Heroes (2006)

Heroes este un serial despre oameni cu puteri ieșite din comun, înainte ca serialele despre oameni cu puteri ieșite din comun să devină normă. Creat de Tim Kring pentru NBC, el are o premiză originală, adică nebazată pe vreo revistă de tip Comics: câțiva oameni descoperă că sunt posesorii unor abilități supra-umane, pe care apoi le folosesc în diverse moduri. Există și o explicație pentru aceste abilități – mutații genetice ce prefigurează un nou salt în specia umană, dar ea nu este importantă. Importantă e dinamica personajelor și motivațiile ce le animă să acționeze într-un mod sau altul, altruist sau egoist, singure sau în echipă, rămânând în același timp ancorate în mundanul cotidian. Astfel, senzația pe care ți-o dă serialul este mult diferită de ceea ce simți când te uiți la eroii Marvel sau DC. Heroes este mai mult o dramă decât o ecranizare a unor fantezii pentru copii.

Heroes (2006)

Totuși, nu putem trece peste elementul fantastic deja menționat. Așadar, ce fel de puteri au personajele noastre? De tot soiul. Indestructibilitate, forță fizică uriașă (uneori necontrolată), dominarea pământului (mergând până la producerea de cutremure) sau a apei, invizibilitate, capacitatea de a zbura, puterea de teleportare atât în timp cât și în spațiu, puterea de a opri timpul, viteză uluitoare (a unei fete care în starea ei normală se deplasează cu cârje), capacitatea de a șterge fragmente din memoria altora și de a inhiba puterile eroilor de lângă tine, citirea gândurilor și inducerea altor gânduri în cei cu care vorbești (mergând până la capacitatea de a-i scufunda în vise sau coșmaruri din care nu se vor trezi vreme îndelungată), puterea de a picta viitorul, puterea de a interacționa cu muzica și cu undele sonore și lista poate continua. Unul dintre principalii eroi negativi poate prelua puterile altora după ce i-a omorât. Unul dintre principalii eroi pozitivi este empat1Da, știu că nu există cuvântul ăsta. Sugestii? și poate manifesta puterile eroilor care se află sau s-au aflat în proximitatea lui.

Heroes are patru sezoane și nu este axat doar pe acțiune brută sau pe efecte speciale, urmărind mai multe povești ce ajung să se întrepătrundă și să creioneze o țesătură complexă. Departe de a fi simpli concurenți într-un ring de box, protagoniștii sunt oameni vii, cu dramele lor, care încearcă să găsească răspunsuri la ceea ce se petrece cu ei. Motivațiile le sunt diferite, iar asta creează și desface alianțe dintre cele mai diverse și interesante. Puterile lor ne permit uneori să explorăm linii temporale sau realități alternative (reale sau iluzorii) incitante. Pe lângă toate acestea, întâlnim motivul elitei din umbră, reprezentată în film de puternica familie Petrelli. Din păcate, deși începe în forță, serialul o ia destul de repede pe o pantă descendentă, ajungând spre final în situația absurdă în care aproape toate personajele sunt „eroice”, cei rămași fără puteri speciale fiind mai degrabă excepții.

L-am văzut cu mult timp în urmă și uneori aproape că mă gândesc să-l revăd. Aproape. Dacă sunteți fani ai actualelor producții cu super-eroi, dați-i o șansă. „Riscați” să descoperiți un serial poate mai bun și cu siguranță de o altă factură.

https://www.youtube.com/watch?v=o4m_y14CDjc

9 Replies to “Heroes (2006)”

  1. ” L-am văzut cu mult timp în urmă și uneori aproape că mă gândesc să-l revăd. Aproape. Dacă sunteți fani ai actualelor producții cu super-eroi, dați-i o șansă. „Riscați” să descoperiți un serial poate mai bun și cu siguranță de o altă factură ” Daca dumneata supui ” aproape ” mie-mi este suficient mai ales ca , nu m-am omorat NICIODATA cu acesti super-eroi . O rugaminte asi avea la dumneata si-ti voi fi multumitor toata viata…cata mai am . Mie-mi plac filmele frantzuzesti { asta in conditiile in care , franceza pe care-o vorbesc 😉 dar mai ales pe care-o inteleg , nu m-ar ajuta sa nu mor de sete daca asi ajunge vreodata sa cersesc pe sub Pont Neuf } si…foarte rar gasesc filme produse de mancatorii de melci care sa fie traduse in romana . Ma refer la filme si seriale produse dupa 1990 si chiar de prin 2000 iar un exemplu usor ar fi policerul ala cu activitatea depusa de …Candice Renoire dar , mai sunt o multime d e filme si s eriale de a ceeasi factura . Toate fie sunt in franceza sau cel mult dublate in germana , engleza , greaca sau…rusa . Daca-s dublate in rusa , n-ar fi mare branza caci , citaes i pirividi pa ruschi…haroso si chiar am gasit la rusi sute de filme frantzuzesti si…chiar romanesti , dublate insa in rusa dar , dupa cum sti si dumneata , dublajul rapeste din savoare filmului minim 75% , astfel incat te rog { stiind cat esti de priceput in chestii dintr-astea } sa-mi recomanzi si mie un loc unde s a pot vedea linistit filme produse de betzivanii aia d e francezi , FILME SUBTITRATE IN ROMANA , fara sa ma bombardeze aia cu chestii dintr-alea ce se zice ca… stimuleaza potentza sau te vindeca de ologeala atunci cand ai un picior de lemn . Umile multumiri si-ti doresc sa ai parte d e-o saptamana cat mai buna …incepand chiar de azi !

  2. Si noua (mie si nevesti-mii adica, ca nah, e de plural, ca avem in general gusturi diferite la filme) ne-a placut. Suficient cat sa vedem si sezonul doi. Cred ca pe la 3 ne-am plictisit, in orice caz stiu ca nu l-am vazut pe tot.

  3. @Marian

    La ora actuală, cei care piratează filme le descarcă pe calculator de pe diverse saituri de torenți, cum ar fi https://yts.am/, https://thepiratebay.org/ sau https://rarbgmirror.org/torrents.php, cu ajutorul unui program ca qBittorrent. Subtitrările se iau de pe diverse saituri de subtitrări, ca https://www.titrari.ro/ sau https://subtitrari.regielive.ro/.

    Dar, de vreme ce eu nu poci pentru ca să încurajez pirateria, te sfătuiesc să nu intri pe aceste saituri! 🙂

    @Vladen

    Cred că tu te și plictisești repede de un lucru, nu? 🙂 În general vorbind.

  4. Mmmm, n-as zice, adica nu cred. Probabil ar trebui sa intreb persoanele din jur ce parere au. De seriale insa da, ma plictisesc usor, mai ales astea americane. Am impresia in cazul multora dintre ele ca tipii intra in criza de idei si incep sa o lungeasca sau sa inventeze conflicte doar ca sa mai traga de inca 2-3-5 sezoane. Sunt si exceptii, de exemplu House of Cards (serialul). Pe asta am refuzat initial sa-l vad fiindca stiam trilogia engleza si mi s-a parut o pastisa proasta. In timp insa m-a prins si acum sunt chiar curios (asta in conditiile in care pe mine politica si mai ales politica americana, ma lasa rece). La fel am inca rabdare sa vad GoT (desi am preferat sezoanele facute dupa carti). Black Mirror e alt exemplu (desi asta e britanic).
    Altfel in general ma cam tin de ce ma apuc. Macar pana ajunge sa devina foarte usor. Sunt casatorit de la 18 ani, joc WoW din 2004, SC din ’98, pilotez drone din 2012, colectionez diverse chestii inca din copilarie, fac catarari de prin 2005, particip la curse de masini de la 18 ani, am invatat ce limbi mi-am pus in cap sa invat. Dar ce-i drept daca nu ma tine pe varfuri de la inceput, nu ma intereseaza. Cel mai des ma plictisesc de slujba si o schimb :D.

  5. Din păcate, următorul și ultimul sezon din House of Cards stă sub auspicii sumbre: https://opozitie.eu/2017/si-tu-brutus/. Pe scurt, va fi fără Kevin Spacey.

    Eu n-am citit cărțile lui Martin. La Game of Thrones mi-au plăcut cel mai mult sezoanele de început și de sfârșit, pentru că pe la mijloc (4-5) am avut impresia că o lungesc și se pierd în tot felul de chestii secundare, că nu mai sunt foarte coerenți. Ultimele două sezoane mi-au plăcut, pentru că au fost constrânși de timp și s-au adunat, adică s-au axat pe esențial și am avut ceva mai multă acțiune. Sezonul următor probabil va fi la fel, că e ultimul. După care o să facă un prequel, dar situat cu vreo mie de ani înaintea acțiunii din GoT.

    Altfel, per ansamblu, cred că GoT are o mulțime de mici fragmente cu mare potențial, potențial care a fost ratat. Unele dialoguri sunt geniale și te fac să te întrebi de ce producătorii nu au explorat mai departe anumite direcții sau perspective ce erau introduse de acele dialoguri. Presupun că aici e diferența dintre film și carte. În film or fi sumarizat foarte mult. E bun, dar unele lucruri lasă impresia că a fost copiat din ceva și mai bun și redus, adus la o scară mai mică, pierzând multe lucruri esențiale.

  6. Tocmai ca nu, problemele episoadelor din GoT de care vorbesti tu sunt si ale cartilor (de fapt sunt cauzate de carti). Asa scrie Martin. Scrie ca un autor de nuvele, nu de roman. E foarte plin de idei, dar pe multe le abandoneaza, le amana, se plictiseste si nu le dezvolta. Cartile “din mijloc” sunt exact ca filmele: incepe o gramada de linii de povestire despre care nu prea intelegi ce legatura au cu subiectul, linii pe care le lasa asa, in aer. Nici el nu dezvolta linii de actiune cu potential grozav sau dezvolta mult prea tare unele irelevante. Cartile astea ale lui sufera de lipsa unui redactor mai curajos care sa-i faca niste curat pe acolo (imi inchipui ca nici unul nu indrazneste, dar tare ar avea nevoie). Eu il citesc pe el de mult timp, de pe vremea cand scria nuvele SF (bunicele si tot cu idei misto). Cum ziceam, in opinia mea, nu e potrivit de autor de roman.
    Episoadele au fost relativ fidele cartilor publicate cu cateva exceptii notabile (un purist probabil m-ar contrazice, dar eu zic ca pentru un serial, au facut suficient de bine, in plus Martin a contribuit direct la adaptari si schimbari).
    Abia astept ultimul sezon, sper din inima ca umanitatea e exterminata intr-un stil cat se poate de ecologic si fix cum merita. Am incredere ca Martin ar putea oferi un final realist :D.

  7. Deci , daca vreau sa vizionez filmele…DOAR SA LE VIZIONEZ , se cheama ca…PIRATEZ ???? Cat de nebuni au ajuns oamenii astia incat , dupa ce si-au luat deja banii sa ceara bani pana… pana cand frate ?!? House of Cards fara Kevin Spacey , pentru ce l-au interzis p’asta ? Doar pentru ca s-a declarat gay ? Oricum tipul era o FIGURA , era un NUME in industria filmului asa incat filmele in care presteaza , vor ramane chiar si dupa el . Intreb eu : daca ar interzice pudibonzii astia plini de falsitate si pe unii dintre preotii bisericii catolice , n-ar mai ajunge enoriasii in fatza lui Dumnezeu si si-ar petrece viata direct in Iad ? Aldus mercy pentru efort !

  8. Marian, dacă intri pe linkul pe care i l-am arătat lui Vladimir, o să vezi de ce l-au exclus pe Kevin Spacey din House of Cards. 😉

Leave a Reply