De ce americanii se numesc americani?

Întrebarea îi aparține lui papagigli și zic că e suficient de interesantă cât să ne suscite interesul. 🙂 Vă citez primul paragraf din articol:

Ați auzit de continentul American? Ați auzit. Ați auzit de o țară numită America? Ați auzit. Dar oare există o țară cu acest nume? Nu. Asta nu-i Australia care-i și țară și continent. Păi și atunci expresia „proud to be american” pe care o flutură toți … statunitezii, se referă la apartenența de continentul american? Nu. E vreo altă seminție in America care să fluture această lozincă, deși toți sunt americani? Nu. Mai mult, n-am auzit pe nimeni susținând zilnic c-ar fi mândru că e european, asiatic sau african. Și atunci cum ramine?

Uite, eu sunt mândru că sunt european, dacă țineți neapărat să mă întrebați. Nu m-ați auzit, că nu mă cunoașteți în așa-zisa viață reală, însă mă puteți citi în așa-zisa lume virtuală. Apropo, de ce-i zice lume virtuală? Faptul că suntem prezenți cu spiritul în ea nu îi conferă substanță? Ce-i mai real: sala de clasă în care Sandu e prezent cu trupul sau lumea fantezistă în care îl poartă gândurile? Dar am divagat, la fel ca Sandu, care nu-i atent la oră. Totuși, Sandu este chiar răspunsul la întrebarea lui Gigli, deoarece în buletin Sandu se numește Alexandru.

De ce-i zicem Sandu lui Alexandru? Când există un alt individ cu nume Sandu, pe care de asemenea îl cunoaștem, așa că folosind această alterație riscăm să generăm confuzie? Și de ce lui Sandu îi zicem Săndel? Ca-n bancul cu taximetristul.1Cică un tip se urcă într-un taxi iar șoferul demarează în trombă, trecând de câteva ori pe roșu, spre groaza pasagerului, care îl întreabă dacă e nebun, dar taximetristul îi zice „Las’ pe mine, că sunt șmecher!”, pentru ca la o intersecție unde era verde să frâneze brusc. Iar când tipul din spate îl întreabă consternat „Acum de ce ai oprit, că era verde?”, șoferul răspunde: „Și dacă vine un șmecher din dreapta?” Păi, pentru că e mai scurt. Pentru că e mai simplu. Pentru că e mai ușor, pentru că așa ne-am obișnuit. Numele de Sandu este o simplă poreclă, un alint, un pseudonume. Iar individul la care ne referim reiese din context (sau din direcția în care ne sucim gâtul când îl strigăm). America este un pseudonume de țară. Acum, silabisiți după mine: a-me-ri-ca, sta-te-le-u-ni-te-a-le-a-me-ri-cii. Iar dacă pornim de la SUA, riscăm să ajungem la suedezi. Statunitezi? Pe bune? 🙂

Sigur, n-ar trebui să fie așa, Papa are dreptate. Apropo, Papa sau Gigli? Că nu-mi vine să-i zic pe pseudonim ales de el, fiind relativ lung. Nu-i corect să fie așa. Dar greșeala se reduce la o simplă modificare a unui cuvânt din dicționar. Iar gravitatea ei este aproape nulă, câtă vreme scopul principal al limbajului este acela de a intermedia comunicarea între doi oameni. Și, cât timp cei doi se înțeleg perfect, care-i problema cu faptul că acordă un alt sens cuvintelor decât sensul lor original, din dicționar? În ultimă instanță, sensul unui cuvânt este o simplă convenție între mai mulți participanți la același dialog (rolul dicționarului fiind acela de a norma și generaliza aceste sensuri). America este doar o convenție, o poreclă. Nu-i corect, în sensul de dicționar, dar cui îi pasă? Cu toții știm la ce ne referim. Gravitatea e cam aceeași cu modificarea numelui lui Alexandru în Sandu. Sau al lui papagigli în gigli.

Așadar, răspunsul la întrebarea din titlul lui Papa2Uzanță, ignoranță sau prostie? este uzanța, deoarece ignoranța și prostia (noastră, a celor care-i numim așa) sunt eliminate de argumentele de mai sus. Și de ce americani în loc de suadezi sau vreo altă denominare e iarăși simplu de dedus: pentru că sunt ‘ăi mai de seamă locatari ai continentului american. Reprezentanții Americii, cum ar veni. Mă rog, dacă ar fi după ei cred că ar trebui să-i numim pământeni, de la buricul pământului, dar dacă ar fi după ei lumea ar cam fi cu susul în jos. Ceea ce totuși nu-i cazul, din fericire.

Pe de altă parte, întrebarea de ce s-a ajuns la această uzanță e mai complexă și profundă decât pare la prima vedere. Iar motivul real îl constituie faptul că, după cum tot bine remarcă Papa, SUA nu are un nume propriu. Ăsta cu Statele Unite nu-i nume de țară, la fel cum Comunitatea Europeană nu-i nume de țară. Iar eu consider extrem de semnificativ faptul că americanii nu au un nume propriu de țară și cred că esența acestei carențe e faptul că americanii nu au o identitate națională. Și cum s-o aibă, când sunt o adunătură de venetici veniți de pe diverse alte continente și deci lipsiți de o tradiție milenară și de o coeziune profundă? Nu vedeți în mai toate filmele americane cum mai toți visează să meargă în altă parte, să-și schimbe orașul, să se mute undeva, oriunde, să găsească altceva? Nu au rădăcini.

Prin urmare, americanii se numesc americani pentru că nu au o țară și nici o identitate națională autentică, fiind un pseudo-popor inventat peste noapte, lucru care se reflectă în numele pe care și l-au ales în mod neinspirat dar potrivit: SUA. Iar noi, cei care avem conștiința unei apartenențe la o nație reală, cu istorie și tradiție clădite pe sânge și nu pe vopsea propagandistică, am remarcat intuitiv faptul că numele SUA nu sună a țară ci a cutie goală de conservă și am corectat eroarea de dicționar, identificându-i pe americani, tot intuitiv dar cât se poate de adecvat, cu următoarea grupă sau clasă identitară căreia-i aparțin, respectiv cea a continentului. Că dacă țară n-au, măcar au un continent. Și de asta sunt eu mândru că sunt european, în loc ca de exemplu să fiu într-o oală cu ăștia.

În concluzie, americanii nu se numesc americani, neavând inspirația să se numească nicicum, așa că sunt la mâna nostră, care îi numim cum vrem. Iar asta nu-i o eroare a noastră, ci a lor. Pentru noi e doar mai simplu să-i numim așa.

12 Replies to “De ce americanii se numesc americani?”

 1. Eu – mai pragmatica de felul meu – as putea sa te intreb : asa… si ? Mai concret !:D 😀
  Bine… sunt cum vreti voi sa-i numiti, dar du-te la americanii aia din USA si vezi daca exista O SINGURA casa, strada, localitate etc unde sa fie arborat alt steag decat cel al USA – comparativ cu Romania unde fiecare pune ce steag ii convine : al nostru, al Ungariei, al tinutului lu’ peste.
  La fel du-te in tara aia de adunaturi si vezi daca la scoala, in spital sau in orice institutie publica se vorbeste ALTA limba decat engleza. Si du-te la noi in Harghita la BAC ul la romana dupa 12 clase si vezi cata romana stiu.
  Du-te la orice puscas marin, soldat, aviator, trupe SEAL, FBI si ce alta unitate militara mai vrei si vezi daca-i trimite armata tarii aleia de adunati desculti si in curu’ gol in teatrele de operatiuni.
  Nu-mi place cand dau navala in tarile cu petrol – recunosc. Nu mi-a placut cum l-au “albit” ca la nufarul pe puscasul ala marin care l-a omorat pe Teo Peter. Dar au un dar americanii astia de-a obtine orice vor sa obtina, incat am putea sa invatam de la ei !

 2. De la “buricul pământului” ar trebui să-i numim buricari! 😛 😀

 3. @Daniela

  Bine… sunt cum vreti voi sa-i numiti, dar du-te la americanii aia din USA si vezi daca exista O SINGURA casa, strada, localitate etc unde sa fie arborat alt steag decat cel al USA – comparativ cu Romania unde fiecare pune ce steag ii convine : al nostru, al Ungariei, al tinutului lu’ peste.

  Deci cum? Tocmai ce-am zis în articol că americanii nu au o identitate națională și nu sunt un popor real, pentru ca tu să zici acum că au o identitate națională mai bine conturată decât a noastră? Păi poate tu ești mai americană în spirit decât noi, ăștia care nu ne măsurăm românismul în numărul de steaguri arborate pe casă. Pentru că da, ai dreptate, am văzut și io români cu stegulețe americane – să te număr în rândul lor? 🙂

  Serios acum, te înșeli. Adică – și încerc să ți-o zic într-un mod care să nu te jignească – ai o perspectivă naivă asupra Americii, iar asta probabil pentru că ești o victimă a mașinăriei lor propagandistice. Nu mai crede tot ce citești în presă sau vezi la televizor! 😉

  La fel du-te in tara aia de adunaturi si vezi daca la scoala, in spital sau in orice institutie publica se vorbeste ALTA limba decat engleza. Si du-te la noi in Harghita la BAC ul la romana dupa 12 clase de liceu si vezi cata romana stiu.

  Bun, dar ăștia care vorbesc o română stâlcită sunt (preponderent) maghiari. În timp ce faptul că americanii vorbesc in corpore engleza este tocmai dovada lipsei unei limbi proprii. Că știi, engleza nu-i limba lor, ci a britanicilor. E ca și cum noi am vorbi acum o altă limbă, să zicem suedeza, și tu te-ai mândri cu faptul că este limba noastră universală, că toți o vorbim! Tu realizezi că noi avem o limbă a noastră, în timp ce ei n-au?

  Ca idee, americanii care flutură steagul Americii și se declară mândri că sunt americani sunt și ei prostiți de propaganda elitei. Și faptul că sunt mai patrioți decât noi sau alții la nivel declarativ, că se laudă permanent cu americănismul lor arată gradul lor mai mare de manipulare.

  Du-te la orice puscas marin, soldat, aviator, trupe SEAL, FBI si ce alta unitate militara mai vrei si vezi daca-i trimite armata tarii aleia de adunati desculti si in curu’ gol in teatrele de operatiuni.

  Prin Irak îi trimiteau cu muzică rock în tancuri, care să-i programeze psihologic într-un mod „adecvat”. Iar faptul că îi trimit în operațiuni este o altă aberație. Ar fi mai bine să stea pe curul lor acasă, în loc să mazilească toate popoarele care nu vor să le înghită tâmpeniile. Probabil SUA e cea mai violentă țară de pe glob.

  Nu-mi place cand dau navala in tarile cu petrol – recunosc. Nu mi-a placut cum l-au “albit” ca la nufarul pe puscasul ala marin care l-a omorat pe Teo Peter. Dar au un dar americanii astia de-a obtine orice vor sa obtina, incat am putea sa invatam de la ei !

  Inclusiv cu forța? Și nemții au avut darul a obține tot ce vor în cursul celui de-al doilea război mondial, o vreme. Dar poporul ăsta care nu-și cunoaște limba proprie la BAC are o vorbă: ce e val ca valul trece. Eu zic să mai ai răbdare.

  @Arlech

  Păi nu, că există și buricul degetului, și buricul târgului, și buricul corpului etc. 🙂

 4. Intrebare : de ce esti atat de mandru ca esti european ? Ai argumente serioase si inatacabile pentru a-ti sustine declaratia ? Chestia cu : ” numele SUA nu sună a țară ci a cutie goală de conservă ” chiar nu tzine ! Erau unii care lansasera in urma cu ceva ani ideea ” mandru ca sunt roman ” 😉 dar , nici macar aia n-au argumentat in vreun fel , de ce mandri ca-s romani si nu… rusi bunaoara . Iti doresc in continuare o seara excelenta iar pentru saptamana viitoare { mai ales acum ca tot a fost sfintita Catedrala Neamului } : sanatate ca-i mai buna decat orice !

 5. Pentru că Europa e un continent mult mai bătrân decât actuala Americă. Zic actuala că în trecut și America era populată, dar de indieni. Care au fost exterminați de strămoșii actualilor americani. Sunt mândru că n-a trebuit să-mi câștig pământul prin exterminarea altora. Și că am o țară și un popor.

  Care e numele Americii? Statele Unite ale Americii? Ce nume e ăsta? Ca și cum noi am schimbat numele țării din România în Statele Unite ale Europei (respectiv Moldova + Transilvania + Țara Românească). Doar că Statele Unite ale Europei nu sună a nume de țară, ci a orgie în grup sau consorțiu economic.

 6. Aldusescule, ce draci are “papagigli” cu USA si statunitezii ei? Ai balacit-o de-ai umplut-o de sangue, adica de blood, in “americana” 😆 Pai lu’ Papaiani ii spui Papa Iani? Da’ lu’ Papadopoulos? E, acum sa te aud, ca daca trecem la greci, trebuie sa-ti pui bulina rosie pe blog! 😆
  Consider ca “O pozitie” pe care ai luat-o, e din … Kamasutra 😛

 7. Daniela, in US fiecare stat are drapelul lui, care … flutura in vint, zalog de legamint … e arborat si-n fata cladirilor guvernamentale. Parol! 😆

 8. Iarta-ma dar , acestea nu-s argumente si , cu atat mai putin argumente serioase , cel putin venite din partea dumitale , un tip pe care m-am obisnuit sa-l consider nu doar pragmatic pana-n varful unghiilor ci si foarte inteligent . Nu cred c-am gresit cand te-am considerat astfel desii…Una peste alta eu am inteles ca dumneata , ai un dinte impotriva UE , iar daca m-am inselat iti ofer umile cereri de iertaciune . Respect !

 9. @Marian

  Eu zic că sunt argumente cât se poate de pertinente.

  @Papagigli

  Asemănarea cu StateleUniteAleAmericii e că și pseudonimul tău e lung. Îmi plus, cred că e un cuvânt compus. Nu știu de la ce vine Gigli, dar având în vedere adresa blogului tău, aș zice că Papa e un echivalent catolic al patriarhului nostru. Deci dorești, inconștient, să-ți pui viața pe altarul spiritualității. 😀

  Aș putea să-ți zic de acum înainte Părinte, lol.

 10. Alduseasco, esti catira? Pai ce are lungimea cu subiectul postului? Ca eu asta intrebam. Dar daca ai dat-o-n sex, asa cum banuiam, de ce m-ai ales taman pe mine? Din cauza lungimii? 😆
  E, hai sa-ti spun care-i spilul cu Gigli. A fost un film cu acelasi nume si intr-o doara i-am spus lu’ fiu-meu, Gigli. Iar el, ca-i iute la minie, mi-a returnat-o, “asta te-ar face pe tine, un PapaGigli” Si cum acest “papagigli” se pupa si cu VatiClanul, l-am adoptat, fara mofturi. Cu acestea fiind spuse, sper ca, finally, am reusit sa te satisfuck 😆

 11. Catâră? Constat că de când au scris ăștia că aș fi femeie, ai început să comentezi mult mai des pe la mine! 😀

 12. Cauza nu-s ei, ci tu. Ca doar tu mi te-ai lipit de post, ca remora de rechin 😆
  Si nu exagera, ca de comentat, am comentat o singura data, restu-i gargara adiacenta in care m-ai tirit pe nesimtite. 😆

Leave a Reply