Cum apreciați sistemul medical românesc?

Poate mai bine vă întrebam de ce. Că opinia v-o cunosc deja, la mulți dintre voi. Și spun asta deoarece am văzut, de-a lungul vieții mele internautice, diverse articole scrise pe un ton mai mult sau mai puțin revoltat, despre cât de putred e sistemul medical românesc, despre cât de josnici sunt medicii, care condiționează actul medical de primirea unei șpăgi, despre cum mor pacienții pe capete datorită infecțiilor luate în spital șamd. Iată de ce cred eu că s-ar putea să vă înșelați:

elicopter SMURD

Experiența personală nu poate fi generalizată

De multe ori avem tendința să generalizăm experiențele prin care am trecut. De exemplu, dacă întâlnim un medic care ne cere bani, putem și unii tragem concluzia că aproape toți medicii pretind bani. Indiferent de cum or sta lucrurile în realitate, această concluzie este dedusă greșit. Ca să putem spune că mai toți medicii pretind bani, ar trebui să avem la bază o statistică suficient de mare și diversă. Și nimeni, indiferent cât de bolnav ar fi fost, nu are o experiență care să poată constutui o statistică în sine. Poate doar cei care lucrează în sistem, deși nu sunt sigur.

Este posibil ca din 5 vizite la spital, la toate să fi fost nevoit(ă) să dai șpagă. Dar poate că în cele 5 vizite ai dat peste aceiași 3 medici șpăgari. Sau poate că ai fost la același spital. E posibil ca în alt spital să fie o atmosferă diferită. Sau la o altă clinică a spitalului respectiv. Ca să îți formezi o opinie justă, ar trebui să fi mers la un număr suficient de mare de medici, cu specializări cât mai variante, în cadrul unor clinici din cât mai multe spitale din cât mai multe localități ale țării, din mediul urban și rural, din capitală și din provincie. Până atunci, experiența ta va fi una parțială iar concluziile subiective. Dacă ar fi să mă iau după experiența mea, sistemul medical românesc este perfect, pentru că mie nu mi-a cerut niciun medic șpagă niciodată, ba chiar uneori mi s-au luat mai puțini bani decât tariful normal!

Cazurile televizate nu formează o statistică

O să-mi spuneți că de unde nu-i foc nu iese fum, iar presa ne-a prezentat o mulțime de medici care nu operau fără să li se bage miile de euro în buzunar, de farmaciști care diluau substanțele active de mii de ori, mult dincolo de limitele homeopatice, șamd. Totuși, realitatea surprinsă de televizor (după ce filtrați marasmul de falsități) nu joacă rol de statistică în sine, din simplul dar foarte solidul motiv că mass-media vânează cazurile senzaționale, în speranța unui rating cât mai mare. Așadar, pentru fiecare medic care cere mii de euro pentru a opera, e posibil să existe alți 2-10 medici onești și pe care presa nu-i va prezenta veci, că nu fac senzație. Deși, la cât de blamat este sistemul medical de la noi, poate că ar face.

Una sau două întrebări de bun simț

Articolul meu s-a născut nu din dorința de a epata, de a ridica în slăvi un sistem care ar fi găunos sau de a-mi proteja ceva interese obscure, ci dintr-o perspectivă să-i zic de bun simț. În opinia mea, medicina este una dintre cele mai nobile meserii, deoarece pleacă de la dezideratul de a-l vindeca pe om. Ca atare, este imposibil ca această profesie să nu atragă și o mulțime de oameni care sunt bine intenționați sau ale căror sincere aspirații sunt aliniate cu acest nobil deziderat.

Celor care criticați sistemul medical românesc v-aș pune următoarea întrebare: voi, dacă ați profesa ca medici în România, ați cere șpagă? De vreme ce sunteți în tabăra criticilor (și plecând de la premiza că nu sunteți ipocriți), presupun că răspunsul va fi nu. Dar atunci, a doua întrebare: credeți că sunteți niște persoane speciale, vârful de cinste și onoare al românilor, creme de la creme? Pentru că dacă nu, deci dacă vă considerați niște români oarecare, nu este oare firesc ca și alți români oarecare, în locul vostru, să nu ceară șpagă? Inclusiv… alți medici oarecare? Dacă de exemplu credeți că 90% dintre medici iau șpagă, pe când voi nici picurați cu ceară n-ați lua, înseamnă că undeva în subconștient vă plasați între primii 10% cei mai integri români.

În loc de concluzie

Nu cu mult timp în urmă, am pozat, de pe balcon, elicopterul SMURD din imagine. În câteva ore aveam să aflu că venise pentru tatăl unui prieten de-al meu, care făcuse infarct și pe care îl transportase de urgență la Târgu-Mureș. Unde a și fost operat, chiar în ziua respectivă, înainte ca cineva din familie să ajungă acolo și să i se poată cere șpagă. Și dacă tot n-a fost nimeni care să dea o șpagă, nu li s-au mai cerut bani nici după, costul operației fiind probabil suportat integral de Casa de Sănătate, că omul era angajat. Astăzi e în viață și sănătos, dacă nu l-or fi răpus între timp virușii contactați pe când era în spital. Una dintre multele excepții care confirmă regula? De ce multe, de ce puține? Ați făcut vreo statistică?

20 Replies to “Cum apreciați sistemul medical românesc?”

  1. Intrebarea din titlu nu prea are corespondent in corpul articolului. Si asta pentru ca medicii sunt doar o parte, infima as zice eu, a sistemului medical.
    Dar ca sa nu pui placa aia cu intelegerea, hai sa-ti prezint si o perspectiva.
    Locatia: un spital oarecare din Spania. Sectia: maternitate. Protagonistii: proaspatul tatic, medicul si politia. Motivul: o ciocolata si un buchet de flori. Rezultatul: taticul de-abia a scapat doar cu datul afara din spital.
    Presupun ca nu mai e nevoie si de o concluzie.

  2. Păi subiectul și conținutul articolului sunt dictate în primul rând de corpul lui, nu de titlu. Titlul poate fi ironic, figurat sau cum vrei tu. Deci, dacă ai un conflict între ce scrie-n titlu și ce scrie-n articol, ia-te după ce scrie-n articol. Mi se pare de domeniul evidenței.

    Totuși, eu zic că medicii sunt o parte importantă, nu infimă, a sistemului medical din orice țară. Dar dacă dorești să vorbești despre altceva (cum ar fi sistemul informatic sau birocrația), ești liber s-o faci – titlul ți-o permite.

    Legat de exemplul pe care l-ai dat, întotdeauna vor exista standarde mai înalte la care să te raportezi. N-am zis că nu-i loc de mai bine la noi. Am zis însă că teza conform căreia majoritatea medicilor ar fi niște gunoaie umane e probabil falsă.

  3. Daca ar fi sa vorbesc despre altceva, atunci as vorbi despre infrastuctura, plecand de la cladiri si ajungand la dotari + consumabile/medicamente. Si despre cum astea surclaseaza cu mult doctorii, cel putin in secolul acesta.
    Cat despre teza expusa, atat timp cat cunosc cazuri de la ambele extreme(dat jos de pe masa de operatie vs luptat la propriu pentru a indesa o hartie in buzunar), nu cred ca e cineva care sa poata spune ca este adevarata sau falsa. Nu cu pretentia de a si avea un argument plauzibil.

  4. N-am înțeles ce vrei să spui. Cazuri la ambele extreme unde: în România sau în alte țări? Sau și și? Infrastructura – ce-i cu ea? Fii mai clar în exprimare.

  5. Eu am avut ghinionul experiențelor nefericite: în Timișoara, în Cluj, în Deva, în Hunedoara etc.

  6. Pai avand in vedere ca am spus ca-i despre teza expusa, este evident ca vorbesc de Romania.
    “Infrastructura e sublima, dar lipseste cu desavarsire” ar rezuma destul de bine starea curenta a sistemului medical romanesc. Si niste exemple, ca sa intelegi despre ce vorbesc: spitale care stau sa cada, saloane nemodernizate pline de gandaci si alte vietuitoare incompatibile cu igena, dotari de pe vremea raposatului, lipsa cronica de materiale sanitare si medicamente.

  7. Ceea ce-ai scris…aia crezi dumneata sincer ? Bazandu-te…pe ce ? Daca compari ce-i postat dumneata cu postarea lui Cudi , fireste sistemul merical romanesc…chiar nu-i rau vs. cel canadian . Daca insa te referi strict la modalitatile de-a prestat actul medical in sine , de catre cadrele medicale { medici , asistente } sau de catre personalul angajat al spitelelor , de la cei ce asigura securiatatea spitalelor incepand , continuand cu brancardierii si femeile de serviciu…parca se schimba kalimera nu crezi !? Daca te referi strict la actul medical prestat , nu doar in virtutea acelui ” juramant ” hipocratic ci , pentru BANI cat mai multi caci , omul trebuie sa si manance { culmea …chiar daca-i medic } , sa se si distreze sa-si etaleze , daca se poate fireste , si potenta financiara laolalta cu cea profesionala , atunci…parca iar se schimba kalimera , nu crezi ? ” DoarF ” vorbea despre acea intamplare din Spania { ala , precis ca era … roman ! } dar eu iti voi spune o intamplare petrecuta in urma cu…doar doua luni in St. Joseph -Malta si al carui protagonist am fost eu personal . Cu doar o zi inaintea Ajunului Craciunului am fost in Malta pentru un consult la o clinica din St. Josepf , la un medic specialist in cancerul pulmonar … c-asa sunt eu , un tip “pricopsit” doar cu-n neoplasm pulmonar daca altceva nu-i . Nici medicul si nici personalul n-au suflat nici o vorba despre faptul ca in mai putin de 24 de ore incepeau chiar si pentru ei , sarbatorile prilejuite de Christmas si mi-au facut analize la greu { ala nici macar nu si-a aruncat ochii pe analizele cu care venisem din Romania pana n-a primit rezultatele la analizele pe care el personal le-a solicitat } iar internarea , mi- au facut-o doar pentru a nu fi nevoit sa parcurg zilnic drumul dintre Valetta si St.Joseph . Medicul respectiv este austriac iar managerul clinicii , tot din Austria…adica nemti cum spunem noi aici , pe malurile Dambovitei . Omule , ma poti crede pe cuvant , in afara celor 780 de euro pentru patru zile de spitalizare plus analizele , bani pe care i-a platit fiie-mea la final { caci este vorba despre o clinica privata } n-am dat nici macar un eurocent in plus si nici macar prin vreun gest sau viu grai nu mi-a fost sugerat macar sa fac asa ceva . Atentie : in tot spitalul nu vedeai flori nici macar in cabinetele medicilor nu mai vorbesc despre ” saloane ” care , erau dotate cu doar doua -patru paturi . Mai mult decat atat , conform legii , jumatate dintre cheltuielile de spitalizare si chiar analize TREBUIAU sa fie suportate de Casa de Sanatate a Municipiului Bucuresti din Romania la prezentarea documentelor eliberate de catre clinica malteza . Nici pana azi n-am primit vreun raspuns de la CSMB referitor la returnarea acelor cheltuieli ! Si iata ca , ajungem la cap , cum se spune onorate Aldus . Adica la modul in care un intreg sistem medical { care nici pana in ’89 nu era prea grozav din anumite persective dar , macar aveai medici specialisti care chiar stiau ce fac } a fost pus sistematic pe butuci de catre politicienii de KKT ce s-au ” ocupat ” de aceasta vaca buna de muls . Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi grav bolnav , pe vreun pat de spital romanesc ca….daca n-ai bani suficienti , greu reusesti sa rezisti ! Asta , daca nu te interneaza aia c-o boala si iesi – in cel mai bun caz – DOAR cu alta caci…s-au cunoscut cazuri in care fie ieseai de zece ori mai bolnav , fie la iesire aveai vata in nas si formol in vene . Astfel incat , chestia aia cu acel helicopter SMURD si laudele mascate referitoare la profesionistii din spitalul din Tg. Mures … ai uitat ca ” c-o floare nu se face primavara ” ? Respect in continuare si-ti doresc sa ai un inceput de saptamana , ceva mai bland decat am eu la Bucuresti !

  8. @Cudi

    Poate trebuia să cer și ca statistica aia să fie realizată de un număr mare de persoane, astfel încât rezultatul să nu fie dictat de ghinionul sau norocul unora. 🙂

    @DoarF

    Lipsa cronică de medicamente este o realitate, sau cel puțin era. Știu că într-o vreme, cei care se internau la spitalul din orașul meu trebuiau să-și procure singuri medicamentele, pe banii lor.

    @Marian

    Evident că tot ce-am scris reflectă opiniile mele. Iar legat de experiența ta din Malta, la o clinică privată este firesc să nu ți se ceară șpagă. Gândește-te cum ar fi să-ți deschizi un magazin în care să vinzi diverse produse, să-ți pui niște prețuri și apoi să le ceri clienților șpagă, adică niște bani în plus față de prețul de raft? Ar fi absurd.

    Multă sănătate!

  9. Eu mă număr printre acei norocoși care s-au întâlnit în spitale numai cu doctori care nu condiționează actul medical de șpagă, dar știi deja asta, că am mai spus.

  10. Bre, nu ma intereseaza semantica, ci doar mesajul. Mesaj la care tu nu ai ajuns.

  11. @Renata

    Cred că România se împarte în norocoși și ghinioniști. Eu fiind un alt norocos.

    @DoarF

    Înseamnă că n-ai înțeles mesajul. Care era că pentru a trage o concluzie cu privire la o clasă profesională, ai nevoie de niște modalități obiective, care să-ți permită să filtrezi subiectivitatea proprie. Ori ce mi-ai prezentat tu e subiectiv și părtinitor până în pânzele albe: acolo nu sunt decât cazuri de șpăgari.

    Sigur că pot fi multe (n-am chiar urmărit numărul lor), dar raportat la câte alte cazuri în care medicul nu a primit mită? Fără asta, nu poți trage o concluzie. Ăsta e exact mesajul articolului.

  12. DoarF,
    piața șpăgii din linkul tău se verifică, cel puțin pentru Spitalul Municipal din Buc., unde asistentele și infirmierele au tarif fix 10-20 lei pe tură. Nu-l cer cu vorbe, dar se comportă atât de țâfnos și acrit cu aparținătorul și atât de nepăsător cu pacientul, până nu le strecori taxa în buzunar, încât da, putem spune că te condiționează.
    Dar noi nu discutăm aproape niciodată despre personalul auxiliar, ci despre medici. Și n-ar fi rău să nuanțăm puțin lucrurile.
    Doctorul șpăgar e de patru feluri:
    – cel care-ți zice, de la obraz: „Ai 1000 de lei, să-i scot lu tac-tu piatra din rinichi?”
    – cel care are un comportament evaziv, pare ultra-ocupat, ultra-obosit, te cam evită (ca aparținător) și atunci „te simți”, îi dai un pliculeț mic să-l faci cooperant și un pliculeț mai mare după intervenție/tratament.
    – cel care se poartă normal, se ocupă de bolnav normal, îl operează/tratează și la sfârșitul poveștii te duci tu la el, din proprie inițiativă (după ce te-ai interesat în salon care e scorul) și-i dai un plic pe care nu-l refuză.
    – cel care se comportă fix ca în paragraful de mai sus, dar aproape că te bați cu el ca să accepte un semn material de mulțumire. Există unii care nu primesc nimic, nici dacă-i bați, nici dacă le cazi în genunchi. (Mie mi s-a întâmplat.)
    Conform acestei clasificări, eu zic că doar primele două categorii intră la șpăgari și că, atunci când povestim – m-a costat 1000 de lei operația de prostată, e bine să specificăm, fiindcă așa am vrut eu sau fiindcă atât mi-a cerut doctorul.
    Da, presupun că Aldus și cu mine suntem printre norocoși (eu mai cunosc asemenea norocoși), dar, una peste alta, suntem doi vs. restul.
    Eventuale statistici – cât de șpăgari sunt doctorii români – pornesc de la interogarea subiecților: cât v-a costat operația? Și răspunsul e o sumă, fără specificarea în ce condiții a plătit-o, benevol sau forțat.

  13. Uite o idee interesantă: un site cu numele medicilor care n-au cerut șpagă. Sau care au refuzat-o. Dar nimeni nu face așa ceva. Dacă un medic îți cere șpagă, e strigător la cer, așa că te revolți și-l dai la ziar. Dacă nu-ți cere șpagă, e normalitate și mergi mai departe, nu simți nevoia să faci publică situația. Iar cineva care citește ziarul (site-ul etc), ajunge la concluzia că mai toți medicii sunt șpăgari. Adică asta e impresia care se conturează.

    Eu sunt sigur că mai sunt și alți norocoși. Nu zice nimeni că sistemul e perfect, dar de aici și până la „medicii sunt, în marea lor majoritate, gunoaie” sau „pacienții mor pe capete în spitale” e cale lungă. Ori eu tocmai extrema asta am încercat s-o pun sub semnul întrebării.

  14. De la 1 Martie salariile pentru medici si personalul medical se vor mari cu..200% sau cel putin , asa anunta doamna Lia Olguta Vasilescu . De unde va scoate acesti bani…probabil ca domnia sa si PSD au descoperit ” groapa cu bani ” de pe insula Oak altminteri , chiar nu-mi pot explica de unde . Spunea domnia sa { doamna Vasilescu } ca astfel , medicii buni si foarte buni nu vor mai fi tentati nici sa plece din tara si nici sa pretinda ” atentii ” din partea pacientilor . In ambele cazuri ma indoiesc profund caci , medicii si nu doar ei , pleaca din tara asta de KKT nu doar pentru salarii mai mari ci si pentru a scapa de ” elitele ” ce guverneaza tara spre NICAIERI , pentru a scapa dintr-o tara unde munca lor este privita cu acelasi dispretz ca si munca pe care-o fac aia de la salubritate . Nu ca munca alora de la salubritate n-ar avea importanta ei dar…este totusi o diferenta intre unii si ceilalti . Iar ca un medic bun sa paraseasca un oras mare si sa-si deschida o clinica la tara…greu de crezut caci , a trecut de multa vreme timpul medicinii romantice de pe vremea profesorilor doctori Hateganu sau Goia sau chiar a …” doctorului Poenaru ” 😉 . Un site cu numele medicilor ce n-au cerut spaga… chiar nu ma pricep nici sa-l fac si nici sa-l caut – n-am rabdarea necesara – insa , iti pot da numele catorva medici ce-au avut viata mea in maini si care…nici macar n-au sugerat c-ar fi cazul sa…”ma simt si eu cu ceva ” . Prof. dr. Diaconu de la Marius Nasta , Prof dr. Protopopescu de la universitar , prof. dr. Sorin Oprescu { asta era sa ma ia la palme atunci cand l-am intrebat : – Cat ma costa doctore ? } , Gen. dr. Vaedean { Spitalul de Urgenta } , dr. Corbu { de la sf. Ioan } si nu in ultimul rand dr. Monica Pop . Asta in cazul meu iar in cazul copiilor mei…am un singur NUME al unui om , al unui medic care le-a salvat vietile lor si inplicit pe-a mea iar acesta , a fost DOCTORUL PESAMOSCA R.I.P . Iar astia sant doar cativa pe care mi mai amintesc insa , nu ma indoiesc ca-s mai multi . Te voi contrazice totusi , caci este adevarat si ceea ce spune Renata si ceea ce se spune prin targ adica , “medicii sunt, în marea lor majoritate, gunoaie” si “pacienții mor pe capete în spitale”. Asa este caci medicina azi , nu o mai face nimeni de dragul de-a fi precum Hipocrat ci pentru faima si mai ales bani deoarece , daca Hipocrat facea ce facea… pro bono , azi ai nevoie si de foarte multi bani ca medic 1] pentru ati face meseria asa cum trebuie dar si 2] pentru treburi mai lumesti ca sa zic asa . Respect si… iti doresc sa te-ajute Dumnezeu sa nu ajungi vreodata pe vreun pat de spital din Romania ! Austria, Turcia sau…MALTA FRATE , MALTA !!!!!

  15. […] citit, pe blogul lui Aldus, un articol echilibrat despre cât de înrădăcinat, pe nedrept, e mitul „doctorii români sunt cei mai mari șpăgari, […]

  16. Marian, dar ție ce-ți place în țara asta? 🙂 Că nu cred că nu-ți place nimic.

  17. Aldus , NIMIC FRATE , SAU APROAPE NIMIC , NU-MI MAI PLACE IN ACEASTA TARA !!! Vezi dumneata , pana in ’89 eram PRIZONIER aici ca si alte douazeci de milioane de romani , iar despre alte tari , despre viata oamenilor din alte tari , aflam , vedeam , doar ceea ce vroiau ” altii ” sa ma lase sa aflu sau sa vad . Sa nu mai vorbesc despre calculatoare sau NET { !!!} caci , nici macar Militia n-avea asa ceva . Cartile…pai , am trait destul , pentru a vedea cum niste “tovarasi ” adunau si incarcau in masini , de prin bibliotecile publice , titluri si autori , ce nu mai erau considerate de catre elitele comuniste ale vremii , suficient de mobilizatoare sau care se considera ca nu emana suficient patriotism si suficienta dragoste vis a vis de conducatorii iubiti . Este adevarat ca nu le ardeau in pietele publice insa…ce-mi era ca erau arse , ce-mi era ca erau date la retopit la…reciclat ?!? Deci , volens nolens imi iubeam tara sau imi placea aceasta deoarece , n-aveam cu ce s-o compar . ” Iubesc doar tara , nu stapanii / Precum fac cainii PENTR-UN OS ! ” Nichita Stanescu a scris asta prin …1957 , asta ca sa nu mai stai matale sa te amarasti cu sarche pe Google 😉 , si-ti reaminesc cu umilinta ca , este vorba despre cea mai neagra perioada a comunismullui romanesc . Nu c-ar fi fost si alta mai…luminoasa , poti fi sigur de asta ! Fireste ca , am avut citiva amici care , de-alungul vremii au emigrat spre Vest si , fie prin scrisori , fie prin viu grai atunci cand au revenit in tara pentr-o scurta perioada , mi-au spus suficient de mult incat , sa-nteleg ca nici “dincolo ” nu umblau cainii cu covrigii in coada insa, daca doreai neaaparat sa incerci sa traiesti omeneste …aveai oportunitati din partea statului catre care optasesi sa-ti indrepti atentia asta spre deosebire de RPR , ulterior RSR , care fusese transformat intr-un urias gulag ca si in majoritatea tarilor socialiste de-atunci . Azi , la aproape treizeci de ani d e la momentul ’89 , azi cand media romaneasca { asa cum este ea } prezinta , ce vrei si ce nu vrei sa vezi pe TV sau sa citesti in pagina de ziar , azi cand , am deja douazeci de ani de manevrat calculatoarele si , cam tot atat de navigat pe NET , azi cand , exceptand USA …visul tuturor in perioada comunista , am fost prin majoritatea tarilor europene { nu in calitate de turist stai linistit } , astazi ….parca mi-este sila , MULTA SILA de aceasta tara de KKT , cu oameni de tot KKT-ul , oameni ce , la aproape treizeci de ani de la baia de sange din Decembrie ’89 , se lasa ingenunchiati , batjocoriti , de niste indivizi ce se pretind ELITELE ACESTUI NEAM ! De fapt aceeasi indivizi sau …urmasii lor . Astazi , mi-este sila de tara mea si de oamenii sai . Astazi , pentru raspunde intrebarii dumitale , imi place aici , doar pentru ca , spre deosebire de Spania , Franta , UK , Germania …nu-s atatia arabi , atatia negrii adunati aici de prin toata acea nenorocita Africa . Fireste , exista chinezi , ceva coreeni sau vietnamezi dar , spre deosebire de tarile europene enumerate mai sus…aici este totusi INCA , PARFUM in aceasta privinta .Si-mi mai place al dracului de mult faptul ca , INCA nu s-a detonat nimeni in numele unuei religii , unei credinte religioase . Inca n-a explodat nici vreo masina burdusita cu TNT si nici vreo persoana care sa-si detoneze C4 din centura la ora de “maxima audienta ” , asta ca sa nu mai amintesc de intratul cu masina in plina viteza , in grupuri de oameni care se plimba pe Bulevardul Unirii si , cel mai important lucru : IMI PLACE CA , INCA , SE IMPODOBESTE BRADUL IN AJUNUL CRACIUNULUI FARA SA-I PESE CUIVA CA…VA LEZA CREDINTELE RELIGIOASE ALE ALTORA , PROVENITI DIN ALTE TARI . In acest sens , in Belgia bunaoara de cativa ani….primariile mai multor orase mari , au hotarat sa nu-i supere vizual pe imigrantii care , nu agreeaza credintele si traditiile belgienilor si ca atare … Da onorabile , asta imi place inca , in Romania : FAPTUL CA INCA SE IMODOBESTE BRADUL DE CRACIUN ! De plecat de-aici asi pleca….IERI , insa sunt mult prea batran si prea sarac pentru a incerca sa imi iau viata de la capat { o imposibilitate din punctul meu d e vedere } , aiurea prin lumea asta ce se schimba , c-o viteza demna de-o cauza mai buna . Te-a multumit explicatia , cred eu , mai mult decat completa , onorate Aldus ??? Iarta-mi lungimea excesiva a replicii si-a explicatiilor si , pentru a vedea si dumneata ca-s baiat fin ca majoritatea bucurestenilor : iti urez un weekend cat mai placut , dumitale si…cui mai doresti dumneata !

  18. Păi pe vremea lui Ceaușescu nici nu exista internet. A apărut și s-a extins cam prin ’90.

    Weekend plăcut și ție!

Leave a Reply