Bohemian Rhapsody (2018)

Până acum m-ați văzut scriind despre seriale din care n-am urmărit decât un sezon sau chiar numai câteva episoade, dar ați văzut vreodată pe cineva comentând un film din care n-a văzut nici măcar o secvență? Ei bine, persoana în cauză se numește Aldus iar filmul e Bohemian Rhapsody.

Evident că articolul de față nu este o recenzie propriu-zisă. În schimb, doresc să vă explic motivele din care, deși dau peste filmul ăsta la tot pasul, deși l-aș putea pirata, nimic nu-mi dă ghes să fac asta. Bohemian Rhapsody este un film despre viața lui Freddie Mercury. Poate unora vi se pare o temă atractivă și ofertantă. Mie nu. În primul rând, nu prea mă atrag filmele biografice, pe care le consider moartea pasiunii. De ce? Cred că e foarte dificil să faci unul care să nu fie monoton. Că nu te poți îndepărta prea mult de la realitate1Deși mi-ar plăcea o combinație de biografie cu elemente fantastice, dar cine o să riște așa ceva?, iar omul respectiv, chiar fiind el un geniu, n-a avut o viață de povești. De exemplu, mi-ar plăcea să văd un film despre viața lui Einstein, pe care n-o cunosc, dar cred că aș sfârși prin a fi dezamăgit. Poate dacă ai trata viața unui mare cuceritor, ca Napoleon, ai putea scoate ceva interesant, dar viața unei personalități contemporane riscă să devină plictisitoare și fadă.

Contemporan este un alt cuvânt cheie. Freddie Mercury a murit recent. Imaginea lui e încă vie în memoria colectivă. Mulți dintre noi l-am prins în copilărie, avem în minte performanțele lui scenice și deținem discuri audio cu el și cu formația Queen. Și știm cam tot ce se poate ști despre el. Și atunci, ce ne aduce nou filmul ăsta? Actorul, oricât de bine l-ar  aranja machiorii, nu va semăna perfect cu Freddie Mercury și nu va cânta la fel de bine ca el.2Există o anecdotă conform căreia Charlie Chaplin a participat odată, în Japonia, la un concurs de imitare a lui Charlie Chaplin, unde a reușit să obțină locul doi. Pentru autenticitate, dacă ne este dor de cântăreț, putem recurge la o înregistrare cu el și putem să-i ascultăm piesele. Crâmpeie inedite din viața lui? Nu prea cred. Freddie Mercury a fost un tip ieșit din tipare. N-a avut o viață de film, dar măcar a avut o viață interesantă. A fost homosexual. A contactat virusul HIV. For better or worse, a fost genul de om care se costuma neconvențional sau îți putea spune cu dezinvoltură de pe scenă „Fuck you!”. Credeți că producătorii o să se aventureze în tratarea acestor elemente delicate și cu doză mare de risc? Faptul că filmul se oprește la spectacolul din ’85 e semnificativ.

Pe de altă parte, dacă aș fi regizor și aș vrea să scot un film care să aibă succes sigur de casă, pe care să mi-l pot trece în CV și pe care nimeni să nu îndrăznească vreodată să-l critice, da, aș face Bohemian Rhapsody. Dar nu m-aș uita la el.3Vă rămâne ca sarcină să vedeți filmul și apoi să-mi spuneți dacă am avut sau nu dreptate. Dar cu obiectivitate, nu cu păreri fanteziste.

One Reply to “Bohemian Rhapsody (2018)”

Leave a Reply