Firește, dacă ar fi să mă pronunț pe subiectul ăsta strict din experiență personală, mi-ar ieși un articol foarte scurt și sărăcăcios, dat fiind că n-am mințit și nu voi minți niciodată. 😀 Să dăm, așadar, cuvântul unor clasici:
Toate acestea au fost inspirate de principiul – perfect valid de altfel – că o minciună de proporții are întotdeauna o mare doză de credibilitate, deoarece masele per ansamblu sunt mai vulnerabile în straturile profunde ale naturii lor emoționale decât la nivel conștient sau voluntar; și astfel, în simplismul primitiv al minții lor, oamenii cad mai ușor victimă unei minciuni mari decât unei minciuni mici, de vreme ce ei la rândul lor spun deseori minciuni triviale în chestiuni de mică importanță, dar s-ar rușina să recurgă la înșelătorii de mari dimensiuni.
Niciodată nu le-ar trece prin cap să fabrice minciuni colosale și nu vor crede că alții pot face imprudența de a distorsiona atât de grotesc adevărul. Și chiar atunci când li se vor aduce în față dovezi clare cu privire la asta, ei tot se vor îndoi și se vor întreba dacă nu cumva există o altă explicație. Deoarece minciunile monumentale întotdeauna lasă urme, chiar și după ce au fost demascate, un lucru cunoscut de toți experții în falsificarea adevărului și manipulatorii din lumea asta.
Interesantă, perspectivă, nu-i așa? Carevasăzică, dacă vrei să minți pe cineva – și mai ales dacă vrei să lansezi o minciună cu miză, prin care să manipulezi o mare masă de oameni, este nu doar „permis”, ci chiar dintr-un anumit punct de vedere „indicat” să distorsionezi brutal adevărul, cu condiția să o faci în mod public și cu zâmbetul pe buze. Pentru că dom’le, nu se poate să nu fie așa, au spus-o la televizor, au dat-o în presă, adică dă-o încolo, nu ne-ar minți chiar în halul ăsta, pe față!
Este că nu credeați că o să aprobați vreodată un citat din Adolf Hitler? Din fericire, odată führerul plecat dintre noi, am scăpat de manipulare. Pentru că, nu-i așa, CNN, BBC, The Guardian și toată pleiada de ziare și trusturi media care merg de mult timp pe minus (serios, când ați plătit ultima dată pentru un ziar sau ați dat click pe o reclamă afișată în paginile lui virtuale?) continuă să #reziste1Da, știu, cobori în jos, Luceafăr blând. Nu mi-a ieșit nicicum rima. eroic pe baricade din unicul și nobilul scop de a informa onorat publicul cititor.
Doar zic.
Daca tu zici ca nu ai mintit, te cred pe cuvant si-mi dau jos palaria in fata ta. Din pacate insa, oamenii de multe ori prefera sa auda altceva decat adevarul. Din ce motiv? Putem specula la nesfarsit… parerea mea este ca e mai usor sa dai vina pe altcineva decat pe tine atunci cand lucrurile nu merg asa cum iti doresti. Cum crezi ca au devenit celebre expresiile “Minte-ma frumos”, “Adevarul doare/supara”, “Cine cauta adevarul, risca sa-l gaseasca” samd.
Si uite asa, ajungi intr-un cerc vicios, in care pe de-o parte nu vrei sa auzi “adevarul”, pentru ca e prea greu de digerat, pe de alta parte, nu mai poti sa spui adevarul pentru ca …. “e prea greu de digerat”. Oamenii se simt “jicniti” din ce in ce mai usor, iau lucruile personal, “micile minciuni” devin ceva cotidian.
Acum, ce se intampla la nivel macro, eu zic ca tot din relatiile interumane se trage. La cat sunt unii oameni dispusi (si uneori disperati) sa creada orice, este o chestiune de timp pana sa apara ceva sau cineva care sa le hraneasca acele credinte/convingeri. Iar altii, evident, sa profite de pe urma lor. Cata constiinta trebuie sa ai cand vezi ca poti manipula niste oameni foarte usor, cu cateva minciuni, dar, dintr-un motiv necunoscut, nu o faci, mai mult, “le deschizi ochii”. Ai fi catalogat ca un adevarat lider, sau ca un fraier? 🙂
Cred ca ai deschis o mica mare cutie a Pandorei cu articolul asta, si astept cu interes dezbateri 🙂
“mare masa”? poate fi si o masa mai mica? aa, te referi la mobilier! scuze!
Nu, eu nu cred că o minciună, cu cât e mai grosolană, e mai credibilă pentru mase. Cred că un adevăr (bine?!) trunchiat e minciuna ideală și manipulezi cu el foarte ușor.
@Liviu Ursulescu
N-auzi că niciodată? 🙂 N-am mințit. Nici măcar acum.
Partea cu „preferă să fie mințiți frumos” e din alt film. Femeile preferă să fie mințite frumos, uneori. Copiii preferă să nu dea piept cu realitatea și să nu se maturizeze, în pofida faptului că biologic sunt adulți sau bătrâni. Dincolo de asta, toți ar prefera să li se spună adevărul de către conducătorii pe care i-au ales. Și care îi mint. 😉
@Ara
Păi și mulțimea penticostalilor din România alcătuiesc o masă de oameni. Da’ nu chiar așa de mare. 🙂
@renata
Păi sigur că nu crezi. Prin asta te înscrii perfect în grafic. 😀
Există două tipuri de minciuni: cea subtilă și cea grosolană. Plus toată gama dintre ele. 🙂 Da’ se practică și aia strigătoare la cer. Care nu schimbă doar câte ceva pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale, ci face NU din DA sau invers. Ar fi culmea să nu se practice. Faptul că nu vedem noi unde e un motiv de îngrijorare.
Uite, încerc o ipoteză: n-am fost vizitați niciodată de extratereștri. N-avem nicio înțelegere guvernamentală cu ei.
Ce zici, “the bigger the lie, the more they believe” se aplică și-n cazul religiilor?
Mă pot gândi la câteva direcții. Cică Vaticanul ar avea o grămadă de documente secrete în arhivă, care ar schimba radical o serie de preconcepții fundamentale predicate de Biserică.
Altfel, ce mare minciună să se afle în spatele învățăturilor budiste, de exemplu? Și așa nu le practică mai nimeni.
https://newhumanist.org.uk/articles/4021/the-dark-side-of-buddhism
Nu sunt sigur dacă trolezi sau ai un dinte împotriva budismului. Adică cum ai făcut, ai dat o căutare pe Google după chestii nasoale legate de budism? Și cum se leagă asta de subiectul nostru?
” Nu poti sustine un adevar cat de mic , daca acesta nu-i sprijinit de-o mare minciuna ” – Parintele Dumitru Staniloae , iar acesta-i un citat din cartea sa ” Cum petrec calugarii ” , carte pe care abia am terminat s-o … RECITESC 😎 . Vreau sa sti ca , n-am luat de buna chestia din inceputul postarii deoarece , chiar daca “semnezi ” Aldus , esti totusi om ca mine si ca…altii ! Insa citatul din Adolf Hitler este de mare actualitate din pacate sau , daca-ti place mai mult , nu si-a pierdut NICIODATA actualitatea . ” Pentru că, bineînțeles, CNN, BBC, The Guardian și toată suita de ziare și trusturi media care merg de câțiva ani buni pe minus continuă să rămână eroic pe baricade din unicul și nobilul scop de a informa onorat publicul cititor.” 😀 😀 😀 … 😕 😛
Ce legătură are cu subiectul? Păi ziceai de minciuni mari servite maselor de oameni. Eu n-am nimic cu budismul, e în aceeași oală cu celelalte religii, tu l-ai extras de-acolo, sugerând că e nevinovat. Manipulează și el, prin chestii gen karma și reîncarnare.
Dar e ok, dă-i tu înainte cu cât de nasol mint ăia de la BBC și The Guardian. Eu oricum continui să-i urmăresc cu interes.
Bine ca-mi adusei aminte : daca toate ziarele din Romania ar avea tirajul alora de la The Guardian pe o singura zi , patronii ziarelor respective ar da acatiste insotite de donatii generoase pentru Catedrala Mantuirii…Neamului ma-sii !Iarta-mi intrebarea indiscreta : pe bune chiar esti atras de budism ? Si-nc-o intrebare : ce te atrage la aceasta religie ? Dupa mintea mea putzina TOATE RELIGIILE SANT MANIPULATOARE ! Respect Aldus si-ti doresc sa ai un final de saptamana , cat mai apropiat de ceea ce-ti doresti .
@Marian
N-am studiat suficient budismul, dar are un aer exotic. 🙂 Weekend plăcut și ție.
@Cudi
Iote, da’ stai puțin, de unde știi că nu există karmă și reîncarnare? 🙂 Și că celelalte religii mint? Deții răspunsurile la toate întrebările existențiale ale omului? Că dacă da, am o grămadă să te mai întreb.
De asta nu se încadrează religia, pentru că nu-i cu certitudini. Minciuna luată de mine în vizor e aia în care știi că albul e alb și ieși public și declari că-i negru. Și pentru că o faci la televizor și la radio și în presă, alături de alți 50 de oameni respectabili, nimeni nu crede c-ar putea să nu fie negru. Ori prelații nu au certitudini, nici măcar ăia care stâng bani pentru catedralele neamului, ci doar convingeri și credințe. Iar domeniul religios nu-i despre adevăruri concrete ci despre adevăruri ale sufletului. Și despre căutarea lor. Confunzi niște planuri disjuncte.
S-ar încadra dacă, de exemplu, cardinalul X ar fi homosexual, papa ar ști lucrul ăsta, dar, la întrebările presei, ar declara sus și tare, cu mâna pe inimă, că nici vorbă, X e cel mai heterosexual ever rob al lui Dumnezeu. Dar despre existența sau nonexistența lui Dumnezeu nu știe nici papa. Ci doar crede (sau nu). Iar esența religiei, ca învățătură sau dogmă, nu se încadrează nici ea, câtă vreme dă formă unei căutări a omului, unei aspirații a lui. Și câtă vreme nici măcar nu știi dacă nu cumva e adevărată. Unde mai pui că o grămadă de oameni sunt atei.
Pe de altă parte, cu BBC și The Guardian… ăștia sunt mai de pe pământ, mai de pe meandrele concretului. Lectură plăcută! 🙂
Dacă au fost omorâți oameni în numele unor “adevăruri ale sufletului”/religii, dacă parte din banii fiecăruia se duc spre culte/religii, dacă se întâmplă acte de terorism în numele religiei, dacă se ține cont de religie în textele constituțiilor, eu zic că vorbim de niște fapte reale, realități palpabile.
Însuși faptul că vorbim de “religii”, la plural, arată faptul că vorbim de n minciuni gogonate. Adevărul este unul, doar minciunile pot fi diferite.
Cudi, numărul de oameni omorâți pe considerente religioase ca și banii cotizați la BOR nu te aduc nici cu un milimetru mai aproape de subiectul articolului de față. Recitește te rog cu atenție citatul să vezi de ce ești offtopic. Acolo se vorbește despre un anumit tip de minciună, nu despre orice formă de manipulare, așa, la modul foarte vag și permisiv. E ca și cum noi discutăm despre blonde și tu vrei cu tot dinadinsul să bagi în discuție brunetele, că ai ceva cu ele. Măi, o fi cum zici tu cu brunetele, n-am verificat 🙂 , dar nu se încadrează la ce vorbim aici.
Care-i acel fapt concret, obiectiv și verificabil pe care înaltul prelat îl cunoștea dincolo de orice dubiu și pe care l-a sucit cu 180 de grade în fața întregii națiuni, sub lumina reflectoarelor? Care-i acea mare minciună?
La partea finală, adevărul este unul dar și esența religiilor tot una este. Dincolo de aspectele superficiale, e cam vizibil din avion pentru oricine că toate susțin în mare aceleași lucruri. În cuvinte diferite, dar asta-i și firesc. Gândește-te la perioada de timp și contextele socio-culturale în care s-au cristalizat aceste religii. Chiar și tu, dacă azi dai o carte la 10 traducători să ți-o traducă, vei obține 10 copii ușor diferite, că nu va fi niciuna care să-i semene leit alteia (decât dacă traducătorii se copiază între ei). Iar asta e valabil chiar și atunci când traducătorii vorbesc aceeași limbă, sunt contemporani cu tine și au aceeași educație. Și pentru că avem 10 copii care prezintă diferențe, înseamnă că tot ce-ai scris acolo sunt minciuni gogonate? Deoarece adevărul e unul singur? Încerc să-ți urmăresc logica.
Revenind la subiect, nu poziționarea față de religie ți-o critic acum, ci faptul că amesteci lucruri care, în contextul citatului nostru, sunt ca apa și uleiul.
Putea fi foarte bine citat si din Stalin. E truism, e de la sine inteles, deci nu prea conteaza cine-l zice. Faptul insa ca-i zis de unul ce-a aplicat si o spune din experienta, ii da insa si mai multa credibilitate :P.
Eu n-am probleme cu citatele naziste, sovietice, jacobine, etc. Faptul ca nu-ti place (e un tu generic) omul sau ideologia lui nu inseamna ca respectivul n-are putea avea dreptate in anumite privinte sau ca n-ar fi destept. Pana la urma e greu de decis ce parere sa ai despre un fost conducator daca n-ai fost contemporan cu el, fiindca istoria e scrisa de invingator si nu respecta adevarul istoric sau, macar, il simplifica foarte tare si unilateral-propagandistic. Daca castiga Hitler si vaterlandu’ se arunca cu cacat in altcineva. Sau se arunca si-n el, postum, dar cam fara chef, cum a fost cu Stalin.
“Partea cu „preferă să fie mințiți frumos” e din alt film. ”
Este din acelasi film, cel cu minciuna. Sau daca vrei, din acelasi serial, doar ca tu acum ai ales un “episod”, si anume cum se mint masele (ca si asa iti plac serialele 😛 )
“Femeile preferă să fie mințite frumos, uneori. Copiii preferă să nu dea piept cu realitatea și să nu se maturizeze, în pofida faptului că biologic sunt adulți sau bătrâni. ”
Din ciclul “oare ce a vrut sa spuna poetul”, recunosc ca nu prea inteleg ce vrei sa spui :)) Dar fie cum zici tu, vom intra in detalii la o bere (sau ce bei), daca vom ajunge vreodata acolo 😉
“Dincolo de asta, toți ar prefera să li se spună adevărul de către conducătorii pe care i-au ales. Și care îi mint. 😉”
Da, subscriu.
Altfel, de acord cu ce sustii in articol.
@Vladimir
Exact. Dacă citatul e pe bune și nu parte dintr-o auto-biografie nerealistă sau ceva, poate fi educativ. Înțelegi mai multe despre omul respectiv, motivele care l-au animat, felul în care i-a manipulat pe alții etc. În plus, tipul e un insider care deci știe ce vorbește. Evident că manipulare există și azi, chiar dacă nu sub forma nazismului sau stalinismului, dar nimeni nu se grăbește să pună în gardă boborul cu privire la metodele prin care-l manipulează. 😀
Din nou de acord. Evident că nu legat de nazism în sine, pe care orice om întreg la cap le-ar condamna, dar altfel – adică în modul cum simplifici sau romanțezi, omiți sau colorezi anumite detalii, și aici intră chestia aia de-o zicea Renata mai sus, cu minciuna subtilă – și în principiu ai dreptate.
Uite ce frumos au descris americanii masacrarea în masă și eradicarea amerindienilor: i-au civilizat, frate! Și din civilizarea acelui teritoriu sălbatic s-a născut o națiune liberă, bazată pe principii umaniste și democratice. 😀
@Vladimir
Exact. Dacă citatul e pe bune și nu parte dintr-o auto-biografie nerealistă sau ceva, poate fi educativ. Înțelegi mai multe despre omul respectiv, motivele care l-au animat, felul în care i-a manipulat pe alții etc. În plus, tipul e un insider care deci știe ce vorbește. Evident că manipulare există și azi, chiar dacă nu sub forma nazismului sau stalinismului, dar nimeni nu se grăbește să pună în gardă boborul cu privire la metodele prin care-l manipulează. 😀
Din nou de acord. Evident că nu legat de nazism în sine, pe care orice om întreg la cap le-ar condamna, dar altfel – adică în modul cum simplifici sau romanțezi, omiți sau colorezi anumite detalii, și aici intră chestia aia de-o zicea Renata mai sus, cu minciuna subtilă – și în principiu ai dreptate.
Uite ce frumos au descris americanii masacrarea în masă și eradicarea amerindienilor: i-au civilizat, frate! Și din civilizarea acelui vest sălbatic s-a născut o națiune liberă, bazată pe principii umaniste și democratice. 😀
@Liviu Ursulescu
Păi unele femei vor să fie mințite frumos, na. Ce e de explicat aici? Spune-mi că sunt unica ta iubire. Spune-mi că sunt cea mai frumoasă femeie pe care ai întâlnit-o în viața ta. Nu-i așa că am mai slăbit? 😀 Iar cu copiii care vor să se maturizeze, ce voiam să zic e că mulți oameni, deși în buletin au 30 sau 40 de ani, intelectual se comportă ca niște copii. Sigur că dacă toți ar fi inteligenți, nu ar mai exista manipulare, că nu ar mai avea la cine să prindă.
Cum reusesti sa “citezi”, ca de cateva posturi tot ma chinui si nu-mi iese nimic…
Nu vreau sa o lungesc prea mult, insa alea pe care le-ai descris tu sunt fete, nu femei, si chiar si asa, daca ar fi adevarat (si este de multe ori), se aplica si la “noi” 😀 Iar cu copiii, discutia este muuult prea lunga, ca sa o putem sumariza la doua, trei fraze. Maturizarea are si ea etapele ei de evolutie….
Legat de copii totusi, cei mici te manipuleaza oricum ca parinte, fara sa stie ca fac asta (ca manipuleaza)…
Personal cred ca oricine este manipulabil (apropo, care este diferenta dintre manipulare si persuasiune?) , atata vreme cat stii ce butoane sa apesi, si asta nu tine de gradul de inteligenta 😉 Sau poate ca tine…. Depinde cine esti, cel manipulat sau manipulatorul 😀
Zilele trecute , am fost pan’ aci’ in UK unde , la recomandarea unui medic din Malta , am fost investigat { fireste din punct de vedere al sanatatii } de catre un fost profesor de-al sau , specialist in boli pulmonare . Ce mi-a spus ala , conteaza mai putin caci , stiam si eu foarte bine ! Ce-i FOARTE IMPORTANT insa , este faptul ca ieri , am fost la Spitalul Fundeni sa vizitez poate , PENTRU ULTIMA OARA , un nepot ce – dupa spusele medicilor – mai are maxim doua saptamani de viata . Este deja pe morfina caci , metastazele ai provoaca dureri pe care este greu sa le suporte . Am discutat cu el si , am incercat sa-i dau o … hai sa-i spunem o viziune mai luminoasa despre ceea ce se va intampla cu el peste , poate cateva zile si , am adus in discutie si ceea ce cred cu tarie budistii – si nu numai ei – anume faptul ca…va exista ceva , va avea o viata si “dupa ” . Am incercat sa-i dau o speranta caci , dupa parerea mea , este cumplit sa mori la mai putin de patruzeci de ani si-n asemenea conditii . De fapt este cumplit sa ajunga parintii sa-si ingroape copii cand de fapt s-ar cuvenii sa fie … invers . Nu stiu daca a inghitit chiar toate galustile servite de mine dar… am plecat crezand ca , i-am dat si lui si maica-sii o lumina , o speranta . De fapt i-am mintit caci , eu n-am incredere in ceea ce debiteaza cate unii referitor la moarte . Intrebare pentru dumneata si cine s-o mai baga : am mintit sau am spus adevaruri ? Am mintit frumos sau , am spus adevaruri inpletite cu minciuni frumoase . Am afirmat adevaruri { in care nici eu nu cred } sau am proferat minciuni ? Sa nu-mi spui ca ” minciuna spusa intr-un scop nobil este scuzabila ” caci … Pentru un raspuns oarecare , ma bazez si pe faptul ca , desi dumneata spui ca ” n-ai studiat suficient budismul dar ca te atrage pentru aerul sau exotic ” , ai totusi mai multe cunostiinte in domeniu decat am eu { ma repet : NU CRED IN CAM NIMIC } si-n plus de asta , ma gandesc ca cel putin intrebarea mea nu va fi offtopic . Respect Aldus !
@Liviu ursulescu
Citatele trebuie delimitate cu tagul HTML blockquote, în felul următor:
<blockquote>textul acesta va fi afișat ca un citat</blockquote>
În rest, omul cu citatul vorbea despre manipularea unei națiuni, nu despre frivolități de cuplu sau de familie, gen copilul ne manipulează să-i cumpărăm dulciuri. Gândește-te că manipularea de care vorbea el a stat (alături de alte lucruri) la declanșarea unui război mondial. Nu prea seamănă cu persuasiunea pe care o încadrezi tu între atâtea emoticoane. 😛
@Marian
Man, da’ de unde știi că nu există nimic după moarte? 🙂 Atât timp cât nu poți spune cu precizie ce se află dincolo, nu se poate spune că l-ai mințit.
Apropo de ce zici tu, am citit o carte mai demult despre o serie de experiențe de moarte clinică din care exact asta reieșea, că moartea nu e sfârșitul. Scrisă de Raymond Moody.
Tot manipulare este, singura diferenta este scara. Intotdeauna daca stii sa gadili cu grija nevoia omului de a se simti superior, sau daca ii vei hrani betia de putere, vei fi capabil sa mobilizezi masele de oameni.
Vorbesti prea usor de niste lucruri care se intampla in viata de zi cu zi, ca apoi sa te minunezi ca s-a trecut la “next level”, si se ajunge chiar si la razboaie. De parca o minciuna globala (sau la scara foarte mare) apare din senin, si nu dintr-un comportament sau un mod de gandire foarte larg raspandit…
Si tot n-ai raspuns la intrebare: I-a manipulat Hitler pe adeptii lui sa-l urmeze sau i-a convins?
Aldus man , dar… poate ca asa NE DORIM SA CREDEM { unii dintre noi scarbiti , deziluzionati de “viata ” de care am avut parte iar altii… doar din citite adica , din ce-au gandit altii } , si de fapt , totul se rezuma la cuvintele ” aluia ” : IN NATURA NIMIC NU SE PIERDE , NIMIC NU SE CASTIGA… TOTUL SE TRANSFORMA . Nici subsemnatul nu prea stau grozav la capitolul sanatate insa eu , la aproape shaptezeci de ani de viata imputita pe care , nu intotdeauna am trait-o asa cum mi-asi fi dorit { sti si singur care-au fost cauzele } acum , chiar nu mai incerc sa ma cramponez de ea insa , asta-i tanar frate si , l-am tinut in brate inca de la nastere , d’asta crapa fierea-n mine d e necaz !Insa…poate ai dreptate : nestiind eu personal ce-i dincolo poate ca … nu l-am mintit . Am citit povestile unora care s-au intors la viata dupa ce-au avut o moarte clinica insa …Mama mea , a suferit un infarct si-a fost si ea “dincolo ” iar ” dupa ” mi-a spus cate ceva , insa eu , sunt fix ca Toma : pana nu vad cu ochii mei , nu cred ! Oricum iti multumesc pentru ca ti-ai exprimat parerea , asta inseamna mult pentru mine . Respect !
@Liviu Ursulescu Parerea mea este ca , Hitler nu si-a manipulat adeptii asa cum n-a manipulat chiar intregul popor german : acestia l-au urmat din convingere . Ca dupa aia s-au sucit { asa cum era de asteptat } asta-i alta treaba insa , inchipuieti ce-a fi fost daca , in Europa s-ar fi instaurat hitlerismul , nazismul ! Ar fi fost infinit mai rau decat ce s-a intamplat dupa instaurarea in aproape jumatate din teritoriul european a puterii sovietice , ti-o garantez !
@Liviu Ursulescu
Da, de la mic ajungem la mare. Doar că la omul obișnuit există o limită peste care nu trece.
Cred că puțin din ambele. Cu cei naivi, cu poporul, a fost mai ușor – Hitler era foarte charismatic. Cu cei mai puțini naivi – apropiații lui, șefii, generalii, a fost și mai ușor: aceștia beneficiau direct de pe urma regimului nazist. 🙂
[…] l-aș avea. Vă rog nu îmi spuneți că l-aș avea. Mai bine informați-vă – dacă nu din presa mainstream, deși abundă în exemple, atunci de la oameni plecați dincolo, cum ar fi cei care comentează […]
[…] trăim într-o lume în care anormalitatea lui Einstein coexistă bine-mersi cu anormalitatea lui Hitler, ambii fiind indivizi ce nu s-au înscris în tiparele majorității. Devine astfel limpede că […]