Narcos (2015)

Tot ce mai țin minte din serialul Narcos, pe care l-am văzut până la începutul sezonului 2, este că-i cu traficanți columbieni de droguri americane. Pentru că le exportau în State. În speță, despre Pablo Escobar, deși înțeleg că acesta moare la sfârșitul sezonului 2, următoarele două sezoane având în prim-plan un cartel de droguri rămas în locul lui. Mă scuzați de spoiler, cei care nu le aveți cu istoria.

Pablo Escobar - Narcos

Și mai țin minte că serialul începe într-o perioadă în care America nu-l inventase încă pe Big Brother (sau cel puțin acesta n-ajungea foarte departe), iar Columbia era țara nimănui. Ușor de pus pe roate cea mai profitabilă firmă de taxiuri din țară (Escobar era, oficial, patron de firmă de taxi). Și că în serial, inclusiv în generic, apar și câteva imagini sau secvențe reale cu Pablo Escobar. Așadar, Narcos are valoare de documentar, dar faptele au fost exagerate pe alocuri, pentru un plus de dramatism.

Și că serialul e foarte bine realizat. Aproape impecabil. Dar, din păcate, nu ai cu cine rezona sau de cine să te atașezi. Spre deosebire de majoritatea anti-eroilor din filmele de gen, Pablo Escobar e rău, crud, violent, fără vreo sclipire de geniu, așa că n-ai ce simpatiza la el. Și nici la agenții FBI care îl urmăresc, a căror viață e prezentată sumar și într-o manieră mai mult descriptivă. Iar narațiunea e neutră și impersonală. Și din motivul ăsta, am renunțat la el. Dar poate, cine știe, la un moment dat o să-l reiau.

Însă dacă vouă vă place stilul (și nu cunoașteți în detaliu evenimentele istorice redate de scenarist), atunci sunt șanse să-i acordați un loc în topul personal. De exemplu, e interesant episodul în care Pablo face o înțelegere cu guvernul și e închis de formă într-o închisoare în care gardienii erau angajații lui. Episod din viața lui Pablo Escobar, că în film se întinde pe mai multe episoade. Vizionare plăcută!

One Reply to “Narcos (2015)”

Leave a Reply