Ciocoi vechi și noi

Pe vremuri, cârmuirea trebilor țării (sau ale Curții) se făcea prin intermediul dregătorilor. Acești înalți funcționari aveau diverse sarcini asimilabile în linii mari răspunderii pe care o au miniștrii și guvernanții de azi. Iată, de curiozitate, numai câteva dintre titlurile dregătorești:

Stefan cel Mare

Logofătul era cancelarul domnesc. Se ocupa cu redactarea și parafarea actelor, decretelor etc, adică practic juca rolul Monitorului Oficial de azi. Doar că, în timp, a ajuns primul dregător în sfatul domnesc. Un fel de prim ministru.

Vistierul (sau vistiernicul) era, evident, administratorul bugetului. Un fel de ministru al finanțelor din zilele noastre. Apropo, știți de ce ne merge nouă așa de prost ca țară, de ce n-avem bani de investiții și toată lumea trage de buget de săracul nu mai știe pe unde să scoată cămeșa? Cică paharnicul Ulea îi spune într-o zi lui Ștefan: „Măria Ta, iar te-ai împrumut din Vest și visteria-i goală. Lumea nu mai are bani de taxe și impozite; de unde o să plătim datoria?”, la care voievodul îi răspunde: „Nu-ți face griji, paharnice Ulea. Tu nu știi că datoria externă nu e a mea, nici a ta, ci a urmașilor noștri și a urmașilor urmașilor noștri, în veac?”

Paharnicul era un boier care-i turna băutură domnitorului și eventual i-o degusta înainte. Adică un fel de coleg de beții. De aia ne merge nouă prost, că paharnicii se bagă în treburi care nu-i privesc, cum ar fi finanțele.

Revenind la dregătoriile publice (paharnicul era dregător de curte), îl mai avem pe spătar, care nu-i tot una cu marginea din spate a fotoliului, pe pârcălab, pe armaș, pe hatman. Iar la curte îi mai avem pe postelnic, pe pivnicer, pe culcer, pe stolnic și pe alții. Puteți consulta o listă mai detaliată a lor aici.

De ce le-am făcut onoarea de a-i menționa pe ist blog? M-am gândit că merită și ei un loc întru eternitate. Că merită să le păstrăm amintirea vie. Măcar la nivel de funcții. Pentru că – dați-mi voie să vă întreb: îl știți pe vreunul după nume? Știți vreun nume de pârcălab? Sau de vistier? Sau de spătar? Sau de ban, afară de Mihai, și asta numai pentru că ulterior a devenit domnitor? Sau de paharnic, afară de Ulea, și asta numai datorită lui Delavrancea? Nimeni nu știe. În schimb, cunoaștem numele unei lungi serii de domnitori și voievozi, pe lângă care dregătorii erau niște bieți anonimi. Acum, uitați-vă puțin în jurul vostru și spuneți-mi: știți cine este Frank-Walter Steinmeier? Hai că vă spun eu: e președintele Germaniei. Adică al acelei țări ce-o are drept cancelar pe Angela Merkel. Cancelar, adică prim-dregător!

O schimbare radicală a polilor puterii, am putea spune, care-i face pe președinții de azi niște simple marionete ale partidelor, guvernelor și grupurilor oculte ce i-au instalat în jilțul domnesc. Și, în cazul unor țări mai dezvoltate, ca Anglia sau Germania, niște bieți anonimi. De ce? Pentru că democrația. Și pentru că distrugerea celor patru caste, respectiv amestecarea sângelui nobiliar cu cel al plebei. Și pentru că experiența recentă ne-a arătat că toți președinții cu puteri nelimitate devin dictatori. Dar cum se face că ăia din trecut nu deveneau? Sau că, deși erau autoritari, aveau niște idealuri patriotice și reușeau să mai și scoată țara din rahat, respectiv de sub asuprire străină, în timp ce astăzi nici nu știi pe cine să înjuri pentru vinderea resurselor către corporațiile trans-statale și plecarea legilor proprii în fața celor externe: pe președinte (și care? cel de acum, sau cel din mandatul precedent?), pe primul ministru, pe incompetentul de la finanțe, pe prostul de la justiție, pe tălâmbul de la agricultură, pe greaua moștenire, pe Soroș, pe Putin, pe Orban, pe Oreste, pe Mircea Badea…?

Nu vi se pare că ceva nu-i cușer aici? Că ceva pute? Deloc-deloc?

3 Replies to “Ciocoi vechi și noi”

  1. […] operă de artă. În absența lui, House of Cards este doar o luptă egoistă și feroce pentru scaunul prezidențial. Iar în lipsa lui Kevin Spacey, ultimul sezon este o telenovelă lăbărțată și fantezistă, […]

  2. […] personaj din clip, lordul Petyr Baelish, supranumit Degețel, este vistiernic, deține o rețea selectă de bordeluri și, cu toate că nu e șeful oficial al „serviciilor de […]

Leave a Reply