Ardeleanca, aurul și dolarii

De-abia venit la putere, noul guvern ne anunță, prin vocea lui Orban, că de la anul va trebui să strângem cureaua, pen’ că nu sunt bani. În limbaj ceva mai tehnic, datorită deficitului bugetar rezultat în urma proastei moșteniri pesediste. Asta în timp ce ne mai spune că va plăti încă două melearde de lei americanilor, pentru niște rachete Patriot. În avans, că încă nu le-am primit, și în afara graficului de plăți.

Anunțuri care-mi amintesc de o întâmplare mai veche. Nu știu cât de veche, da-n orice caz în plină criză postdecembristă, în care de altfel ne aflăm și noi de 30 de ani. Personajul principal este o femeie simplă, de la țară. Ardeleancă, din satul bunicilor. Cu siguranță a prins perioada lui Ceaușescu, în care banii aveau valoare. Nu prea puteai cumpăra multe cu ei – zahărul, făina și uleiul erau la rație, le luai pe cartelă, iar portocale vedeai în alimentara de două ori pe an: la Crăciun și de Paște -, dar ceea ce era, era ieftin. Iar acum femeia în cauză se află într-o situație inversă: magazinele sunt pline cu de toate, dar nu ți le mai permiți. La televizor se reia obsesiv, pe toate canalele, aceeași explicație: nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani!

Dar de ce nu sunt bani? întreabă la un moment dat țăranca noastră, cuprinsă de o nedisimulată mirare. Ce, nu mai au hârtie să tipărească alții?

Amintiți-vă de asta. Când se mai pune problema unor discuții pe teme economice sau financiare, amintiți-vă că o țărancă fără școală dintr-un sat transilvănean, care probabil n-a ieșit din România în viața ei, știe mai multe despre finanțele SUA decât știți voi, care aveți diplome alese și sunteți purtați prin lume.

Chiar așa, noi de ce nu tipărim mai multe bancnote? N-avem copaci?

4 Replies to “Ardeleanca, aurul și dolarii”

 1. De cînd am citit, mă tot întreb dacă să spun sau nu că așa mă-ntreb și eu de cîte ori mă gîndesc la bani, dar considerentele lumii în care trăim mă fac să-mi păstrez totuși gîndul pentru mine.
  Il spun doar pe-ăla al lui Blaga, din nou, cum că veșnicia s-a născut la sat.

 2. Lumea în care trăim este dată peste cap. Și Blaga avea dreptate.

 3. Cum dracu nu ți-a dat nimeni un like de data asta, când așa frumos și cu umor ai întors-o din condei pe final?
  În fine… uite ce-mi trecu pe la urechi, din televizor, acum 10 minute: cică mărirea salariului minim nu-i bucură doar pe săracii din câmpul muncii; și salariul parlamentarilor crește, fiindcă e raportat la acest minim pe economie. Cred că și al președintelui, și al guvernatorului BNR…

 4. Probabil lumea preferă articole despre cum oamenii fără bani sunt bogați interior. 🙂

  Nu știam, cu parlamentarii. Și cu președintele. În ce-l privește pe guvernatorul BNR, hai să nu-i zicem așa, că nu există funcția asta, există doar funcția numită Mugur Isărescu. Adică, până și pe Coldea l-au putut da jos într-un final! De președinți nu mai vorbesc, se schimbă la 5-10 ani. Deci, cred că îl doare pe el la patină de eventualele măriri datorate creșterii minimului pe economie, el e pe viață acolo și oricum are niște venituri astronomice. Apropo, nu ți se pare ciudat modul în care a fost imortalizat în acea fotografie?

  Indiferent de cât or fi câștigat în plus zișii parlamentari, oamenii încă nu-și dau seama că cu ciuma roșie au dus-o ceva mai bine decât or s-o ducă sub liberali, vorbind așa, per ansamblu. Și asta o zice cineva care n-a votat niciodată cu PSD-ul.

Leave a Reply