

  ş’atunci ţi’aş fi spus (poate) de ce n-am putut vota vreodată cu ăştia.
  anyway. aş fi avut mai multe de spus.


  despre candidaţi?
  BLEAH!!!
  dar de votat voi vota. n-am lipsit niciodată by the way!

  …..

 13. @Cotelin

  Eu nu intru pe bloguri de pe telefon și habar n-am ce se petrece în lumea voastră mobilă. De pe calculator nu intri niciodată? Dacă da, aceleași dificultăți le întâmpini și acolo?

  @nostratella

  încă un comentariu marca nostratella

 14. Iata-ma si pe pc, unfriendly place, brrr, nici identificata n-am ramas, scriu asta, ma duc sa votez si ma-ntorc la telefon, oricum ar fi el…
  Vad ca nu iti cere moderare, se posteaza direct, dragut din partea cui o fi 🙂

 15. Deci de pe calculator blogul se poate accesa ușor. Și cu asta, iată, ai o soluție pentru a putea comenta lejer! 🙂

 16. Pe cine punem în loc. Asta-i întrebarea. Răspunsul e că niciodată un om de caracter, dușman al compromisurilor, incoruptibil și neșantajabil n-o să ajungă politician. Pentru că nu i se propune și nu i se permite. Și poate că nici nu-și dorește. E o utopie să crezi că există politică fără compromisuri, fără malversațiuni, fără ipocrizie, demagogie, oportunism, lipsă de scrupule. Din acest punct de vedere, nu există „aici” și ”afară”. Peste tot e la fel. Nivelul de trai diferă. Poate și sentimentul utilității sociale. Care „aici” tinde către zero.

 17. Ai dreptate: nici nu i se propune, nici nu i se permite și, peste toate, probabil că nici nu-și dorește. De ce te-ai băga într-o groapă cu rahat, dacă nu ești muscă? 😀

  Mie îmi place România. Așa, cu nivel de trai precar și drumuri neasfaltate, e ca o domniță îmbrăcată mai modest, mai tradițional, nefardată și nesiliconată, dar frumoasă. Cei cărora nu le place – că văd și eu pe net o grămadă de dejecții la adresa propriei țări din partea unora care afirmă le e jenă că sunt români – well, lumea-i mare și largă, nu te reține nimeni aici, frate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *