8 probleme sociale în jocul de șah

Îndrăgitul joc de șah, despre care atât de multă lume spune că te ajută să-ți dezvolți inteligența – cu condiția să o ai, aș adăuga eu -, a fost deseori privit ca o metaforă sau o chintesență a lumii în care trăim. Ca atare, probabil că n-o să vă mire prea mult când o să vă spun că la o analiză sumară am descoperit ascunse în el nu mai puțin de 8 probleme ale societății noastre. Acestea sunt:

piese de sah

1. Rasismul

Rasismul e de departe inegalitatea cea mai ușor de observat într-un joc de șah, dat fiind că el pune față în față doi jucători: albul și negrul. Iar albul mută primul.

În caz că nu știați, faptul că albul începe partida nu este o simplă convenție lipsită de vreun efect practic, ci o regulă care perturbă simetria poziției inițiale și îi conferă albului un avantaj palpabil. De ce? Pentru că dacă dintr-o anumită poziție ambii jucători pot da mat, câștigă cel care dă mat primul. Puteți testa acest avantaj într-un mod foarte simplu, chiar fără să ajungeți la mat. Dacă poziția de start ar fi perfect simetrică și negrul ar repeta în oglindă fiecare mutare a albului, adică ar muta identic, atunci ar fi de așteptat ca poziția să rămână tot timpul perfect egală. Și totuși, după seria de mutări 1. g2g4 g7g5 2. h2h4 h7h5 3. h4g5 h5g4 4. h1h8 negrul este adus în imposibilitate de a captura și el tura adversarului, deși a reprodus la perfecție (în oglindă) exact aceleași mutări pe care le-a făcut albul. Asta arată că poziția de start nu este perfect simetrică și că albul are de fapt un avantaj.

Și ca să nu vorbim doar teorie, statistic procentul de victorii ale albului în cazul jocurilor dintre profesioniști este de 52%-56%. Acest procent se păstrează și la jocurile dintre programele de șah.

2. Misoginismul

În mod indiscutabil, regina este cea mai puternică piesă, datorită numărului mare de pătrate pe care poate muta, în timp ce regele este cel mai nevolnic, depășit până și de pion, care, prin posibilitatea de a se transforma într-o altă piesă, are un potențial mai mare. Cu toate acestea, regele este considerat cea mai importantă piesă de pe tablă. Jocul de șah se încheie atunci când se capturează unul dintre regi sau când se determină că nu se poate forța captura lor – dar poate continua mult după captura reginelor. Cu alte cuvinte, chiar dacă femeia e piesa de rezistență a unui cuplu, bărbatul este considerat singurul relevant. Și capul familiei.

3. Poligamia masculină

Un pion ajuns pe linia 1 sau 8 se transformă într-un cal, nebun, tură sau regină. De regulă se alege regina, datorită eficacității ei, de care vă spuneam anterior. Asta face teoretic posibilă o poziție cu un rege și 9 regine de aceeași culoare, adică practic cu un mic harem, în timp ce coexistența unei regine cu până și doi regi de culoare identică este imposibilă. Spuneți voi (fetelor) dacă e corect!

4. Marginalizarea persoanelor cu dizabilități

Pion, cal, nebun, tură, regină, rege. Dintre toate aceste figurine, nebunul e singurul care mută în diagonală. Datorită acestei specificități, un nebun ce pornește de pe un pătrat alb nu va putea niciodată ajunge pe un pătrat negru, și invers. Practic, jumătate din tabla de joc este complet inaccesibilă nebunilor, ei neputând muta decât pe 32 de pătrate (din cele 64). De exemplu, nebunul care în poziția de start se află pe C1 nu va putea niciodată ajunge pe D1 (sau pe B1, F1, C2 etc), indiferent cum și cât ar muta. Acest lucru este valabil doar pentru nebuni. Până și pionii, prin faptul că se pot transforma în alte piese, au potențialul de a ajunge pe orice pătrat al tablei.

Transpus în lumea noastră, ce părere ați avea ca un autist sau o persoană cu un handicap să aibă accesul interzis în jumătate din terasele, pub-urile, magazinele și cinematografele din orașul vostru?

5. Excluderea cuplurilor gay

În cadrul jocului de șah există în mod clar și explicit un singur tip de cuplu, respectiv cel format de un rege și de o regină. Bine, am spus deja că un rege poate avea mai multe regine (în timp ce inversa nu este valabilă), dar ce vreau să subliniez acum este că întotdeauna în aceste cupluri participă un rege (masculin) și cel puțin o regină (feminin). Doi regi de capul lor sau două regine fără vreun rege nu se poate. Cu alte cuvinte, cuplurile sunt prin definiție între un el și (cel puțin) o ea, persoanele cu alte orientări sexuale nefiind nici măcar luate în considerare.

6. Fuga de răspundere

Unul dintre principiile clasice ale jocului de șah spune să-ți muți cât mai repede pionii centrali (de pe coloanele D și E) și să-ți dezvolți cât mai repede piesele în centru. Tot în șah, un alt principiu spune să-ți păstrezi regele în spatele unei bariere de pioni, cât mai departe de câmpul de bătălie. Dar aceste două principii se bat cap în cap. Pentru că dacă-ți muți pionii din centru atunci îți lași regele fără zid, iar dacă joci central (setând astfel frontul acolo) regele se trezește fix în cea mai proastă poziție posibilă. Pentru rezolvarea acestei situații, regelui i s-au acordat două mutări suplimentare, numite rocade, prin care face schimb de locuri cu una din turele învecinate, în anumite condiții. La aceste mutări are dreptul doar regele și ele îl plasează într-o poziție sigură, în timp ce tura cu care a făcut schimb este adusă aproape de centru, în bătaia pieselor adverse. De câte ori n-ați văzut un șef care, luat la bani mărunți pentru un eșec, s-a pus la adăpost dând vina pe un subaltern?

7. Exploatarea subalternilor

În timp ce în alte jocuri obiectivul final este obținerea unei anumite configurații a pieselor (care deci toate contează), în șah singura rațiune a existenței pionilor, cailor, nebunilor, turelor și chiar reginelor este să-și apere regele propriu și să atace regele advers. În care scop oricare dintre aceste piese poate fi sacrificată fără niciun fel de scrupule. Mai mult, cu cât un jucător câștigă sacrificând un număr mai mare de piese, cu atât este aplaudat mai puternic și considerat mai iscusit.

8. Manipularea

Toate piesele de șah pot reveni la o poziție anterioară, cu excepția pionului, care nu poate muta decât „înainte”. Această mutare fixă, spre „înainte”, semnifică faptul că omul obișnuit, votantul de rând, eu, tu, oricare dintre rudele noastre, oricine nu are o funcție publică sau politică importantă este limitat la un singur fel de a gândi, de a vota și de a acționa, în funcție de ce i se dictează prin intermediul mass-mediei. Alternative nu există pentru omul de rând, ele sunt apanajul elitelor.

Concluzii

Iată, așadar, 8 probleme sociale ascunse în jocul de șah ce ies la suprafață în urma unei analize sumare. Nu-i exclus ca dacă vă gândiți bine să găsiți și altele (caz în care le puteți menționa în comentarii). În lumina celor de mai sus, mă aștept ca în loc să facă lobby pentru desțelenirea conștiinței maselor, feministele și luptătorii sociali ai corectitudinii politice să boicoteze acest joc, să-i schimbe regulile sau măcar să inventeze unul nou. Pentru că cum vă așteptați să schimbați mentalitățile unei societăți în care cel mai popular joc de gândire conține astfel de grave probleme? Și cum vă imaginați că veți putea avea un impact real în viața de zi cu zi, dacă nici măcar regulile unui banal joc de logică și rațiune nu le puteți modifica?

Eu unul vă urez mult succes.

16 Replies to “8 probleme sociale în jocul de șah”

 1. Sper ca articolul este un pamflet 🙂

  Altfel, cand a aparut jocul de sah, nu prea existau niciuna dintre “problemele sociale” pe care le descrii aici. Da, metaforele pe care le-ai gasit tu sunt interesante, si cam atat. Am sa-l joc in continuare cu aceeasi placere.

 2. @Liviu Ursulescu
  Scuze – penultimul paragraf (primul din “Concluzii”).

 3. @D.G.
  Excelent link. Copiii spun lucruri trăznite.
  Tocmai mă gândeam ce denumiri noi să-i propun lui Aldus. Găsisem câteva, dar renunț.

 4. @Liviu: Categoria articolului fiind “opiacee”, cred ca devine clar ca nu-i scris cu intentii.. hm, serioase.

 5. @D.G.
  Daaaa, stiam de bancul ala, dar nu am facut legatura :))
  @Alex
  Mi-a scapat complet categoria, am retinut doar tagurile

 6. Dincolo de postarea dumitale si ironica si glumeatza dar si serioasa , ce ne facem noi romanii , care am renuntzat iar apoi , am respins cu hotarare si Regele si Regina , iar de treizeci de ani … jucam doar cu nebunii , uneori si cu pionii ? Poate nu stiai dar , in unele tari “civilizate ” de prin West unde sahul este materie de studiu in scoli , au fost puse pe tapet aceste probleme aratate de dumneata , zice-se de catre copiii care studiau acest joc . Chiar nu m-a interesat daca le-a luat careva in serios dar… mai mult asa , ca sa vezi ca-s informat . Ieri alaltaieri , citeam pe blogul cuiva despre faptul ca-ntr-o tara – numita in general ca bastion al democratiei – se doreste interzicerea melodilor pe care , cineva acuzat de pedofilie in timpul vietii { o fi caci dupa stiintza mea , nu iese fum daca nu-i ceva foc acolo } , le-a interpretat si-a cucerit intregul mapamond cu ele . Zic si eu ca , de aici { adica inclusiv chestiile enumerate de dumneata vis a vis de jocul de sah } si pana la arderea unor carti in pietze publice , sau interzicerea unor publicatii neprietenoase cu actiunile guvernamentale , nu-i decat un pas iar dupa….potopul ! Poate sunt eu prapastios prapastios dar …

 7. @Marian

  Ale cui melodii se doresc interzise? Dă-i numele, că nu-i nicio problemă.

 8. Michael Jackson inchipueti ! Si asta in urma unui film documentar { zice-se } aparut in 2019 .

 9. Exista o singura situație cand negrul poate da mat din a doua mutare la început de joc bineinteles albul trebuie sa mute greșit.Albul nu poate da mat din doua mutări la începutul jocului negrul da

 10. Ai descoperit ceva ce nu s-a spus mai sus. Dar este oare ăsta un avantaj real al negrului?

  După cum singur observi, negrul nu poate da mat din două mutări fără contribuția albului. De fapt, matul ăsta atât de rapid e o consecință a faptului că albul mută primul. Iar faptul că muți primul e un avantaj.

  Acum, dacă partea care mută prima greșește, îi dă adversarului o poziție mai bună, pentru că e prima care a făcut o greșeală. Dar dacă nu greșește, obține ea o poziție mai bună.

  E ca atunci când ți se dă o armă și dacă o folosești bine câștigi lupta dar dacă o folosești prost te poți răni singur. Chiar și cu riscul rănirii, faptul că ai acea armă constituie un avantaj. 🙂

 11. […] O perspectiva misto am gasit pe site-ul opozitie.eu. Doar o semnalez, fiind complet de acord doar cu punctele 7 si 8. Faptul ca ALBUL incepe primul mi se pare o non-problema, una pe care doar progresistii si-o pun. In mod gresit, evident. Adica aceia care IMPUN oamenilor sa nu mai spuna ALA NEGRU nici macar cand vrei sa IDENTIFICI o persoana (vezi cazul arbitrului Sebastian Coltescu). […]

Leave a Reply