FlashForward este un serial bazat pe romanul cu același nume scris de canadianul Robert J. Sawyer. Intriga e simplă dar intrigantă: într-o zi ca oricare alta, la o oră ca oricare alta, toți oamenii de pe glob își pierd simultan cunoștința timp de două minute și 17 secunde. În acest nefast interval orar mor circa 20 de milioane de oameni. De ce? Păi pentru că unii dintre ei erau, de exemplu, la volan. Și, spre deosebire de Dark City, unde mașinile se opresc în chip magic când șoferii lor adorm, în FlashForward lucrurile se petrec într-o manieră realistă. Așadar, o mulțime de accidente cauzate de acest leșin colectiv bizar, care cer un răspuns.
Este constituită o echipă FBI (cu numele Mosaic) care să facă o anchetă și să ajungă la niște concluzii. Și una dintre primele concluzii este bulversantă: majoritatea oamenilor au avut, în aceste două minute de leșin, vise sau viziuni cu ei înșiși sau cu o parte din viața lor. De exemplu, unul dintre membrii Mosaic s-a văzut lucrând la acest caz, în timp ce calendarul de pe perete indica luna aprilie a anului viitor. Corelând mai multe astfel de relatări, se ajunge la concluzia că toate aceste vise sau viziuni reprezintă secvențe din viața viitoare a fiecăruia. Mai precis, secvențe cu ce vor face ei peste 6 luni în același interval orar (în care au fost acum inconșienți).
Părinți care s-au văzut la mormântul copiilor, soții care s-au văzut cu alți bărbați și câțiva, mai puțini, care n-au avut nicio percepție sau viziune și dintre care unii încep să moară – suficiente motive pentru declanșarea unor psihoze colective și manifestații în masă, în timp ce echipa de investigatori descoperă tot mai multe indicii care sugerează că leșinul n-a fost un simplu accident, ci opera misterioasă a unei mâini nevăzute. Și mai descoperă imagini surprinse de unele camere de vederi, ce atestă că au existat și oameni care au fost perfect conștienți în acest interval și care aparent erau în temă cu ce se petrece și aveau propria lor agendă.
Așadar, FlashForward n-o cotește înspre misticism, ci înspre science-fiction. Echipa Mosaic, căreia i se alătură pe parcurs câțiva fizicieni și savanți de marcă, descoperă urme ale unor aparate și tehnologii a căror existență era abia postulată ca ipoteză de către cele mai strălucite minți ale planetei. Și astfel, din aproape în aproape, povestea devine tot mai interesantă, tot mai bună și tot mai neterminată, pentru că, din păcate, ABC a anulat-o după primul sezon. Chiar și așa, merită văzută.
În încheiere mai menționez că serialul nu este deloc sec, urmărind în paralel și viețile unor personaje principale, drama fiind una de calitate, inclusiv prin interpretarea excelentă a lui Joseph Fiennes, Sonya Walger, John Cho, Dominic Monaghan și a altora pe care sincer nu mi-i amintesc, pentru că l-am văzut cu mult peste 6 luni în urmă (la sugestia unei prietene căreia îi mulțumesc pe această cale), după cum probabil că la un anumit moment din viitor îl voi revedea.
Din descrierea ta de-aici, serialul asta mi-aduce aminte de Fringe. Multumesc pentru sugestie, ca ramasesem fara idei la capitolul seriale, iar de turcisme sau telenovele nu m-apuc chiar de stiu c-ar fi ultimele din galaxie 😀
ca off – topic : bun gasit iti spune Liana – o bloggerita nou… de la Mall 😀
Bun venit pe malul ăstalalt, gen. 🙂
Comparativ cu FlashForward, Fringe are un caracter SF mai pronunțat, dar este mai clișeic. Dacă îți place genul, vezi și Travelers. Iar dacă vrei un SF mixat cu ceva comedie, poți încerca The Orville. E un Star Trek haios.
PS: dacă identifici corect secvența de aici, asta ar fi a treia recomandare. 🙂
Și un forșpan:
Intrebare ca , esti mai citit decat mine : care-i motivul pentru care se produc astfel de filme si filme seriale care pe deasupra …mai si plac majoritatii oamenilor ? DE CE PLAC ASTFEL DE “FILME ” ??? Oare , pentru ce nimeni nu-si mai baga pielea in saramura , producand un film gen , Pe aripile vantului sau…Mr. Chips ori Parfum de femeie , chiar si varianta italiana care-i aproape la fel de buna ? De unde acest apetit pentru filme apocaliptice , pentru filme unde cruzimea este ridicata la rang de arta ? Poate fi combatuta oare aceasta tendinta ? Mie , oricum mi se pare a fi o manipulare ordinara la care , consumatorii acestui gen de filme achieseaza ca boii atunci cand merg la abator dar , asi dori mult sa stiu si parerea dumitale caci , chiar nu cred ca te omori dupa astfel de filme . Te-ntreb deoarece , stiu ca esti in afara unui foarte bun observator al cinematografiei , al filmelor in plus esti si un cunoscator al psihologiei maselor si , poate-mi dai matale un raspuns cat de cat apropiat de realitate . Am fost in Malta pana mai saptamanile trecute { la invitatia expresa a unui medic oncolog nu pentru travel sau alte chestii } si acolo , printre altele , am vazut la cinematograful unui moll filmul CASABLANCA . Ma crezi sau nu dar , sala era pur si simplu neincapatoare si , daca n-ar fi avut si dublaj , in acea absolut imposibila limba malteza , eu personal asi fi fost mai mult decat multumit iar asta , in conditiile in care nu-mi place de Bogart nici de frica . Respect .
Mie mi-a plăcut serialul ăsta. Nu-i apocaliptic. E interesant, îți trezește curiozitatea.
Cum dracu nu e ??? Este suficient sa vezi trailerul si nu ma-ndoiesc de faptul ca si serialul este in aceeasi maniera ! Ma bucur ca ai raspuns intrebatilor mele chiar daca , doar partial : ” E interesant, îți trezește curiozitatea.” Respect .
Foarte bine, nu este. Nu te lua după forșpan (trailer).