Patru primari (Emil Boc, Nicolae Robu, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă) din patru bine-cunoscute orașe ale țării (Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad) au format o așa-numită de noi Alianță a Vestului (patrulateră în terminologia lor), ce are drept scop dezvoltarea acestor orașe, modernizarea căilor de acces dintre ele (autostrăzi, șine), a infrastructurii în general precum și accesarea unor fonduri europene destinate proiectelor mari, la care niciun oraș individual nu poate visa. Prezentă din ce în ce mai des în discursul public, această alianță ar putea fi, consider eu, exact lucrul de care avem nevoie în momentul de față. De ce? Motivul se regăsește în următoarea întrebare simplă: ce am construit noi după revoluție?
Îl urmăream zilele trecute pe Dragnea cuvântând în fața aleșilor țării, înainte să le ureze sărbători fericite, și spunând, printre altele, că suntem pe creștere economică. Cu câțiva ani în urmă, aceeași creștere o remarca și președintele de atunci al României, Traian Băsescu. Dar în ce s-a concretizat această creștere? E (relativ) ușor să administrezi un buget la limita subzistenței. Ideea însă ar fi să mai și faci ceva. La fel ca în cadrul unei familii, unde pe lângă banii de mâncare îți mai trebuie un fond de haine, de reparații și de lucruri noi. Din când în când vrei să-ți mai cumperi un televizor. Sau o mobilă. Sau o mașină. Să-ți modernizezi locuința. Să construiești ceva în plus. Nu doar să repari ce e vechi. A-ți administra banii astfel încât să nu mori de foame nu-i chiar atât de greu, dar unde-i surplusul?
Uitați-vă puțin în jur și spuneți-mi ce s-a construit nou, după ’89, afară de biserici. Primul proiect de metrou bucureștean datează din 1908; a fost finalizat de Ceaușescu. Canalul Dunăre – Marea Neagră s-a făcut tot pe vremea lui Nicu. Cu hei-rupul, dar s-a făcut. Principalele șosele din România tot atunci. Modernizarea și electrificarea căilor ferate – în vremea lui Gheorghiu Dej și a lui Ceaușescu. După au mai cumpărat doar niște garnituri, adică au sifonat bani. Palatul Poporului. Clădirea școlii din satul sau orașul vostru. Orice. Trăim pe o infrastructură veche de câțiva zeci sau sute de ani, pe care o tot peticim când dă rateuri. De 30 de ani ne tot apucăm să construim autostrăzi moderne, în care băgăm un vagon de bani și care nu se mai termină. Sau uneori, ca în bancul cu eficiența muncii, nu mai încep.
În aceste condiții, ideea de a forma o alianță la nivel de primării, unde există un interes mai viu și mai particular decât la nivel de guvern ca lucrurile să meargă, este un pas în direcția bună, din simplul fapt că este mai mult decât nimic. Este o încercare de a face ceva. De a mișca ceva. Este exact opusul pasivității și letargiei în care ne complacem în rest, ca națiune. Creează noi posibilități, deschide noi perspective. Mai bune decât cele de până acum, dat fiind că cele de până acum sunt sublime, dar inexistente. Sigur că de aici până la niște orașe moderne e cale lungă, dar vorbim de un prim pas în opinia mea salutar. Și, de altfel, nu numai într-a mea.
Spun „ne complacem” pentru că nu e doar vina politicienilor, este și vina noastră, ca popor. Pentru că și noi suntem de o pasivitate și letargie soră cu moartea. Ca dovadă, ca să nu mă uit în curtea altora: câți dintre noi, cei care avem bloguri și ne considerăm mai răsăriți decât media, ne-am asociat pentru un proiect online? Câte bloguri de grup există? Nu prea, fiecare cu blogul lui, pe tarlaua lui, de care se ocupă când și cum are timp, în principiu mai deloc afară de publicarea unor noi articole, adică minimum minimorum. Deci, pasivitatea e o stare ce ne caracterizează per ansamblu, iar faptul că unii mișcă ceva în front nu poate fi decât o idee bună.
Zilele trecute, 7 primari din Moldova s-au întrebat că ce, ei îs mai proști?, și au semnat luni un acord ce pune bazele alianței „Moldova se dezvoltă”.
Ha, apreciez citarea. Intre timp a aparut si o alianta in Nord-Estul tarii. Culmea, cu toate mistourile facute de unii pe tema, chiar si aia poate fi o idee foarte buna. Descentralizarea nu e niciodata o idee proasta si cam toate tarile au facut-o cu ceva vreme inaintea noastra.
Aveam în timpul liceului câțiva colegi cu idei preconcepute, care, la contact cu ceva nou, deveneau miștocari. Dacă i-ai fi întrebat ce anume au de criticat la lucrul sau persoana respectivă, n-ar fi știut să-ți răspundă. Dar era ceva cu care ei nu erau obișnuiți, așa că le era dificil să proceseze. Cam la asta mă duce gândul când aud de aceste miștouri. Din punctul meu de vedere, astfel de alianțe au chiar dreptul să dea rateuri. Mai bine o încercare ratată decât lipsa oricărei încercări. Dar, sigur, sper să aibă succes, chiar dacă eu nu locuiesc în orașele menționate.
In calitate de cetatean al “fruncii”, pot sa zic ca domnul primar nu se bucura de cea mai mare populariate la dansul in oras. Sunt multe lucruri facute de el fara cap. In special pe partea de infrastructura. Cand zic fara cap, ma refer la faptul ca desi ideea a fost utila, modul in care s-a facut a fost complet haotic. Daca ar fi facut macar un cm de centura, cred ca si-ar fi asigurat mandatele pe viata de primar, in ciuda spiritului megaloman pe care-l are. Plus alte investitii care s-au dovedit inutile sau foarte prost gestionate: reteaua de semafoare, vapoarele, fel de fel de proiecte de infrastructura fara sens (fantana muzicala, patinoare fara mentenanta samd)
Nici Clujul nu m-a incantat, cat am fost prin el, aceleasi ambuteiaje si strazi supra-aglomerate. Chiar daca sta mai bine ca Timisoara la unele aspecte (salarii, dezvoltare imobiliara).
De Oradea si Arad nu ma pronunt ca nu prea cunosc situatia. Dar stiu ca am fost acum vreo 3 ani (aprox) catre Satu-Mare, iar un an mai tarziu, cand am intrat in Oradea am crezut ca am gresit orasul cand am vazut pasajul acela gata facut de la iesirea spre Arad. Ma intreb de ce acolo s-a putut si ce ar trebui sa se faca si aici ca sa se poata.
In rest, pe foaie totul suna minunat. Ar fi si o premiera ca cineva in Romania sa se uneasca ca sa dezvolte ceva, nu ca sa distruga.
Clujul nu poate fi altfel decât aglomerat, având o suprafață mică și fiind centru universitar. Mă rog, Cluj-Napoca, orașul.
Nu știu cum e cu Timișoara, dar eu n-am zis că acești primari ar fi perfecți. Faza-i că e mai bine ca niște primari imperfecți să formeze o alianță pentru a se dezvolta decât ca aceiași primari imperfecți să nu formeze nicio alianță.
PS: Nu știam că Timișoara e fruntea. 🙂
Sunt dezamagit 😀
Nu stiai tu ca “Banatul ii fruncea!” ?? (ce-i drept, Banatul, nu Timisoara)
Păi adevărul asta e atât de eterat, încât numai cei care sunt fruncea devin conștienți de el. 🙂
[…] obișnuit diverse personalități și oameni politici. Este unul dintre cei patru semnatari ai Alianței Vestului, alături de primarii Timișoarei, Oradiei și […]