Zice Cudi, într-un comentariu de pe blogul propriu:
– chestia asta cu muie clasei politice e ok când o spui din toată inima, nu ca să profiți de încă o afirmație prin care lovești în ăia în care lovești de obicei. Totuși, cel puțin în ideea de exercițiu, poți să zici nasoale de pesedei mai des. 🙂
– ne dor pădurile, ne dor multe, la fel de vinovați sunt toți: iliescu, băsescu, dragnea. Nu e tocmai așa, statistic, logic vorbind. Dacă faci un calcul, dacă numeri guvernările PSD de la revoluție încoace o să vezi că mai mult de jumătate din timp am fost conduși de ei. Restul timpului se împarte între alte partide: PNL, PD și altele. Așa că durerea ce-o avem, muia ce-o dai tu clasei politicei se duce mai mult de 51% în gura PSD-ului.
În primul rând, sunt perfect de acord cu locul de emisie al celebrei urări adresate mai ales pesediștilor, care este inima:
Și acum să trecem la chestiuni mai serioase. Când am citit partea cu retribuția de peste 51%, am avut senzația că ceva nu-i în ordine, chiar dacă inițial n-am reușit să pun degetul pe bubă. Apoi însă mi-a picat fisa. Dragii mei, înjurătura – mai ales aia din inimă – nu este o sentință judecătorească, care să se plieze pe gravitatea faptei și durata ei de execuție, ci o reacție la calitatea unui om.
Imaginați-vă că avem trei violatori. Unul trăiește într-un sat cu două fete și, ca atare, a violat două fete. Altul trăiește într-un sat cu 10 fete și, ca atare, a violat 10 fete. Al treilea e vasluian. Ei, îl disprețuiți pe unul dintre ei mai mult? De ce, pentru că a violat zece fete în loc de două? Că n-au avut condiții să se manifeste în mod similar? Nu sunt amântrei de aceeași speță? Nu merită toți același scuipat?
Cam așa e și cu politica. Luați orice partid vreți voi din ’89 încoace și spuneți-mi ce a făcut fundamental bine pentru țară. PSD-ul, îl știm, e sus pe baricade de la începutul noii lumi. Și e aspru criticat. Dar alții, ce au făcut? Alianța DA a lui Băsescu a sărăcit țara, a implementat niște măsuri de austeritate al căror efect benefic nu cred că l-a simțit nimeni, a întârziat construcția autostrăzilor, a generat împrumuturi uriașe și a pus bazele a ceea ce avea să fie ulterior numit de unii stat paralel. CDR-ul lui Constantinescu? Îmi aduc aminte că euro a început să se plimbe cu liftul la nici una sau două luni după instalarea lui la Cotroceni. Și că, deși promisese solemn în campania electorală că dacă nu coboară prețurile în N zile își dă demisia, imediat după înscăunare le-a mărit, pe motiv că altfel intrăm în haos. Cine, așadar, a construit ceva pe acest plai mioritic? Ceva pe bune, uitați-vă la imaginea de ansamblu, la chestii de bază, nu la mici chichițe pe ici pe colo. Sunt doar găști diferite, care se luptă între ele pentru putere, descendenți ai vechilor comuniști sau copiii lor.
Toți merită același tratament. Cum credeți că ar fi arătat țara dacă în locul PSD-ului ne-ar fi condus cel mai mult peneliștii? Eu cred că am fi în același rahat. Sigur, mirosul ar fi poate altul, consistența ușor diferită, dar ar fi același rahat. De asta eu nu văd o diferență majoră la nivelul partidelor din clasa politică actuală.
Evident că asta nu înseamnă să nu mergi la vot. De fapt, nici nu poți să o faci cu adevărat, pentru că simpla neprezentare echivalează cu un vot pasiv dat partidului cu cei mai mulți votanți activi, adică care se prezintă la urne. De regulă PSD. Dar te poate face să te întrebi dacă nu cumva pluralismul politic modern ți-a tras o perdea peste ochi, făcându-te să dai vina pe actualul partid de guvernământ și sperând mereu că peste 4 ani va veni unul nou, mai bun și care să facă treabă, când, poate, ar trebui să cauți niște cauze mai profunde și eventual să reformezi sistemul politic. Un fel de Cutie a Pandorei, care te face să-ți păstrezi (în mod păgubos pentru tine) speranța, când poate mai bine ar fi să o tai de la rădăcină și să cauți sursa reală a problemei. Pentru că spuneți-mi voi, dacă iese ce partid doriți la alegerile următoare, cum vă așteptați să arate România peste 4 sau 5 ani, vorbind realist?
Nu știu ce trebuie schimbat. Dar încep să am senzația că nu votul o dată la 4 ani este răspunsul și că suntem niște jucători care merg tot timpul pe fentă.
Analogia cu violatorii e aiurea-n tramvai. Mai bine ziceai așa: unul îți fură un ou, altul – un bou. Pe care te oftici mai tare? Dar, na, trebuie să fii câștigător, orice aș zice e degeaba.
Mentalitatea de primate ! 🙂
P.S. Iacov a fost fratele lui Hristos Isus, si cred ca a fost si un elev pasionat de cunostinta Întelepciunii lui Dumnezeu, coborâta si întrupata în aceasta dimensiune prin Învatatorul Absolut si LuminaDivina a lumii ! 🙂
“Suflete preacurvare ! Nu stiti ca prietenia lumii este vrasmasie cu Dumnezeu ? Asa ca cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrasmas cu Dumnezeu.”
https://biblia.resursecrestine.ro/iacov/4
Fiti binecuvântati si luminati ! 🙂
@Cudi
Nu e corectă analogia cu oul și boul. Uite alta mai bună, pe aceeași linie: lucrezi un an la o fermă unde primești, pe statul de plată, o sumă de bani și un ou lunar. În prima lună ai un șef nașpa, care îți dă banii dar îți ia oul. În următoarele 11 luni ai un alt șef nașpa, care îți dă banii dar îți ia oul. Primul ți-a furat un ou, al doilea ți-a furat 11 ouă. Dar amândoi sunt de exact aceeași speță.
E mai bună, pentru că la fel au făcut și politicienii noștri: au furat și distrus cât au putut, doar că unii au putut un timp mai îndelungat iar alții un timp mai scurt. Și se bat între ei care să poată mai mult, adică care să fie șef peste tine la ferma respectivă. Cât de inutil e, în cazul ăsta, să-l înjuri mai mult pe al doilea…
Deci, ca să-mi demonstrezi că PSD merită mai multe înjurături, trebuie să-mi arăți că că alții au făcut ceva mai bine, că s-au abținut de la furat când au putut, că ți-au lăsat coaja de la ou sau ceva. Dar eu nu prea văd, așa, uitându-mă în mare, din avion, diferențe notabile. Sigur, văd pe hârtie. PNL e un partid de dreapta, care nu se bazează pe manipularea pensionarilor. Tehnocrații sunt tineri și idealiști. Da, există speranță, mama ei de speranță. Dar uitându-mă de sus, retrospectiv, la cei care au fost în fapt la putere, nu prea văd diferențe practice. Doar teoretice.
Stimabile, cumva tu ai reusit – bravo tie – sa te detasezi de partidul politic ce te-ar putea reprezenta. Kudos to you!! Te apreciez mult pentru asta, pentru ca stii cand si cum sa folosesti logica si ratiunea. Sper ca si cu sentimentele stii sa te descurci.
Revenind, analiza ta deja a starnit deja pasiuni (vezi Cudi), fapt care va duce la disparitia oricarei discutii rationale cu ea. Este o analogie interesanta, la care marturiesc ca nu m-am gandit, cel putin nu in termenii astia.
PS: vezi ca ai cateva cacofonii din alaturarea lui “care” la un cuvant ce se termnina cu “-că”. Doar ca si estetica, vezi daca nu-l poti inlocui cu “ce”.
PSS:
Test: bold strong italic
Te iei de Cudi si te iei degeaba ! De ce uiti ca traieste in Canada adica , undeva unde viatza , decurge normal si mai ales PREDICTIBIL ? In acelasi timp si Cudi se aventureaza in a face analiza sistemului “social-democrat ” de la Bucuresti… uitand totusi ca-i plecata de atatia ani din tara asta de KKT . Este foarte adevarat ca-i usor sa dai MUIE PSD mai ales cand o faci din tot sufletul . Prin PSD romanii inteleg de fapt TOTI politicienii instalati la putere din Duminica Orbului 1990 . ” Toți merită același tratament. Cum credeți că ar fi arătat țara dacă în locul PSD-ului ne-ar fi condus cel mai mult peneliștii? Eu cred că am fi în același rahat. Sigur, mirosul ar fi poate altul, consistența ușor diferită, dar ar fi același rahat. De asta eu nu văd o diferență majoră la nivelul partidelor din clasa politică actuală.” Ai mare dreptate iar asta s e vede si fara ajutorul lui Hubble . Vechii comunisti si odraslele lor , cei ce detineau in fapt puterea adica serviciile secrete au acaparat din secunda doi Romania lasandu-ne cu senzatia ca … POPORUL A INVINS ! ” Vid de putere “….KAKAT !!! Fireste , un stat nu se conduce cu poporul si nici macar pentru popor: cel mult pentru niste alesi , ai acestiu popor . Bine ca-mi adusei aminte : Emil Constantinescu … mare diferentza intre el si KWJ parca nu-i , lasand la o parte arogantza germanica a neamtzului . Adica… da , ar mai fi o diferentza : Emil Constantinescu a fost pana in ’89 Secretar al Organizatiei PCR la Universitatea Bucuresti , neamtzul a fost doar , MEDITATOR pentru loazele care erau in pericol sa pice la Fizica 😉 pricopsindu-se astfel cu… cateva case ! Intrebare : mai frate ce-au astia in minte de-si achizitioneaza atatea case , parca ar avea fiecare cate zece copii , alege-s-ar prafu’ de ei ?!
@Liviu Ursulescu
Nu cred că se supără așa ușor pe mine. În plus, nu o critic pe ea, ci fundamentul unei afirmații făcute de ea. Toți spunem chestii ce pot fi criticate.
Nu mă deranjează cacofoniile. Nici nu sunt greșeli gramaticale propriu-zise.
@Marian
Drept zici cu serviciile, aia cred și eu. Cât despre Constantinescu, eu îl consider cel mai slab președinte postdecembrist. Iohannis se mai înfoaie, e mai țanțos, se face că se bate cu Dragnea și Tăriceanu – măcar de ochii lumii, dar Constantinescu a fost un fel de verigă slabă a politicii românești. Uită-te și la partidele lor: PNL-ul actual e în derivă, vai și-amar de el, dar n-o să dispară de tot, iar ulterior posibil să-și revină. De CDR însă ai mai auzit ceva? Sau, mă rog, de țărăniști.
@Cudi
… fatalitatea!
Alduse , de fostii membri ai CDR am mai auzit dar despre formatiunea lor politico-intelectualista sincer NU . Cat despre taranisti , de cand este “ala mic cu capul mare ” la sefia partidului , au luat-o pe aratura rau d e tot . Explicabil fiind ” taranisti”… Oricum nucleul dur al PNT-ului a disparut fix odata cu trecerea lui Corneliu Coposu la vesnicie caci Ion Diaconescu { l-am cunoscut personal } sau Ticu Dumitrescu , n-aveau nici anvergura si nici ” spatele ” asigurat precum Coposu . A da , sigur ca da ar mai fi… Victor Ciorbea insa, cine-a crezut vreodata ca asta-i de dreapta , ca asta are ceva de-aface cu ideologia taranista , si-a luat o plasa de zile mari ! Mai mult decat atata , a fost baza de la care-a pornit , destructurarea PNT-CD , ce-a fost dupa el nici nu mai conteaza .
@Cudi
„Coincidența face ca chiar în ziua aia să am o cumetrie în familie.” 🙂
Mi-a plăcut felul în care a invocat metafizica proverbelor pentru a se disculpa. N-a fost el, a fost destinul, proverbul, fatalitatea! El, săracul, a furat doar un ou. În rest, a fost instrumentul destinului implacabil.
Nu știu cine i-a scris piesa, dar mă uit la ăștia vechi și la stand-up-urile de azi și clatin din cap…
Aldus , cu scuzele de rigoare pentru indiscretie , te-ntreb : locuiesti in Romania sau…afara ?
În România.