Jurnalul unui student la Informatică

Luni proful ne-a dat ca temă pentru săptămâna următoare să creem un joc de Inteligență Artificială complex, cu personaje care să poată evolua și cu un algoritm care să ghideze și să dea un sens întregului ansamblu inanimat. Și ne-a cerut să-i facem și o documentație. Și ăsta e motivul pentru care citiți aceste rânduri, că altfel mie nu-mi place să scriu comentarii și documentez. „Puteți scrie ce vreți, n-o să citească nimeni, e pentru voi”, ne-a zis el. Bine.

O lume virtuală inteligentă într-o săptămână, ha! O treabă ușoară pentru mine. O să fac chestiile de bază în prima zi, după care o să dezvolt personajele în 3-4 zile și la sfârșit o să-mi iasă super. Numai că totul pare mai ușor până te apuci de el. Luni abia am reușit să creionez în mare designul general al programului, fără să ajung să implementez nimic specific, după care au venit băieții și m-au chemat la o bere. Așa că dă-l încolo de joc, mai am o săptămână la dispoziție!

A doua zi m-am apucat să trasez coordonatele lumii mele, i-am făcut o hartă, niște repere de bază, am creat structurile de date necesare, am despărțit biții în categorii cu sarcini diferite. Dar tot a fost puțin. Abia miercuri am reușit să desenez câteva sprite-uri, un cer albastru, o poieniță verde etc, pe care le-am făcut în Photoshop și la care m-am apucat să migălesc până când mi-am dat seama că s-a înserat. Jumate săptămâna, hm? Nu-i nimic, mai am timp.

Următoarele două zile am făcut personajele secundare, obiectele moarte, graful cu interdependențele dintre ele plus câteva mici retușări la ce făcusem anterior. Și uite așa m-am trezit în weekend că deși am lucrat toată săptămâna, eu încă n-am niciun personaj inteligent, care să poată evolua și care de fapt constituie scopul programului. Asta pățești când te ocupi de decoruri și lași esențialul pe mai târziu. Așa că toată ziua de sâmbătă am lucrat la designul acestor personaje și regulile care să le guverneze evoluția. Până la sfârșitul zilei, aveam ceva cât de cât funcțional per ansamblu. Mai era o zi pentru a perfecta codul și a pune la punct detaliile, astfel încât să-mi iasă un program mișto. Dar cine puii mei își face teme duminica?

Și iată-mă duminică seara, cu programul în stadiul în care e. Cum trece timpul, dom’le! Mâine o să i-l prezint profului, după care bănuiesc că trecem la altă lecție. Nu pot spune că sunt foarte mândru de el. Merge de mers, dar are multe lipsuri. N-am apucat să-l depanez și să elimin eventualele erori. Nu l-am testat, nu știu cum se comportă după un timp mai îndelungat de execuție. Dar pentru o temă de casă, bun a fi. Ce, voi v-ați fi descurcat mai bine într-o săptămână? Poate cândva o să mă aplec din nou asupra lui și o să-l finisez. Pe de altă parte, presupun că pe viitor voi avea alte teme, mult mai interesante. Rămâne de văzut.

Și cu asta se încheie documentația de față. Am salvat o copie a ei și în joc, să fie. Iar vouă, celor care o citiți, vă doresc o săptămână mai interesantă ca a mea!

15 Replies to “Jurnalul unui student la Informatică”

 1. Ai grijă cum i te adresezi creatorului acestui program! 😀

 2. Ai vorbit in termeni asa de familiari incat eu asta am inteles:
  Luni ai facut un graffiti cu creionul si ai baut bere. Asta pot si eu…
  Marti ceva cu coordonate, hehe am gps ca sunt tirist… plus ai despartit niste beti.. Sa stii ca nu e bine sa te pui cu betivii, dar cum crezi, vad ca te-ai descurcat.
  Miercuri ai prapadit niste sticle de sprite intr-o poienita, chinuindu-te sa desenezi un cer albastru… eu cred ca daca l-ai fii baut, aveai mai mult spor pe cale naturala, daca ma intelegi :).
  Vreo doua zile ai sters si retusat graful( apropo se zice praful) de pe ceva mortaciuni, nu ma bag…
  Sambata ai incercat sa demonstrezi teoria evolutiei lui Darwin si Duminica te-ai plictisit.
  Mi se pare normal, ca doar tot ce ai facut a fost fara sens… Si cica esti programator

 3. @Vladimir

  Da? Eu o știam puțin diferită. 😀

  @Mihai Hai Hui

  Cam hai-hui interpretarea ta, dar o accept! 🙂

 4. Sper că vă referiți la argoul inefabil al logosului creator, aproximat prin „La început a fost cuvântul”. 🙂

 5. […] o civilizație extraterestră gulliveriană care ne-ar fi creat într-un laborator, sau de un student la informatică ce ne-ar fi proiectat ca temă de casă., răspunsul logic este că nimic. De vreme ce Dumnezeu a […]

 6. OMG! Nici prin vis nu mi-ar fi trecut că, din articolul ăsta, poate trage cineva concluzia că Aldus e student acum!
  😆 Am râs cu poftă, dragi cititori neînţelegători!

 7. Chiar mă întrebam de unde a dedus vax-albina că eşti student acum, în 2018. Mă gândeam că mi-o fi scăpat mie vreun articol, vreun comentariu de pe cine ştie ce blog…
  Şi când colo… Să vezi şi să nu crezi ce i-a aprins beculeţul! 😀

Leave a Reply