Copiii nu au ce căuta la proteste

Cu ocazia recentelor discuții despre protestul anti-PSD al diasporei am constatat cu surprindere că prieteni virtuali și oameni pe care-i apreciez sunt de părere că a-ți duce copiii la demonstrații și mitinguri stradale e un lucru bun. Eu mă situez la polul opus, considerând că cei mici n-au ce căuta în lumea celor mari, și nu e doar opinia mea. Motivul? Riscul însemnat ca aceste proteste, cel puțin dacă au loc pe teritoriul României, să degenereze în violențe.

Concret, Ketherius afirmă:

Oamenii au ieșit cu familie și cu copii. Ăsta e fapt și nu se poate nega. Faptul că și-au adus copiii este dovadă că nu au vrut violență. Ăsta este un fapt demult înscris în ADN-ul nostru. Până și babuinii știu asta: când se iscă bătaie în clan, cei care pierd și o iau pe coajă fug și iau un pui în brațe, la întâmplare; cel cu puiul în brațe este considerat învins și scutit de bătaie.

la care Fire îi răspunde:

Faptul ca si-au dus copiii la protest, e o dovada de inconstienta incompatibila cu cresterea unui copil. Daca ei nu au vrut violenta, asta nu inseamna ca nu va fi violenta.

În disputa asta sunt de acord cu Fire. Da, e clar că cei cu copiii n-au vrut violență.1Sau nu e deloc clar, a se vedea ultimul paragraf Întrebarea e care sunt șansele de a obține ce vrei tu de la lume și viață. Faptul că nu vrei violență nu înseamnă și că ea nu se va produce. Dacă dorințele tale ar avea puterea de a modela realitatea, atunci poate da.

Să zicem că ești un gânditor și scriitor care se exprimă liber, iar cineva îți propune să te muți într-o țară comunistă. Teoretic vei fi protejat. Orice regim dictatorial afirmă că luptă pentru drepturile și protecția oamenilor. Orice țară, indiferent de sistemul politic, are un set de legi care teoretic îți garantează libertatea de conștiință și exprimare. În practică însă, mergând acolo ai toate „șansele” s-o sfârșești rău. Sper că deja vă este evident că a evalua siguranța copiilor voștri după considerente teoretice și nu practice este o prostie. V-ați muta în țara respectivă?

Cudi spune:

Oamenii care au ieșit în stradă pentru a protesta pașnic nu trebuie judecați pentru că au venit cu bătrânii și copiii, oamenii ăștia trebuie dați ca exemplu bun. Judecați trebuie să fie cei care au provocat violențe.

Nu, nu trebuie dați ca exemplu bun. Trebuie dați ca exemplu rău. Nu poți judeca lucrurile într-un mod simplist, în care vina este doar de un anumit tip și poate fi doar a unui grup. Lucrurile sunt mai complexe. Vina pentru violențe le aparține, desigur, celor care le declanșează.2Krossfire are o teorie interesantă despre motivul ce i-ar fi putut determina pe jandarmi să fie mai violenți decât de obicei. El îl numește Legea instrumentului. Dar părinții în cauză se fac și ei vinovați, și anume de faptul că și-au dus copiii într-un loc unde exista o probabilitate mare de a se produce violențe. N-a zis nimeni că sunt și ei violenți, ci că sunt proști.

Și, în fond, de ce ți-ai lua copilul de la joacă și l-ai duce la un protest? Argumentul lui Cudi:

E o formă de educație civică. Ar trebui să fie normalitate. Să te aștepți la violențe, asta ar trebui să fie de neconceput.

cade atunci ne dăm seama că nu trăim într-o lume ideală, singura în care e de bun simț să ne așteptăm ca lucrurile să decurgă în mod pașnic și civilizat. În lumea în care trăim, astfel de așteptări sunt complet nerealiste. Și atunci, nu ai voie să-ți duci copilul la proteste, pentru că prima grijă a ta ca părinte, înainte de a-l educa civic, este să-l protejezi. Nu poți să argumentezi că protestul îl educă dacă există riscul să sufere traumatisme în cursul acestui proces educativ.3După care, eventual, să te declari oripilată de părinții care spun că bătaia e ruptă din rai.

Iată o analogie simplă: te afli pe un drum de țară, la o trecere de pietoni fără semafor, cu copilul de mână. Din stânga vine o mașină cu 180 la oră, iar șoferul nu dă semne că ar dori să încetinească. Legal, ești în drept să traversezi, că e trecere de pietoni. Ce faci, te angajezi cu copilul în traversare, ca să învețe să-și apere drepturile? Cum o să poată învăța asta din lumea de dincolo? Singurul lucru pe care o să-l învețe este că ai fost un părinte iresponsabil.

În afară de asta, ce educație e cea în care îți înveți copilul să scandeze lozinci cu „muie”? Asta e singura formă de protest care ne-a rămas, în fața unor guvernanți implacabili și insensibili? Păi haideți să vă spun ceva: într-o lume ideală, ar fi de neconceput să trebuiască să recurgi la astfel de vulgarități pentru a-ți face mesajul auzit. Ar trebui să poți protesta în cel mai civilizat și decent mod, iar protestul tău ar trebui să producă efecte. Ar trebui ca asta să fie o normalitate. Dar iată că atunci când v-ați gândit la mesaj ați ales unul care să fie de efect, pe principii pragmatice, în timp ce atunci când vă luați copilul cu voi invocați motive fanteziste, ca și cum ați trăi într-o lume ideală. În concluzie, dacă vreți să vă educați civic copilul, duceți-l la un protest din altă țară, care se desfășoară într-o manieră civilizată, sau găsiți o altă formă de educație, care să nu-l expună unor riscuri inutile.

Bine, dacă e să mă întrebați pe mine, unii părinți și-au dus copiii acolo nu pentru a-i educa, ci pentru a-i folosi la un exercițiu de imagine abject, care să demonstreze ce nașpa e tabăra adversă. Ceea ce-i plasează pe același nivel cu mămicile care își transformă copilul în personajul principal al unui reality show desfășurat pe bloguri și pe rețelele sociale. Dar despre ele, poate cu o altă ocazie.

20 Replies to “Copiii nu au ce căuta la proteste”

  1. Nu stiu mai Aldus, dar daca parintii aia cu plozii tiriti pe la protest spun ca i-au dus ca sa ii invete rahaturile alea cu civismul, ca nah, nu pot invata uitindu-se la tv sau citind carte ade istorie. Mergind pe acelasi principiul ii pot pune lejer sa bage degetele in priza, ca sa invete puradelu’ ca priza e periculoasa .Why not ?
    Puradeii nu au ce cauta in locurile pentru adulti, asta nu par a pricepe parintii. Cum nu ma duc eu sa-mi beau cafeaua la playgroundul boracilor in parc, nici ei sa nu vina in locurile destinate adultilor.

  2. Chestia cu educația civică e și ea o discuție în sine. Eu n-aș vrea să-l scot prea devreme pe copil din lumea lui de povești. Are timp o viață pentru asta a noastră.

    Vezi că ți-am editat un cuvânt din comentariu, te prinzi tu care. 🙂

  3. Una e sa-l educi civic SAFE ( daca chiar vrei asa ceva ) si alta este sa-l pui in pericol. Sunt doua chestii diferite. Da’ hai sa punem plozii in pericol, pe motiv ca … educatie civica. Prostia asta nu se invata la scoala acuma in ultima vreme ? Parca pe copiii mei ii auzeam prin clase ca se vaietau de ceva cu educatia civica, da’ nu-s sigura ca e mult de atunci.

  4. De acord. Ia-l cu tine doar dacă ești absolut sigur că-l poți proteja complet de orice situație violentă ar surveni, pe tot parcursul protestului. Sau nici atunci, pentru că dacă crezi asta, înseamnă că ești picat din Lună.

  5. Daca-ti spun ca , postarea de fatza este , BETON DE INALTA CALITATE ma crezi ? Stima deosebita !

  6. In cazul asta particular dezbatut la Cudi, mie chiar imi vine greu sa cred ca invata plodul spirit civic vazand un grup de adulti care zbiara muie. E clar un pretext cum spui si tu. Si-au luat copiii ca pavaza, ca sa se ascunda dupa ei, in stilul “am copil, nu ma bate”. Ceea ce mi se pare penibil. Scuzabil, des intalnit, dar penibil. Plus naivi ca si-au inchipuit ca ar inghiti cineva gargara cu spirit civic. Desi, nah, cred ca multi si-au inghitit propria minciuna ca sigur le-ar fi greu sa admita, chiar si pentru ei insisi, ca-s lasi si se folosesc de progenitura pentru a-si asigura propria protectie. Nu de alta, dar lucrurile ar trebui sa stea invers.

  7. Mi-a aparut un trackback de aici care nu exista. Bizar (daca n-ai editat intre timp). De asemenea, am citit ”Firea” peste tot si lucrurile erau mult mai interesante 😀

  8. @Marian

    Stima este reciprocă, stimabile! 🙂

    @Vladimir

    Da, adică te uiți în stradă și vezi ce se petrece, după care îi asculți pe unii care îți spun că ar trebui să-ți scoți copiii în stradă, pentru a-i învăța spiritul civic. În ce lume fantezistă trăiți?

    @Krossfire

    Ba există. Dar e într-o „notiță de subsol”. Dă click pe cea cu numărul 2, de după „Vina pentru violențe le aparține, desigur, celor care le declanșează.”.

    Pe mine pseudonimul ei mă ducea cu gândul la firea umană. În realitate, este o alternativă la Foc. 🙂

  9. Fire, omul nu s-a legat de tine, ci a zis că inițial a crezut că-i vorba de primărița capitalei. Pe care o cheamă Firea. 🙂

  10. Păi Fire nu locuiește în România și poate nu cunoaște personajele mioritice ale momentului.

  11. Da, mă, cum zice Marian – foarte coerent textul. Mi-a plăcut. Printre altele, și fiindcă sunt de aceeași părere cu tine și cu Fire.
    De observat un aspect: copiii aduși la proteste n-au 12-15 ani, când sintagma spirit civic începe să aibă sens; au, de obicei, 0,5 – 5 ani, când același concept le e absolut străin.
    Cu cât copilul e mai mic, cu atât e mai „avantajos” : îl ții destul de ușor în brațe, pe piept (în rucsacul port-bebe) sau, și mai bine, călare pe umeri.
    Astfel, copilul devine un fel de armament defensiv la vedere. 🙂
    Calificativul „proști” e prea blând pentru părinții care procedează astfel.

  12. Eu nu mă uit la proteste și nu știu ce vârste au avut copiii participanților, dar la sub 5 ani nici nu are rost să discutăm. Sau are, dacă vrei ca prima amintire din viața lui să fie cu ceva traumatizant.

    Cât privește prostia, partea bună este că nu-i veșnică. Orice atitudine greșită, prostească, iresponsabilă poate fi corectată atunci când realizezi că-i greșită. Ăsta fiind și scopul articolului de față.

  13. Eh, si cind copiii aia mici tiriti pe la protest, vor incepe sa vorbeasca, primul lor cuvint va fi ” muie” in loc de “mama”

  14. Eu ma gindeam ca aia cu ” muie mama” o spun ceva mai tirziu, pe la 16-17 ani asa …

  15. De regulă o spun în legătură cu mamele altora, nu?

  16. A trecut ceva vreme, dar consider ca orice opinie zdravana la cap trebuie incurajata. Desigur ca si “zdravan la cap” depinde foarte mult de pe cine intrebi… In cazul de fata insa, eu as merge mai departe: ce protest “pasnic” este ala in care insasi deviza lui este “Muie PSD”? Desigur o “opinie publica anti PSD” cum a fost ulterior explicata de presedintele tari, dar parca totusi nu-mi suna a indemn “pasnic”…
    Ca sa n-o mai lungesc, salut si achesez la opinia exprimata in acest articol.

  17. Păi suntem mai mulți care achiesăm. Mersi și bun venit pe blog.

Leave a Reply