Dat fiind că nu văzusem niciun episod din Lost, serial ce s-a bucurat de o reputație formidabilă, am decis să purced la rectificări. Nu fără o anumită ezitare, pentru că tema unor naufragiați pe o insulă pustie, întinsă pe 6 sezoane, nu-mi făcea cu ochiul, am descărcat primul sezon de pe FileList și am început să mă uit la el. După 3 episoade văzute integral, sunt deja în măsură să încropesc o mică recenzie.
Lost e un fel de soap opera în junglă, dar cu infuzii de supranatural și purtând semnătura lui J.J. Abrams. Filmări agitate, cu succesiuni rapide de cadre înguste, ba chiar și mâna cameramanului tremură de frica monstrului ce-i urmărește câteodată pe eroii noștri, totul, evident, pe o muzică în același registru, adică alarmantă. Monstrul însă nu se revelează explicit niciodată, cel puțin în primele episoade, nici protagoniștilor, care n-au inspirația de a se ascunde sau de a privi în urmă, ci doar de a fugi, și nici nouă. Tot ce se știe despre el este că-i uriaș, de vreme ce culcă copaci la pământ, malefic, de vreme ce a smuls un om și l-a aruncat la câțiva zeci de metri, eviscerat, și că emite un soi de sunete și șuierături ciudate. „E un dinozaur?” îl întreabă Reyes pe Jack, medicul și liderul ad-hoc al grupului. „Nu.” răspunde acesta. „De unde știi?” „Dinozaurii au dispărut.” Natura și identitatea acestui monstru bizar vor fi elucidate în sezoanele dinspre final.
Dar cine sunt protagoniștii? Supraviețuitorii unui accident aviatic, ajunși pe o insulă tropicală din Oceanul Pacific1Lost a fost filmat în Hawaii.. Sunt în jur de 40, deși cameramanul se oprește cu insistență doar asupra câtorva dintre ei, restul apărând ca simple elemente de decor. Povestea începe cu dezmeticirea lor pe o plajă necunoscută, lângă avionul prăbușit. Avionul e în mare parte dezmembrat și nefuncțional, exceptând elicea unui motor, care toarce înfometată și care-l va înghiți pe un neatent, înainte să explodeze și ea. Putea fi o scenă metaforică, cu reducerea la tăcere a ultimului aparat – ca mesager al civilizației, după care se așterne liniștea abisală a naturii, dar J.J. Abrams. Lost este un serial de o cu totul altă factură decât Naufragiatul.
Inutil să vă spun, sistemul de comunicații căzuse iar avionul deviase cu o mie de mile2faceți voi conversia în km, că mie mi-e lene de la curs înainte de a se prăbuși, așa că slabe șanse să fie găsiți și salvați. Perspectivă întărită și de faptul că 6 dintre ei reușesc să audă un SOS radio, provenind chiar de pe acea insulă și care se repeta în buclă de, aparent, 16 ani. Dar, deși niciunul dintre cei 6 nu intră în panică, decid de comun acord să nu le spună celorlalți despre acest semnal, pentru a nu genera panică în rândul lor.
Serialul e plin de astfel de inconsistențe. Scenariu e foarte prost. Aproape niciun dialog nu este verosimil, în condițiile respective. Sunt oameni care discută ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. O tânără de circa 20 de ani face plajă și-și lăcuiește unghiile de la picioare, printre morți și resturi de avion. Doar unei singure persoane îi vine ideea să caute în bagajele și buzunarele pasagerilor din bucata de avion rămasă intactă, pentru eventuale provizii, băutură sau țigări. Nimeni nu e preocupat de necesități urgente, ca apa și mâncarea. Nu există nicio adunare de grup, niciun plan, nu se discută și votează nimic. Practic, sunt 40 de oameni împărțiți în diverse grupulețe, fiecare cu treaba lui. Iar dialogurile dintre personaje sunt aproape suprarealiste.
Intriga evoluează lent, cu câteva minute pe episod, majoritatea timpului fiind alocat flashback-urilor și scenelor de umplutură. Peste toate, actorii joacă prost. Chit că au parte de personaje nepotrivite. Să-i dai frumoasei și inocentei Tauriel (Evangeline Lilly) rolul unei delicvente cu abilități de James Bond și Winnetou este pur și simplu o eroare grosolană. Dar poate că publicul ABC preferă povestea în locul realismului. Inițial, Lost trebuia să aibă două sezoane, dar succesul fulminant i-a determinat pe producători să-l lungească atât de mult, încât, spun unii comentatori de pe IMDb, după primele două sezoane ți-e destul de clar că nici măcar echipa de 24 de scriitori nu mai are habar de direcția în care se îndreaptă avionul lor.
M-am uitat și la câteva secvențe din episoadele următoare. Există anumite elemente care să te țină în fața ecranului, dacă ești iubitor de mister și aventură. Dar defectele descrise mai sus nu dispar. În timp, am înțeles că serialul evoluează spre o poveste fantastică, cu realități paralele și călătorii în timp, toate centrate în jurul mitologiei insulei respective, aflată la confluența unor forțe și entități cu mult peste puterea de înțelegere umană. Finalul i-a lăsat pe majoritatea fanilor dezamăgiți. Am citit pe IMDb multe comentarii cu nota 1, de la spectatori care au spus că primele două sezoane sunt foarte bune, dar apoi povestea se complică din ce în ce mai mult, până în punctul în care nu mai poate fi rezolvată, iar ultimul episod lasă o mulțime de întrebări fără răspuns. Cât despre mine, până și începutul mi s-a părut slab.
Concluzia? Nu mai piratați filme de pe FileList, evident.
Deci…am intuit corect ca-i un film de duzina cu care nu se merita sa-ti irosesti timpul si ca atare , bine am facut ca m-am lasat pagubas imediat dupa primul episod . Spune-mi rogu-te care-i parerea dumitale { fireste daca l-ai urmarit } despre serialul ” SUN Records ” produs de catre CMT in 2017 si care , din pacate , a fost sistat din sezonul 2 deoarece nu facea suficient rating ? In plus te rog sa-mi dai si mie o idee de cum sa fac sa downloadez macar cele opt episoade aparute , fara sa-mi paradeasca vreun virus calculatorul asa cum am patzit mai acu’ vreun an , atunci cand am incercat sa ciugulesc niste concerte ale lui Andre Rieu . Chiar n-am nevoie de traducere pentru respectivul serial mai ales ca , l-am vazut de atatea ori incat , pot chiar si cu ajutorul englezei mele de Berceni sa-mi traduc 90% dintre dialoguri in romana mea neaose . Asta pentru ca tot vazui ca-ti faceai griji la Cudi pe blog ca , n-asi fi inteles sensul sau intelesul acelui poem al lui Dylan Thomas si-i sugerai aleia sa-mi faca si traducerea >:( . Chiar nu era necesara o astfel de rautate GRATUITA din partea dumitale deoarece , trebuie sa-ti spun ca , daca in SUA n-am fost vreodata , desii fata mea mai mare este casatorita si traieste acolo de aproape 20 de ani in schimb , am petrecut suficient timp in UK pentru a putea intelege chiar si engleza unuia ce si-a trait aproape toata viata in Italia . Respect si multumiri .
Nu am urmărit Sun Records. La câte seriale mi-am propus să urmăresc, nici nu știu dacă o să am timp pentru ăsta. Sfaturi de piratat filme n-o să-ți dau, dar ca să descarci lucruri ce nu încalcă drepturile de autor & co învață să folosești uTorrent și fă-ți rost de un cont pe FileList (trebuie invitație). Merge și rarbg, ca tracker public.
Iar lui Cudi i-am zis să traducă poezia pentru mine, nu pentru tine.
Și eu care credeam că voi găsi aici motive de-a continua vizionarea lui. M-am oprit tot cam așa, după vreo 3-4 episoade cu un vag regret că nu a reușit să mă prindă și pe mine, să aflu de ce erau toți așa dezamăgiți de marele final 🙂 E bine să știi când să lași baltă unele seriale.
Din păcate, cu cât te maturizezi mai mult (intelectual), cu atât realizezi că îți plac mai puține.
Comentarii de idiot! Sau de tembel.
Ei, nu toate. Iar cu cei care le comit avem răbdare.