Homeland (2011)

Cum alegeți filmele și serialele pe care le urmăriți?1E mai bine să le alegeți voi pe ele decât ele pe voi, adică decât să fiți pasivi și să urmăriți doar filmele de care aflați de la televizor, prieteni etc și care vă trezesc interesul. Eu am început să mă uit la Homeland fiindcă actrița din rolul principal, Claire Danes, a primit două Emmy-uri pentru prestația din acest serial. Și m-am gândit că dacă a fost nominalizată și a câștigat, și serialul trebuie să fie cât de cât bun.

Homeland (2011)

Este bun. Povestea începe cu salvarea unui pușcaș marin care a fost prizonier al unei grupări teroriste timp de 8 ani. Toată lumea îl privește ca pe un erou, cu excepția lui Carrie, o agentă CIA bipolară2suferă de o tulburare comportamentală ce o face extrem de agitată dacă nu-și ia medicamentele, lucru pe care îl cunosc doar apropiații ei care are informații că un american a fost convertit de către teroriști, trecând de partea lor. Scena este așezată exasperant de lent pe parcursul primelor două episoade, dar ulterior serialul evoluează într-un thriller ce te ține cu sufletul la gură și care-ți oferă diverse răsturnări de situații sau dezlegări originale. Scenariul e realist și țintește un public matur, așa că n-o să vedeți împărțiri simpliste în buni și răi sau clișeele pe care le regurgitează de regulă cinematografia americană. Coloana sonoră este și ea bună, chit că am remarcat-o mai mult pe finalul episoadelor. Iar calitatea producției se menține pe toată durata primelor trei sezoane, pe care le-am văzut până în momentul de față.

Homeland (2011)

Totuși, elementul principal care m-a determinat să mă uit la serial este și punctul lui slab. Pentru că rolul de iubită și agentă CIA emotivă, insubordonată și repezită pe care-l face Claire Danes nu m-a impresionat deloc. Sigur, puteți merge pe mâna celor de la Emmy, dar eu o găsesc cu totul neconvingătoare, deși n-aș putea spune dacă din pricina ei3mi-a plăcut în Stardust sau a scenariului. Poate din amândouă, căci n-o văd potrivită unui rol de spioană. Iar acest lucru e ciudat, pentru că aproape toți ceilalți actori joacă excelent. Îi menționez aici pe Mandy Patinkin4de asemenea premiat cu Emmy, care face un joc fenomenal în rolul lui Saul Berenson, șeful și mentorul lui Carrie, pe Morena Baccarin în postura de soție frumoasă și „bună”5tipa nu se sfiește să-și arate sânii chiar în primul episod a lui Nicholas Brody, jucat excelent de Damian Lewis, și chiar pe tânăra Morgan Saylor, dând viață fiicei celor doi soți Brody. Claire Danes rămâne, în opinia mea, o apariție ciudată în acest peisaj.

Homeland (2011)

Apoi, serialul este oarecum dezlânat, deoarece dincolo de thrillerul de suprafață lipsește un mesaj mai profund, care să-i dea o coeziune de fond sau să creioneze o poveste mai largă, între sezoane. Singurul mesaj pe care l-am putut extrage este că instituțiile statului american funcționează și servesc interesele cetățenilor, în pofida unor derapaje punctuale, venite de la lideri infami. Ori ăsta nu-i un mesaj artistic, ci propagandistic, iar în sezoanele următoare înțeleg că producătorii se bagă chiar în competiția electorală dintre Hillary Clinton și Donald Trump.

Homeland (2011)

Altfel, Homeland rămâne un serial mult peste medie, care, dacă-i ignori substratul propagandistic (în cazul de față liberal), îți poate satisface din plin setea de un thriller captivant. Doar să nu vă așteptați la un nou The Wire.

Forșpanul de mai jos conține câteva mici spoilere.

9 Replies to “Homeland (2011)”

 1. Si mie mi-au placut primele 2-3 sezoane, pe urma a luat-o razna prea tare si am can adormit la el (doamna a rezistat ceva mai mult). La fel si pe mine ma irita tipa. Si tot la fel, e absolut nerealist sa ocupe o astfel de functie si sa aiba asa responsabilitati o persoana diagnosticata ca fiind bipolara. Asta tot o forma de propaganda e sau, ma rog, o forma de educatie sociala, cum ca n-ar trebui discriminate femeile sau/si persoanele cu probleme psihice in functii de genul asta, ca uite, vezi doamne, ce geniali, eficienti si dedicati pot fi. Evident insa ca in realitate asta nu se intampla de fel iar daca ai ghinion sa fii diagnosticat cu vreo buba care cere medicatie cu saruri de litiu si sa te si afle, zbori cu asa viteza din functie ca zic copiii ca esti racheta :D. Bine, cuvintele cheie sunt “sa te afle” ca tare bine ar fi sa fie asa apti, destepti, profesionisti si informati cum vor ei parea la film (si asta-i propaganda), dar au aratat de multiple ori ca nah, “e si ei oameni”. Dar da, inca o data sunt de acord, cel putin primele sezoane sunt mult peste medie si Mandy Patinkin e, ca de obicei, senzational.

 2. Eu acum l-am descoperit pe Mandy Patinkin. Cultura mea de cinefil este cam în faza ei de debut. 🙂

  Mișto observația cu educația socială vizavi de femei și persoane cu probleme. Probabil
  corectitudinea politică o să ne aducă aici:

 3. Cum aleg filmele și serialele? În cazul serialelor, sunt câteva serii care mi-au plăcut și cărora le aștept continuarea – Black Mirror, Stranger Things, Dark, Doctor Who etc. Oricum, tind să-mi placă mai mult cele SF, cu mister, umor, fantezie, detectivi geniali. Nu spun nu nici serialelor de comedie și dacă tot am adus vorba de – recomand călduros The IT Crowd, spre exemplu.
  În cazul filmelor, sunt câteva titluri ce-mi rămân întipărite în minte de la lansare și, când am ocazia, le văd. Uite, ultimul film văzut și pe care l-am așteptat a fost The Hateful Eight, marca Tarantino. Film bun. Mi-e ciudă că nu fac ăștia o continuare pentru The Golden Compass. Altul pe care aș vrea să-l văd, n-am apucat între timp, e Jason Bourne (2016).
  Ideea e că nu mă uit la filme tocmai la întâmplare. Cum nu am timp de prea multe, caut să investesc timp în alea care mă interesează (continuări) sau filme bune, cu note mari. Era un timp când verificam înainte nota de pe IMDb și gradul de apreciere de pe Rotten Tomatoes. Altfel, cred că The Hateful Eight a fost singurul film văzut în ultima lună, n-am avut timp de mai multe. E drept, la culcare mă uit la Dosarele X, sunt pe la sezonul șase, de obicei rezist cam jumătate de episod până când adorm.

 4. Cred că de asta ai adormit și la vreo două filme recomandate de mine: că erai obosită, nu că ar fi fost slabe. 🙂 Ocazie cu care îți recomand să le revezi, dar când ești fresh. 😛

  Și ce faci a doua zi, te uiți la cealaltă jumătate din episod, sau sari la următorul? Eu când sunt obosit și nu vreau să ratez un film mișto, caut un serial despre care să nu știu mai nimic și de la care să nu am mari pretenții și văd ce iese. Așa am dat peste Ray Donovan, care-i bun:

  Cât despre cum ne alegem filmele, eram destul de pasiv înainte. Selectiv, da, în sensul că nu mă uitam decât la ce-mi trezea interesul, dar pasiv, în sensul că nu căutam eu filme și seriale, ci le lăsam să dea ele peste mine. Mi-am dat seama la articolul despre notele de pe IMDb că abordarea asta are următoarea problemă: dă șanse mai mari filmelor care se bucură de publicitate masivă. De celelalte, poate nu aud. Și ce te faci cu filmele vechi? Ultimul sezon din The Wire s-a încheiat de ani buni, așa că serialul a intrat într-un con de umbră, dar e, fără discuție, cel mai bun serial pe care l-am văzut vreodată. Și zic asta nefiind un fan al genului polițist.

  Cred că o idee bună ar fi să urmărești un anumit regizor sau actor, să vezi în ce filme joacă sau a jucat. Și eventual o sursă care listează tot ce apare nou. Trebuie să găsesc și eu una. Altfel, sunt la cheremul bugetelor de publicitate și al opiniei poporului. Și risc să ratez unele filme mișto.

  Bine, am o grămadă pe lista de așteptare…

 5. Normal că în a doua seară continui cu episodul de unde am rămas, povestea se leagă, nu sunt tocmai independente scenariile episoadelor. Plus că devine tot mai interesant ce se-ntâmplă în Dosarele X.
  Și filmele vechi au note bune, spre exemplu Psycho, Casablanca, Vertigo, 12 Angry Men au note de la 8 în sus. Eu n-am văzut Citizen Kane, trebuie să-l văd. Da, urmăresc și-n funcție de regizori sau actori, doi dintre favoriții mei fiind Tarantino și Christian Bale. Dintre actrițe îmi plac Nicole Kidman, Helen Mirren, Cate Blanchett, Charlize Theron. Cam astea îmi vin acum în minte.

 6. Mda, n-am raspuns tocmai la intrebare :). De regula alegem (eu cu nevasta-mea) filmele si serialele pe baza de trailer. Adica daca ala ne trezeste interesul, incercam si filmul/serialul. Daca ne plictisim, renuntam. Am observat ca pe departe preferam serialele/filmele europene si netflix are multisoare. Peste trailere dam fiindca fie (1) le recomanda netflix dupa ce terminam de vizualizat un serial/film (tine seama, desi nu e prea grozav algoritmul lor, de ce ai vizionat si zis ca ai placut anterior), (2) cautam noi printre trailurile de pe iTunes movie trailer (avem apple tv) ca sa vedem daca a mai aparut ceva interesant, (3) ni le baga Fox sau HBO nordic in feed-ul de FB (asa am aflat de Waywoods Pine, de exemplu).
  Filmele/serialele vechi alegem sa le revizionam in functie de chef. Avem 3 optiuni de “baza de date” de filme: netflix, hbo si itunes, deci in general gasim cam orice nu punem in cap cu mici, dar notabile, exceptii. Chestia misto este ca toate serviciile astea permit cautare dupa numele actorului si in felul asta am descoperit filme foarte misto pe care nu le vazusem cu actori care ne plac.

 7. @Cudi

  Nu de notă ziceam (The Wire, de exemplu, are 9.3), ci de faptul că filmele vechi nu mai beneficiază de aceeași publicitate (if any) ca filmele noi. Este mai puțin probabil să dai peste un forșpan al unui film vechi. Este mai puțin probabil să auzi pe cineva vorbind de el. Așa că dacă nu-l cauți în mod activ, riști să nici nu afli că există. Acum, e drept, nu știu cum e cu Netflixul, poate vă recomandă și filme vechi.

  Și mie îmi plac Cate Blanchett și Charlize Theron. Pe Nicole Kidman am văzut-o puțin, dar reluând o secvență din The Stepford Wives, da, are șarm și-i expresivă. Helen Mirren e un nume nou. Preferințe din lista mea? Claudia Black este o actriță excelentă. Mi-a plăcut Billie Piper în rolul lui Belle/Hannah, dar n-o văd strălucind în rolul unei afaceriste sau al unui politician. Pe Katherine Moennig am descoperit-o zilele trecute, în Ray Donovan: she’s a badass! Cred că Morena Baccarin e foarte talentată. Jodhi May. Poate Naomi Watts. Am văzut prea puține filme ca să compilez o listă. Dar cea mai tare actriță contemporană am zis deja că vine din țara unde locuiești momentan. 🙂

  @Vladimir

  Eh, întrebarea era introductivă, dar precizările sunt binevenite. 🙂

 8. […] ca mine și vreți să vedeți ceva mai bun, încercați House of Cards (oarecum static) sau Homeland (cu mai multă acțiune). Ultimul e o trompetă a propagandei americane, dar incomparabil mai bine […]

 9. […] cu ea, constat că se pliază superb pe o paletă foarte variată de roluri2A fost foarte bună în Homeland și în V – pe care simt nevoia să-l revăd. De asemenea, mă gândesc să deschid o […]

Leave a Reply