În 2008, Vince Gilligan și Peter Gould scriau drama unui profesor de chimie, Walter White, care ajunge să fabrice metamfetamină pentru a-și procura banii necesari vindecării de cancer și pentru a-și asigura viitorul familiei. Aclamat de critici și îndrăgit de spectatori, Breaking Bad a ajuns aproape un serial cult. Undeva în sezonul 2 din acel serial, Walter începe să apeleze la serviciile unui avocat dispus să mai ocolească legea pe ici pe colo, pe a cărui carte de vizită scrie Saul Goodman, dar al cărui nume real este Jimmy McGill. Better Call Saul ne prezintă povestea lui Jimmy la 6 ani înainte de evenimentele din Breaking Bad. Și este scris de aceiași geniali producători menționați mai sus. Așadar, auspiciile sunt promițătoare.
Totuși, dacă vrem să înțelegem personajul, va trebui să mergem și mai mult în trecutul lui, explorat în film sub forma unor flashback-uri. Povestea începe, de fapt, cu doi frați și un tată a cărui naivitate îl transformă în fraierul zonei. Expus de mic la o lume în care onestitatea și corectitudinea sunt răsplătite cu ruina, Jimmy va deveni Slippin’ Jimmy, un tânăr pus pe farse și înșelăciuni, în timp ce fratele lui mai mare va părăsi orașul și va ajunge un avocat de marcă. Cei doi se reîntâlnesc când Jimmy este arestat, iar fratele lui îi ajută cu condiția ca acesta să se schimbe. Și astfel Jimmy se mută la rândul lui în Albuquerque, unde ajunge tot avocat. Și unde, peste câțiva ani, îl va întâlni pe Walter White, dar asta-i o poveste pentru un alt serial.
Better Call Saul are în prim-plan strădania lui Jimmy de a-și face un rost ca avocat. Pentru că, spre deosebire de fratele lui – cu care împărtășește o diplomă, el este un neica nimeni. Dar, cu toate că e inventiv și dispus să recurgă la metode neortodoxe, eforturile lui par să se lovească mereu de un zid. Ca un fel de ironie cosmică sau răspuns karmic la matrapazlâncurile din prezent și trecut, aproape orice întreprinde, chiar și atunci când are succes, ricoșează într-un mod neașteptat sau generează anumite efecte secundare care îl fac să dea un pas înapoi, deoarece, înăuntrul lui, Jimmy este un om bun, care nu vrea să treacă peste anumite limite sau să-i rănească pe cei din jurul lui. Asta îl face să-și rateze mai mereu obiectivele. Sau poate doar și le setează în mod greșit? „Chiar și zilele tale proaste sunt mai interesante decât ale mele”, îi spune la un moment dat Kim Wexler, prietena lui, de asemenea avocată. În paralel, scenariul urmărește și alte personaje, cu firele lor epice.
Better Call Saul își trage rădăcinile din Breaking Bad, de unde împrumută câteva astfel de personaje. Cu clanul mafiot Salamanca și cu Mike Ehrmantraut ne întâlnim, de exemplu, încă din primul episod, în timp ce Gus Fring își face apariția de facto în sezonul 3. Aflat mereu la granița cu lumea interlopă a drogurilor, serialul nu este, totuși, o reluare a lui Breaking Bad, ci are propria lui poveste separată. Cel mai bine s-ar putea descrie printr-o comedie neagră cu accente dramatice profunde, sau printr-o dramă țesută dintr-o ironie fină. Umorul este de calitate. Ritmul este lent, cu excelente studii psihologice și de caracter, în timp ce partea epică se dezvoltă treptat și complex. De fapt, dacă sunteți obișnuiți cu agitația din blockbusterele americane, s-ar putea ca primul sezon să vă plictisească ușor, dar dacă preferați filmele cu substanță și îi dați o șansă, Better Call Saul vă va crea dependență.
Nu este, în niciun caz, serialul tipic cu avocați ce rezolvă în fiecare episod câte un caz de care nu-ți pasă și care n-are legătură cu evoluția lor ca personaje sau a poveștii principale (Suits, The Good Wife, How to Get Away with Murder), ci un film despre oameni, conjuncturi, aspirații și sacrificii, condimentat cu ceva dramatism. Despre doi frați care țin unul la celălalt și se ajută între ei, dar se sabotează în permanență în plan profesional. Despre o minte care iubește atât de mult ordinea și regulile, încât excelează în aplicarea lor dar dezvoltă totodată simptomele unei boli inexistente. Despre revelația faptului că deși noul angajator ți-a dat un apartament și un Mercedes la cheie, jobul ăla nu-i pentru tine, din simplul motiv că paharul cu cafea nu stă niciodată în locașul unde îl puneai în vechea ta rablă.
Cu un scenariu și un joc actoricesc de excepție (care îți respectă inteligența și filtrează sinergic aproape orice clișeu sau teatralitate), dublate de o coloană sonoră minunată, Better Call Saul face parte, cel puțin judecând după primele 3 sezoane de până acum, din lista de seriale pe care, zic eu, nu ar trebui să le ratați.
https://www.youtube.com/watch?v=Y3ow5ftlak4
[…] Un alt element după care mă ghidez este dat de corelațiile pe care le face IMDb între diverse filme și seriale, pe baza afinităților spectatorilor. Iată de exemplu cum arată secțiunea respectivă pentru serialul Better Call Saul: […]
După ce terminăm Breaking Bad, o să ne uităm și la Better Call Saul. Mă bucur să aud că joacă și Mike, îmi place tipul. Better Call Saul și The Wire, astea sunt pe listă. Deaocamdată mai avem un sezon din Breaking Bad.
Am auzit că se lucrează și la un film “Breaking Bad”:
Well, contrar a ce ai putea deduce din respectiva intervenție telefonică, să știi că Breaking Bad nu se termină în coadă de pește. Evident că nu a fost anulat, deci e cu final. Dar poate ar trebui să mă abțin de la spoilere…
Anyway, realizatorul emisiunii din clipul tău are inteligența unei prezentatoare TV de la noi. „Ți-ar plăcea să-l mai joci o dată pe Walter White? Dar nu cumva l-ai uitat? Oare mai poți intra în pielea lui?” Un fel de mănânci, calule, ovăz? Ăla a fost cel mai tare rol din viața lui, dar oare nu l-a uitat? Și sigur i-ar plăcea să-l mai joace? Io m-aș enerva să discut cu moderatori din ăștia, i-aș numi idioți și le-aș închide telefonul.
Asta-i una din dramele mass-mediei actuale: mai trec prin studio câțiva oameni inteligenți, care chiar ar avea ceva de spus, sau cunoscători, cum ar fi unii politicieni, și aș fi foarte interesat să-i ascult, dar nu pot, pentru că respectivii, în loc să fie lăsați să vorbească, trebuie să răspundă unor întrebări absolut imbecile, puse de niște gazde bătute în cap. Gen după ce îți spune o dată că nu i-a fost prezentat scenariul și nici măcar nu știe dacă noul film va avea un Walter White, de ce simți nevoia să insiști pe tema și să-l umilești? Nu ți-e clar că e out of the loop?
[…] poveștii, modul sau stilul de a povesti și lipsa clișeelor, gust pe care îl veți regăsi la Better Call Saul, serial creat de același Vince Gilligan. Să fie gustul metamfetaminei? […]