Arta de a fi bărbat

Ați văzut vreun blog pe tema bărbăției? Pentru că dacă ne uităm în partea cealaltă, vedem o mulțime de bloguri pe subiecte de feminitate. De la cum să te îmbraci și să te machiezi până la cum să vorbești sau cum să dai jos mai multe kilograme. Practic, o blogăriță care să nu fie preocupată de așa ceva este mai degrabă o excepție decât regula. Și asta face să existe o gravă debalansare în blogosferă.

bărbat

Serios acum, când ați intrat ultima dată pe blogul unui bărbat care face recenzii la diverse modele de slipuri și te învață cum să te bărbierești? Sau cum să gestionezi anumite emoții1care te bulversează în relația ta cu soția? Sau ce poziții de amor să abordezi, astfel încât s-o faci fericită? Păi dacă vrei, ca bărbat, să afli metode contraceptive pentru bărbați, trebuie să intri pe un blog de femei. Vreun blog care să-ți arate, eventual în 30 de poze ilustrative, cum să crapi lemne ca un bărbat adevărat? Eventual, îți va spune ce secure merge mai bine și cum să le clădești ca să nu-ți cadă, adică îți va oferi niște informații de ordin practic, care să te ajute să fii cât mai eficient, nu îți va spune cum să fii cel mai autentic bărbat atunci când spargi lemne. Bărbații sunt interesați mai mult de chestii practice decât de cum să fie bărbați.

Până și puținii bărbații care scriu la sentiment (ca Otravă sau Fănel) se adresează tot femeilor. Sigur, mai găsim pe ici pe colo site-uri cu chestii motivaționale, noțiuni despre încrederea în sine sau trucuri de negociere, dar ele vizează mai mult succesul în carieră, adică o altă chestie practică. Faptul că sunt asociate cu bărbații este doar pentru că tradițional succesul în carieră aparține bărbaților. Totuși, tradiția s-ar putea schimba, deoarece în ultima perioadă a apărut un trend nou, al blogurilor de feministe care te învață cum să pui piciorul în prag și să demonstrezi că de fapt ești egala bărbatului în toate cele. Asta în condițiile în care eu n-am văzut până acum vreun blog care să-i învețe pe bărbați cum să fie și ei luați în serios.

Grav dezechilibru, vă zic. Puteți ghici de ce? Eu am o teorie: un bărbat n-are nevoie să i se explice cum să fie el însuși, precum nici nu-i interesat de vreo confirmare exterioară a statutului lui de bărbat și a drepturilor ce derivă din acest statut. Și, sincer să fiu, puțin îmi pasă dacă mi-o împărtășiți.

9 Replies to “Arta de a fi bărbat”

 1. Ia uite, mă, ce temă bună de muls ai găsit! Mi-a plăcut la nebunie ideea.
  Aș scrie un serial de articole pe tema asta, în locul tău.
  Știi de ce cred eu că bărbații n-au bloguri-școală, ca să-și învețe semenii să fie bărbați? Fiindcă le e frică de concurență. 🙂
  Femeile adoră concurența. Adoră gradele de comparație. O femeie nu se mulțumește să audă că are o rochie frumoasă. Vrea să știe cît de frumoasă? Mai frumoasă ca a Icsulinei. Cea mai frumoasă din tot blocul/cartierul/orașul.
  Cine e Otravă?

 2. Păi scrie, că nu-i pus patent pe idee. 😉

  Cred că ai dreptate la gradele de comparație. Mai ales că, de regulă, această sete de complimente este cultivată în mod constant: oricărei Eve i se va spune că are rochie mai frumoasă ca Icsulina, și anume de către toate femeile din anturajul ei, incluzând-o pe Icsulina, și de către ceva mai puținii bărbați care au succes la ele. După cum și Icsulina va auzi că are rochie mai frumoasă decât Eva – de la toate femeile din anturajul ei, inclusiv Eva. Eva și Icsulina fiind, bineînțeles, cele mai bune prietene. 🙂

  http://www.bloguluotrava.ro/

 3. Ce să vezi, am pornit hotărâtă să scriu despre subiectul tău, dar m-am împiedicat de două femei. 🙂

 4. Considerand topul asta, iaca, pare-se ca sunt:

  http://www.stilmasculin.ro/57-de-site-uri-pentru-barbati-pe-care-trebuie-sa-le-citesti/

  Nu m-am uitat pe top, habar nu am daca citit vreodata vreunul. Dar asa din primele intrari rezulta ca cerere ar fi si oferta asisderea (totusi 57! 😀 ). Si pe unele as baga mana in foc ca fac recenzii la pantofi si au ghiduri de barbierit :)).
  Ce-ti dau e ca si pe mine m-a suprins si m-a amuzat ca exista (am dat peste articolul din link acum ceva timp, mi-ai reamintit de el).

 5. Păi văd pe-acolo site-uri de educație financiară, gestiune a timpului, reușită în carieră etc. Pe care nu le-aș numi de bărbăție. Sau de cum să fii bărbat. La fel cum nici pe cele care te învață să faci mărțișoare de mână nu le numesc bloguri despre cum să fii femeie. Până și sintagma „bloguri de bărbăție” sună ciudat, în comparație cu „bloguri de feminitate”.

  Altfel, or mai fi, dar fă o comparație cu puzderia de bloguri din partea cealaltă și vezi ce proporție îți iese. Cred că la femei topul ar suna cam așa: cele 57 de bloguri care, deși sunt scrise de femei, nu sunt despre cum să fii femeie (ci despre cărți, turism etc). 🙂

 6. Da, bărbații „adevărați” și mediul online. Aici e mult de discutat și trebuie pornit de la acea criză a masculinității (pe care feminismul pare sa o ignore).

 7. La ce te referi mai precis când zici că feminismul pare să ignore această criză? Imho, dacă există o criză a masculinității (și există), e în primul rând problema noastră, a femeilor bărbaților. Feminismul, așa cum îl văd eu, e o reflexie în oglindă a efeminării bărbatului modern.

Leave a Reply