Firefly (2002)

Bun venit pe tărâmul tuturor posibilităților! Adică, bineînțeles, la Hollywood. De data asta, FOX și Joss Whedon1Mai cunoscut probabil pentru ca creator al serialului „Buffy the Vampire Slayer”. ne propun o combinație de genuri cinematografice oarecum ciudată, dar nu lipsită de farmec și suficient de bună cât să obțină un 9 pe IMDb. Performanță la care multe seriale nu visează nici măcar la data lansării, când notele tind să fie mai mari, necum la 16 ani distanță în viitor.

Firefly (2002)

Viitor pe care îl prefigurează și Firefly. În primul rând, serialul e științifico-fantastic. De-a lungul celor 14 episoade ale primului și singurului sezon asistăm la aventurile echipajului unei nave spațiale modeste, din clasa Licurici, al cărei nume dă și titlul producției. Intriga e simplă și rudimentară: în viitor Pământul a devenit suprapopulat așa că oamenii au migrat spre un alt sistem solar, pe care l-au colonizat. Vorbim de zeci de planete și o mulțime de luni; cele centrale, mai avansate, au format o alianță puternică, ce n-a fost însă acceptată de toată lumea. A urmat un devastator război pentru independență, pierdut de către mai slabele planete mărginașe. Malcolm Reynolds, căpitanul navei Firefly, luptase ca sergent de partea pierzătoare în acel război și astăzi, rămas fără nimic, cutreieră spațiul alături de echipajul lui, ocupându-se cu diverse potlogării. Un fel de haiduc spațial, dacă vreți.

În al doilea rând, Firefly are un pronunțat caracter western. Începând cu muzica de generic și de altfel întreaga coloană sonoră, continuând cu modul în care se îmbracă eroii noștri și terminând cu peisajele sau locul unde se filmează acțiunea, totul e infuzat cu puternice motive western. Imaginați-vă un Star Trek în care protagoniștii poartă pistoale de cowboy la brâu, doar că uneori plumbul gloanțelor este înlocuit cu câmpuri de forță sau varii tehnologii moderne (alteori nu), aterizează pe diverse planete unde localnicii trăiesc și se luptă ca în Vestul Sălbatic și participă la petreceri câmpenești cu muzică country și o să aveți o imagine aproximativă a lumii din Firefly. Ca imaginea să fie completă, adăugați și câteva înjurături și exclamații în chineză, o limbă pe care toată lumea pare să o cunoască foarte bine.

În al treilea rând, la bordul navei se află o așa-zisă însoțitoare sau companioană. Aceasta face parte dintr-o ghildă a escortelor de lux – în cadrul căreia fetele primesc o educație aleasă și sunt inițiate în arta seducției într-o manieră ce te duce cu gândul la curtezanele Evului Mediu – și-și alege și programează clienții online, din rândul persoanelor bogate de pe planetele pe care nava le vizitează. Așadar, nu-i greu de dedus de ce îi convine să fie pasageră la bordul lui Firefly, mai ales că are propria ei navetă și o serie de alte facilități. Mai puțin intuitiv e motivul pentru care căpitanul are nevoie de ea: îi conferă acestuia credibilitate! Da, dragii mei, să ai o prostituată la bord te ridică la un statut superior, te face respectabil și-ți deschide toate ușile. Sigur, căpitanul e puțin mai grosolan și se mai scapă uneori, numind-o curvă, dar altfel are nevoie de ea, că-l face să apară respectabil. 🙂

Cam acestea sunt ingredientele. Modul de preparare e tipic unui serial de aventură. Episoadele au un caracter de sine stătător, fiecare cu povestea lui. De fapt, FOX le-a și difuzat într-o altă ordine decât cea de pe BluRay. Ordinea de pe BluRay, cea recomandată spre vizionare, e următoarea:

  1. Serenity
  2. The Train Job
  3. Bushwhacked
  4. Shindig
  5. Safe
  6. Our Mrs. Reynolds
  7. Jaynestown
  8. Out of Gas
  9. Ariel
  10. War Stories
  11. Trash
  12. The Message
  13. Heart of Gold
  14. Objects in Space

așa că dacă observați că de la episodul 10 subtitrările se ceartă cu versiunea video pe care o aveți, verificați care dintre ele este în ordinea corectă.

Mi-a plăcut Nathan Fillion în rolul unui lider ferm, puternic și protector cu cei din subordine. Mi-a plăcut faptul că nu le eclipsează pe restul personajelor, foarte bine conturate și ele. Un singur personaj e ușor caricatural, din dorința de a personifica un pachet de mușchi lipsit de creier. Actrițele sunt una și una, nici nu știi de care să-ți placă mai mult ca bărbat. Summer Glau e o feblețe personală. Evident, Morena Baccarin e excelentă – și pe măsură ce văd mai multe filme cu ea, constat că se pliază superb pe o paletă foarte variată de roluri2A fost foarte bună în Homeland și în V – pe care simt nevoia să-l revăd. De asemenea, mă gândesc să deschid o rubrică cu actori și actrițe care îmi plac; s-au strâns deja câțiva. -, în timp ce în privința tinerei Gina Torres nu pot decât să-l invidiez pe Laurence Fishburne.

Mi-a plăcut și unitatea de grup dintre membrii echipajului, faptul că formează o sui-generis familie. Cred că o astfel de perspectivă luminoasă asupra ideii de prietenie n-am mai văzut de pe vremea lui Star Trek, cel puțin într-un serial. În contrast, majoritatea producțiilor actuale sunt tixite cu conflicte și rupturi profunde între membrii aceleiași familii, trădări între cei mai buni prieteni șamd.

Firefly mai are elemente comice și răsturnări de situație, tonul general fiind, după cum ziceam, al unui serial de aventuri. Nu cred că-și chiar merită nouăle de pe IMDb, dat fiind că deși intriga promite adeseori, deznodământul e întotdeauna predictibil iar rezolvările lasă mult de dorit – lucru de înțeles dacă ne gândim că practic e un serial de acțiune cu buget limitat și cu creatorul lui Buffy la cârmă -, dar ceea ce-i lipsește la capitolul scenariu compensează prin personaje și relațiile dintre ele, lucru care nu numai că îl face prizabil, ci îi și dă o savoarea specială. În afară de asta, când povestea se desfășoară în spațiu, efectele speciale sunt destul de mișto.

A fost anulat după primul sezon, dar în urma succesului de care s-a bucurat ulterior și a fanilor pe care i-a câștigat, în 2005 echipa din Firefly se va reîntâlni pentru o ultimă oară, în filmul de două ore Serenity.

3 Replies to “Firefly (2002)”

  1. Mi-a placut mult Firefly, si mai apoi Serenity, chiar daca le-am vazut invers (adica prima data am vazut Serenity si apoi serialul). Pacat ca nu a mai fost finantat…

  2. Și cât a rulat, a fost slab finanțat. Aveau buget foarte mic.

Leave a Reply