Continuum are atât de multe recenzii pozitive pe IMDb, încât nu-i exclus să vă placă și vouă, mai ales dacă iubiți SF-ul. Premiza e următoarea: o polițistă din 2077 (Rachel Nichols) este prinsă accidental în schema de evadare a unor teroriști condamnați la moarte și trimisă alături de ei în anul 2012. Prezentul le oferă teroriștilor o ocazie nesperată de a orienta lucrurile în direcția dorită de ei, dar eroina noastră, antrenată în tehnici de luptă și având un echipament special ce o face aproape invulnerabilă, le va sta ca un ghimpe în coastă. Totuși, principala ei preocupare e să găsească o cale de a se întoarce la familia din sânul căreia a fost smulsă.
După cum puteți bănui din succinta descriere de mai sus, serialul abundă în scene de acțiune, confruntări fizice și efecte speciale. Decente, lucru care te face să nici nu bănuiești că ai în față o producție canadiană, exceptând poate ultimul sezon, în care roboții arată ca niște personaje dintr-un joc de pe calculator. Tehnologia cu care vine Kiera (și cu care sunt dotați toți polițiștii din 2077) este fabricată de corporația SadTech, al cărei fondator e unul dintre cei mai puternici oameni din viitor. Ajunsă în 2012, tipa nu realizează inițial ce s-a petrecut, așa că încearcă să ia legătura cu baza pentru a cere întăriri. Singurul ecou e vocea unui adolescent surprins. Ea îl întreabă ce caută pe o frecvență restricționată. El îi răspunde că e frecvența lui experimentală. Băiatul se numește Adam Sadler iar numele lui ne va revela etimologia mărcii SadTech. Cum Adam Sadler din viitor o cunoaște pe Kiera și nu i-a spus nimic despre o eventuală întâlnire a lor din 2012, se pune întrebarea dacă escapada temporală a polițistei a fost cu adevărat un accident.
Din păcate, deși Continuum nu duce lipsă de idei, modul în care ele sunt implementate lasă mult de dorit. Jocul actorilor e acceptabil în cel mai bun caz. Personajele sunt mai mereu agitate și suferă de logoree în formă accentuată, ca într-o telenovelă în care toată lumea vorbește repede și tare. Scenariul e haotic, dar cel puțin nu împarte lucrurile simplist în alb și negru, cum ne-a obișnuit Hollywood-ul. Avem, în schimb, diferite nuanțe de gri cu inflexiuni de roșu, verde și ce mai vreți voi. De exemplu, polițistul viitorului este integru, acționează în limitele legii și protejează cetățenii, dar susține un sistem corporatist oarecum despotic. Teroriștii luptă pentru o cauză nobilă dar sunt cruzi, intransigenți și recurg la acte de violență soldate deseori cu multe victime colaterale. Pe parcurs apar și alte facțiuni iar noi asistăm la ruperea și formarea unor alianțe dintre cele mai diverse și ajungem chiar să explorăm anumite linii temporale să le zic paralele. Singura problemă e că la nivel de realizare, serialului îi lipsește acea atingere măiastră care să-l salte peste nivelul mediocrității și să-l transforme într-o poveste de neuitat.
Rezultatul este, în concluzie, un semi-fiasco.
Nu mi-a placut prea mult serialul asta, la capitolul SF uri cel mai mult mi-a placut Fringe, despre care ti-am mai zis. Desi pe undeva prin sezonul 4 cred m-au cam pierdut prin prea multe chestii de fizica 😀 😀 😀
Un serial care are ceva doza de SF in el, dar e mai mult psihologic, este Touch – si asta e de vazut 🙂
Mersi de recomandare.
Travelers ai încercat? Tot canadian, tot SF, dar mai bun ca ăsta.
Nu prea sunt fan al filmelor cu calatorii in timp, in ambele directii, pentru ca pana acum nici unul dintre ele (in afara poate de primele de acest gen), nu a venit cu vreo idee noua. Vezi Continuum, vezi Timeless, vezi 12 Monkeys (serialul), vezi Looper, vezi Time Cop (desi la 10 ani, cati aveam atunci, mi-a placut). As merge atat de departe incat as risca sa zic ca daca in Terminator 2, Arnie nu se intorcea ca si “good cop”, nu ar mai fi avut acelasi succes ca si T1 (dar poate ca asta era si idea). Dovada ca urmatoarele Terminatoare au fost cel mult agreabile. Asta nu inseamna ca nu exista si filme bune sau foarte bune in acest gen, iar acum imi vine in minte doar 12 Monkeys (filmul)
Nu am vazut Travelers, recunosc, iar dupa notele de pe IMDB, pare cam cel mai bine cotat dintre toate. Poate iese din tipar
Mie îmi place tema călătoriei în timp, deși n-am urmărit toate serialele menționate de tine. Nu cer ca ideea să fie nouă, ci ca filmul să nu fie o clonă a altuia. Ori asta-i destul de ușor în domeniul SF, care acceptă atât de multe paradoxuri și interpretări. Iubirea e un sentiment universal, nu? Totuși, nu se poate spune că dacă ai văzut într-un film o poveste cu el și ea, gata, de atunci nu te mai interesează idilele. Fiecare film romantic va reedita aceeași eternă poveste de dragoste, dar cu personaje și nuanțe diferite. Deci, m-aș uita la cât mai multe (filme cu călătorie în timp).
Travelers e mișto. Fringe atinge tema călătoriei în timp într-o manieră incitantă. Poți încerca și filmul Predestination. Nu l-aș clasa în topul personal, dar cu siguranță e neobișnuit.
Cât despre Terminator, primele două chiar au fost cele mai bune din serie. De jucat, Arnold joacă în majoritatea.