Lucy (2014)

De la regizorul și scenaristul1Luc Besson care ni le-a dat pe pe Mathilda2în Leon, Nikita, Leeloo3tipa din The Fifth Element și Ioana d’Arc, vine o altă eroină menită să ilustreze factorul wow. E studentă și mintea îi zboară la teoria darwinistă a evoluției vieții pe Terra, dacă vă vine să credeți, când prietenul ei pocnește din degete și o trezește din reverie. Păcat că nu va fi mult timp lângă ea. Apropo, știați că Lucy e numele primei femei din istorie, sau maimuțe, sau primate, sau ceva de genul? Filmul are bizarul obicei să insereze astfel de apropouri în ceea ce ar trebui să fie o poveste cursivă.

Lucy (2014)

Și deci cei doi au o dispută. Tipul o roagă să ducă o servietă la niște japonezi oarecum dubioși, pentru care făcea pe curierul. Scarlett Johansson e foarte carismatică în rolul teluric de tânără iubită mahmură, dar probabil s-a uitat la Game of Thrones, că n-are deloc încredere în noul ei prieten, jucat de Pilou Asbæk. El insistă, că cică nu se poate prezenta acolo, ea nu-l cunoaște nici măcar de-o săptămână, el îi oferă un comision, ea vrea să plece, el e bădăran, ea e frumoasă iar scena e chiar mișto. După care povestea o ia pe arătură. Dar nu vă faceți griji, e tot cu Scarlett Johansson.

La câțiva ani după vizionare, o să uitați complet că-n film joacă și Morgan Freeman, în rolul unui profesor universitar ce susține ideea că celula ajunsă om via maimuță poate, prin activarea a 20% din potențialul cerebral, să-și controleze propriul corp, iar prin activarea a 40%, să controleze exteriorul.4Ce s-ar întâmpla dacă doi inamici și-ar debloca simultan potențialul cerebral? Probabil și-ar putea controla unul altuia corpul. Tipii care o urmăreau pe Lucy cu arme de foc erau proști; trebuia pur și simplu să se drogheze și ei. Dar erau bărbați, înțelegeți? Triumful materiei asupra materiei, nu? Și posibil să uitați tot filmul, pentru că, prin comparație, Limitless e parfum. Lucy nici măcar nu încearcă să fie, cât de cât, credibil. Înțeleg că stupefiantele induc stări modificate de conștiință și că de aici s-a plecat, dar până la levitația generată de metabolizarea unui drog e cale lungă. Și suntem abia la 20%.

Filmul continuă să pedaleze pe capacitățile paranormale ce și le poate dezvolta un individ prin rebranșarea rețelelor neuronale5Inspirat de scenariu, am inventat și eu o sintagmă. Cel puțin a mea are sens., servite la pachet cu un mumbo jumbo despre om, societate, nevoi, creier, matematică și timp. Când deja poți mișca obiectele din jurul tău prin puterea minții, când citești gândurile celorlalți, când controlezi diverse forme de energie electrică din jur, nu toate, doar cele de bază, proiectându-te pe ecranele dispozitivelor alimentate de ele, toate Samsung, când țesătura fină a acestui mumbo jumbo ți se așterne ca un abecedar sub ochi, când poți să transmuți materia și devii, la propriu6Drogurile te conduc la Nirvana, dar cu toții știm că aceasta e o stare interioară sau subiectivă. Filmul ne propune alternativa unei Nirvane obiective, ca să zic așa., Dumnezeu, ce ți-ai mai putea dori de la viață? Încă câteva particule de pudră albastră, desigur.

Totuși, aud că un astfel de drog chiar există, și că e consumat de regizorii americani înainte să facă filme. Partea proastă: creează dependență.7Se pare că Lucy va avea o continuare. Poate ar fi mai bine să se încerce cu o femeie? De preferință, normală.

4 Replies to “Lucy (2014)”

  1. Din pacate, drogul nu prea exista. Din “si mai pacate”, Lucy cred ca a fost cel mai prost film al lui Luc Besson. L-am mai vazut si in cinematograf la momentul respectiv.

  2. În orice caz, la o distanță colosală de Leon. Nici nu-ți vine să crezi c-ambele-s opera lui.

  3. Al Cincilea Element e tot de-al lui și mi-a plăcut mult. La fel și cel cu Jean Reno. Scarllet Johansson e o femeie frumoasă foc, dar în materie de filme nu contez prea mult pe ea. Ce mi-a plăcut mie în ce-a jucat ea și nu pentru că a jucat ea, ci pentru scenariul foarte bun – Insula.
    http://www.imdb.com/title/tt0399201/?ref_=nv_sr_2

  4. Leon e foarte bun. Al 5-lea Element îl rețin vag.

    Scarllet Johansson e carismatică, iar tu ești fată. Deci, pe undeva e de înțeles că nu te dă pe spate la capitolul la care excelează. 🙂 Dar serios, uită-te la primele minute din Lucy, să vezi (chiar și tu, ca fată) ce super joacă într-un rol care i se potrivește.

    Dă-le actorilor de Marvel și DC niște roluri normale și pot fi chiar și ei expresivi:

Leave a Reply