Cât câștigă RoTLD cu reînnoirile de domenii

După cum probabil știți, RoTLD a introdus o taxă anuală pentru domeniile ro, incluzându-le pe cele vechi, care la vremea respectivă se vânduseră pe perioadă nedeterminată1Formulare pe care unii intermediari, din motive de marketing, au înlocuit-o abuziv și netransparent cu „pe viață”.. Taxarea acestor domenii a început în luna martie și va continua, din câte am înțeles, pe tot parcursul acestui an. De fapt, va continua și după aceea, dar în primul an vor fi cele mai multe plăți, deoarece vor expira toate domeniile cumpărate cu peste 5 ani în urmă, iar numărul lor este enorm. Desigur, vor exista multe domenii care vor fi lăsate să expire, dar ne putem întreba câți bani vor intra în visteria RoTLD pentru domeniile ce vor fi actualizate.

domenii

Am plătit recent două domenii .ro, la un interval de 9 zile între ele. Facturile proforme corespunzătoare cererilor de reînnoire sunt numerotate, iar diferența dintre cele două facturi a fost de circa 3400. Adică, în acest interval de 9 zile, RoTLD a primit 3400 de cereri de reînnoire a unor domenii ce urmau să expire. Un domeniu costă 12 euro + TVA. Făcând o înmulțire simplă ajungem la concluzia că RoTLD a încasat în aceste 9 zile 40800 euro + TVA, sumă ce corespunde unei medii de 4530 euro + TVa pe zi.2Sper să nu greșesc la calcule. De-un exemplu, teoretic e posibil (dar, zic eu, extrem de improbabil) ca facturile să aibă numere aleatoare. 🙂 De-un alt exemplu, e posibil ca cei care le primesc să nu le mai achite. Dar cred că numărul lor e neglijabil, de vreme ce facturile nu se emit automat, ci doar atunci când intri pe sait și specifici că vrei să îți reînnoiești domeniu, plătind această taxă. Extrapolând, RoTLD reînnoiește lunar circa 11500 de domenii, contra unei sume totale de circa 138000 euro + TVA.3Ar fi interesantă o statistică cu numărul total de domenii cumpărate și de utilizatori. De banii ăștia ar putea măcar să ne ofere găzduire gratuită a DNS-urilor, cum fac alți registrari. Că vorba aia, nu trebuie să dea nimeni la sapă ca să actualizeze un domeniu, sistemul e probabil automat4Cum de altfel era și înainte, când nici măcar nu expirau., banii ducându-se pe administrarea serverelor și a infrastructurii. Ce ziceți, câte servere îți poți cumpăra de 140 de mii de euro lunar? 🙂

Că tot suntem la acest capitol: am întâlnit situații în care începătorii erau sfătuiți să-și cumpere domeniile .ro doar de la RoTLD, pentru a evita posibilele țepe ale unor intermediari5Dat fiind că RoTLD e singura instanță din România autorizată să administreze aceste domenii, deci toate celelalte firme le cumpără de la RoTLD și le revând la mâna a doua.. În opinia mea, sfatul nu-i rău dar nici optim. O soluție mai bună ar fi să-ți iei domeniul de la un partener RoTLD. De ce? În primul rând, deși va fi la mâna a doua, prețul lui va fi mai mic.6RoTLD vinde domeniile cu 12 euro utilizatorilor finali și, din câte rețin, cu 6 euro partenerilor. În al doilea, La RoTLD nu poți plăti prin PayPal, nu ți se oferă găzduire pentru DNS-uri și sistemul e așa cum e7De exemplu, nu ai toate domeniile în același cont, nu le vezi pe toate și nu le poți administra în grup, trebuie să intri pe fiecare separat, cu o altă parolă.. Iar dacă intermediarul e serios, domeniul va fi înregistrat pe numele cumpărătorului, acesta având cont și la RoTLD, exact ca și cum l-ar fi cumpărat direct de acolo.

În încheiere, dacă aveți un sait sau un blog pe un domeniu .ro cumpărat cu peste 4 ani în urmă și între timp v-ați schimbat adresa de mail (așa că nu ați primit notificările despre această taxă și nu erați la curent cu ea), domeniul vostru va expira dacă nu va fi reînnoit (contra cost). Puteți verifica aici când.

8 Replies to “Cât câștigă RoTLD cu reînnoirile de domenii”

  1. Legea in sine e destul de corecta, avand in vedere specula cu domenii din Ro. Ca la orice initiativa de genul asta insa, m-a mirat fantastica incetineala cu care s-au miscat cei responsabili de preluarea taxei (si modul in care a trebui sa platesc, per total – nu mi-au acceptat “direct payment” si am facut un virament).

  2. N-am zis că nu-i corectă. Am zis că în perioada asta ICI București primește un aflux de bani. De care ar putea să facă ceva și pentru noi, deținătorii de domenii.

  3. Aldus: Da, desi asa… poti spune ca statul roman primeste constant un aflux de bani de care nu e in stare sa faca 20 de kilometri de autostrada :))

  4. Știi bancul cu bunica lui Bulă, care pe patul de moarte îi lasă moștenire vila, ferma de animale, livada cu pomi fructiferi, hectarele de teren arabil etc? La care Bulă buimăcit o întreabă unde sunt toate acestea, iar bunica îi răspunde că pe Farmville (un joc de Facebook)? Ei, statul român nici măcar autostrăzi virtuale nu-i capabil sau interesat să ne facă. Adică din ălea care țin de saituri și domenii web. 🙂

  5. Pai majoritatea institutiilor romanesti cu putere in zona aia se comporta ca niste vetre de sat.

  6. […] Recenta taxă pe domeniile .ro i-a făcut pe mulți să renunțe domeniile cumpărate cândva în ideea că le vor folosi la un moment dat, dar lăsate în uitare. Mă rog, lăsate în uitare până când RoTLD a decis că ele trebuie reînnoite anual, contra cost. Știu asta pentru că la rândul meu am renunțat la o serie de domenii .ro cumpărate dar nefolosite niciodată. Și cum nu mă consider o excepție ci o parte a regulei, deduc că există mulți alții care au procedat exact ca mine. Cunoaște-te pe tine însuți și astfel vei cunoaște exteriorul, nu așa spuneau anticii? 🙂 […]

Leave a Reply