Accident de muncă la Caracal

Aflu din presa vremii, respectiv din Agerpres, Libertatea și Știrile ProTV – dintre care doar Libertatea pune link spre sursă -, că un bărbat dintr-o comună buzoiană s-a electrocutat în timp ce pescuia la o baltă din Caracal. Acesta a fost dus la spital cu arsuri de gradul II și III pe circa 90% din suprafața corpului.

Primul meu gând a fost că era vorba de un braconier care a încercat să „curenteze” apa. Se pare însă că o cauză mai probabilă ar reprezenta-o crearea unui arc electric între undița din fibră de carbon și cablurile de înaltă tensiune pe care aceasta le-ar fi atins. Polițiștii locali au deschis o anchetă în această direcție.

Ca un făcut, pe purtătorul de cuvânt al Ambulanței Olt și medicul care a dat informații presei îl cheamă Marian Furtună. 🙂 Chestie care-mi amintește de un alt accident de muncă de la Caracal:

Vă scriu în răspuns la cererea dvs de a vă da amănunte suplimentare în secțiunea 3 a Raportului de Accident de Muncă unde am completat ca drept cauză „slaba planificare” ca fiind cauza accidentului meu. Ați cerut în mod expres explicații amănunțite cu privire la accident și sper că detaliile care urmează vor fi suficient de clarificatoare.

Eu sunt zidar de meserie. În ziua accidentului lucram singur pe acoperișul unei clădiri înalte de 6 etaje.

După ce mi-am terminat treaba, am realizat că mi-au rămas cărămizi nefolosite, care, cântărite mai târziu, au fost găsite a cântări aproximativ 270 kg.

Decât să car cărămizile jos în brațe, în mai multe etape, am considerat că e mai bine să le cobor toate odată într-un butoi, folosind scripetele instalat în acest scop în spatele clădirii.

Am asigurat frânghia la nivelul solului, am urcat pe acoperiș, am împins butoiul în afara clădirii și am încărcat cărămizile. După aceea am coborât de pe acoperiș să dezleg frânghia, ținând-o foarte strâns ca să asigur o coborâre lentă a cărămizilor. Veți observa în Secțiunea 11 a Raportului de Accident de Muncă întocmit că eu am o greutate de 72 kg.

Datorită surprizei pe care am avut-o când am fost smuls de la sol într-un mod complet neașteptat, mi-am pierdut prezența de spirit și am uitat să dau drumul la frânghie. Cred că nu este nevoie să vă mai spun, am început o ascensiune rapidă către acoperiș. În apropierea etajului 3, m-am întâlnit cu butoiul încărcat cu cărămizi care acum se îndrepta vertiginos către sol, întâlnire în urma căreia m-am ales cu capul spart, zgârieturi minore și o claviculă fracturată.

Datorită impactului, ascensiunea mea a încetinit pentru o secundă după care a continuat rapid către nivelul acoperișului, neoprindu-mă decât atunci când degetele mâinii drepte au înțepenit în scripete până la nivelul celei de-a 3-a falange. Din fericire, între timp mi-am recăpătat prezența de spirit și am fost în stare să mă țin strâns de frânghie în ciuda faptului că începusem să am dureri. Aproape simultan, oricum, butoiul cu cărămizi a lovit solul și ca urmare a impactului, fundul butoiului a cedat. Acum, sărăcit de greutatea cărămizilor, butoiul cântărea doar 27 kg. Mă refer din nou la greutatea mea; cum probabil v-ați imaginat deja, am început o coborâre rapidă către sol.

În vecinătatea etajului 3, am întâlnit butoiul care acum urca; ca urmare a întâlnirii m-am ales cu fracturi la glezne și cu mai multe tăieturi și zgârieturi la picioare și în general.

Întâlnind butoiul a fost totuși bine, că mi-a încetinit puțin căderea, și asta a fost în măsură să-mi limiteze rănile când am căzut pe grămada de cărămizi, și, din fericire, am scăpat doar cu 3 vertebre fisurate.

Îmi pare rău să vă spun, așa cum stăteam întins pe grămada de cărămizi, cu dureri atroce, incapabil să mă mișc, mi-am pierdut iarăși prezența de spirit și am lăsat să-mi scape frânghia din mâini…

Stând întins pe spate pe cărămizi, am mai observat cum butoiul gol și-a început călătoria în jos, către mine, care explică cele 3 coaste rupte.

Sper că acest raport detaliat răspunde la toate întrebările dvs.

Și acum, vă invit la bancuri despre Caracal în comentarii. 🙂

3 Replies to “Accident de muncă la Caracal”

  1. Bulă absentează de la școală. ” De ce ai absentat?” Îl întreabă doamna. ” L-am îngropat pe bunicul.” ” Doamne apără! Dar cum a murit. A fost bolnav?” ” Nu. S-a urcat pe acoperiș să repare hornu. A alunecat și s-a prins de ciripă, apoi a aluncat cu ciripă cu tot și s-a prins de cetârnă și a alunecat cu ea cu tot.” ” Și a căzut și a murit?” Nu, a trebuit să-l impușcăm căci ne dărâma toată casa.”

  2. Cică în Caracal au vrut să construiască un bloc circular, după care, odată construit, și-au dat seama că nu mai pot scoate macaraua din mijloc.

Leave a Reply